Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hulp nodig met beter concentreren? 4 tips om wél die moeilijke taak te doen


Vraag je jezelf ook wel eens zuchtend af: Waarom kan ik deze taak niet gewoon in één keer achter elkaar afmaken? Waarom komen er altijd zo veel andere dingen tussendoor? Waarom kan ik m’n eigen aandacht er niet gewoon een uurtje bij houden? HOE kan ik me beter concentreren?

Jep – ik herken het. Ik stelde mezelf ook vaak genoeg zulke vragen. (Soms nog wel eens hoor – ik ben ook niet perfect – maar een héél stuk minder dan eerst.)

Ik had soms zelfs wel eens de hele dag zin in een taak, en als het dan eindelijk tijd was om ‘m te doen, had ik er eigenlijk niet zo veel zin meer in en leek alles interessant BEHALVE die ene taak die ik eigenlijk van plan was om te gaan doen. Lekker dan! 

Maar dat het nu niet lukt om je goed te concentreren – betekent totaal niet dat je ’t niet kunt leren. Concentreren kun je namelijk zéker wel leren. Ik ga je leren hoe je nou precies met concentratie aan een taak kunt beginnen – en ‘m af kunt maken – omdat jij WEET hoe je je beter kunt concentreren en één ding tegelijk kunt doen.

Weet precies waarop je je wilt concentreren

Af en toe heb ik zo’n werkdag waarop ik voor mijn gevoel echt álles door elkaar aan het doen ben. Telefoontje hier, e-mail daar, snel een afspraak in, even die rapportage bijwerken, even een vraag van een collega beantwoorden… En aan het eind van de dag vraag ik mezelf dan af wat ik in hémelsnaam gedaan heb. Natuurlijk heb ik dan een heleboel gedaan, maar waarschijnlijk heb ik me niet op welk moment dan ook op één taak geconcentreerd. 

En af en toe is dat prima – als er gewoon heel veel ‘branden om te blussen’ zijn bijvoorbeeld. Maar ik merk vaak dat ik voor de belangrijkste taken – de taken die veel opleveren en die mij helpen om mijn doelen te bereiken – concentratie nodig heb. Omdat ze moeilijker zijn dan gemiddeld. Zulke taken kun je vaak niet ‘even tussendoor’ doen. En dat zijn dan precies de taken waar je WEL met veel concentratie aan wilt werken. 

Maar ik merk vaak dat ik voor de belangrijkste taken – de taken die veel opleveren en die mij helpen om mijn doelen te bereiken – concentratie nodig heb. Omdat ze moeilijker zijn dan gemiddeld.

Bepaal eens voor jezelf: wat zijn taken waarbij het belangrijk is dat jij er geconcentreerd aan kunt werken? Als je niet weet waarop je je wilt gaan concentreren – tja, dan gaat het ook nooit lukken om je te concentreren. Dus wat zijn de taken die veel opleveren, die belangrijk zijn om te doen? Op welke taak wil jij je eigenlijk precies zo goed concentreren?

Start NU met de taak waarop je je wilt concentreren

Een taak waar je écht concentratie voor nodig hebt is vaak geen makkelijke taak. Taken die jou écht helpen je doelen te bereiken zijn vaak geen makkelijke taken. Taken die het meeste opleveren (of dat nou voor jou, je gezin, of je klanten/cliënten is) – dat zijn vaak geen makkelijke taken. En dat maakt ze onaantrekkelijk.

En jouw brein houdt juist van aantrekkelijke taken. Dat leerde ik uit het boek Hyperfocus (leestip!). Aantrekkelijke taken kun je lekker op de automatische piloot doen zonder dat het al te veel moeite kost. Ze zorgen voor direct resultaat. Televisie kijken zorgt bijvoorbeeld voor direct plezier. En dat is wat je brein wilt: zo snel mogelijk een resultaat bereiken. De moeilijke, onaantrekkelijke taken zorgen vaak voor een beter, blijvend, lange termijn resultaat – maar je ziet niet direct effect. Denk aan hoe sporten je op de lange termijn gezond houdt, maar je daar niet na één keer effect van merkt. Denk aan hoe die moeilijke analyse doen op de lange termijn voor betere bedrijfsresultaten zorgt, maar op lange termijn alleen leidt tot nieuwe inzichten en vooral méér dingen om te doen.

Dat is precies te reden dat je een moeilijkere taak, waarvoor je concentratie nodig hebt, zo vaak uitstelt. En waarom het beginnen met zo’n taak een enorme uitdaging kan lijken waar je als een berg tegenop kan zien.

Maar je kunt dat heel snel tackelen. Door je brein voor te liegen en te doen alsof je al bezig bent. Door héél simpel te starten. Als je bijvoorbeeld een moeilijke rapportage moet maken, open dan NU zo snel mogelijk de website of het programma waar je de cijfers die je nodig hebt vandaan moet halen. Als je die eerste hindernis voorbij bent, is het gemakkelijk om verder te gaan. Om dan ook gelijk even de cijfers te downloaden. En ze in je rapportage te zetten. En voor je het weet zit je midden in je taak.

Zorg dat niets jouw concentratie in de weg staat

Ben je net even heerlijk geconcentreerd aan die taak aan het werken, volledig in je eigen bubbel, ontvang je een melding van een nieuwe e-mail. En hij komt van een belangrijke klant, dus je kijkt gelijk even wat er aan de hand is. Weg concentratiebubbel. Weg focus. Nadat je de e-mail hebt gelezen voelt het alsof je weer he-le-maal van voren kunt beginnen. En je wilt verder aan je taak, maar ook die e-mail beantwoorden…

De e-mail melding leidde jouw af van je taak. Dat is niet gek. Je bent heel makkelijk af te leiden. Jij als mens – en ik ook – bent een nieuwsgierig wezen. Tel daarbij op dat je zo’n moeilijke taak aan het doen bent. Tel daarbij op dat je verwacht dat de e-mail belangrijk kan zijn. De som? Je opent de e-mail zodra je de melding krijgt.

Vervolgens ben je aan het multitasken. Je bent twee dingen tegelijk aan het doen: die ene taak waar je geconcentreerd aan bezig was, en het lezen van de e-mail. Als je na het lezen van de e-mail weer verder gaat met je taak, ben je ergens in gedachten vaak toch nog afgeleid door die e-mail. Het is een ‘los eindje’: iets waar je nog iets mee moet. En alle losse eindjes komen zo nu en dan op in je gedachten en leiden jou af van dat waar je nu mee bezig bent.

Als je na het lezen van de e-mail weer verder gaat met je taak, ben je ergens in gedachten vaak toch nog afgeleid door die e-mail.

Zorg er daarom voor dat áls je geconcentreerd gaat werken, je het jezelf van tevoren zo moeilijk mogelijk maakt om afgeleid te worden. Vraag jezelf af wat jou snel afleidt – en elimineer dat. Zet de meldingen van je mailbox uit (of zet zelfs je mailbox helemaal uit).

PS Heb jij moeite met je niet af laten leiden door e-mail? Vraag jij je af hoe je ooit zou kunnen werken zonder je mailbox open? Bekijk dan eens de online cursus De altijd opgeruimde mailbox.

Oefen met beter concentreren

Als je een marathon wilt gaan lopen, dan stap je (hoop ik) niet morgen de deur uit om 41,2 kilometer te hardlopen. Nee – je begint waarschijnlijk met trainen. Met een korte afstand, met wandelen tussendoor, op een veel langzamer tempo dan dat waarin je over een lange tijd die marathon wilt gaan lopen. En de ene keer gaat zo’n training geweldig – en de andere keer super klote.

Zo werkt het ook met je concentratie. Als jij je beter wilt concentreren – dan is dat iets om te leren. Je kunt niet gaan van nooit hardlopen naar een marathon lopen. En je kunt ook niet gaan van nooit geconcentreerd werken naar elke dag een super concentratie hebben. Zie jezelf beter concentreren als iets wat je aan het leren bent. Als je het blijft herhalen en blijft proberen, dan word je er vanzelf beter in. En ja – soms gaat dat ook een keer klote – maar dan zal het de volgende keer weer beter gaan. Of de keer daarna. 

Je kunt niet gaan van nooit hardlopen naar een marathon lopen. En je kunt ook niet gaan van nooit geconcentreerd werken naar elke dag een super concentratie hebben.

Geef daarom niet op als het een keer niet lukt om je beter te concentreren. Dat is vervelend – maar meer ook niet. Morgen is er weer een nieuwe dag waarop je een nieuwe poging kunt wagen.

Dat is het! Dit zijn de belangrijkste stappen om jouw concentratie te verbeteren: weten waarop je je precies wilt gaan concentreren, er NU mee starten en het niet uitstellen, je niet laten afleiden als je bezig bent, én blijven oefenen met beter concentreren. Dat zijn de dingen die jou gaan helpen om geconcentreerd te werk te gaan en de taken die je wilt doen, ook echt uit te voeren.

Klaar voor de volgende stap?

Ben jij na deze tips klaar voor de volgende stap? Ontdek dan nu hoe je nóg meer gedaan krijgt. Exclusief voor abonnees van mijn e-mails: bij aanmelding voor mijn e-mails ontvang je nu gratis het e-book ‘Het lukt me niet… Zo krijg je wel taken gedaan’ waarin ik mijn 8 beste tips om meer taken gedaan te krijgen deel. Benieuwd? Word ook e-mail abonnee via het onderstaande formulier:

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis mini e-book ‘het lukt me niet’!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS het mini e-book ‘Het lukt me niet… Zo voer je wél taken uit’!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie