Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]


Stel jij regelmatig doelen voor jezelf, maar deze doelen bereiken, ho maar?! Weet je wel wat je wilt, maar loop je vast op het pad er naartoe? Ik ga je helpen! Als ik een doel stel, dan doe ik er alles aan om het te bereiken. En hoe ik dat doe ga ik vandaag met je delen, zodat jij ook aan de slag kunt gaan om jouw doelen te bereiken!

Zorg dat je doel super duidelijk is

Om een doel te bereiken, móét je natuurlijk eerst een doel gesteld hebben. Maar dat is eigenlijk gelijk waarmee het bereiken ook begint. Want wat voor doel je stelt en op welke manier je dat doet bepaalt veel over of je het ooit kunt bereiken.

Is je doel bijvoorbeeld wel concreet? Als je doel niet concreet is, dan wordt het heel lastig om te bereiken. ‘Gezond leven’ is in theorie een mooi doel, maar wat IS dan gezond leven voor jou? 

En is je doel meetbaar? Ook ‘vaker hardlopen’ is een mooi doel, maar hoe kun je weten of je dat ooit behaald hebt? ‘Drie keer per week hardlopen’ of ’10 kilometer achter elkaar kunnen hardlopen’ zijn meetbare doelen waarvan je kunt zeggen: ja, ik heb het behaald; of nee, ik heb het niet behaald.

Om je doel überhaupt te kunnen bereiken is het dus belangrijk dat je op een slimme manier een doel stelt. Ik gebruik daarvoor graag de SMART methode, een methode die veel mensen wel kennen maar niet altijd graag gebruiken. Super onterecht wat mij betreft, omdat deze methode je nu eenmaal helpt om je doel concreet te maken.

Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daar gratis mijn werkblad SMART doelen stellen bij. Zo kun je checken of jouw doelen SMART zijn, of dat je ze misschien nog wel wat concreter kunt maken. Vul het formulier in:

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Zorg voor focus in het aantal doelen wat je stelt

De grootste fout die ik vroeger altijd maakte met het stellen van doelen, is ongeveer 88 doelen tegelijk willen bereiken. Ik ben ambitieus en nieuwsgierig en wil dus graag véél. Maar je kunt helaas niet alles tegelijk doen, dat leerde ik op de harde manier. Ik weet uit ervaring: als je probeert om tientallen doelen tegelijk te bereiken dan resulteert dat er uiteindelijk waarschijnlijk in dat je geen enkel doel bereikt. 

Houd het aantal doelen wat je stelt klein (zo klein mogelijk) en focus je volledig op het bereiken van die paar kleine doelen. Denk ook na over wat voor jou bijvoorbeeld het ALLERbelangrijkste doel is, zodat je dat doel altijd voorrang kunt geven als je toch moet kiezen.

doelen bereiken? Kies wel een doel wat bij je past

Ik vind doelen stellen heel belangrijk en vertel er vaak veel over. Maar ik deel niet altijd precies wat al mijn doelen zijn. Dat heeft een reden. Doelen stellen vind ik een super persoonlijk proces. Doelen stellen helpt je om te gaan voor wat JIJ wilt. Maar dan is het dus ook belangrijk dat je écht de doelen stelt die jij wilt bereiken.

En niet de doelen die je ouders of partner van je verwachten dat je najaagt. Niet de doelen die ‘de samenleving’ verwacht dat je najaagt. Niet ‘de meest logische stap’ als dat niet iets is wat je wilt.

Om een lange termijn doel te bereiken moet je namelijk super gemotiveerd zijn en er echt week na week mee aan de slag willen gaan. En daarvoor moet je het écht zelf graag willen. Het moet bij jou passen en jij moet er voor willen gaan.

Als je al tijden hetzelfde soort doel probeert te bereiken en je komt geen stap verder, dan is dat een moment om jezelf af te vragen: wil ik dit wel echt?! Word ik hier blij van? Is dit wat ik voor mezelf in gedachten heb in de toekomst?

Wees super eerlijk naar jezelf en ga doelen bereiken die je ECHT GRAAG wilt bereiken. Je zult merken dat het dan een stuk makkelijker wordt om ermee aan de slag te gaan.

Maak een plan om je doelen te bereiken

Een bekende quote is: ‘Een doel zonder plan is slechts een droom’. Als je een doel wilt bereiken, dan is het ALLERBELANGRIJKSTE wat je kunt doen: een plan ervoor maken. Bepalen HOE je dat doel in hemelsnaam wilt bereiken.

En het maakt daarbij totaal niet uit hoe groot het doel is of hoe ver weg het bereiken ervan nog is. Je hoeft ook totaal niet precies te weten wat je allemaal moet gaan doen om het te bereiken. Het gaat erom dat je weet wat de allereerste stappen zijn die je kunt gaan zetten om dichter bij het bereiken van dat doel te komen.

Zie het bereiken van je doel als het bereiken van het topje van een berg. Je staat nu aan de voet en je weet misschien nog niet precies hoe je boven gaat komen, maar je moet wel bepalen welk pad je de eerste kilometers gaat volgen, anders kom je nooit weg van het startpunt.

Reflecteer op je vooruitgang

Als je een doel wilt bereiken, dan is het belangrijk om constant stappen te zetten in de richting van het bereiken van dat doel. Maar de ene stap zal je verder brengen dan de andere. Soms zet je een stap en die blijkt totaal niet het resultaat op te leveren dat je had gewild. Soms gaat het minder goed dan verwacht, en soms juist veel beter.

Om steeds snellere stappen in de richting van je doel te zetten, is het waardevol om te reflecteren op de dingen die je al gedaan hebt. Wat werkte niet en hoe zorg je ervoor dat je dat dan ook niet meer doet? Wat werkte wel, en hoe kun je daar méér van doen of daarop verder gaan? Welke obstakels kwam je tegen en hoe kun je die in de toekomst voorkomen? Je kunt veel leren als je even de tijd neemt om terug te kijken op hoe dingen gegaan zijn, zodat je niet steeds tegen dezelfde fouten en problemen aan blijft lopen.

Dat waren de 5 tips om je doelen te gaan bereiken! Zorg dat je een super duidelijk doel stelt wat écht bij je past, en vooral niet te veel doelen te gelijk hebt. Maak vervolgens een plan voor hoe je dat doel gaat bereiken én reflecteer op alles wat je doet om ervan te leren en beter te worden.

Wil je het bereiken van je doel nu eens écht slim en serieus gaan aanpakken? Dan is mijn e-book Plan jouw jaar iets voor jou. In het e-book help ik je om stap voor stap een doel te stellen wat SMART is en helemaal bij jou past, en vervolgens ga je stap voor stap een SUPER concreet plan te maken om dat doel te bereiken. Ook geef ik je nog veel meer tips voor het bereiken van je doel. Lees alles over het e-book op de e-book pagina en ga aan de slag:

 

Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!
Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It
Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]
Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]Doelen bereiken met deze 5 praktische tips [voor als het nu nog niet lukt]

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails & krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Plaats een reactie

3 × 4 =