Tijd voor jezelf nemen


In de stroom van doelen, goede gewoontes en goede voornemens heb ik er nog eentje voor je: meer tijd voor jezelf inlassen en alleen zijn. Een beetje me-time is namelijk nooit verkeerd. Waarom dit belangrijk is, wanneer je het moet inlassen en wat je dan kunt doen? Dat deel ik in deze blogpost!

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

Even niet toegeven aan alles wat op er op je to do lijst staat, je terugtrekken en gewoon even alleen zijn. Dat klinkt best relaxt toch? En dat is het ook! Daarom is het zo belangrijk: het geeft je rust, is een soort anti-stress middel en helpt je ontspannen. Je last als het ware een pauze in voor je hersenen, waardoor je concentratie en productiviteit uiteindelijk verbeteren.

Daarnaast is tijd met jezelf doorbrengen ook goed voor het accepteren van wie je bent. Als je alleen bent, kun je ontdekken wie je bent en wat je zelf echt leuk vind, omdat je niemand anders kunt volgen. Hierdoor leer je jezelf een stukje beter kennen, waardoor het misschien ook makkelijker wordt om jezelf te zijn en je eigen keuzes te maken rondom anderen.

Wanneer is me-time belangrijk?

Als je middenin een drukke of stressvolle periode zit is het extra belangrijk om af en toe even rust te nemen. Ook als je werk nog niet af is. Altijd maar doorgaan is niet goed voor je, dan komt er gegarandeerd een moment dat het écht te veel wordt. En dat wil je voorkomen, want meestal krijg je vervolgens helemaal niets meer voor elkaar of heeft het zelfs lichamelijke gevolgen…

Maar ook als je niet in een extreem drukke periode zit is het goed om af en toe even bewust rust in te lassen. In de drukte van het dagelijks leven, tussen je werk, studie, to do lijsten en alle leuke sociale dingen door is het óók fijn om even tijd voor jezelf te nemen.

Wanneer las je tijd voor jezelf in?

Als groot fan van to do lijstjes kan ik me voorstellen dat het lastig is om dit te doen. Het is een beetje mijn valkuil: er staat me altijd nog wat te doen (leuk of niet leuk), dus ga ik dat eerst maar even doen voordat ik rust neem. En voor ik het weet staan er weer 10 nieuwe dingen bij op dat lijstje en las ik helemaal geen me-time meer in. Als je je in dit verhaal herkent, is denk ik de beste oplossing om tijd voor jezelf óók in de plannen. Maak er een item van op je to do lijst: vanavond mag je niets doen wat eigenlijk “moet” en doe je gewoon waar je zelf zin in hebt. Me-time dus. Dit doe ik ook en het helpt zeker om af en toe die lijst eens te laten voor wat ‘ie is.

Ben je niet zo van de planningen en zie je ‘s ochtends wel waar de dag je gaat brengen? En kun je het opbrengen om na wat me-time weer verder te gaan met wat je moet doen, zoals studeren? Dan is het ook een optie om gewoon tussendoor tijd voor jezelf in te lassen. Als pauze. Pak een kop thee en lees een hoofdstuk uit je boek, kijk één (ik herhaal: één!!) aflevering van een serie of maak een wandeling met je hond. Daarna ga je weer aan de slag.

Een andere optie is om bijvoorbeeld je zondag te bombarderen tot “vrije tijd dag”. Hierin kun je tijd maken voor jezelf, maar ook voor anderen. Een beetje zoals mijn ideale zondag er uit zou zien. Nu nog nooit een keer uitvoeren… Andere dingen lijken bij mij altijd belangrijker. Maar misschien werkt het voor jou ;-).

Wat doe je dan?

Als je tijd voor jezelf maakt kun je dingen doen waar je anders geen tijd voor maakt. Die je anders misschien vooral op vakantie doet. Bijvoorbeeld:

 • Een boek of tijdschrift lezen
 • Een wandeling maken of sporten
 • Puzzels maken
 • Een bad nemen
 • Kleuren in een kleurboek
 • Een film of serie kijken
 • Een DIY uitvoeren

In deze blogpost over dingen alleen doen vind je nog meer ideeën.

Neem jij genoeg tijd voor jezelf?

Tijd voor jezelf

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

28 gedachten over “Tijd voor jezelf nemen”

 1. Nu in de examens merk ik wel dat ik af en toe wat tijd voor mezelf nodig heb, maar dat niet kan omdat ik constant moet studeren, helaas. Maar ik zit dan wel nu al te wachten tot ze voorbij zijn, en dan ga ik dubbel en dik genieten! Liefs :)

  Beantwoorden
 2. Ik ben het er mee eens dat het heel belangrijk is, maar vaak vergeet ik dat juist. En als ik heel alleen ben, werkt dat soms ook op mijn zenuwen haha.

  Beantwoorden
  • Ah ja dat hoor ik vaker, ik heb daar echt geen last van maar kan het me ook wel weer voorstellen. Maar tijd besteden met vrienden is ook belangrijk, misschien dat jij daar dan al je ontspanning uithaalt zeg maar!

   Beantwoorden
 3. Oef, confronterend, haha. Ik moet echt weer een keer me-time plannen. Meestal plan ik het bij alle overige taken is. Een vrije zondag probeer ik iedere week weer te plannen,maar iedere week ben ik op zondag (misschien wel het meest) druk. :’) Er is dus nog een hoop werk aande winkel, haha.

  Beantwoorden
 4. Interessant artikel. Ik ben zo’n persoon die maar door door door gaat en het heel moeilijk vind om het dan aan de kant te leggen. Merk dit de laatste tijd ook wel aan mijn lichaam. Het kan gewoon niet meer. Tijd om dit even goed aan te gaan pakken.

  Beantwoorden
  • Heel herkenbaar. En zeker als je het aan je lichaam gaat merken is het denk ik belangrijk om het inderdaad een beetje rustiger aan te doen! Ik zou zeggen plan tijd hiervoor in en schrap andere dingen, maar da’s waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan ;-)

   Beantwoorden
 5. Me-time is soms zo nodig! Ik merk altijd aan mezelf dat als ik een paar dagen druk ben geweest met veel mensen om me heen ik alleen maar zin heb om alleen te zijn. Heerlijk! Zondag is inderdaad wel een beetje een nietsdoen dagje. :) Fijne zondag!

  Beantwoorden
  • Oh ja heel herkenbaar, ik heb dan ook altijd behoefte aan een beetje rust. Niet dat het dan niet leuk was, maar gewoon omdat het op de een of andere manier heel vermoeiend is of zo.

   Beantwoorden
 6. Ik neem niet genoeg tijd voor mezelf en dat heb ik pas beseft toen ik in een burnout belandde…. Er moet meer aandacht aan besteed worden dat tijd nemen voor jezelf echt onmisbaar en belangrijk is.

  Beantwoorden
 7. Tijd voor jezelf nemen vind ik 1 van de belangrijkste dingen om te gelukkig te zijn met jezelf! Ik probeer hier dus wekelijks aan te doen en dat lukt gelukkig ook bijna altijd.

  Beantwoorden
 8. Tijdens therapie wat jaren geleden heb ik geleerd hoe ik dit het beste kan inplannen voor mezelf. Ik deed het tien namelijk nooit en leerde mij kapot voor school. (Iets met faalangst) Ik heb echt geleerd dat het rete belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen. Ontspanning is misschien nog wel belangrijker dan inspanning. Ik vind zelf wandelen en schrijven erg ontspannend om te doen. :)

  Beantwoorden
  • Oh faalangst, dat lijkt me zo zo vervelend. Kan me voorstellen dat dit al lang belangrijk voor je is dan! Wel heel fijn dat je nu goed weet wat voor jouw fijne ontspanning is. Schrijf je vooral voor je blog of ook andere dingen?

   Beantwoorden
 9. Goede ideeën! Ik dacht er toevallig vandaag nog aan dat ik het lastig vind om echt even niks te doen.. Als ik dan even zit heb ik alweer 10 dingen in m’n hoofd die nog moeten gebeuren, zo vervelend!

  Beantwoorden
 10. Ik merk inderdaad ook echt dat ik (best veel) tijd voor mezelf nodig heb. Als ik die heb genomen, voel ik me dan ook meteen weer een stuk sterker en blijer! Gelukkig lukt het me steeds meer en beter om die tijd voor mezelf in te lassen, heel fijn is dat:)

  Beantwoorden
  • Ah dat is fijn! Ik merk inderdaad ook dat ik er wat relaxter van word en daarmee ook vrolijker inderdaad. Ik ben nog wel een work in progress maar er zit verbetering in vind ik ;-)

   Beantwoorden
 11. Zeker nu ik werk en regelmatig met vermoeide shiften sta, vind ik het belangrijk om op tijd mijn rust te nemen :) een paar jaar geleden lukte me dit (als student) totaal niet, gelukkig gaat dit steeds beter. Nu hopen dat het zo blijft!

  Beantwoorden
  • O ja dat snap ik. Lijkt mij dat het in combinatie met werk ook wel soepeler gaat omdat je meer een ritme hebt en minder op jezelf bent aangewezen (als in opdrachten thuis moet maken etc.)

   Beantwoorden

Plaats een reactie