Dagplanning maken in 3 stappen


Een dagplanning geeft je meer overzicht en structuur in je dag. Wil jij je tijd beter indelen? Ik help je met het maken van een dagplanning in 3 stappen. Zo kun je je tijd optimaal besteden!

Wat is een dagplanning?

Een dagplanning is een overzicht van alle taken die je op een dag wilt gaan doen. Een dagplanning geeft structuur aan je dag en zorgt voor overzicht. Je hoeft niet meer te onthouden wat je moet doen, waardoor je beter kunt focussen op het daadwerkelijke uitvoeren van je taken.

1. Kies hoe je de dagplanning gaat maken

Je kunt een dagplanning maken op allerlei verschillende manieren. Beslis ten eerste of je dit graag op papier of op de laptop/computer wilt gaan doen.

Dagplanning op papier

Gebruik je graag papier? Dat kan ik me voorstellen! Je bent dan vrij om te schrijven hoe en waar je wilt, en je kunt je dagplanning gemakkelijk naast je leggen om hem altijd in te kunnen zien. Plannen op papier kan met een simpel notitieboek, maar ook met een notitieboek dat speciaal bedoeld is voor het maken van planningen, zoals het notitieboek van Oh Deer wat open ligt op de foto. Mijn favoriete budget notitieboeken haal ik bij de HEMA, voor zeer goede kwaliteit raad ik je de boekjes van Moleskine aan.

Dagplanning op de laptop/computer

Plan je liever online? Dat snap ik ook! Er zijn veel online apps en programma’s beschikbaar die je de mogelijkheid bieden om al je apparaten te synchroniseren. Ook heb je je planning op deze manier altijd bij de hand op je telefoon. Verder kun je met deze apps gemakkelijk en snel je taken toevoegen, afvinken en aanpassen. Ik gebruik zelf het liefst de app Todoist, maar Wunderlist en Trello zijn ook goede alternatieven. Ook kun je zelfs Word of Excel gebruiken als je dat fijn vindt!

2. Bepaal welke taken je wilt gaan doen

Wanneer je hebt bepaald hoe je je dagplanning wilt gaan maken, is het tijd om te gaan bepalen wat je wilt gaan doen. Dat kan op verschillende manieren.

Schrijf alle taken op

Schrijf alles op wat in je opkomt dat je vandaag wilt gaan doen. De volgorde maakt niet uit, daar gaan we nog mee aan de slag. Het gaat erom dat de taken niet meer in je hoofd zitten, maar op papier staan.

Nog beter zou zijn om dit vanuit de lange termijn te doen. Stel SMART doelen en zorg ervoor dat de taken die je wilt doen, aansluiten bij de doelen die je wilt bereiken. Bekijk het e-book Plan jouw jaar als je hier graag serieus mee aan de slag wilt gaan!

Maak een tijdsinschatting

Om een realistische dagplanning te kunnen maken, is het belangrijk dat je inschat hoeveel tijd de taken die je wilt gaan doen kosten. Deze tijdsinschatting kun je gewoon bij de taak typen of schrijven.

Prioriteiten stellen

Bedenk je hoeveel tijd je vandaag hebt om aan je taken te besteden. Tel daarnaast op hoeveel uur je verwacht bezig te zijn met alle taken van je dagplanning, op basis van de tijdsinschatting die je net hebt gemaakt. Als je erachter komt dat je te veel hebt gepland, zorg dan dat je taken gaat schrappen.

Dat kun je doen door alleen de taken met de hoogste prioriteit te laten staan, en de rest te schrappen of vooruit te schuiven. Lees mijn artikel over het stellen van prioriteiten, om te zien hoe je dat het beste kunt doen.

3. Maak de dagplanning

Tot slot is het tijd om de dagplanning in elkaar te zetten. Bepaal in welke volgorde je wat wilt gaan doen. Hierbij kun je de taken gaan nummeren, maar je kunt ook alvast tijden erbij zetten, op basis van de tijdsinschattingen die je gemaakt hebt.

Zorg ervoor dat jouw planning haalbaar is, zodat je de taken die je gepland hebt ook echt op die dag uit kunt voeren. Kun je daarvoor wel wat tips gebruiken? Meld je aan voor mijn e-mails, en je ontvangt daar nu gratis de checklist haalbare planning bij! Vul het onderstaande formulier in:

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Vervolgens kun je aan de slag gaan met het uitvoeren van je taken, en deze afvinken zodra ze voltooid zijn!

Heb jij nog extra tips voor het maken van een goede dagplanning?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

7 gedachten over “Dagplanning maken in 3 stappen”

 1. Hoewel ik het erg lastig vind om realistische tijdsinschattingen te maken, lukt het wel steeds beter om mijn dagen goed te plannen nu ik veel thuis ben. Ik heb gemerkt dat het al enorm scheelt om rond dezelfde tijd te beginnen met werken en ook om dezelfde tijd te stoppen, om tussendoor pauzes te nemen die ongeveer even lang zijn en om zodanig structuur in de dag aan te brengen dat ik verschillende dingen kan doen en dus echt kan eindigen met het gevoel dat ik ben opgeschoten. Ik probeer ook een beetje een vaste volgorde aan te houden en daar mijn prioriteiten op te baseren (of beter gezegd andersom haha) en dat werkt aardig. Zolang ik niet te veel plan en het overzicht behoud, lukt het :)

  Beantwoorden
 2. Hallo,
  Ik ben Riet en heb echt nood aan structuur in mijn leven.
  Deze blog is zoooooo leerzaam, dank u wel!!!!!
  Ik ga het doorgeven aan mijn therapeuten, we kunnen er zeker mee aan de slag
  Duizend maal dank!!!!!!
  Groetjes
  Riet

  Beantwoorden
  • Hoi Riet, bedankt voor je reactie! Superleuk om te horen dat je de tips kunt gebruiken en er wat mee gaat doen. Dat is toch wel wat dit extra leuk maakt! Heel veel succes ermee en mocht je nog vragen hebben of tegen dingen aanlopen waar je hier nog niets over kunt vinden, laat het zeker even weten. Wellicht kan ik er dan een nieuwe blog aan wijden!

   Beantwoorden
  • Hoi Justyna, bedankt voor je reactie! Bedoel je waar de boekjes van zijn? De onderste is van Urban Outfitters, de middelste van Muji en het bovenste kleine blokje van de Hema!

   Beantwoorden

Plaats een reactie