Wat is nou eigenlijk een comfort zone? En waarom is het belangrijk om dingen te doen waar je je niet helemaal op je gemak bij voelt? En hóé kun je uit je comfort zone komen?

Ik ben iemand die de kat uit de boom kijkt. Zeker als ik mensen niet goed ken, sta ik niet graag in de belangstelling. Noem het introvert. In het vertrouwde cirkeltje dat “comfort zone” heet blijven zitten is dan al snel verleidelijk. Misschien komt het je wel bekend voor. Maar juist als je iets eng of moeilijk vindt, is er een reden om wel de uitdaging aan te gaan en om het wel gewoon te doen.

Wat is een comfort zone?

Je comfort zone is geen fysieke plek, maar een soort staat waarin je je fijn voelt. Iets vertrouwds, iets bekends, waarbij je geen last hebt van bijvoorbeeld angst, stress, ongemak of schaamte. Check ook deze Engelse definitie:

The comfort zone is a behavioural state within which a person operates in an anxiety-neutral condition, using a limited set of behaviours to deliver a steady level of performance, usually without a sense of risk (White, 2009).

Waarom zou je buiten die comfort zone stappen?

Binnen je comfort zone voel je je waarschijnlijk fijn, op je gemak. Waarom zou je jezelf ongemakkelijk willen laten voelen?

  • Binnen je comfort zone heb je geen last van stress. Maar juist stress kan ervoor zorgen dat je concentratie en focus enorm verbeteren. Je bent op je hoede en neemt waarschijnlijk dingen beter op, en dat leidt waarschijnlijk tot een beter resultaat dan wanneer alles maar gewoon prima gaat.
  • Het kan je energie geven. Door iets nieuws of ongewoons te doen kun je een kick krijgen, oftewel een “OMG I DID IT” gevoel. Je hebt het gewoon maar even geflikt en dus heb je een hele goede reden om trots op jezelf te zijn. In tegenstelling tot meer angst, zorgt het dus waarschijnlijk uiteindelijk voor een zelfvertrouwenboost.
  • Buiten je comfort zone stappen betekent waarschijnlijk voor veel mensen dat ze dingen gaan doen die voor hen “nieuw” zijn. Je doet dus nieuwe ervaringen op. Hiermee zorg je dat je minder snel in een sleur terecht komt, maar leer je waarschijnlijk simpelweg ook veel nieuwe dingen en levenslessen.

Let wel op!

Uit je comfort zone stappen betekent niet dat je ineens de wereld moet gaan rondreizen, twee masters tegelijk moet gaan doen en ook nog eens op zoek moet gaan naar drie bijbaantjes. Natuurlijk ligt dat buiten je comfort zone, maar er zijn grenzen. Als je te veel buiten die comfort zone komt, kom je in de zogenaamde danger zone, waarin er juist weer niets goeds terecht komt. Te enthousiast te ver buiten je comfort zone stappen zorgt op deze manier weer voor te veel stress, bijvoorbeeld doordat het verschil met wat je gewend was in je comfort zone heel groot is of doordat je het simpel weg niet aan kunt. Het kost te veel tijd, het is te moeilijk enzovoorts. Stap dus buiten je comfort zone met mate (maar dat betekent niet dat je op de rand moet blijven staan!).

Hoe kun je uit je comfort zone komen?

Wil je wel uit je comfort zone komen, maar heb je geen idee hóé? Deze tips kunnen je helpen.

  • Pak je bucket list erbij of maak er één als je dit nog niet hebt gedaan (in dit artikel vind je meer informatie). Kies één ding uit wat je eng of moeilijk vindt en ga dat doen.
  • Zeg niet te snel nee tegen dingen die nieuw zijn of je eng lijken, maar probeer het gewoon eens. Sta open voor de voorstellen en ideeën van anderen!
  • Spreek met jezelf af om elke week één ding te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan.
  • Wil je klein beginnen? Doe dingen in je dagelijkse leven anders. Kijk eens naar een ander genre serie of film, rijd een andere route naar je werk of loop je hardloopronde op een andere locatie, of spreek eens iets af met die vriendin die je al zo lang niet gesproken hebt.
  • Schrijf het ergens op als je een verhaal hoort of bijvoorbeeld iets op social media ziet waarvan je denkt “hè, dat is gaaf” en neem je voor om het ook te gaan doen.
  • Heb je een angst of durf je iets niet? Zie het als een uitdaging om juist datgene te gaan doen, om zo je angst te overwinnen.
  • Praat hierover met anderen, zij kunnen je helpen of inspireren met dingen die je zou kunnen doen, en je ook nog eens motiveren om ze ook écht uit te voeren.

Ben je bewust bezig met het doen van dingen buiten je comfort zone?

Bewaar dit! Pin deze afbeelding op Pinterest:

Comfortzone3

Bron: White, A. (2009). From comfort zone to performance management. White & MacLean Publishing. Brussels, Belgium.

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit