Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

4 tips om meer te lezen


Vorig jaar las ik precies 30 boeken en dat was toen ook het doel wat ik voor mezelf gesteld had. Dit jaar heb ik de lat weer iets hoger gelegd en wil ik 35 boeken lezen. Maar hoe doe ik dat, met een baan, blog en nog een heleboel andere hobby’s? In dit artikel deel ik mijn 4 tips om meer te lezen!

Vroeger las ik enorm veel boeken. Ik herinner me dat ik steeds weer het maximale aantal boeken leende bij de bibliotheek en op vakantie gerust elke dag een boek las. Later ben ik daarmee gestopt – zonde! Een jaar of vier terug las ik misschien drie boeken per jaar. En dat terwijl ik lezen dus eigenlijk altijd al leuk heb gevonden. Dat moest anders – en dat is nu anders. Hoe? Dit helpt mij:

Meer lezen met een leesdoel

Doelen motiveren mij – en jou waarschijnlijk ook. Een leesdoel motiveert mij dus ook om te gaan lezen. In 2015 begon ik met regelmatiger lezen, in 2016 stelde ik als doel om 25 boeken te lezen. Ik geloof dat ik dat toen op zo’n 2 boeken na niet had gehaald, maar dat betekende wél dat ik meer dan 20 boeken had gelezen en dat was vergeleken met voorgaande jaren veel.

In 2017 wilde ik de lat hoger leggen en 30 boeken lezen. Dat het er uiteindelijk precies 30 waren is geen toeval – ik moest goed mijn best doen om dat doel te halen :-). Begin december had ik nog maar 20 boeken uitgelezen (toegegeven, wel was ik in meerdere boeken al begonnen). Die maand werd ik enorm gemotiveerd door het doel en uiteindelijk las ik op 31 december het 30boek uit. Voor 2018 staat het doel dus op 35 boeken en mede doordat ik in december zo extreem veel las, gaat het nu eigenlijk als vanzelf om op schema te blijven.

Dit werkt voor mij goed omdat ik op deze manier zorg dat ik voldoende tijd maak voor iets wat ik leuk vind – lezen. Ik zou zeggen: test het uit en kijk of het jou ook motiveert. Je kunt hier ook variaties op bedenken, zoals het aantal boeken dat je per maand wilt lezen of zelfs het aantal bladzijdes per dag. Of bijvoorbeeld hoeveel boeken je van een bepaald type of genre je wilt lezen.

Plan leesmomenten

Wat mij ook goed helpt is om bewust te bedenken wanneer ik tijd kan maken om te lezen. Het is vaak iets dat er “bij inschiet” omdat je er toch echt even voor moet gaan zitten. Ik deel de momenten waarop ik graag lees!

Voor het slapen gaan

Op dit moment lees ik vaak voordat ik ga slapen een kwartiertje. Dat is niet heel veel, maar bij elkaar opgeteld toch een paar uur per week. Naast dat ik zo meer lees helpt het me ook om tot rust te komen (moet je natuurlijk geen heftig boek kiezen ;-) ) en ontspannen te gaan slapen.

In de avond

Ik probeer ook één avond per week helemaal vrij te houden; geen sociale afspraken, geen dingen voor mijn blog doen en geen tv kijken. Deze avond plan ik echt vrij. Op zo’n avond lees ik dan regelmatig de hele avond. Doordat lezen meer inspanning vereist, en omdat ik ook regelmatig non-fictie lees zoals boeken over productiviteit, heb ik het gevoel zowel iets relaxts te doen als iets nuttigs.

Tijdens het ontbijt

Dit doe ik op dit moment iets minder vaak, maar heb ik wel veel gedaan: lezen in de ochtend! Pak terwijl je je ontbijt eet eens niet de krant of je telefoon erbij maar ga voor een goed boek. Wedden dat je zo ook rustiger de dag start voordat je naar je werk of school gaat?

Onderweg & op reis

Toen ik nog dagelijks met de bus reisde had ik mijn e-reader altijd bij. Ik zat twee keer een half uur in de bus waardoor ik dagelijks een uur kon lezen. En toen ik alleen in New York was stond ik regelmatig in de rij voor een bezienswaardigheid of food hotspot – en dat duurde gerust een uur (in New York wachten ze o-ve-ral voor). Aangezien ik alleen was gebruikte ik die tijd dan om een boek te lezen. Maar ook tijdens het eindeloos wachten op het vliegveld pak ik mijn e-reader erbij!

Tot slot lees ik op vakantie – en dan bedoel ik een rustige zonvakantie – over het algemeen véél. Ik vind het enorm relaxt om aan het zwembad boeken te verslinden. Hoe je ook reist of wat je ook doet – bedenk eens op welke momenten je misschien een goed boek zou kunnen lezen!

Gooi regels de deur uit

Boeken lezen gaat bij veel mensen samen met een hoop ongeschreven regels. Gooi die de deur uit en je maakt lezen een stuk leuker en makkelijker!

Stop met een boek als je het niet leuk vindt

Regel nummer 1 – die ik zelf eerlijk gezegd ook soms nog steeds lastig vind: stop als je het boek niet leuk vindt! Het slaat nergens op dat je een boek uitleest alleen maar omdat je er ooit aan begonnen bent. Als het tegenvalt is dat heel jammer, maar echt geen groot probleem. Sla het boek dicht, maak er iemand anders blij mee (wel alleen als je denkt dat hij/zij een ander soort boeken leuk vindt dan jij natuurlijk) of verkoop het.

Verplicht jezelf niet om boeken één voor één te lezen

Nog zo’n stomme regel: dat je maar 1 boek tegelijk zou kunnen lezen. Dat doe ik dus écht niet. Sommige boeken lees ik graag maar wil ik gewoon niet altijd lezen. Op dit moment ben ik bezig in een fictieboek en een zelfhulpboek op mijn e-reader, en ligt er een fysiek boek op mijn nachtkastje. Die wissel ik af en ik lees waar ik op het moment dat ik ga lezen zin in heb. Ik begin ook gerust aan een nieuw boek als ik in alle drie geen zin heb of toe ben aan wat anders. Het is een hobby, doe wat je leuk vindt!

In het verlengde hiervan: er is ook niets mis mee om nog een stapeltje ongelezen boeken te hebben liggen of om die op je e-reader te hebben staan. Dat zorgt er namelijk juist voor dat je altijd wat leuks hebt om uit te kiezen!

Lees geen boeken omdat iedereen deze leest

Je hoeft echt geen bestsellers of literaire hoogstandjes te lezen als je graag leest. Lees gewoon wat je leuk vindt! Of dat nou thrillers, reisverhalen, stripboeken, romans of chicklits zijn; wat maakt het uit?! Zelf lees ik bijvoorbeeld vaak chicklits. Dat zijn echt niet de beste verhalen en meestal enorm cliché – maar dat kan ik juist erg waarderen.

Je leest meer met een e-reader

Tsja – ik schafte begin 2016 mijn e-reader aan en mij helpt dit gewoon echt om meer te lezen. Ik neem mijn e-reader namelijk overal mee naartoe, wat het voor mij makkelijk maakt om altijd te kunnen lezen. Ook op reis is het ideaal, want een e-reader weegt niks terwijl je wel een hele voorraad boeken mee kunt nemen.

Daarnaast is het gewoon een fijn apparaat – geen gedoe met bladzijdes die terug omslaan omdat je het boek met één hand vast wilt houden en geen gedoe met dat het te donker is want in de meeste e-readers zit tegenwoordig een lampje. Nog een voordeel: in papieren zelfhulpboeken schrijf ik nooit omdat ik dat zonde vind, maar op de e-reader kan ik alles markeren en de markering net zo makkelijk weer weghalen. Hierdoor blijft de inhoud veel beter hangen!

Ik wissel nog wel af – vooral boeken met mooie beelden of opmaak lees ik liever op papier – maar meestal krijgt de e-reader de voorkeur.

Lees inspiratie nodig?

Kun je tips gebruiken voor wélke boeken je dan kunt lezen? Op mijn blog deel ik regelmatig recensies en informatie over leuke boeken die ik heb gelezen. Hier vind je een overzicht van alle artikelen over boeken!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

10 gedachten over “4 tips om meer te lezen”

  1. Goeie tips! Ik ben ook helemaal voor het stellen van een leesdoel. Daar ben ik vorig jaar ook mee begonnen en merk echt dat het helpt. Ik heb mijn doel van 2017 helaas net niet gehaald, maar 30 boeken moet met dit jaar zeker lukken. Zit in ieder geval al op de helft! Ik lees regelmatig boeken op mijn iPad (e-reader is een volgende stap) en merk inderdaad dat het mijn leesgedrag ook bevordert.

    Beantwoorden
  2. Heb jij een Goodreads account? Het lijkt me leuk om je te volgen! Mijn doel voor 2018 is om 15 boeken te lezen. Omdat het nu vakantie is, heb ik veel meer tijd om te lezen en ben ik bezig in mijn 20e boek. Heerlijk!

    Beantwoorden
    • Hee Inja! Nee ik houd het eigenlijk vooral voor mezelf bij! Maar misschien wel leuk om nog eens een keer een goede overzichtspagina te maken van de boeken die ik heb gelezen met mijn beoordeligen en evt reviews erbij, dat ga ik even op m’n lijstje zetten in ieder geval! Ik lees zelf inderdaad ook veel op vakantie waardoor ik nu mooi een paar boeken ‘voor’ lig op schema :-)

      Beantwoorden
    • Mij heeft goodreads ook ontzettend geholpen om meer te lezen. Mede omdat je daar je doel kan bijhouden en het zien wat anderen lezen inspireert me enorm.

      Beantwoorden
  3. Ik heb ook een good reads account en het inspireert om meer te gaan lezen. Leuk om je artikel te lezen. Precies hetzelfde verhaal hier: vroeger een boekenverslindster our sang, maar nu 20 jaar later is de wil er wel, maar “de tijd niet meer”. Ik heb het doel op 12 boeken dit jaar… Ik hoop dat ik het haal..! ????

    Beantwoorden
  4. Ook ik las heel veel als kind elke week een stapel boeken bij de bieb En “verdween” geheel in het boek. De laatste jaren lees ik alleen in de vakantie.
    Leuke uitdaging om voor mezelf een doel te stellen met aantal boeken wat ik dit jaar wil lezen.
    Voor de rest van dit jaar stel ik 20 boeken als doel.

    Beantwoorden
  5. Ik heb me dit artikel ‘laten ‘voorlezen door de computer’ vanwege mijn slechtziendheid. En deels door mijn eigen ervaring vanuit die beperking en deels door gewoon nadenken wou ik nog het volgende opmerken n.a.v. dit prima artikel. 2. Als je niet in staat bent om langere tijd ‘te lezen met je ogen’ kun je ook uitproberen hoe ‘lezen met je oren’ bevalt. (gesproken boeken dus).
    2. Mijn primaire doel is niet: een bepaald aantal boeken per jaar luisteren, maar: “ik wil een boek luisteren om me te laten inspireren door een non-fictie of fictie-boek om uit te stijgen boven de waan van de dag; de vaak vluchtige informatie van radio/tv (gesproken) kranten”.
    Het valt me overigens op, dat artikelen over dit soort onderwerpen (sociale onderwerpen van gewone mensen voor gewone mensen, gericht op gewone mensen) vaak geschreven zijn door vrouwen. Voor mij als man geen is dit op zichzelf geen probleem maar het verbaast me als man wel.

    Beantwoorden
    • Hoi Ruud, bedankt voor je reactie en tof om te horen! Gesproken boeken zijn inderdaad ook een uitkomst. Ik luister zelf ook heel graag podcasts, ander format, maar ook gesproken tekst luisteren ;-). En mooi dat je doel niet is om een aantal boeken te lezen, dat wat jij zegt mag inderdaad ook best wel de voornaamste reden zijn – en is een hele goede reden! Ik lees hier inderdaad ook het meest over van vrouwen, terwijl er ook zeker genoeg mannen zijn die hiermee bezig zijn. Ik volg wel wat podcasts (met name over productiviteit) waarin ik meer van mannen hoor wat ze lezen, maar die zijn zo goed als allemaal in het Engels.

      Beantwoorden

Plaats een reactie