Een hoofd vol stress en onrust is niet fijn. Het zorgt ervoor dat je slechter kan focussen op wat je aan het doen bent, dat je constant aan het piekeren bent en mogelijk zelfs dat je slecht slaapt. Maar je hoofd leegmaken, hoe doe je dat? In dit artikel deel ik mijn tips om meer rust in je hoofd te krijgen.

Je hoofd legen in een braindump

Bij een braindump schrijf je alles op wat er in je hoofd zit. Dit zorgt voor rust, want je hoofd zit waarschijnlijk vol met allerlei gedachten. Door die op papier te zetten verlaag je de stress van het alles-moeten-onthouden én zie je alles vaak helderder voor je.

Pak papier en een pen, of je laptop (wat je handiger vindt) en zet een timer op 20 minuten. In die 20 minuten schrijf je al-les op waar je aan denkt. Het maakt niet uit of je er wel of niet iets mee moet doen, of dat je het al eens eerder hebt opgeschreven. Zorg dat al je gedachten en ideeën uit je hoofd en op papier komen te staan.

Loop je vast? Stel jezelf dan bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Waar maar ik mij druk over / waar pieker ik over?
  • Wat moet ik of wil ik nog doen?
  • Wat mag ik niet vergeten?
  • Waarom heb ik het idee dat mijn hoofd vol zit?
  • Hoe denk ik, dat ik meer rust in mijn hoofd kan krijgen?

Leg trouwens ook, wanneer je verder gaat met je dag, een papier naast je, zodat je eventuele nieuwe gedachten of zorgen ook direct op kunt schrijven.

Onrust bundelen in een piekerkwartier

Helpt het opschrijven van je gedachten niet bij het legen van je hoofd? Probeer dan eens om jezelf een vast tijdblok te geven waarop je mág piekeren. Plan een “piekerkwartier” in, een tip uit het boek Nooit meer te druk. Plan dit in op het moment of de momenten waarop jouw hoofd het meest vol zit. Bijvoorbeeld in de ochtend of in de avond.

In het geplande kwartier mag je piekeren over van alles en nog wat, maar de rest van de dag niet. Als je merkt dat je dat elders op de dag doet, stop er dan bewust mee en bedenk je dat dat wel mag in dat ene kwartier. Op die manier ga je gedachten steeds vaker naar dat kwartier verbannen, waardoor je de rest van de dag met een minder vol hoofd loopt.

Hoofd leegmaken door te bewegen

Beweging helpt ook goed bij het leegmaken van je hoofd. Zowel intensieve als wat rustigere beweging kan daarbij helpen.

Bij een intensieve sport moet je volledig focussen op deze sport, waardoor er geen ruimte in je hoofd is voor andere dingen en je die dus wel los móet laten. Als je klaar bent kun je hierdoor waarschijnlijker objectiever en met meer rust naar dingen kijken.

Ook de meer rustige vormen van beweging kun helpen bij het leegmaken van je hoofd. Wat dacht je van een wandeling of een rondje rustig joggen? Met name als dit in de natuur is zal je je hoofd goed leeg kunnen maken. Dit komt omdat er dan erg weinig prikkels zijn; je komt waarschijnlijk weinig andere mensen tegen, hoeft niet te letten op verkeer, enzovoorts. Hierdoor kun je helemaal tot rust komen.

Altijd meer rust door journaling

Een braindump werkt goed om nu direct je hoofd te legen. Maar als je merkt dat je dagelijks of wekelijks het gevoel hebt een vol hoofd te hebben, is het ook goed om wat dingen aan te passen in je routines om zo dat gevoel minder te krijgen.

Een goede gewoonte om jezelf dan aan te leren, is het bijhouden van een “journal”. Dit kan ook weer op papier of op de computer. Het idee is dat je dagelijks vijf tot vijftien minuten gaat zitten en in je journal schrijft. Hierbij kun je terugkijken op de dag (wat ging er goed en minder goed), of opschrijven waar je jezelf op dat moment het meeste druk om maakt. Het opschrijven van deze dingen is een vorm van verwerking waardoor je meer rust kunt gaan voelen!

Tip: maak journaling onderdeel van je routine. Doe het bijvoorbeeld altijd na het diner, of voordat je naar bed gaat!

Rust vinden met meditatie en mindfulness

Ook meditatie en mindfulness kunnen zorgen voor meer rust in je hoofd. Ze kunnen ervoor zorgen dat je hersenen prikkels beter verwerken om zo die mentale batterij weer op te laden.

Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen en wat mij betreft is er niets goed of fout, als jij je er maar oké bij voelt. Vind je het lastig om zo uit het niets te gaan mediteren, dan zijn er tal van apps beschikbaar die jou daarbij kunnen helpen, zoals Insight Timer, Stop Breathe & Think en Headspace.

Mindfulness is eigenlijk een soort meditatie die je kunt ‘beoefenen’ op allerlei manieren. Met mindfulness wordt bedoeld dat je dingen met aandacht doet, dus heel bewust. Oftewel: ‘mindful’ ergens mee bezig zijn. En dat kan altijd en overal. Check bijvoorbeeld tijdens je wandeling niet constant je telefoon en luister geen muziek, maar let heel bewust op de omgeving, de geuren, de geluiden, etc.

Je zorgen uiten door erover te praten

Je kunt je hoofd niet alleen leegmaken door dingen op te schrijven, maar ook door erover te praten. Op deze manier gaan alle gedachten namelijk ook meer “uit” je hoofd en kun je ze dus beter loslaten en beter relativeren.

Kies iemand die jij volledig vertrouwt en praat over datgene wat ervoor zorgt dat jouw hoofd zo vol zit. Vertrouw je niemand voldoende of ben je op zoek naar goed onderbouwd advies? Schroom dan zeker niet om professionele hulp en ondersteuning te zoeken!

Minder stress door meer afleiding

Je hoofd kan ook vol zitten doordat je niet voldoende ontspannende activiteiten doet. Sta je altijd aan en ga je altijd maar door? Gun jezelf dan even pauze en doe iets gewoon omdat je dat leuk vindt.

Wat dat precies is, dat weet jij zelf waarschijnlijk het beste. Misschien laad je helemaal op van sociaal contact; dan zou een etentje of avondje uit je enorm kunnen helpen. Als je juist oplaadt van rust, neem dan eens de tijd om bijvoorbeeld een leuk boek te lezen of een grote puzzel te maken.

Rust vinden door niets te doen

Tot slot wil ik je aanraden om te proberen om vaker even niets te doen. Ik merk het zelf ook: zodra ik twee seconden niets te doen heb, grijp ik naar mijn telefoon om te kijken of ik nog een bericht heb, of te checken wat er op Instagram is geplaatst. Ik doe bijna nooit meer “niets”. Terwijl juist die momenten van nietsdoen goed zijn voor je hersenen om alle nieuwe prikkels te verwerken. Als je even moet wachten of even niets te doen hebt, pak dan dus wat vaker niet direct je telefoon maar doe gewoon even niets.

Heb jij nog tips om je hoofd leeg te maken en meer rust te krijgen?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit