In één jaar kun je ontzettend veel bereiken, meer dan je vaak inschat. Door het maken van een jaarplanning ben je bewust bezig met wilt bereiken een jaar, waardoor je je grote doelen ook echt kunt gaan behalen! Lees wat de stappen zijn én download het gratis werkboek om ook echt aan de slag te gaan.

Waarom een jaarplanning maken?

Een heel jaar vooruitplannen helpt je bewust maken van wat je allemaal wel niet kunt bereiken in één jaar. Bij het maken van een planning voor de korte termijn, zoals een dag of een week, zijn we vaak te optimistisch met wat we kunnen doen. Het liefst doe je alles vandaag. Dat gaat niet en dus schuif je uiteindelijk een deel vooruit. Maar over een langere termijn, zoals een maand of nog beter, een jaar, onderschatten we vaak wat we allemaal kunnen bereiken. Maar als je elke dag een kleine stap zet richting een bepaald doel, kun je na een jaar véél bereikt hebben. Daarom daag ik je uit om stil te staan bij wat jíj in een jaar wilt bereiken. En dat gaan we concreet maken met een jaarplanning!

Wanneer maak je een jaarplanning?

De start van een nieuw jaar is een mooi moment om je jaarplanning in te laten gaan, maar als je dit leest terwijl het verre van december is, wacht dan zeker niet tot dat “beste moment”! Starten met een jaarplanning kan op elk moment, en als je dat niet doet is dat alleen maar een gevalletje uitstelgedrag. Wel heb je dan twee keuzes wat betreft hoe je dit aan gaat pakken:

  • Je plant voor het komende jaar, dus tot volgend jaar deze maand
  • Je maak nu een planning tot en met december, en gaat vervolgens plannen vanaf januari

Wat je hierin het fijnste vindt is aan jou en maakt ook helemaal niets uit. Het gaat erom dat je er nu mee aan de slag gaat, maakt niet uit welke datum het is. Het enige dat wat mij betreft wel oké is, is om op het begin van de maand te starten. We gaan namelijk ook nog dingen over de maanden heen verspreiden, en het begin van de maand rekent nu eenmaal makkelijk (je weet dat je op de 15e dag ongeveer op de helft bent).

Ik ga er vanaf nu even vanuit dat je werkt met een planning voor het hele komende jaar, maar voel je dus vrij om het anders aan te pakken.

Hoe maak je een jaarplanning?

Hieronder vind je de stappen die je kunt volgen om een jaarplanning op papier te zetten! En lees vooral door tot het eind, want daar vind je een handig werkboek om met deze stappen aan de slag te gaan.

Maak een lijst van alles dat je wilt doen, bereiken en leren

Maak je nooit echt planningen en heb je geen lijst van dingen die je nog wilt doen? Dan kun je het beste bij het begin beginnen en een lijst maken van alles wat je wilt doen en bereiken. Ooit. Daarna gaan we dan pas kijken of je dit ook echt in het komende jaar kunt doen, of dat er wellicht ook dingen tussen staan die pas haalbaar zijn over 5 of zelfs 10 jaar.

  • Pak er een vel papier bij of een leeg Word document.
  • Zet een timer voor bijvoorbeeld 15 minuten.
  • Schrijf alles op wat je wilt doen en bereiken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan welke gewoontes je wilt verbeteren of in welke relaties je wilt investeren.

Je kunt ook mijn stappenplan van losse taken naar planning downloaden. In stap 1 vind je een uitgebreide uitleg en tips voor deze brainstorm. Daarmee kun je ook tot een lijst komen van dingen die je nog wilt doen, leren en bereiken.

Stel doelen voor het komende jaar

Op basis van die lange lijst die je gemaakt hebt of al had liggen, ga je nu doelen stellen voor het komende jaar. Wat zijn de grootste en belangrijkste dingen die je in het komende jaar wilt bereiken?

Je mag best een beetje ambitieus zijn, maar zorg ervoor dat je ook weer niet te veel doelen stelt. Hoe meer, hoe minder overzicht, en hoe makkelijker het wordt om ze snel uit het oog te verliezen. Vijf doelen is een mooi aantal. Het is niet zo weinig dat je je blind gaat staren op één ding, maar ook niet zo veel dat je ze niet meer gemakkelijk on top of mind kunt houden.

Erg veel ideeën opgeschreven? Sommige ideeën kun je wellicht samenvoegen of horen eigenlijk bij elkaar. Anderen zijn misschien maar kleine taken waarvan het niet de moeite waard is om er een “jaardoel” van te maken. Laat deze dan voor nu gewoon even voor wat ze zijn.

Plan ze over de maanden

Nu je in kaart hebt gebracht wat je het komende jaar wilt bereiken, ga je plannen wanneer je wat ongeveer uit wilt gaan voeren. In welke maand wil je het doel bereikt hebben? Wat moet je in de maanden ervoor doen om dit te bereiken? Mogelijk kun je het doel alvast wat opsplitsen in concrete acties die je in bepaalde maanden van het komende jaar op gaat pakken.

Door dit over de maanden te verdelen krijg je beter inzicht in of je doel haalbaar is, wanneer je moet beginnen met een bepaalde actie om het doel op tijd te behalen en wat er allemaal bij komt kijken.

Merk je tijdens deze stap dat wat ambitieus bent geweest met je doelen, doordat je nu al ziet dat het nooit gaat lukken? Schrap dan wat, anders loop je het hele komende jaar achter de feiten aan.

Merk je juist dat je makkelijk nog meer dingen zou moeten kunnen bereiken, omdat in de helft van de maanden nog niets gepland staat? Maak je doelen dan wat groter of ambitieuzer, of bedenk er een extra doel bij.

Je jaarplanning is klaar, maar nu de uitvoering nog!

Ga aan de slag met je maandplanning

Om ervoor te zorgen dat je je ook houdt aan je jaarplanning, is het goed hier elke maand bewust bij stil te staan en het ook mee te nemen in je planning. Gebruik je jaarplanning dan ook als basis voor het opstellen van je maandplanning. Zodra er een nieuwe maand nadert, bekijk je je jaarplanning om te kijken welke taken je deze maand in zou moeten plannen om je dichter bij je doel te brengen.

De gratis maandplanning in Excel die je kunt downloaden op mijn blog is daar ideaal voor! Hier kun je namelijk goed plannen hoeveel tijd je op een dag hebt om aan je doelen te werken, en vervolgens taken inplannen op deze dagen en tijden.

Schrijf ideeën op voor het nieuwe jaar

Tijdens het werken aan je doelen of bij het maken van je maandplanning kom je wellicht op nieuwe ideeën. Maar helaas kun je niet alles tegelijk! Probeer dat dan ook niet en werk eerst je doelen voor dit jaar af.

Maar raak ook de nieuwe ideeën die je hebt niet kwijt en schrijf ze op als inspiratie voor je doelen van weer een nieuw jaar. Maak bijvoorbeeld een document aan, pak er ruimte voor in een notitieboekje of maak een lijst aan in je to do app. Hierin schrijf je alle inspiratie voor je nieuwe jaarplanning.

Op het moment dat het nieuwe jaar dan nadert, hoef je alleen maar deze lijst erbij te pakken om aan de slag te kunnen gaan met het maken van weer een nieuwe jaarplanning.

Reflecteer en maak je klaar voor een nieuw jaar

Tot slot is het na een jaar tijd om aan de slag te gaan met je nieuwe jaarplanning. Neem in de laatste maand van je jaarplanning de tijd om hiermee aan de slag te gaan. Begin niet zomaar met een nieuwe planning, maar baseer deze op hoe het in het afgelopen jaar ging. Denk aan de volgende zaken:

  • Hoe verliep de planning van het afgelopen jaar? Had ik alles goed ingepland of kostten dingen meer of minder tijd dan verwacht?
  • Wat zijn nieuwe inzichten of juist obstakels die ik mee wil nemen in het maken van mijn nieuwe jaarplanning?
  • Wat staat mij in het komende jaar te wachten?
  • Wat heb ik het afgelopen jaar niet gedaan, dat ik wel wilde doen? Vervallen deze doelen of neem ik ze mee naar een nieuw jaar?
  • Welke doelen wil ik in het komende jaar gaan bereiken?

Op basis hiervan kun je dan een nieuwe planning opstellen, door de stappen weer van boven af aan te volgen!

Download werkboek voor het opstellen van jouw jaarplanning

Om het concreet te maken en jou écht aan het werk te zetten met het opstellen van een jaarplanning, heb ik een werkboek gemaakt. In dit werkboek vind je alle bovenstaande stappen terug. Je kunt deze downloaden, uitprinten en vervolgens helemaal invullen. Helemaal slim is om hem vervolgens ergens op te hangen of bijvoorbeeld bij in je planning-notitieboek te stoppen, zodat je ‘m ook niet meer uit het oog kan verliezen!

Vul je gegevens in om het werkboek in je mailbox te ontvangen!

Opt In Image
Werkboek: een jaarplanning maken
Download gratis, print & vul in!

Ga jij aan de slag met het maken van een jaarplanning? Wil je misschien één van jouw doelen delen in de comments?!