Nee zeggen: waarom je het moet doen én hoe je het doet


In een wereld van meer-meer-meer wordt nee zeggen steeds belangrijker. Maar waarom moet je ‘nee’ zeggen tegen dingen? En als je hebt besloten nee te zeggen, hoe pak je dat dan aan? Ik vind dat vaak ook lastig. Ik deel daarom mijn tips met je!

Waarom moet je ‘nee’ zeggen?

Je kunt niet alles doen. Dat moet je accepteren. En dat betekent ook dat je keuzes moet maken. Keuzes in wat je wel en niet kan doen. Besef je het volgende:

Ergens ja tegen zeggen, betekent altijd dat je ergens anders nee tegen zegt.

Dus als jij ‘ja’ zegt tegen iets wat je eigenlijk niet wilt doen of wat eigenlijk voor jou niet belangrijk is, dan zeg je tegelijk ‘nee’ tegen iets wat dat wel is.

Daarnaast is het ook heel makkelijk om overal ‘ja’ tegen te zeggen en van alles een beetje te doen. Maar ‘alles’ is ook een keuze:

Overal ‘ja’ op zeggen betekent dat je niet focust op je talenten, of de mensen om je heen, of je carrière. Door alles te kiezen, kies je eigenlijk niets.

(Uit het boek: Nooit meer te druk)

Bedenk waarom je nee wilt zeggen

Nee zeggen is belangrijk omdat je ergens anders ja tegen wilt zeggen. Bedenk welke dingen voor jou belangrijk zijn, zodat je weet waar je ‘ja’ tegen wilt zeggen.

Wat is voor jou belangrijk?

Bepaal wat voor jou belangrijk is in je leven. Klinkt zweverig, maar dat valt wel mee. Je familie kan belangrijk zijn, of je vrienden. Je werk, studie, sport of hobby kan belangrijk zijn. Tijd voor jezelf kan belangrijk zijn. Bepaal wat voor jou écht belangrijk is. Want bedenk je: ja zeggen tegen ’s avonds mails voor je werk beantwoorden, betekent dat je ondertussen misschien wel nee zegt tegen quality time met je partner en/of kinderen. De vraag “Wat is echt belangrijk?” kan je helpen om keuzes te maken en dus om nee te zeggen.

Wat zijn je doelen?

Je kunt dit nog specifieker maken door uit te denken wat jouw doelen zijn. Waar wil je naartoe? Ik kan me voorstellen dat tijdens werktijd, werk jouw nummer 1 belangrijk punt is. Maar wat wil je daarmee bereiken? Wil je een project laten slagen? Promotie krijgen? Bepaal waar je naartoe wilt en werk om daar te komen. Ook dit helpt je bepalen welke dingen je wel moet doen, en waar je dan nee tegen moet zeggen.

Zorg wel dat je niet té veel doelen stelt waardoor alsnog “alles” belangrijk lijkt. Maak keuzes en stel maximaal drie tot vijf doelen voor jezelf. Een goede manier om doelen te stellen, is met behulp van de SMART methode.

Stel prioriteiten

Wanneer je doelen hebt gesteld, kun je echt prioriteiten bepalen. Prioriteit krijgen namelijk die zaken, die bijdragen aan het behalen van je doelen. Een goed systeem om hiervoor te gebruiken, is de prioriteitenmatrix. Met deze matrix deel je taken op door te bepalen of ze urgent zijn, en of ze belangrijk zijn. Daarmee wordt het volgende bedoeld:

  • Belangrijk: taken die je bijdragen aan het behalen van jouw (al dan niet concrete) doel(en) (doelafhankelijk).
  • Urgent: taken die NU aandacht nodig hebben (vaak doordat het te maken heeft met iets of iemand anders) (tijdafhankelijk).

Tegen zaken die aan de onderkant van de prioriteitenmatrix staan, en dus niet belangrijk zijn omdat ze niet bijdragen aan jouw doelen, wil je zoveel mogelijk nee zeggen! Meer over de prioriteitenmatrix lees je in dit artikel.

Dit is hoe je nee zegt

Je hebt nu besloten dat je ergens nee tegen moet zeggen, en tegen wát je dan nee gaat zeggen. Maar in de praktijk uitvoeren is de volgende, misschien wel lastigste stap. Want je krijgt al snel het gevoel dat je iemand teleur gaat stellen. Deze tips helpen mij om toch steeds beter ‘nee’ te zeggen.

Besef dat je voor jezelf kiest

Het kan rot voelen om nee te zeggen tegen iemand. Het kan een gevoel van falen geven. Het gevoel dat iemand teleurgesteld in je gaat zijn. Maar besef je dat je dit niet doet, omdat je niet om iemand geeft of omdat je hem of haar niet belangrijk vindt. Je doet dit omdat je voor jezelf kiest, omdat het nou eenmaal niet anders kan. Want je wilt geen nee hoeven te zeggen tegen de dingen die voor jou écht belangrijk zijn. Houd dat in je gedachten!

Wees duidelijk

Een twijfelachtige ‘nee’, een ‘misschien’ of een ‘ik denk het niet’ komen niet overtuigend over. De ander kan gaan denken dat je misschien nog op je beslissing terug gaat komen, en zo hoop houden dat je ‘nee’ nog een ‘ja’ wordt. Dat wil je niet hebben. Zeg duidelijk nee zodat de ander niet twijfelt aan je antwoord. Nee is nee, en ja is ja.

Leg het uit

Om ervoor te zorgen dat de ander begrijpt waarom je nee zegt, leg uit waarom je deze keuze hebt gemaakt. Zeg eerlijk waar het op staat er waarom je nee zegt, dan zal de ander het ook eerder begrijpen. En misschien ook in de toekomst minder soortgelijke verzoeken aan je doen. Tenzij je dat wel wilt: dan kun je altijd aangeven “nee, dit keer niet, want …; maar volgende keer graag!”.

Besef je wel dat je geen uitleg verschuldigd bent. Als je denkt dat de ander geen begrip zal tonen voor jouw keuze, dan is het ook oké als je gewoon heel duidelijk ‘nee’ zegt zonder uitleg. Of houd het bondig: “Ik heb andere prioriteiten” / “Het komt niet goed uit voor mij”.

Wees wel betrokken

Er wordt je iets gevraagd, waarschijnlijk omdat de ander er ook geen tijd voor heeft of wil maken, of de taak lastig vindt. Door jouw ‘nee’ blijft de ander met dit probleem zitten. Om je nee niet ongeïnteresseerd of onaardig over te laten komen, kun je laten merken dat je je dit beseft en wel betrokken bent. Stel vragen, denk mee in andere opties (wie kan wel doen waar jij ‘nee’ op hebt gezegd?) en toon begrip. Zo maak jij de nee-keuze, maar verandert er niks aan jullie relatie.

Laat je niet overhalen

Als de ander je een erg overtuigend verzoek doet waar je eigenlijk meteen op moet antwoorden, kan het verleidelijk zijn om als een eerste reactie maar direct ‘ja’ te zeggen. Ja is immers een makkelijk antwoord! Dit over laten halen is helemaal gemakkelijk wanneer de ander gewend is dat je ‘ja’ zegt en daar eigenlijk vanuit gaat.

Als je het lastig vindt om dan direct nee te zeggen, geef dan aan dat je er even over na gaat denken. Neem even de tijd om op een rijtje te zetten of dit iets is wat je wel of niet wilt doen, zorg dat je deze keuze voor jezelf kunt onderbouwen, en kom dan terug met een antwoord.

Oefen!

Nee zeggen kun je leren. Heb je enorme moeite met ‘nee’ zeggen, gewoon omdat je automatisch altijd ‘ja’ zegt? Geef jezelf de volgende uitdaging:

Zeg in de komende week tegen minstens vijf verzoeken ‘nee’.

Je zult zien: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je afgaat. Succes!

Heb jij moeite met nee zeggen? Wat helpt jou daarbij?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Nee zeggen: waarom je het moet doen én hoe je het doet

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Plaats een reactie