Van elke ervaring leer je iets


Daar ben ik van overtuigd. Uit alles wat je meemaakt, goed of fout, leuk of niet leuk, valt een les te halen. Soms is deze overduidelijk en soms ontdek je pas later wat je toen leerde. Maar leren doe je altijd.

Always on

Het is daarom dat ik probeer om 100% aanwezig te zijn bij alles en zeker bij dingen die ik voor het eerst doe. Ik schreef al eerder over hoe je meer van het nu geniet. Ja, ik heb de concentratie van een kleuter, ja, ook aan mijn hand zit een smartphone vastgelijmd, en ja, ik zit daar vaak genoeg op te kijken (het zijn trouwens vakanties die me doen beseffen hoe fijn het is om niet constant dat ding in de gaten te houden, maar het thuiskomen doet me dan weer beseffen dat ik het fijner vind om gewoon altijd en overal internet te hebben en bereikbaar te zijn…). Terug naar het onderwerp, op die slechte gewoonte na ben ik dus met mijn hoofd bij wat ik doe.

Leuk en niet leuk

Wat heeft het voor nut? Wat heb ik er aan? Gedachten die ik op die momenten vaak heb. Maar ook dingen waar je op het eerste gezicht niets aan hebt zijn vaak heel zinvol. Van doelloos met mijn handen bezig zijn word ik rustig. Van terrasjes pakken met vriendinnen word ik blij. Van werken krijg ik discipline en leer ik omgaan met kritiek. Winkelen geeft me ‘s ochtends weer nieuwe en leuke dingen om uit mijn kledingkast te trekken. Zo kan ik bij alles dat ik doe iets bedenken.

Maar ook van negatieve ervaringen valt iets te leren. Spijtgevoelens zorgen dat je inziet hoe je fouten of beslissingen die je maakte niet nog eens maakt. Voor boos zijn en ruziemaken geldt hetzelfde. Door eerdere ruzies weet ik dat op je lippen bijten en het laten gaan soms beter is. En dat je soms dingen doet, niet omdat je ze zelf leuk vindt, maar omdat je weet dat je er anderen blij mee maakt. Door jaloezie zie ik in wat ik zelf graag zou willen en door irritatie zie ik in hoe ik zelf absoluut nooit zou willen zijn.

Moraal van dit verhaal? Hou je ogen open en leer van de wereld om je heen! Ooit komt het van pas…

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

18 gedachten over “Van elke ervaring leer je iets”

 1. Mooi artikel! Ik geloof daar ook echt in! Dat dingen ook gebeuren zoals je zijn en de keuzes die je maakt ook ergens naartoe leiden en de ervaringen die je maakt om van te leren zijn en je vaker bij dingen moet stil zijn

  Beantwoorden
 2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik zakte laatst voor mijn theorie-examen en ik vond het verschrikkelijk. Maar achteraf denk ik dat het misschien wel even nodig was, om me te laten zien dat het ook een keer niet meteen kan lukken. Goed artikel!

  Beantwoorden
 3. Heel goed geschreven! Ik denk dat je inderdaad overal van leert of het nu leuk is of minder leuk. Wat ik mezelf altijd probeer voor te houden op het moment dat er wat misgaat is dat ik later veel ga hebben aan wat ik ervan leer :) Ik ga je trouwens volgen op Bloglovin’, vind je blog erg leuk en interessant! :)

  Beantwoorden
 4. Dat zijn wijze inzichten! Fijn dat je dat al zo goed lukt. Wat die smartphone aan je hand geplakt betreft, ik ben mezelf er ook steeds vaker bewust van en dan irriteert me dat. Mijn voornemen is dat minder vaak toe doen en doe telefoon bewuster iets vaker uit de buurt te leggen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie