Perfectionisme loslaten en aanpakken: dit zijn mijn tips


Ik beken: ik ben vrij perfectionistisch. Het liefst moet alles perfect zijn, dingen moeten altijd ‘af’ zijn en fouten maken vind ik heel vervelend. Dat heeft zo zijn voordelen, want ik ben zorgvuldig en scherp op details. Maar het heeft ook zeker veel nadelen. Dingen niet los kunnen laten, te vaak overkijken, spanning voor het uitvoeren van acties… In de loop der jaren heb ik er al stukken beter mee om leren gaan en nu kan ik mijn perfectionisme al veel beter loslaten. Hoe kun jij je perfectionisme ook aanpakken? Ik deel mijn tips!

Besef dat fouten maken niet zo erg is

Je beseft hopelijk al dat de wereld niet vergaat als jij een fout maakt. Maar besef je ook, dat fouten maken ook veel positieve dingen met zich mee kan brengen? Hier probeer ik mezelf altijd bewust van te maken als mijn perfectionisme me aan het twijfelen zet.

Je leert van de fout zelf

Als je een fout maakt zal je in het vervolg alles op dit punt dubbelchecken om het te voorkomen. Niet per se bewust, maar meer automatisch. Daarnaast zetten fouten je aan het denken: Hoe heeft het nu kunnen gebeuren en kon ik er iets aan doen? Daar leer je en groei je van!

Better a sorry than a what if

Je leert omgaan met teleurstelling

Nog belangrijker wat mij betreft! Fouten maken is nooit leuk, zeker niet als je graag wilt dat alles goed gaat. Maar juist van het maken van een fout leer je ook dat dat nu eenmaal iets is wat kan gebeuren en eigenlijk onvermijdelijk is. We zijn allemaal maar mensen ;-).

Laat perfectionisme los door erover te praten

Vind je iets lastig omdat je bang bent dat je het niet goed doet en is dat waardoor je perfectionisme naar boven komt? Kijk dan of je het met iemand anders kan bespreken. Denk hierbij aan een mentor op school of een collega op je werk. Heb je de goede aanpak gebruikt? Is dit wat de bedoeling is? Als het een tekst is, dan kun je het ook even laten nalezen door iemand (maar dat hoeft ook weer niet bij álles).

Is jouw insteek juist? Stop met de taak en laat je perfectionisme gaan. Je bent klaar!

Stel grenzen voor jezelf en kies tijd boven perfectionisme

Perfectionisme kost tijd, heel veel tijd. Ik weet er alles van. Woordje hier en daar bijschaven. Dingen oefenen en voorbereiden. Alles dubbelchecken en perfectioneren. Nog één keer de mail overlezen, nog even die zin checken, nog even bekijken of alles echt wel goed stond… En dan is het opeens een kwartier later en is alles wat je gedaan hebt dat ene ding voor de zoveelste keer checken.

Besef dat je eigenlijk veel betere dingen kunt doen met die tijd. Stel daarom grenzen aan je eigen perfectionisme. Grenzen die ik bijvoorbeeld wel eens stel:

 • Bedenk van tevoren hoe vaak je iets maximaal mag nalezen en stop er daarna ook mee.
 • Bedenk hoeveel tijd je maximaal aan een taak mag besteden (bijvoorbeeld het voorbereiden van een presentatie) en stop als die tijd op is.

Bedenk je: hoe erg is het als het fout gaat?

Als je bezig bent met je afstudeerscriptie mag je de perfectionist in jou helemaal uitnutten. Want als die slordig is, is dat niet heel handig. Maar dat geldt echt niet voor alle mails die je stuurt of alle andere dingen die je schrijft en doet.

Bedenk je daarom hoe erg het is als iets niet perfect is. Raak je een klant echt kwijt op één spellingsfoutje? Of haal je dat vak echt niet als dat ene plaatje niet op de juiste plek staat? Ben zorgvuldig, maar laat de perfectionist in je los. Op dit punt kunnen we als perfectionisten veel leren van enorme chaoten :-).

Perfectionisme loslaten door het te laten rusten

Maak je je erg druk over iets wat volgens jou nog niet perfect is of ben je al lang bezig met iets perfectioneren? Stop dan gewoon even. Laat het even voor wat het is, ga wat anders doen, en kijk er een paar uur later of een dag later weer naar. Als ik dit doe merk ik altijd dat ik er later weer met een frisse blik naar kijk en kan ik het meestal beter loslaten en er objectief naar kijken.

Vertel: ben jij perfectionistisch? En ga je één van de tips gebruiken om dat aan te pakken?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Perfectionisme loslaten en aanpakken: dit zijn mijn tips

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

4 gedachten over “Perfectionisme loslaten en aanpakken: dit zijn mijn tips”

 1. Hey Linda, ik MOET te veel van mezelf en ik ben verslaafd aan ieder uurtje nuttig indelen. Meestal hou ik mezelf vast aan drie to do’s per dag maar meestal prop ik er toch meer in. Kun je tips geven hoe je ‘moeten’ kunt veranderen in ‘willen’/’mag’? ‘Niet belangrijk en niet urgent’ blijft altijd zweven in mijn hoofd en ik ben een beetje toe aan rust.

  Beantwoorden
  • Ooh daar ben je zeker niet de enige in! Dat van de drie to do’s is al een goeie, misschien dat je er ook duidelijker onderscheid in kan maken van “dit wil ik echt” en “dit is mooi meegenomen”. Verder plan ik soms ook bewust dagen/avonden in waarop ik mezelf “vrij” geef en niets hoef te doen behalve waar ik zin in heb. Dit kun je dan bijv. in je agenda blokken! En wat misschien ook kan helpen, is voor jezelf nadenken over wat rust voor jou inhoudt. Waar ontspan je van en waardoor verlaag je je stressgevoel? Dat kunnen (creatieve) hobby’s zijn, of juist iets met vrienden doen, een bad nemen, sporten… Wat het ook is, doe dan die dingen op je vrije momenten (en/of op de momenten waarop je je zo gehaast/gestresst voelt). Hopelijk kan je er iets mee :-)!

   Beantwoorden
 2. Ja, ik ben perfectionistisch, probeer er al jaren wat aan te doen en het gaat met pieken en dalen uiteindelijk wel de goede kant op. Scheelt ook wel dat ik een vriend heb die zorgvuldig en nuchter is. Precies dat waar ik naartoe streef. Hij houdt me (on) gevraagd spiegels voor en dat helpt enorm! Maar jouw tips ook, bedankt!

  Beantwoorden
  • Mooi dat het de goede kant op gaat. De invloed van iemand die juist wat minder perfectionistisch is kan denk ik inderdaad ook goed helpen, dat is een goede aanvullende tip! Ik merk zelf dat dat mij ook wel helpt nu je het zegt ;-).

   Beantwoorden

Plaats een reactie