Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Doelen bereiken in 8 praktische stappen (+ waarom het nu niet lukt)


Stel jij wel doelen voor jezelf, maar deze doelen bereiken, ho maar?! Weet je wel wat je wilt, maar loop je vast op het pad er naartoe? Ik ga je helpen! Ik doe er álles aan om mijn doelen te behalen. En hoe ik dat doe ga ik vandaag met je delen, zodat jij ook aan de slag kunt gaan om jouw doel te bereiken!

Waarom je jouw doelen nu niet bereikt

Voordat we verder gaan met de stappen die je kunt zetten om aan de slag te gaan, eerst even wat dingen die waardevol zijn om over na te denken als je jouw doelen écht wilt gaan bereiken!

Doelen bereiken begint bij doelen stellen

Wil je 16 doelen in twee weken behalen, dan gaat dat je waarschijnlijk niet lukken. Als jouw doel je “wel leuk” lijkt maar niet echt belangrijk om te bereiken, dan gaat dat je waarschijnlijk niet lukken. Word je al moe/bang/gestrest van het idéé van werken aan je doel, dan ga je ‘m waarschijnlijk ook niet bereiken.

Doelen bereiken begint bij doelen stellen. Doelen stellen waar je écht enthousiast over bent en die bewust, slim, en duidelijk gesteld zijn. (En ja, zometeen deel ik daarover drie belangrijke tips/voorwaarden.)

… en tegelijkertijd begint het pas bij doelen stellen

Hoewel doelen stellen belangrijk is, is het wel pas de start. Je kunt super enthousiast zijn over je doel, en al helemaal voor je zien hoe je leven eruit ziet als je het bereikt hebt, maar uiteindelijk ga je het alleen bereiken als je ook iets gaat DOEN om het te bereiken. Je bereikt je doelen alleen als je bereid bent daarvoor te werken. Maar natuurlijk is er genoeg wat je kunt doen om dat makkelijker te maken :-).

Je doelen behalen door slimmer doelen te stellen

Zorg voor focus in het aantal doelen wat je stelt

De grootste fout die ik vroeger altijd maakte met het stellen van doelen, is ongeveer 88 doelen tegelijk willen bereiken. Ik ben ambitieus en nieuwsgierig en wil dus graag véél. Maar je kunt helaas niet alles tegelijk doen, dat leerde ik op de harde manier. Ik weet uit ervaring: als je probeert om tientallen doelen tegelijk te bereiken dan resulteert dat er uiteindelijk waarschijnlijk in dat je geen enkel doel bereikt. 

Houd het aantal doelen wat je stelt klein (zo klein mogelijk) en focus je volledig op het bereiken van die paar kleine doelen. Denk ook na over wat voor jou bijvoorbeeld het ALLERbelangrijkste doel is, zodat je dat doel altijd voorrang kunt geven als je toch moet kiezen.

Zorg dat de doelen die je wilt behalen super duidelijk zijn

Om een doel te behalen, móét je natuurlijk eerst een doel gesteld hebben. Maar dat is eigenlijk gelijk waarmee het bereiken ook begint. Want wat voor doel je stelt en op welke manier je dat doet bepaalt veel over of je het ooit kunt bereiken.

Is je doel bijvoorbeeld wel concreet? Als je doel niet concreet is, dan wordt het heel lastig om te bereiken. ‘Gezond leven’ is in theorie een mooi doel, maar wat IS dan gezond leven voor jou? 

En is je doel meetbaar? Ook ‘vaker hardlopen’ is een mooi doel, maar hoe kun je weten of je dat ooit behaald hebt? ‘Drie keer per week hardlopen’ of ’10 kilometer achter elkaar kunnen hardlopen’ zijn meetbare doelen waarvan je kunt zeggen: ja, ik heb het behaald; of nee, ik heb het niet behaald.

Om je doel überhaupt te kunnen bereiken is het dus belangrijk dat je op een slimme manier een doel stelt. Ik gebruik daarvoor graag de SMART methode, een methode die veel mensen wel kennen maar niet altijd graag gebruiken. Super onterecht wat mij betreft, omdat deze methode je nu eenmaal helpt om je doel concreet te maken.

Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daar gratis mijn werkblad SMART doelen stellen bij. Zo kun je checken of jouw doelen SMART zijn, of dat je ze misschien nog wel wat concreter kunt maken. Vul het formulier in:

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Doel bereiken? Kies wel een doel wat bij je past

Ik vind doelen stellen heel belangrijk en vertel er vaak veel over. Maar ik deel niet altijd precies wat al mijn doelen zijn. Dat heeft een reden. Doelen stellen vind ik een super persoonlijk proces. Doelen stellen helpt je om te gaan voor wat JIJ wilt. Maar dan is het dus ook belangrijk dat je écht de doelen stelt die jij wilt bereiken.

En niet de doelen die je ouders of partner van je verwachten dat je najaagt. Niet de doelen die ‘de samenleving’ verwacht dat je najaagt. Niet ‘de meest logische stap’ als dat niet iets is wat je wilt.

Om een lange termijn doel te bereiken moet je namelijk super gemotiveerd zijn en er echt week na week mee aan de slag willen gaan. En daarvoor moet je het écht zelf graag willen. Het moet bij jou passen en jij moet er voor willen gaan.

Als je al tijden hetzelfde soort doel probeert te bereiken en je komt geen stap verder, dan is dat een moment om jezelf af te vragen: wil ik dit wel echt?! Word ik hier blij van? Is dit wat ik voor mezelf in gedachten heb in de toekomst?

Wees super eerlijk naar jezelf en ga doelen bereiken die je ECHT GRAAG wilt behalen. Je zult merken dat het dan een stuk makkelijker wordt om ermee aan de slag te gaan.

Je doelen bereiken in 8 stappen

Oké, ben je 100% overtuigd van de doelen die je gesteld hebt? Dan is het tijd om verder te gaan naar deze acht concrete stappen om je doelen ook écht te gaan behalen!

Stap 1: Maak een plan om je doel te bereiken

Een doel is leuk, maar als je niet nadenkt over HOE je dat doel kan bereiken, dan kan ik je net zo goed nu gelijk vertellen dat het waarschijnlijk geen succes wordt.

Een doel en een plan zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden als je je jouw doel wilt behalen.

Maak dus een plan! Denk bijvoorbeeld na over welke subdoelen je al sneller kunt behalen dan jouw uiteindelijke grote doel. Zo hak je het in stukjes en maak je concreet wat je op kortere termijn wilt bereiken. Denk ook na over welke taken je precies moet doen om dichterbij je doel te komen. Je hoeft écht niet precies ALLE taken al te weten, maar schrijf wel je ideeën op en bepaal ook vooral waar je gaat beginnen met het bereiken van je doelen! Voor het plannen van taken maak ik graag gebruik van de planning app Todoist (lees ook mijn review!).

Door met een plan aan de slag te gaan, hak je automatisch dat hele grote doel in kleinere stukken, waardoor het duidelijker voor jezelf wordt wat je kunt gaan doen om het te bereiken. Houd in gedachten dat hoe kleiner en simpeler iets lijkt, hoe laagdrempeliger het voelt om mee aan de slag te gaan, waardoor de kans dat je gaat DOEN dus steeds groter wordt!

Stap 2: Maak de doelen die je wilt bereiken zichtbaar

Als je weet wat je wilt bereiken en hoe je daarmee aan de slag wilt gaan, dan kan ik je van harte aanraden om ze zichtbaar te maken.

Hoewel doelen super persoonlijk zijn, raad ik je aan om ze wel zoveel als je wilt te delen met anderen én zichtbaar te maken voor jezelf.

Hang ze op in je huis. Schrijf ze groot op je whiteboard. Schrijf ze op een post it en leg die op je bureau waar je de hele dag zit. Zet ze op je bureaubladachtergrond of als achtergrond op je telefoon. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Zorg dat je vaak herinnerd wordt aan je doelen, dan kun je ze in ieder geval niet uit het oog verliezen.

Vertel ook zoveel mogelijk anderen erover. Aan de ene kant maak je zo nog duidelijker voor jezelf dat je dat doel écht wilt behalen. Als je erover gaat praten, wordt het écht. Aan de andere kant kunnen anderen jouw verantwoordelijk gaan houden. Ze kunnen gaan vragen: goh, hoe gaat het eigenlijk met dat doel van je? Dat motiveert de meeste mensen om er ook écht mee aan de slag te gaan, omdat ze niet willen zeggen “oh ja, daar heb ik eigenlijk al een maand niets aan gedaan”. Én het kan nog iets extra’s met zich meebrengen: anderen kunnen je helpen! Je weet nooit wie een extreem goede tip heeft of een handige connectie die jou veel op kan leveren.

Ik ben nu al een aantal keer de uitdaging aangegaan om een maand suikervrij te eten. En dat lúkte me ook steeds. En ik ben ervan overtuigd dat dat deels kwam doordat ik er iedereen in mijn persoonlijke omgeving over vertelde: mijn partner, familie, vrienden, collega’s… iedereen die ik sprak en zag in of rondom die maand. En daardoor dúrfde ik niet eens suiker te eten, want ik wilde niet ál die mensen teleurstellen. Natuurlijk was dit niet de enige reden waarom het een succes was, maar het hielp wél mee.

Stap 3: Zet direct een eerste stap om je doel te bereiken

Een doel hebben is leuk, motiverend en inspirerend. Maar je gaat je doel nóóit bereiken als je niet iets gaat DOEN om te bereiken.

En om gelijk dat eerste obstakel te overkomen wil ik voorstellen dat je NU iets inplant wat je vandaag (of vooruit – morgen als het nu avond is) gaat doen om een start te maken. Zo voorkom je gelijk dat je eerst twee maanden lang elke dag denkt: “ach, morgen begin ik wel écht” – en dat dus vervolgens niet doet…

Wat is de állerkleinste stap die je kunt zetten om te beginnen met het bereiken van je doel? Ga dat NU doen! Lees ook mijn tips om te beginnen met een taak.

Stap 4: Reflecteer op je doelen om ze te behalen

Als je een doel wilt behalen, dan is het belangrijk om constant stappen te zetten in de richting van het bereiken van dat doel. Maar de ene stap zal je verder brengen dan de andere. Soms zet je een stap en die blijkt totaal niet het resultaat op te leveren dat je had gewild. Soms gaat het minder goed dan verwacht, en soms juist veel beter.

Om steeds snellere stappen in de richting van je doel te zetten, is het waardevol om te reflecteren op de dingen die je al gedaan hebt. Wat werkte niet en hoe zorg je ervoor dat je dat dan ook niet meer doet? Wat werkte wel, en hoe kun je daar méér van doen of daarop verder gaan? Welke obstakels kwam je tegen en hoe kun je die in de toekomst voorkomen? Je kunt veel leren als je even de tijd neemt om terug te kijken op hoe dingen gegaan zijn, zodat je niet steeds tegen dezelfde fouten en problemen aan blijft lopen. In mijn e-book Plan jouw jaar vind je hiervoor reflectie werkbladen.

Stap 5: Durf je plannen te wijzigen om je doel te bereiken

Eén van de grootste obstakels voor het bereiken van je doelen is dat je stopt met acties ondernemen die je dichterbij het behalen van je doel brengen. Vastlopen en gewoon maar stoppen met IETS doen. Of de hele tijd blijven hangen in hetzelfde resultaat.

Als je merkt dat de dingen die je dácht nodig te hebben om je doel te bereiken, je toch niet zo erg helpen, of als je er gewoon een bloedhekel aan hebt, of als ze niet passen in jouw leven – durf dan het roer om te gooien en je plan te wijzigen.

Uiteindelijk maakt het niet uit HOE je je doel bereikt, het gaat erom dat je steeds dichter bij het bereiken komt.

Wat is er uit je reflectiemomenten gekomen? Wat zijn je obstakels? En hoe kun je die overkomen? Stuur bij en doe wijzigingen nadat je nieuwe dingen hebt geleerd of ervaren. Je weet nu waarschijnlijk meer dan op het moment waarop je je doel stelde – dus doe iets met die kennis!

Stap 6: Stel je doelen óf je plan bij als dat nodig is om het te behalen

Haalbare doelen stellen is lastig. Punt. Vooral als voor het eerst écht serieus aan de slag gaat met doelen stellen of als je gewoon het idee hebt dat het nóóit lukt om ze haalbaar te maken.

Zie dat dan niet als reden om maar helemaal te stoppen met het werken aan je doel en de handdoek in de ring te gooien. Merk je halverwege het jaar dat je pas op 10% van je doel zit? Dan heb je twee opties:

1. Wijzig je doel. Wees niet bang om dit te doen. Het werkt veel lekkerder om verder te gaan met een doel waarvan je gelooft dat het mogelijk is om het nog te behalen, dan aan een doel waarvan je overtuigd bent dat je het toch never nooit gaat halen.

2. Pas je plan rigoureus aan. Dat wat je nu doet werkt niet. Óf je doel moet heel anders, óf de manier waarop je werkt. En dan bedoel ik dus niet dat je er nu meer tijd aan gaat besteden – nee, denk dan na over de reden waarom je er dan tot nu toe “te weinig” tijd aan besteedde en ga daarmee aan de slag. 

Stap 7: Doelen niet behalen = niet fout

HUH, WAT?! De hele reden dat je een doel stelt, is toch zeker om ze te behalen, of niet dan?!

Ja, natuurlijk!

Maar laten we realistisch zijn – natúúrlijk kan het gebeuren dat je het ondanks alle moeite niet red. En het is heel verleidelijk om dan maar te stoppen met doelen stellen, of om hartstikke boos of teleurgesteld op jezelf te worden en alleen maar te balen als je ook maar nadenkt over doelen.

Natuurlijk mag je balen. En kritisch zijn op jezelf. Natuurlijk móét je streven naar het behalen van je doel. Maar kijk ook realistisch erop terug als je het niet gehaald hebt. En wees alleen maar kritisch op de ACTIES die je gedaan hebt. Op de moeite die je erin gestoken hebt. Op hoe je ertegenaan ging.

Stel dat je als doel had om 10 kilo af te vallen – en je hebt de hele tijd dat je aan dat doel werkte hartstikke gezond gegeten, fanatiek gesport, lekker ontspannen, lekker geslapen en gewoon goed voor jezelf gezorgd. Maar je bent maar 8 kilo afgevallen. HALLO, wees dan hartstikke trots op wat je allemaal wél gedaan hebt!

Als je keihard hebt gewerkt aan je doel, maar je hebt niet het resultaat bereikt wat je wilde, dan mag je alsnog hartstikke trots op jezelf zijn. Op alle acties die je gedaan hebt en alle stappen die je gezet hebt. Waarschijnlijk ben je stukken verder gekomen dan wanneer je überhaupt niet dat doel gesteld had!

Stap 8: Ga weer een nieuw doel stellen om te bereiken

En dooooor. Ongeacht of je jouw doelen wel of niet behaald hebt, ongeacht hoe tevreden je bent over hoeveel je eraan gewerkt hebt – herhaal de stappen van voren af aan en stel nieuwe doelen. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat, dat het steeds natuurlijker voelt, en dat je steeds makkelijker voor de doelen kiest die echt goed bij jou passen en precies uitdagend én haalbaar genoeg zijn!

Serieus aan de slag met doelen behalen?

Zie jij dit proces wel zitten en wil jij nu écht serieus met doelen behalen aan de slag gaan? Wil jij nu écht serieus met doelen stellen aan de slag gaan? Dan is de online cursus Gáán voor je doelen iets voor jou. Ik help je bij het stellen én bereiken van jouw doelen en help je bij alle mogelijke obstakels. Klik op de button voor alle informatie:

 

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Doelen bereiken in 8 praktische stappen (+ waarom het nu niet lukt)”

  1. Ha Linda,
    Ook deze cursus klinkt weer erg leuk! Je schrijft alles zo duidelijk en herkenbaar! Ik worstel echter zelf vooral met het uitzoeken/beslissen/keuzes maken wat ik nu werkelijk zou willen doen. De kinderen zijn nu net het huis uit, ik heb veel meer vrijheid gekregen en kan mijn leven nu dus opnieuw inrichten. Oftewel keuzestress! Aan de ene kant zijn er heel veel dingen die mij “wel leuk lijken”. En aan de andere kant vind ik het lastig om te bepalen waar ik werkelijk warm voor ga lopen en dus als doel wil stellen. Ik vraag mij af of deze cursus dan wel iets voor mij is omdat mijn doelen niet duidelijk zijn(en ik misschien eerst moet uitzoeken wat ik echt wil in het leven). Of misschien is dat ook een idee voor een nieuwe cursus haha?
    Groetjes Janita
    (Ik hoop niet dat je het erg vindt dat ik zoveel reageer en hoop dat je er iets aan hebt….)

    Beantwoorden
    • Hoi Janita, bedankt voor je reactie! En goed dat je het vraagt. De cursus gaat zéker ook over ontdekken wat je nou eigenlijk wilt en wat goed bij je past. Wat mij betreft is dat een onmisbaar onderdeel, om de reden die je zelf al noemt. Als je doelen stelt waar je eigenlijk niet warm voor loopt wordt het gelijk al heel veel lastiger om jezelf te (blijven) motiveren om eraan te gaan werken. Inmiddels heb ik de opzet voor de cursus verder uitgewerkt en module 1 en 2 zullen gaan over terugblikken, uitwerken waar je nu staat, jezelf beter leren kennen, en alle ideeën die je daaruit (en uit andere opdrachten) opdoet gebruiken om een beter beeld te krijgen van wat voor doelen bij je passen!

      Beantwoorden

Plaats een reactie