Ben jij veilig online?


Op hoeveel verschillende websites heb jij ooit een account of profiel aangemaakt? En op hoeveel openbare wifinetwerken ben je al ingelogd geweest? Hoeveel bestanden staan er op je laptop die je liever niet kwijtraakt? Met deze 7 tips ben jij net wat veiliger online!

Moeilijke wachtwoorden

Oh zo vanzelfsprekend, maar ik weet zeker dat ook jij daar soms wel eens even geen zin in hebt. Doe het toch! Combineer in ieder geval verschillende soorten tekens (hoofdletters, kleine letters, cijfers, symbolen) en gebruik het liefst geen simpel of vanzelfsprekend woord, en zeker geen die in dit lijstje voorkomt. Gebruik ook nergens dezelfde wachtwoorden voor, vooral niet dezelfde als die je gebruikt voor belangrijke zaken als je e-mail, social media accounts of DigiD.

Pas je wachtwoorden aan

Zeker die van belangrijke accounts! Wie weet heb je ooit ergens je e-mail open laten staan of heeft iemand een wachtwoord in je agenda geschreven zien staan. Of er is een lek geweest en er liggen wachtwoorden op straat. Spreek met jezelf af dat je om de zoveel tijd je accounts checkt en wachtwoorden wijzigt. Kost even tijd, maar als dat ooit kan voorkomen dat iemand je account hackt en misbruikt of verwijdert, ben je jezelf o zo dankbaar.

Meld je af

Als je 100 verschillende accounts van allerlei dingen hebt is het lastig om al die wachtwoorden te onthouden. Als je een app weggooit omdat je hem niet meer gebruikt, of je afmeldt voor e-mails van websites waar je al jaren niet op gekeken hebt, kijk even of je je account kunt verwijderen. Zo kun je het wachtwoord hergebruiken en kan het ook niet drie jaar later opeens uitlekken.

Deel niet zomaar je gegevens

Maak het mensen niet te makkelijk! Het stelen van een identiteit is een van de vervelendste en moeilijkst op te lossen diefstallen. Gebruik bijvoorbeeld één e-mailadres voor serieuze contacten met anderen, en één waar je accounts op aanmaakt, waarin geen gegevens als achternaam of geboortejaar staan. Geef ook niet zomaar je telefoonnummer en adres weg als dat niet nodig is!

Gebruik niet te veel openbare wifi

Ik ben ook weer niet zo’n grote nerd dat ik weet hoe wifinetwerken in elkaar steken, maar feit is dat openbaar gewoon heel openbaar is. En het is dus niet heel slim om openbaar je bankaccount te checken, of in te loggen op je e-mail. Waarom zou je openbare wifi gebruiken als het niet nodig is? Waarschijnlijk heb je een internetbundel op je telefoon, maak daar gebruik van! En stel bijvoorbeeld in dat je het internet van je telefoon ook op je tablet of laptop kan gebruiken als dat nodig is.

Maak back-ups

Er kan zo makkelijk iets met je laptop gebeuren. Diefstal, schade, een crash… Het is gewoon zonde als je niet af en toe een backup van je bestanden maakt. Investeer in een externe harde schijf of sla belangrijke bestanden op in een cloud, bijvoorbeeld via Dropbox of Google Drive. Zo kun je nooit opeens je scriptie of vakantiefoto’s kwijtraken.

Vertrouw e-mail niet zomaar

Hopelijk ben je bekend met de term phishing. Dat zijn e-mails die je ontvangt, waarbij anderen proberen je gegevens te ontfutselen, bijvoorbeeld van je bank. Zeker als de e-mail toevallig komt van de bank waar jij bij zit, kan dat overtuigend overkomen. Check altijd de afzender (als dat niet @rabobank.nl / @ing.nl is maar bijvoorbeeld @rabo.bank / @ingrekening.nl dan is het sowieso foute boel), maar onthoud dat ook dit gemakkelijk gemanipuleerd kan worden. Gebruik je verstand en vul nooit zomaar online gegevens in via een link in een e-mail, en download ook nooit zomaar de bestanden als bijlage zijn toegevoegd!

Let jij er goed op dat je veilig omgaat met je gegevens en bestanden?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. stappenplan productieve dag!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een gratis 5 stappenplan voor een productieve dag!

21 gedachten over “Ben jij veilig online?”

 1. Lees je tips en zie backups maken, daar ga ik snel ook maar weer een keer aan beginnen. Is ook echt een dingetje om te vergeten…. En met die mails merk ik dat deze tegenwoordig steeds vaker voorbij komen, check ook altijd het email adres en vaak is het dan een vaag adres dus weet je wel dat het niet echt is. Maar het blijft ontzettend vervelend.

  Beantwoorden
  • Ja heel belangrijk! Ik doe het regelmatig, want ik wil niets kwijtraken! En inderdaad, die e-mails blijven irritant. Maar gelukkig zie je vaak meteen dat het onzin is en kan het zo de prullenbak in.

   Beantwoorden
 2. Goed artikel! Er zijn zo veelmensen die zich er niet van bewust zijn hoe ‘gevaarlijk’ internet kan zijn. Mijn vriendje hamert hier altijd erg op en sinds hij dat doet ben ik van mening dat ik aardig veilig op internet ben.

  Beantwoorden
 3. Oei, ik betrap mezelf er wel op dat ik veel dezelfde wachtwoorden gebruik omdat dat makkelijk te onthouden is – en omdat ik vaak te lui ben om mijn lijstje met wachtwoorden aan te vullen. Ik probeer wel overzicht te houden in alles wat ik wel en niet gebruik, want ik vind het gruwelijk irritant als ik mails krijg van websites waar ik nooit meer naar omkijk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie