Ik volgde een week lang de “helweek”. In deze blogpost legde ik al uit wat de helweek precies is en wat het kan opleveren. Vandaag deel ik wat ik geleerd heb tijdens de helweek, en wat mijn tips voor jou zouden zijn als je ook een helweek wilt gaan doen.

Wat ik geleerd heb tijdens de helweek

Tijdens de helweek doe je dingen net even anders dan normaal. Dat is een uitdaging en daar kan je van leren! Dit is wat ik heb geleerd van mijn helweek.

Ik heb voldoende slaap nodig

Ik kan met gemak tot laat doorwerken als ik een deadline heb (vaak genoeg gedaan voor school), en ik kan ook prima vroeg opstaan als ik ergens op tijd moet zijn. Maar ergens tussendoor moet ik wél genoeg slapen. Bij de helweek hoort de helnacht, waarbij je van donderdag op vrijdag niet slaapt. Je blijft dus van donderdagochtend 5.00 uur tot vrijdagavond 22.00 uur wakker. En ja dat heb ik gedaan en ja dat heb ik overleefd. Maar ik was het hele weekend vervolgens zo kapot en helemaal uit mijn ritme, dat ik het een volgende keer toch anders aan zou pakken.

Opstaan is altijd zwaar

Of ik nu om 5.00 uur of om 8.00 uur uit bed kom, ik heb daar meestal wel een beetje moeite mee. Aan de ene kant vervelend, aan de andere kant niet. Want vijf uur was net zo vervelend als normaal 8.00 uur, en daardoor dus eigenlijk ook weer best wel goed te doen.

Vroeg opstaan maakt mij productief

Het mag dan zwaar zijn, het geeft mij ook een enorm goed gevoel als ik voor pakweg 9.00 uur al een heleboel dingen van mijn to do lijst af heb kunnen strepen. Voor mij voelt dat tijdstip als het begin van de dag, dus als ik dan allang bezig ben voelt het constant alsof ik voorloop op de tijd. En dat is heel fijn!

Social media met rust laten bespaart mij veel tijd

Normaal leg ik mijn telefoon ook al vaak uit het zicht of zelfs in een compleet andere ruimte als ik me moet focussen, maar tijdens de helweek heb ik dat nog veel meer een veel bewuster gedaan. Ik keek slechts af en toe even, of terwijl ik bijvoorbeeld op antwoord wachtte via WhatsApp. Ook blokte ik bijvoorbeeld Facebook in mijn browser, want hier kan ik zo vijftien minuten op aan het scrollen zijn. Dit heeft zo veel tijd bespaard tijdens de helweek!

Met een goede mindset kan ik veel gedaan krijgen

Als ik tijdens de helweek de behoefte kreeg om ongezond te gaan eten/een serie te gaan kijken/te gaan slapen/gewoon even niets te doen, herinnerde ik mezelf constant aan het feit dat ik bezig was met de helweek en dat dat deze ene week dus even niet ging gebeuren. Die “stok achter de deur” en mindset heeft mij enorm geholpen om veel gedaan te krijgen tijdens deze week.

Met een goede to do lijst ook

Zonder lijstje of planning kan ik gewoon een enorme chaoot zijn. Dan zie ik door de bomen het bos niet meer en doe ik vervolgens helemaal niets. Voor de helweek had ik een lange lijst met taken opgesteld, en hoewel dat niet optimaal was, wist ik wel altijd wat ik kon gaan doen. En weten wat je moet of kunt doen is toch wel de eerste stap richting het ook echt uitvoeren.

Gezond eten kost mij niet veel moeite

Van alle regels die tijdens de helweek gelden ging dit mij eigenlijk het makkelijkste af. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van hamburgers, chocolade en noem maar op, maar het ging mij ook heel makkelijk af om te denken: ok deze week niet, nu ga ik voor een stuk fruit. Ik heb volgens mij in die hele week drie uitzonderingen gemaakt. Chocoladekoekjes, een ijsje en als “beloning” ging ik zondagavond sushi eten. Ja hier was ik tevreden over!

Mezelf regels opleggen werkt (voor mij)

Ik merk dat als ik voor mezelf bepaalde regels opstel, om een bepaalde reden, het mij ook redelijk lukt om me aan die regels te houden. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het jou onmogelijk lijkt om om 5.00 uur op te staan. Laatst hoorde ik tijdens de podcast van Gretchen Rubin een interessante redenering o.a. daarvoor. Volgens haar zijn mensen in te delen in vier persoonlijkheidstypes als het gaat om hoe je met verwachtingen omgaat en hoe je gewoontes aanleert. De Upholder, de Questioner, de Rebel en de Obliger. Ik herken mezelf in de Questioner: ik doe dingen als ik vind dat daar een logische reden voor is of als ik denk dat het zin heeft, en anders liever niet. In dit artikel lees je meer over de persoonlijkheidstypes en kun je ontdekken welke jij bent. Super interessant en misschien schrijf ik er nog eens een uitgebreidere blogpost over!

Helweek2

Mijn tips voor de helweek

Wil jij binnenkort of ooit in de toekomst ook een helweek gaan volgen? Dit is het advies dat ik je dan zou willen meegeven!

Bereid je goed voor

Ik had op het nippertje een planning gemaakt. Een volgende keer zou ik dat eerder gaan doen en ook nog uitgebreider (en ik kan al best uitgebreid zijn als het om planningen gaat). Gewoon omdat het goed is iets te doen te hebben als je jezelf voorneemt om superproductief te zijn en vroeg op te staan. Een doel is leuk, maar geef het ook concreet vorm. Stel bijvoorbeeld per dag een concrete takenlijst op. Nu had ik een hele lange lijst met taken en deed ik maar gewoon wat, want ik wist dat ALLES nooit ging lukken. En dat werkt weer niet motiverend.

Zorg dat je weet waarvoor je het doet

Zorg dat je van tevoren weet waarom je dit wil. Waarom is dit een uitdaging die je aan wilt gaan? Wat is je motivatie? Wat is je doel? Als je die niet hebt geef je wellicht sneller toe op een “zwak” moment. Je moet er 300% voor willen gaan, dan kun je je aan zulke strenge regels houden.

Bedenk ook je eigen regels

Naast de regels die al bij de helweek gesteld worden (check ze hier), had ik zelf ook nog wat regels opgesteld. Als je dan streng voor jezelf gaat zijn kun je net zo goed all the way gaan, én sommige dingen waren een aanvulling op de regels die er al waren. Zo wilde ik niet alleen weinig social media gebruiken, maar ook mijn telefoon vaak aan de kant leggen zodat ik er niet door afgeleid kon worden. Ook wilde ik vlak voordat ik naar bed ging niet meer mijn laptop gebruiken, zodat ik hopelijk sneller in slaap viel en dus om vijf uur beter uit bed kon komen.

Overweeg de helnacht over te slaan als je veel slaap nodig hebt

Ik heb de helnacht gedaan, dat heb ik hierboven al verteld. Dat betekent dat ik 41 uur wakker ben geweest. Het was vermoeiend maar het lukte wel. Alleen daarna was ik mijn ritme volledig kwijt en dat wijt ik aan de gemiste slaap. Ik heb dus wel echt slaap nodig. Een volgende keer zou ik zelf de helnacht overslaan zodat ik de dagen erna nog een goed ritme heb. Of hem misschien zelfs op de laatste dagen doen (dus zaterdag en zondag wakker blijven). Wees eerlijk naar jezelf: gaat de helnacht voor jou werken, is het een uitdaging die je graag aangaat? Of zie je ertegenop en past het niet bij je?

Ga echt om 22.00 uur naar bed

Om vijf uur opstaan is al heel heftig en vroeg, maar dat is nog veel vervelender wanneer je niet veel uren slaap hebt gemaakt. Zorg dus dat je tijdens de helweek niets plant dat tot laat duurt én houd de tijd ’s avonds heel goed in de gaten. Ik had één keer niet door hoe laat het was en toen was het dus opeens 23.00 uur. Ik had al een uur op bed had moeten liggen. Niet handig want slaap kun je goed gebruiken tijdens deze week!

Doe de helweek wanneer het lang licht is

Het was zo fijn dat het al bijna licht was toen ik om vijf uur op moest staan. Het lijkt me veel zwaarder als het dan nog pikdonker is, en het dus automatisch midden in de nacht lijkt. Nu was het gewoon een ochtend zoals alle anderen (alleen dan wat vroeger). Ik heb het in de winter niet geprobeerd, maar wel gehoord dat het dan lastiger is. Doe het dus in de lente of zomer!

Doe het in een week met weinig afspraken

Zo’n helweek is best heftig en dus heb ik het uiteindelijk ook in een week gedaan waarin er niet veel op mijn programma stond. Tegen sommige dingen heb ik nee gezegd, maar verder kwam de week die ik koos om deze reden goed uit. Zorg dat je geen of niet veel feestjes, bijkletsavondjes, vergaderingen en noem maar op gepland hebt, zeker niet in de avond. Want voor je het weet is het 22.00 uur geweest…

Vertel het tegen anderen

Ik heb niet tegen iedereen die ik ken of die week sprak verteld dat ik met de helweek bezig was (het is toch best lastig uitleggen als iemand er nog nooit van heeft gehoord), maar de mensen die ik veel spreek waren er wel van op de hoogte. En dat is fijn want zo kunnen ze er enerzijds rekening mee houden en je anderzijds eraan herinneren (bijvoorbeeld wanneer je op het punt staat om een chocoladereep open te maken). Leg trouwens ook uit waarom je het doet, dan begrijpen ze het wellicht beter!

Wil jij ook de helweek gaan volgen? Lees dan zeker ook mijn eerste blogpost over dit onderwerp. En schaf het boek aan voor meer achtergrondinformatie én een heleboel motivatie!

Heb jij wel eens een helweek gedaan of overweeg je het een keer te gaan doen?

Pin deze blogpost op Pinterest:

Helweek4

 

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit