Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hoe stress verminderen? Tips waar je NU mee aan de slag kunt gaan


De hele dag ben je hard aan het werk, want veel te doen, en halverwege de middag kom je erachter: je bent je als een échte stresskip aan het gedragen. Het voelt alsof je onder spanning staat en een topprestatie moet leveren. Maar juist daardoor blokkeer en je krijg je maar weinig uit handen. Want alles voelt als afleiding en je bent het overzicht kwijt. Je bent onrustig, moe, prikkelbaar en je mist focus. Tijd om stress te verminderen. Dat klinkt simpel, maar vóelt enorm ingewikkeld – zeker als je hele lichaam STRESS schreeuwt.

Geen zorgen – ik ga je helpen om stress te verminderen, zelfs als je NU midden in een stressmoment zit. En je krijgt ook gelijk wat tips voor de lange termijn :-).

Even een kleine disclaimer: ik ben absoluut géén professioneel hulpverlener. Ik deel hier tips vanuit mijn kennis en ervaring. Als je fysieke (stress)klachten hebt of het gevoel hebt dat je niet gemakkelijk meer uit deze stress gaat komen – neem dan alsjeblieft contact op met je dokter.

Wanneer is het nodig om stress te verminderen?

Af en toe een beetje stress is niets om je zorgen over te maken. Het maakt je alert en scherp, wat ervoor zorgt dat je geconcentreerd aan de slag kunt gaan en het resultaat kunt behalen wat je wilt behalen. Makkelijke voorbeelden zijn bij het geven van een belangrijke presentatie, het doen van een examen of bij een sollicitatiegesprek. In al die situaties is het super nuttig om scherp en gefocust te zijn.

Stress wordt minder handig als je het steeds maar weer, dag in dag uit ervaart. Want na zo’n stressmomentje wil je lichaam weer even bijkomen door vooral niet te stressen. En als dat moment niet komt, dat stapelt de stress zich op en heb je een enkel ticket naar bestemming burn out geboekt.

En precies daarom is het waardevol om stress te verminderen op momenten waarop het éigenlijk helemaal niet nodig is om stress te hebben. Voel je je op dit moment gestrest, terwijl dat, als je heel eerlijk bent tegen jezelf, eigenlijk nergens voor nodig is? Dan zijn de volgende tips voor jou!

Stress verminderen in het moment

Als je NU stress ervaart en stress wilt verminderen, ga dan aan de slag met de volgende tips (liefst in deze volgorde):

Word je bewust van dat je stress ervaart

Je kunt pas iets aan een situatie veranderen als je wéét dat je er middenin zit. Dus de eerste stap naar stress verminderen, is weten dat je stress ervaart. En als je bij dit artikel terecht bent gekomen omdat je dacht: dát heb ik NU nodig, dan heb je deze stap waarschijnlijk al gezet en wéét je dat je gestrest bent.

Ben je regelmatig gestrest en merk je dat dat soms onbewust gaat, vraag jezelf dan eens wat vaker af of je nu gestrest bent. Of bedenk je wat bij jou veelvoorkomende symptomen van stress zijn. Krijg je dan hoofdpijn, ga je piekeren, voel je je moe, of vergeet je misschien van alles? Als je weet wat bij jou veelvoorkomende symptomen zijn, kun je het snel onderscheppen.

Stop en neem een pauze om de stress te verminderen

Weet je waar je vooral niét minder van gaat stressen? Keihard door blijven werken. Want dat is waarschijnlijk precies waardoor je nu die stress bent gaan ervaren. Als je wilt blijven ervaren wat je nu ervaart – dan moet je niets veranderen. Maar wil je stress verminderen, dan moet je niet blijven doen wat je al deed.

Zelfs als je het ontzettend druk hebt en gewoon keihard doorwerken als de enige optie voelt, STOP dan. Júist dan. Want juist als je even die pauzeknop indrukt kun je je bewuster worden van waar je mee bezig bent en het slimmer, en minder stressvol, aanpakken.

Stress verminderen door het van je af te schrijven

Als je stress ervaart en je ziet zelf geen oplossing, betekent dat totáál niet dat je niet in staat bent om die helemaal zelf te bedenken. Je hersenen zijn vaak namelijk prima in staat om hele slimme oplossingen te verzinnen als je ze daarvoor de ruimte geeft. 

Dus stop met waar je mee bezig bent en pak pen en papier erbij. Stel jezelf vervolgens een aantal slimme vragen, waarop je zelf het antwoord gaat bedenken. Waarom ervaar je deze stress? Wat voor gedachten heb je? Welke gevoelens krijg je daarbij? Wil je dit ook denken en voelen? Wat wil je in plaats daarvan liever denken en voelen? Wat kun je doen om dat te bereiken? Hoe kun je gedachten en gevoelens van stress verminderen? Hoe kun je jouw symptomen van stress aanpakken?

Kijk wat voor vragen jou op ideeën brengen en stel die aan jezelf. En schrijf dus vervolgens het antwoord op.

Maak een stress-verminderen-plan-van-aanpak

Als je stress ervaart en je bent even gestopt met waar je mee bezig bent, om bewust na te denken over waar die stress vandaan komt en hoe je het anders kan doen – dan is het tijd voor de volgende stap. En die is: het ook echt anders doen.

Maak daarvoor letterlijk een plan van aanpak voor jezelf. 

Stel dat je heel veel stress ervaart omdat je constant afgeleid wordt door je collega’s en er daardoor dingen tussendoor komen. Dan vraag je jezelf: hoe kan ik minder afgeleid worden door mijn collega’s? Dat is dan bijvoorbeeld door jezelf meer af te zonderen, of door je meldingen uit te zetten, of door ze te vertellen dat je vanmiddag even niet bereikbaar bent. En vervolgens ga je die plannen ook DOEN.

Stel dat je stress ervaart omdat je voor een moeilijke keuze staat. Vraag jezelf dan wat het voor jou makkelijker kan maken om die keuze te maken. Bijvoorbeeld in gesprek gaan met iemand die voor een vergelijkbare keuze heeft gestaan. Je plan van aanpak is dan dat je als de bliksem een afspraak gaat inplannen met die persoon – of hem/haar gelijk opbelt. Dan kom je een stap verder.

Ervaar je stress op je werk? Bekijk dan ook mijn tips om werkstress te verminderen.

Zorg voor een haalbaar plan

Een van de grootste oorzaken van stress is simpelweg te veel dingen op je bordje hebben liggen. Van alles willen doen, wat nóóit past in een dag. Constant het gevoel hebben dat er tijd tekort is. De hele tijd het gevoel hebben dat je aan het rennen en vliegen bent.

En dat werkt best voor een dag – maar niet als dat voor jou een doorsnee dag is. Als je een plan van aanpak maakt, maar ook als je simpelweg een planning voor je dag maakt, zorg er dan ten eerste voor dat die HAALBAAR is. Dat dat wat er op staat, ook echt gedaan zou kunnen worden in een dag. Hiervoor heb ik een PDF checklist haalbare planning gemaakt. Ga daar vooral mee aan de slag als jij je hierin herkent.

Een van de grootste oorzaken van stress is simpelweg te veel dingen op je bordje hebben liggen. Van alles willen doen, wat nóóit past in een dag. Constant het gevoel hebben dat er tijd tekort is.

Extra tips om dagelijks stress te verminderen

Met af en toe stress ervaren is niets mis. Maar heel regelmatig stress ervaren is iets om te voorkomen. En als je nu heel regelmatig stress ervaart – dan is het zaak om te kijken hoe je dat kunt verminderen. Welke gewoontes kun je aanpassen om minder snel in de stress te schieten? Welke onderliggende factoren dragen bij aan minder stress? Dit zijn mijn tips.

Haal alles uit je hoofd en verminder stress

Als je stress ervaart omdat het druk is, dan is de kans groot dat er véél rondspookt in je hoofd. Bij mij is dat altijd wel: als ik in de stress kom, word ik als een kip zonder kop. Ik verlies het overzicht omdat ik daar niet zo meer mee bezig ben. En daardoor raak ik alleen maar meer in de stress, en zo gaat dat dan door, als een soort vicieuze cirkel.

Maar juist door áltijd álles wat er in je hoofd opduikt, waarmee je nog iets moet doen, zo snel mogelijk uit je hoofd te halen, zorg je ervoor dat je wat meer rust in je hoofd creëert. Zorg dus dat je op papier hebt staan wat je allemaal moet doen, en niet in je hoofd, zodat je kunt focussen op dat ene ding wat je nu aan het doen bent, zonder dat je steeds wordt afgeleid door allerlei andere dingen.

Maar juist door áltijd álles wat er in je hoofd opduikt, waarmee je nog iets moet doen, zo snel mogelijk uit je hoofd te halen, zorg je ervoor dat je wat meer rust in je hoofd creëert.

Zorg voor ontspanning

Stress is oké, als je uiteindelijk weer teruggaat naar je ‘normale niveau’. Als je je hebt ingespannen en met stress hebt gewerkt, dan heb je daarna precies het tegenovergestelde nodig: ontspanning. Waarvan of hoe je het beste kunt ontspannen, verschilt per persoon én is afhankelijk van wat je hebt gedaan waarvan je stress ervaarde.

Als je de hele dag gefocust achter je computer hebt zitten werken, dan wil je dat misschien afwisselen met een gezellig avondje kletsen. Maar als je de hele dag in vergaderingen hebt gezeten, dan wil je misschien liever op de bank kruipen met een boek.

Wat je ook doet, zorg dat je niet constant blijft doorgaan en dat wat stress veroorzaakt afwisselt met andere dingen die totaal geen stress veroorzaken.

Stress verminderen door gezond te leven

Hoe minder gezond je leeft, hoe meer je simpelweg ‘vatbaar’ bent voor stress. Want iemand die slecht slaapt, is prikkelbaarder en piekert misschien meer. Iemand die ongezond eet, heeft misschien minder concentratie en een schommelend humeur. Iemand die weinig beweegt, voelt zich misschien eerder suf en moe. En ga zo maar door.

Dus als je de laatste weken vaker stress ervaart dan daarvoor, vraag jezelf eens af of er iets veranderd is in jouw gezondheidspatroon. Ga je later naar bed? Eet je minder gezond? Sport je wat minder? En bekijk het natuurlijk ook andersom: op welk van deze gebieden kan jij dingen nog wel wat beter aanpakken? Begin met iets heel kleins, zoals een gezonder ontbijt eten of tijdens de lunch een blokje wandelen.

Krijg dingen gedaan

Niets werkt zo demotiverend en stress verhogend als het gevoel hebben dat je ‘toch niets voor elkaar krijgt’ en dat ‘het niet uitmaakt want het lukt toch niet’. Doen wat je gepland hebt geeft een goed gevoel. Super gefocust werken aan iets wat je veel voldoening geeft (in een flow werken), geeft je ook een goed gevoel. Als jij heel veel stress ervaart omdat je steeds maar niets voor elkaar krijgt – doe daar dan wat aan. Ga aan de slag met een haalbare planning, stop met uitstellen, en werk geconcentreerd aan dingen tot ze ook echt af zijn.

Is dit voor jou een uitdaging, bekijk dan eens de online cursus Krijg het gedaan, waarin ik je stap voor stap met hele praktische video’s help om elke dag te doen wat je gepland had, zodat je een gevoel van controle en rust (en vooral niét van stress) ervaart. 

 

Dat waren de tips! Hiermee kun je aan de slag gaan met zowel je stress verminderen, NU op dit moment, als op de lange termijn. Kun je nog meer inspiratie gebruiken? Dan heb ik nog iets voor je! Meld je aan voor mijn e-mails en krijg daarbij GRATIS toegang tot het stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie