Mijn top 6 handige planning apps voor meer rust in je hoofd (+ gratis gids)


Ben jij het beu dat je hoofd steeds vol zit met allemaal dingen die je nog moet doen? Ben je de rondslingerende to do lijstjes en post its beu? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met een planning app: een handige app waarin je alles wat je moet doen, kunt bewaren. Ik deel mijn favoriete planning apps én tips voor het gebruik van een planning app met je!

Waarom het belangrijk is om planning apps te gebruiken

Ik ben groot fan van planning apps – eigenlijk van een planning maken in het algemeen, of dat nou op papier of in een app is. Maar planning apps hebben wel een aantal voordelen: zo kun je ze vaak op meerdere apparaten gebruiken, zodat je je planning altijd bij de hand hebt, en kun je gemakkelijk wijzigingen aanbrengen als er iets verandert in je planning (zonder dat er gekras of gegum voor nodig is). Maar waarom is het maken van een planning in een planning app überhaupt waardevol?

Planning in een app = rust in je hoofd

Als je nergens precies noteert wat je allemaal nog moet doen, dan blijft het in je hoofd zitten. En je hoofd is eigenlijk helemaal niet zo goed in onthouden. Er wordt gezegd dat je gemiddeld zo’n 4 stukken informatie tegelijk kan onthouden. Komt er meer bij, dan valt er iets anders weg. En dan ga je dingen vergeten. Wanneer je dat wat je nog moet doen in een planning app bewaart, zorg je dat je het niet vergeet én maak je ruimte in je hoofd vrij om aan de slag te gaan met de dingen waar je NU mee bezig bent – en niet met wat je later nog moet doen. 

Altijd weten wat je moet doen

Als je nergens een overzichtelijke planning maakt, dan heb je waarschijnlijk constant heel veel dingen over wat je ‘zou kunnen doen’. En da’s leuk, maar dat betekent ook dat je steeds opnieuw aan het nadenken bent over de vraag: wat zal ik nu doen? Dat helpt niet om efficiënt te werken. Met een planning app kun je een duidelijke planning voor jezelf maken, waardoor je altijd precies weet wat de belangrijkste volgende taak is om te doen.

Een planning app is dus super waardevol om je hoofd te legen – en een duidelijk beeld te hebben van wat je allemaal precies te doen staat. Maar wat zijn mijn favoriete apps?!

Planning apps kiezen gids

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis de Planning app kiezen gids!

Zoek je een geschikte planning app, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Lees waar je over na moet denken én mijn vergelijking van 5 apps op 11 onderdelen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de gids:

 

Mijn favoriete planning apps

Mijn #1 planning app: Todoist

Groeit je bedrijf, maar ontbreekt het jullie daarom steeds meer aan overzicht in wat er moet gebeuren? Dan kan de taken app Todoist jullie daar misschien wel perfect bij helpen. Ben je benieuwd wat dit inhoudt, hoe het kan helpen en wat de mogelijkheden zijn? Ik vertel het je in deze blogpost.

Todoist is met stip op 1 mijn favoriete planning app. Als ik je maar 1 tip mocht geven, dan zou ik zeggen: ga voor Todoist. De app is werkt super simpel en gemakkelijk, waardoor je er prima mee uit de voeten kan als je nog nooit eerder een planning app hebt gebruikt. Maar de app heeft tegelijkertijd ook heel veel mogelijkheden om je planning slimmer en handiger te maken als je wat meer hebt geleerd over hoe het werkt. Je kunt er ook als meer ervaren planner dus nog steeds alle kanten mee uit en zo kan de app dus ‘met je mee groeien’.

De basis van de app is letterlijk een to do lijst. Die to do lijsten kun je categoriseren door middel van projecten; wat niets meer is dan losse lijsten. Zo kun je bijvoorbeeld een project voor werk en voor privé maken. 

De basisversie van Todoist is helemaal gratis – en daarmee kun je prima uit te voeten. Alleen als je behoefte hebt aan iets meer functionaliteiten is er een betaalde versie (deze gebruik ik zelf en kan ik wel aanraden). Deze kost 36 euro per jaar. In mijn blog over Todoist vertel ik ook meer over wat gratis en wat betaald is.

Meer weten over Todoist? Lees verder:

Planning app met borden: Trello

Als ik even behoefte heb aan overzicht bij een groot project of wanneer ik veel losse taken te doen heb, dan pak ik graag Trello erbij. Trello is een planning app die gebruikt maakt van ‘kanban borden’. Dat betekent niets meer dan dat je verschillende lijstjes naast elkaar ziet, en dat je taken van de ene lijst naar de andere kunt slepen. Dat maakt Trello handig voor uitgebreide projecten of lange termijn plannen.

Ik gebruik Trello soms naast Todoist, als ik een specifiek project uit wil lichten en alle taken die daarbij horen op één plek wil zien, maar je kunt ook prima alleen Trello gebruiken; het is maar net wat jij het fijnst vind werken! 

Trello is een gratis planning app. Er is ook een betaalde versie, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik deze nodig had.

Meer weten over Trello? Lees verder:

Asana

Een andere bekende planning app is Asana. Asana wordt vaak gebruikt in de werksferen, en je kunt het zowel gebruiken net als Todoist, met projecten en takenlijstjes, als net als Trello, met een kanban bord.

Ik vind persoonlijk Todoist net wat fijner en gemakkelijker werken, daarom maak ik momenteel geen gebruik van Asana. Maar in het verleden heb ik het wel gebruikt en ik zou het zeker aanraden als een prima alternatief.

Asana heeft net als Todoist en Trello een gratis en een betaalde versie. Ik heb zelf in het verleden de gratis versie gebruikt en miste daar niets aan.

Microsoft To Do

Gebruik je Microsoft Office 365? Dan kun je daarbij ook gebruikmaken van Microsoft To Do. Dit is de opvolger van de app Wunderlist, een app die nu niet meer bestaat maar tot een paar jaar terug erg populair was. Microsoft To Do is erg vergelijkbaar met Todoist en met het vroegere Wunderlist. Ik gebruikte vroeger ook Wunderlist en daar was ik erg tevreden over. Todoist werkt voor mij persoonlijk net iets fijner maar ook Microsoft To Do is een prima planning app. 

Microsoft To Do zit bij een Microsoft Office 365 abonnement. Als je hier gebruik van maakt dan is de app dus gratis. Als je dat niet doet dan heb je eerst het abonnement nodig.

Nog meer inspiratie voor planning apps?

Meld je aan voor mijn e-mails en ik stuur je helemaal gratis de PDF planning app kiezen gids op! Hierin vergelijk ik de bovenstaande vier planning apps én nog een andere app met elkaar op maar liefst 11 functionaliteiten:

Planning apps kiezen gids

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis de Planning app kiezen gids!

Zoek je een geschikte planning app, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Lees waar je over na moet denken én mijn vergelijking van 5 apps op 11 onderdelen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de gids:

 

Notitie app: Evernote

Evernote is een enorm handige app om notities in te maken. Ik vertel je wat je met de app allemaal kunt en waar ik hem voor gebruik.

Evernote is net even een andere app dan de planning apps waarover je hierboven hebt gelezen. Evernote is namelijk een notitie app. Je kunt hierin notitieboeken aanmaken voor verschillende onderwerpen en daarin notities maken. Je kunt echter bij deze notities ook gebruikmaken van afvinkvakjes, waardoor je wel kunt werken met to do lijsten.

Ben je meer op zoek naar een app waar je gemakkelijk aantekeningen en to do lijstjes in kunt maken, dan kan Evernote wel eens zijn wat je zoekt. Ik gebruik Evernote zelf graag naast Todoist om mijn aantekeningen in te maken.

Evernote is gratis, maar met de gratis versie kun je een bepaald maximaal aantal ruimte opmaken aan notities per maand. Als je alleen tekstnotities maakt dan zal je die limiet waarschijnlijk nooit bereiken, maar plak je ook graag afbeeldingen of bestanden in notities dan heb je waarschijnlijk een betaalde versie nodig. Ik gebruik zelf de betaalde versie omdat ik Evernote vrij intensief gebruik :-). Deze kost 7 euro per maand maar er zijn regelmatig aanbiedingen.

Meer weten over Evernote? Lees verder:

Maaltijdplanning app: Paprika

Ben je op zoek naar een planning app voor je maaltijden en boodschappen? Zoek niet verder! Deze app is ideaal voor het plannen van alles wat met eten te maken heeft. Je kunt hierin recepten opslaan van internet, deze inplannen als maaltijd, en de ingrediënten van alle recepten van een week automatisch op een boodschappenlijst plaatsen. Deze boodschappenlijst kun je zelf categoriseren op de volgorde van jouw supermarkt. Dit maakt het bepalen wat we gaan eten en boodschappen doen zo veel makkelijker en minder stressvol.

Helaas is de app niet goedkoop en moet je hem voor elk apparaat los aanschaffen: telefoon, tablet (beide 5 euro) of computer (30 euro). Maar ik ben zo’n fan dat ik de app op alle apparaten heb en het is de investering voor mij 100% waard, omdat ik deze al lang en breed heb terugverdiend in bespaarde tijd, geld en minder verspild voedsel. Ook scheelt het een hoop stress rondom ‘wat eten we nu weer’?!

Meer weten over Paprika? Lees verder:

Tips voor wanneer je naar planning apps zoekt

Als je dit artikel aan het lezen bent, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een handige app om je planning mee te kunnen maken. Groot gelijk, want zoals je hebt kunnen lezen raad ik je het heel erg aan om gebruik te maken van een planning app. Wel wil ik je nog het volgende meegeven als je zometeen fanatiek aan de slag gaat met je nieuwe favoriete app:

De planning app alleen is niet de oplossing

Ja, ik ga het feestje gelijk verpesten. In een artikel over planning apps ga ik je vertellen dat planning apps niet een magische oplossing zijn. Of nou ja, niet helemaal. Planning apps zijn namelijk dé oplossing om taken uit je hoofd en in een systeem te krijgen. Maar uiteindelijk gaat het niet om de app die je gebruikt, maar om HOE je de app gebruikt. Maak je handige lijsten? Houd je het bij en blijf je er gebruik van maken (niet alleen als je het overzicht kwijt bent, maar altijd)? Heb je een werkwijze waardoor het planning niet te veel tijd kost maar je wél precies weet wat je moet doen? Denk over deze vragen ook na als je met een planning app aan de slag gaat!

Kies een app en houd het daarbij

Als het onrustig is in je hoofd, je huidige planning app een rotzooi is, en je alsnog niet weet wat je moet doen, dan is het makkelijk om te denken: het ligt aan de app. Deze app is toch niet handig, deze app helpt niet. Ik moet een nieuwe planning app.

Maar eerlijk is eerlijk, de app gaat dan het probleem niet oplossen. Elke app die ik hierboven noem en eigenlijk elke planning app die er bestaat kan jou helpen om een planning te maken en meer rust in je hoofd te krijgen (en heus niet alleen Todoist).

Door steeds te wisselen van planning app als je het even niet meer ziet zitten, haal je jezelf alleen maar meer werk op de nek. Want het kost tijd om al je taken over te zetten of om opnieuw te beginnen. Spendeer je tijd liever aan het slimmer gebruik maken van de planning app die je al hebt.

Word steeds beter in plannen, ongeacht de planning apps

Een planning app is dus heel waardevol, maar het is geen magische pil om ineens goed te worden in plannen. Da’s toch echt een vaardigheid die je zult moeten leren, als je er nu nog niet heel handig mee bent. Zie het ook als precies dat: als iets wat je aan het leren bent. Naarmate je meer plant leer je wat er wel goed werkt en wat er niet goed werkt, en daardoor word je er steeds beter in. Als je planning een keer niet handig is of als het even een rotzooi is geworden, zie dat dan als een leermoment: je weet nu dat dit niet fijn is, en dus kun je het de volgende keer beter doen.

Gebruik de Planning app kiezen gids

In de Planning app kiezen gids heb ik vijf planning apps met elkaar vergeleken op maar liefst 11 functionaliteiten, zodat jij slim een keuze kan maken voor de app die het beste bij jou past! Ook lees je welke vragen je jezelf het beste kunt stellen als je een goede planning app wilt kiezen.

Planning apps kiezen gids

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis de Planning app kiezen gids!

Zoek je een geschikte planning app, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Lees waar je over na moet denken én mijn vergelijking van 5 apps op 11 onderdelen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de gids:

 

Snel beter worden in plannen?

Wil jij je planning app direct slim gebruiken? Wil jij een planning maken die je ook elke dag helemaal kunt volgen en afvinken? Wil jij niet alleen plannen, maar ook dingen gedaan krijgen?! Dan heb ik de oplossing voor je. In mijn cursus Krijg het gedaan help ik je stap voor stap om een haalbare planning te maken, waarop dingen staan die je ook echt gedaan krijgt – in plaats van een to do lijst die alsmaar langer wordt. De cursus kun je volgen met elke planning app die je maar wilt. Lees meer op de cursus pagina:

 

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It
Mijn top 6 handige planning apps voor meer rust in je hoofd

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 19 mei 2015, maar sindsdien volledig geüpdatet om de kwaliteit te verbeteren.

De telefoonhoesjes op de foto’s mocht ik uitkiezen bij Hoesjes Outlet. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

2 gedachten over “Mijn top 6 handige planning apps voor meer rust in je hoofd (+ gratis gids)”

  1. Voeg Trello, to-doist, evernote samen en je hebt Notion. In het verleden maakte ik ook vaak gebruik van meerdere tools, omdat ik altijd wel iets mistte een de andere app. Nu compleet overzicht in 1 app. Fantastisch.

    Beantwoorden
    • Hoi Astrid, bedankt voor je aanvulling! Ik heb Notion nog niet geprobeerd (om de reden die ik ook in het artikel uitleg :-) ) maar ik heb er meer goede verhalen over gehoord. Goed om te horen dat jij ook enthousiast bent, wellicht is dit ook iets voor andere lezers!

      Beantwoorden

Plaats een reactie