Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Ontdek je leerstijl: ben je een dromer, denker, doener of beslisser?


Er zijn vier leerstijlen: de dromer, denker, doener en beslisser. Iedereen heeft een leerstijl die het sterkst ontwikkeld is, en daarmee weet je onder welke omstandigheden iemand het beste leert en hoe je diegene daarbij het best kunt helpen. De leerstijlen zijn opgesteld door onderzoeker Kolb. Ontdek welke leerstijl bij jou hoort en wat dat inhoudt!

Wat is jouw leerstijl?

Ontdek wat jouw leerstijl is door middel van een test. Er zijn online verschillende tests te vinden.

In de test worden steeds vier stellingen aan je voorgelegd en kies je welke het beste bij jou past. Vervolgens tel je per vraag je antwoorden op en vul je deze in op een cirkel met vier assen. Verbind de scores en je hebt jouw leerstijl gevonden. Bij mij ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

Leerstijl2

Ik ben dus een denker, maar neig ook richting de beslisser.

Ik leg nu per leerstijl kort uit wat deze inhoudt:

Leerstijl dromer

Je hebt een grote fantasie en probeert je altijd in situaties in te leven. Hierdoor zie je veel goede oplossingen, maar vind je het moeilijk om er één te kiezen. Daarom heb je vaak je tijd nodig. Je wilt weten hoe iets in elkaar steekt, maar daarvoor wil je het wel vanuit verschillende invalshoeken beoordelen. Jij bent iemand die bij problemen overal verhaal gaat halen, zodat je een eerlijk oordeel kunt geven. Je bent absoluut geen planner en hebt de tijd nodig om na te denken en dingen te verwerken. Je bent een creatieveling en komt altijd met de origineelste ideeën. Je werkt graag met beelden.

  • Jij leert het best met voorbeelden, zonder tijdslimiet en in een veilige omgeving.
  • Jij kan het beste geholpen worden bij het nemen van besluiten.

Leerstijl denker

Je kijkt naar wat er gebeurt en denkt daarover na. Je stelt vragen en houdt van logica en redeneren. Daardoor vind je het belangrijker dat je ideeën logisch zijn dan praktisch. Je functioneert het beste in gestructureerde situaties, kan niet goed tegen wanorde en vraagt niet snel om hulp. Je werkt dan ook het liefst individueel. Je schrijft liever dan dat je praat, want dan kun je er nog eens even over nadenken. Hierdoor treed je niet snel op de voorgrond. Je bent altijd benieuwd naar het “waarom” en naar de samenhang tussen zaken, maar dit ontdek je het liefst wel zelf. Met een uitdaging trouwens, en die plan je zorgvuldig uit. Je werkt dan ook nauwkeurig.

  • Jij leert het best zelfstandig, met een doel voor ogen en in een rustige omgeving.
  • Jij kan het beste geholpen worden met het praktisch toepassen van je kennis en met samenwerken.

Ben je een denker? Lees dan ook: Wat denkers kunnen leren van doeners (+ tips!)

leerstijl

Leerstijl beslisser

Een beslisser is praktisch ingesteld en vraagt zich altijd af hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Je leert veel van ervaringsdeskundigen en praktijkvoorbeelden en houdt van plannen en uitvoeren. Jij wil stap voor stap naar het juiste resultaat. Daarvoor wil je weten hoe het zit en wat het belangrijkste is. Ook ga je graag zelf op onderzoek naar de beste oplossing, door te proberen en door in de praktijk aan de slag te gaan. Met alle mogelijke middelen ga jij op zoek naar de allerbeste oplossing. Je durft besluiten te nemen en daarvoor zet je maar al te graag de voors en tegens op papier. Je bent dan ook rationeel en laat emotie niet snel in het spel komen.

  • Jij leert het best met praktische stof of voorbeelden en door zelfstandig aan de slag te gaan.
  • Jij kan het beste geholpen worden met inzicht in het feit dat hetgeen je nu doet ook nuttig is voor later.

Leerstijl doener

De naam zegt het al, jij leert door te doen. Jij bent niet bang om iets als eerste te doen en probeert alles uit. Je onderneemt snel actie en bent altijd op zoek naar nieuwe situaties. Je houdt van aanpakken en bent overal voor in, maar doet dingen wel graag op jouw manier. Je durft dan ook risico’s te nemen. Daarom ben je soms ook impulsief en ga je als een kip zonder kop (lees: zonder te denken) aan de slag. Je doet graag dingen samen met anderen en bent een echt groepsmens. De projecten vind of vond je op school altijd het leukst. Een uitdaging ga je graag aan, want dan moet je snel kiezen en veel uitproberen. Je went snel aan nieuwe situaties en nieuwe omgevingen en vertrouwt snel op anderen.

  • Jij leert het best in een groep, met een uitdaging en door gewoon aan de slag te gaan.
  • Jij kan het beste geholpen worden met het treffen van voorbereiden en het evalueren van je acties.

Wat kun je hiermee?

Het weten welke leerstijl bij jou past is een stukje zelfinzicht. Je weet hoe je het beste leert en kan je daarop richten. Zo zal een doener het beste op zijn plek zitten bij een praktische studie met veel stage-uren, en een denker juist bij een theoretische studie gericht op onderzoek. De dromer zal zich het best voelen bij een creatieve baan en de denker zit graag achter een bureau. Dit inzicht kan je helpen om efficiënter te werken.

Ook voor anderen is het waardevol om te weten wat voor leerstijl je hebt. Je baas kan beter bepalen of een functie bij je past, en je rijinstructeur krijgt een beeld van hoe hij jou het best kan helpen je rijbewijs te halen. Ik heb varianten op deze test niet voor niets ingevuld voor mijn rijlessen én voor de start van mijn baan!

Tenslotte is het waardevol bij het samenstellen van een team. Het beste resultaat behaal je waarschijnlijk met een gemengd team, waarin alle leerstijlen vertegenwoordigd zijn. De denker is kritisch en zorgt voor overzicht, de doener wil vooral graag aan de slag, de dromer zorgt voor creatieve input en de beslisser zorgt dat jullie streven naar het beste resultaat.

Bonus: ook ontdekken wat jouw Structuur Struikelblok is?

Ben jij, naast wat je leerstijl is, ook benieuwd naar op welk punt jij het beste kunt starten met meer structuur aanbrengen in je werk? Doe dan de Mevrouw Structuur quiz en ontdek jouw structuur struikelblok: dat wat jou het meeste tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren:

Voor dit artikel maakte ik gebruik van informatie van Narrare,  Studiekring en Ik leer in beelden.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

11 gedachten over “Ontdek je leerstijl: ben je een dromer, denker, doener of beslisser?”

  1. Ziet er heel interessant uit, vanaf de mogelijkheid dat ik de test kan afprinten (nu dus niet :s) ga ik ‘m zeker doen! Ben benieuwd, ik GOK dat ik ook een denker ben….

    Beantwoorden
  2. Ik heb al eens zo’n test gedaan, ik ben een dromer :) Past ook wel heel goed bij m’n opleiding/werk haha, ik moet wel creatief zijn :)

    Beantwoorden
  3. Dit soort testjes moet ik heel vaak invullen voor mijn studie en eigenlijk komt er altijd uit dat ik een denker ben. De omschrijving past ook heel goed bij me, dus ik kan me er wel in vinden.

    Beantwoorden
  4. Ik ben vooral een dromer maar het ontloopt elkaar niet veel. Spreiding tussen de categorieën ligt tussen de 8 en de 10. Leuke test, maar voor mijzelf niet zo onderscheidend.

    Beantwoorden

Plaats een reactie