Wat wil je dit jaar bereiken?


Ik maak graag lijstjes. Oftewel, ik stel graag doelen. Want als je een to-do lijst maakt, is dat eigenlijk niets minder dan een lijst met dingen die je wilt bereiken. Of dat nu vandaag is, deze week, dit semester, de komende 1001 dagen of in je leven, je stelt doelen. En dat is goed! Want door doelen te stellen, schrijf je op wat je wilt bereiken en ga je hier vaak ook actief mee aan de slag. Daarnaast geeft het (bij mij dan) rust in je hoofd en is het ook gewoon leuk om al je gedachten even op te schrijven.

Waarom dit jaar?

Het jaar is natuurlijk al even bezig, maar het is nooit te laat om ergens mee te beginnen. Het jaar eindigt op 31 december en mentaal heb je dan vaak ook het idee dat er iets eindigt en iets nieuws begint. Wel zo handig als je dan meteen met een nieuwe, schone lijst begint. Bovendien is het leuk om bijvoorbeeld over een paar jaar terug te kunnen kijken en te kunnen zien wat je in een bepaald jaar bereikt hebt (en wat niet). Waarschijnlijk kijk je met veel plezier terug op alles wat je hebt gedaan en geeft dat wat je toen niet gelukt is je energie om er alsnog mee aan de slag te gaan.

Aan de slag

Pak een pen en papier, of je tablet/laptop/telefoon en schrijf. Er zijn geen regels: alles wat jij dit jaar wilt doen of bereiken mag. Dat zijn misschien dingen waarvan je zo goed als zeker weet dat je ze gaat halen (je diploma/rijbewijs) of die sowieso gaan gebeuren (je vakantie/stage/mijlpaalleeftijd bereiken). Dat maakt niet uit! Afstrepen geeft je een goed gevoel en het is goed om in je hoofd te houden dat je in ieder geval iets gaat kunnen afstrepen. Zo kan het ook zijn dat sommige dingen op je lijst weinig moeite kosten en andere juist heel veel.

Je doelen kunnen over totaal verschillende onderwerpen gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Studie/carrière: diploma’s, cursussen, certificaten, nieuwe banen, contractverlengingen, voor jezelf beginnen
  • Sociaal: tijd spenderen met vrienden/familie, leuke dingen doen (feestjes/vakanties/filmavondjes)
  • Hobby’s: muziekdiploma’s, sportprestaties, schrijfgedrag, reizen, koken, lezen, creatief doen
  • Jezelf: meer tijd voor jezelf maken, jezelf ontwikkelen, dingen doen die jij leuk vindt, gewoontes ontwikkelen

En daarnaast kun je misschien nog wel veel meer verzinnen. Schrijf het allemaal op. Bekijk wel wat realistisch is: de halve wereld rondreizen lukt waarschijnlijk niet in één jaar, en als je net begonnen bent met je studie dan is afstuderen ook iets te optimistisch gedacht.

Met deze lijst heb je duidelijk op een rijtje wat je dit jaar wilt bereiken, en weet je dus ook waar je voor moet gaan werken. Voor mij werkt dat heel goed: ik ga veel enthousiaster aan de slag als ik weet dat ik daarna iets van de lijst kan afstrepen, of hier weer een stapje dichter bij ben. Mocht je je nu in de komende tijd vervelen, pak dan je lijst erbij en kijk waar je mee aan de slag kunt gaan en wat je misschien al af kunt strepen. Sowieso is het goed om af en toe eens te kijken met welke punten je goed bezig bent en wat misschien nog iets meer aandacht verdient.

Van klein tot groot: waarvan wil jij op 31 december kunnen zeggen dat je het maar mooi gedaan hebt?

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails & krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook ├ęcht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

1 gedachte over “Wat wil je dit jaar bereiken?”

  1. Ik maakte rond de zomervakantie een to-do-list van dingen die ik nog wil behalen of doen dit jaar. En ik heb er al een aantal af kunnen strepen, op naar de rest!

    Beantwoorden

Plaats een reactie