Ik beken: ik ben vrij perfectionistisch. Het liefst moet alles perfect zijn, dingen moeten altijd ‘af’ zijn en fouten maken vind ik heel vervelend. Dat heeft zo zijn voordelen, want ik ben zorgvuldig en scherp op details. Maar het heeft ook zeker veel nadelen. Dingen niet los kunnen laten, te vaak overkijken, spanning voor het uitvoeren van acties… In de loop der jaren heb ik er al stukken beter mee om leren gaan en nu kan ik mijn perfectionisme al veel beter loslaten. Hoe kun jij je perfectionisme ook aanpakken? Ik deel mijn tips!

Besef je dat fouten maken niet zo erg is

Je beseft je hopelijk al dat de wereld niet vergaat als jij een fout maakt. Maar besef je je ook, dat fouten maken ook veel positieve dingen met zich mee kan brengen? Hier probeer ik mezelf altijd bewust van te maken als mijn perfectionisme me aan het twijfelen zet.

Je leert van de fout zelf

Als je een fout maakt zal je in het vervolg alles op dit punt dubbelchecken om het te voorkomen. Niet per se bewust, maar meer automatisch. Daarnaast zetten fouten je aan het denken: Hoe heeft het nu kunnen gebeuren en kon ik er iets aan doen? Daar leer je en groei je van!

Better a sorry than a what if

Je leert omgaan met teleurstelling

Nog belangrijker wat mij betreft! Fouten maken is nooit leuk, zeker niet als je graag wilt dat alles goed gaat. Maar juist van het maken van een fout leer je ook dat dat nu eenmaal iets is wat kan gebeuren en eigenlijk onvermijdelijk is. We zijn allemaal maar mensen ;-).

Laat perfectionisme los door erover te praten

Vind je iets lastig omdat je bang bent dat je het niet goed doet en is dat waardoor je perfectionisme naar boven komt? Kijk dan of je het met iemand anders kan bespreken. Denk hierbij aan een mentor op school of een collega op je werk. Heb je de goede aanpak gebruikt? Is dit wat de bedoeling is? Als het een tekst is, dan kun je het ook even laten nalezen door iemand (maar dat hoeft ook weer niet bij álles).

Is jouw insteek juist? Stop met de taak en laat je perfectionisme gaan. Je bent klaar!

Stel grenzen voor jezelf en kies tijd boven perfectionisme

Perfectionisme kost tijd, heel veel tijd. Ik weet er alles van. Woordje hier en daar bijschaven. Dingen oefenen en voorbereiden. Alles dubbelchecken en perfectioneren. Nog één keer de mail overlezen, nog even die zin checken, nog even bekijken of alles echt wel goed stond… En dan is het opeens een kwartier later en is alles wat je gedaan hebt dat ene ding voor de zoveelste keer checken.

Besef je dat je eigenlijk veel betere dingen kunt doen met die tijd. Stel daarom grenzen aan je eigen perfectionisme. Grenzen die ik bijvoorbeeld wel eens stel:

  • Bedenk van tevoren hoe vaak je iets maximaal mag nalezen en stop er daarna ook mee.
  • Bedenk hoeveel tijd je maximaal aan een taak mag besteden (bijvoorbeeld het voorbereiden van een presentatie) en stop als die tijd op is.

Bedenk je: hoe erg is het als het fout gaat?

Als je bezig bent met je afstudeerscriptie mag je de perfectionist in jou helemaal uitnutten. Want als die slordig is, is dat niet heel handig. Maar dat geldt echt niet voor alle mails die je stuurt of alle andere dingen die je schrijft en doet.

Bedenk je daarom hoe erg het is als iets niet perfect is. Raak je een klant echt kwijt op één spellingsfoutje? Of haal je dat vak echt niet als dat ene plaatje niet op de juiste plek staat? Ben zorgvuldig, maar laat de perfectionist in je los. Op dit punt kunnen we als perfectionisten veel leren van enorme chaoten :-).

Perfectionisme loslaten door het te laten rusten

Maak je je erg druk over iets wat volgens jou nog niet perfect is of ben je al lang bezig met iets perfectioneren? Stop dan gewoon even. Laat het even voor wat het is, ga wat anders doen, en kijk er een paar uur later of een dag later weer naar. Als ik dit doe merk ik altijd dat ik er later weer met een frisse blik naar kijk en kan ik het meestal beter loslaten en er objectief naar kijken.

Vertel: ben jij perfectionistisch? En ga je één van de tips gebruiken om dat aan te pakken?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit