Een hele tijd geleden deelde ik een uitgebreid artikel met tips wanneer je een vakantie boekt. Nu is het tijd voor deel 2: hoe bereid je een vakantie voor? Waar sommigen graag op de bonnefooi vertrekken en zonder enige kennis over de bestemming in het vliegtuig stappen, lees ik me graag in om zo geen hotspot te missen. Dit zijn mijn tips over hoe ik een vakantie voorbereid!

Bedenk op wat voor soort vakantie je gaat

Bij het boeken van je vakantie heb je vast al nagedacht wat voor vakantie dit wordt, en dat zegt ook wat over de voorbereiding. Een week aan het zwembad in Turkije behoeft nou eenmaal niet zo veel voorbereiding als een maand lang roadtrippen door Amerika. Denk na over hoe je je dagen wilt vullen: wil je geen bezienswaardigheid missen of wil je juist liever rondstruinen en zie je wel wat je tegen komt? In dat eerste geval kun je wat meer voorbereiding gebruiken dan in het tweede geval!

Ook slim: overleg met je reisgenoten over wat jullie ongeveer gaan doen, zodat jullie geen verschillende verwachtingen hebben.

Schaf een reisgids aan

Erg handig bij het voorbereiden van een vakantie is een reisgids. Daarmee krijg je snel en overzichtelijk een beeld van de stad of omgeving waar je heen gaat. Reisgidsen zijn er in alle soorten en maten. De goedkoopste vind je voor 3 euro bij de Action en die zijn prima als je graag de bekende bezienswaardigheden bezoekt. In de Time to Momo reisgidsen van Mo’Media staan juist wat minder toeristische locaties. Aanrader voor als je dat liever overslaat of een plek voor de tweede keer bezoekt.

Bepaal wat je wil zien

Voor je vertrekt is het handig om een lijstje te maken van wat je allemaal wilt zien. Dat kan heel uitgebreid, waarbij je elke bezienswaardigheid en elk restaurantje opschrijft. Maar je kunt ook bijvoorbeeld de wijken waar je graag heen wil noteren, of waar en welke dag bepaalde evenementen en markten plaatsvinden.

Ik maak zelf vaak een kaartje in Google Maps, waarin ik dan alle interessante plekken op sla. Vlak voor vertrek maak ik wat screenshots en print ik die uit. Met Photoshop of gewoon met de hand kun je dan aangeven op welke plek wat te doen is. Een andere optie is om alles aan te strepen op het kaartje dat bij je reisgids zit!

Plan wanneer je wat gaat doen

Je bent er! En nu? Ik bedenk graag de avond van tevoren of ’s ochtends waar ik die dag heen wil. Dan pak ik mijn printjes of een kaart van de stad of omgeving erbij en kies ik (samen met mijn reisgenoten natuurlijk) wat me voor die dag leuk lijkt. Ook stippel ik vaak in mijn hoofd al een beetje een route uit zodat ik geen leuke dingen mis. Als je dat niks vind kun je ook gewoon gaan lopen en dan zie je wel waar je uitkomt!

Wijk van je planning af

Klinkt misschien tegenstrijdig met alle tips hierboven, maar wees niet bang om van je planning af te wijken! Daar is het juist vakantie voor natuurlijk. Misschien heb je ’s middags opeens ergens anders zin in, krijg je een megagoede tip van een local of zie je een leuk straatje waar je graag even doorheen wilt lopen. Go for it, geniet van je dag :-)

Hoe bereid jij een vakantie voor? Net als ik tot in de puntjes of zie je het daar wel?

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit