12X aan persoonlijke ontwikkeling doen


Persoonlijke ontwikkeling vind ik maar een lastig onderwerp. Interessant, maar ook lastig. Want wat is het precies? Hoe “ontwikkel” je jezelf? Wanneer ben je verder ontwikkeld? Volgens het boek The Miracle Morning is dat door het besteden van tijd aan jezelf. Iets waar ik laatst ook al een artikel over schreef. Maar eigenlijk is het specifieker dan dat: persoonlijke ontwikkeling is tijd besteden aan jezelf, om daar zelf beter van te worden. In deze blogpost wil ik je inspiratie geven over hoe je wat mij betreft jezelf kunt ontwikkelen.

Boeken lezen

Dit is wat mij betreft een simpele maar doeltreffende manier om jezelf te ontwikkelen. Er is voor elk interessegebied wel een bijpassend boek te vinden. Daarnaast zijn er ook miljoenen boeken die je kunnen inspireren op welk vlak dan ook. Het voordeel van het lezen van een boek is dat je bewust aandacht besteedt aan een bepaald onderwerp, in plaats van er online snel doorheen te scrollen. Neem de tijd om je boek te lezen en alle informatie in je op te nemen.

Naar inspirerende mensen luisteren

Luister naar iemand die jou op welk vlak dan ook inspireert, want van hem of haar kun je waarschijnlijk enorm veel leren. Je hoeft niet per se iemand daadwerkelijk te spreken (al werkt dat ongetwijfeld ook super goed), er zijn enorm veel webinars waar je je voor aan kunt melden die je enorm kunnen inspireren en een bron van informatie zijn. Verder staan Tedtalks er erg bekend om inspirerend en motiverend te zijn.

Sporten

Dat sporten goed voor je is moge duidelijk zijn. Het zorgt voor een beter lichaam, een beter beeld van je lichaam én je maakt ook nog eens gelukshormonen aan. Geef jezelf die spreekwoordelijke schop onder je kont, trek je sportkleding aan en ga aan de slag. Wat je doet is aan jou, elke sport heeft zo zijn voordelen. Van een rondje wandelen met de hond, tot fitness, hardlopen, teamsporten of groepslessen. Wie sport, is goed bezig! Wat dit met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft? Sport helpt je je hoofd leeg maken, terwijl je tegelijkertijd je zelfvertrouwen en “I can do it!” gevoel versterkt.

Je gedachten op papier zetten

Van jezelf kun je ook heel veel leren! Waarom zet je niet eens op papier (of op je laptop) waar je mee zit, wat je plannen zijn, wat je wilt bereiken of gewoon hoe het met je gaat. Dit kan op de manier die jij het fijnste vind. Je kunt er een dagboek vol verhalen van maken, maar simpele lijstjes werken ook: dingen waar je blij van wordt, dingen waar je dankbaar voor bent, dingen die je vaker zou moeten doen en ga zo maar door. Of misschien werkt het voor jou wel om alleen mooie woorden of quotes ergens op te schrijven. Het doel is dat je iets van jezelf deelt, en dat kan ook door een zin op te slaan waar jij door geïnspireerd bent geraakt.

Opruimen

Een lege ruimte is een leeg hoofd, is wat mij betreft een uitspraak die zó waar is. Ik kan me in ieder geval een stuk beter concentreren als het om mij heen geen enorme bende is (op een chaos van spullen die ik ook écht gebruik na). Opruimen zorgt voor rust en het hebben van minder spullen zorgt ervoor dat je de spullen die je wel hebt beter en makkelijker kunt opbergen. Ook word je er bewuster van welke spullen echt belangrijk zijn voor je. Alles over opruimen lees je in deze blogpost.

Mediteren

Er is de laatste tijd veel aandacht voor mediteren, yoga, mindfulness en soortgelijke onderwerpen. Vaak komt het erop neer dat je bewust even rust neemt en je gedachten afleidt van alles wat je moet doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een les, een video of een app. Succesvolle mensen doen het, en het schijnt echt te helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van je focus. Bovendien kun je dit in een paar minuten doen als je wil. Zeker iets om te proberen dus.

Doelen stellen

Doelen stellen werkt motiverend, want je maakt concreet wat je wilt bereiken. Idealiter schrijf je ook meteen op hoe je dat dan gaat doen (gebruik daarvoor deze methode). Maar daarnaast werkt het ook goed voor je eigen persoonlijke ontwikkeling, want hierdoor krijg jij een duidelijker beeld van wat je wilt bereiken. Denk hierbij ook zeker eens na over waarom je deze dingen wilt bereiken: wat motiveert jou in het leven?

Bewust aan je doelen werken

Als jouw #1 doel is om een boek te schrijven, dan werkt het zonder twijfel motiverend om daarmee bezig te zijn. Gebruik daarom bijvoorbeeld deze methode en maak elke dag een uur de tijd om aan jouw doel te werken. Het is the best of both worlds: je ontwikkelt jezelf en vinkt tegelijkertijd dingen van je to do lijst af.

Slapen

Nee, dit betekent niet dat nu elk middagdutje geoorloofd is. Maar slaap is nu eenmaal cruciaal om goed te kunnen functioneren en voldoende energie te hebben. Zorg dus dat je genoeg uren maakt! Hoeveel dat er precies zijn ligt aan allerlei factoren, maar ik zou in ieder geval aanhouden dat je niet minder dan 7 uur en niet meer dan 9 uur per nacht slaapt. Ook wordt het vaak gezegd dat je beter op tijd naar bed kunt gaan en vroeg op kunt staan, dan lang opblijven en een gat in de dag slapen. Dit omdat je ’s ochtends vol frisse energie zit, en (als je echt vroeg bent) jij al van alles kunt doen voordat de rest van de wereld ontwaakt. ’s Avonds ben je daarentegen vaak uitgeput van de dag en daarom doe je langer over taken en word je sneller afgeleid.

Affirmaties schrijven en doorlezen

Een affirmatie is zoiets als een persoonlijk mantra. Het idee erachter is, als je maar vaak genoeg herhaalt wat je voor ogen hebt, dan kun je het niet vergeten en is de stap veel kleiner om het ook echt waar te maken. Ideaal gezien schrijf je elk van je doelen of aandachtspunten uit en vertel je waarom je dit wilt bereiken en hoe je het gaat bereiken.

Blogs lezen

Natuurlijk ligt het er aan wat voor blogs en zelfs wat voor artikelen lezen, maar ik ben zeker van mening dat blogs lezen ook bij kan dragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit omdat je van heel veel blogs iets kunt leren, of er gewoon door geïnspireerd kunt raken. Ik hoop dat mij dat hier lukt met mijn blog en in mijn Week report deel ik ook allerlei interessante en leerzame artikelen van andere bloggers! Een goede reden om nog even verder door te klikken, toch?

Visualiseren

Iets wat jou misschien ook kan helpen is visualiseren. Dit is niets anders dan even stoppen met wat je aan het doen bent en een beeld vormen van hoe het eruit ziet als jij jouw doel behaalt, en nog belangrijker: hoe de weg daarnaartoe eruit ziet. Dat kan bijvoorbeeld door in je hoofd een voorstelling te maken van hoe dat eruit ziet of door het in plaatjes weer te geven. Het idee is dat, door het beeld alvast voor je te nemen, het makkelijker wordt om dingen te doen en te behalen.

Besteed jij bewust tijd aan persoonlijke ontwikkeling? En waarom wel/niet?

Binnenkort meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling? Pin deze blogpost op Pinterest:

Aan persoonlijke ontwikkeling doen

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

8 gedachten over “12X aan persoonlijke ontwikkeling doen”

 1. Bij mij is dit toch wel iets waar ik de laatste jaren veel mee bezig ben. Ik pas ook heel wat dingen toe die je hier opsomd. Het heeft me al een heel eind gebracht, maar jezelf ontwikkelen is iets dat constant blijft denk ik.

  Beantwoorden
 2. Zeer interessante blogpost :)
  Opruimen/ontspullen werkt inderdaad fijn. Beginnen is het moeilijkste maar als ik op dreef ben, doe ik het goed ook. En het heerlijke gevoel als je weer ruimte in de kastjes hebt, alsof er een hoop frustratie uit je hoofd ook is verdwenen.

  Beantwoorden
  • Ja helemaal mee eens en heel herkenbaar. Het kost tijd maar als het eenmaal gedaan is dat geeft het zoveel rust! En als je het een keer goed hebt gedaan is het daarna ook een stuk makkelijker om het bij te houden.

   Beantwoorden
 3. Wat een goed informatief artikel is dit zeg! Persoonlijke ontwikkeling wordt door veel mensen als “vaag” ervaren, maar juist doordat jij het in deeltje opknipt wordt het heel goed hapbaar en zijn het goede kapstokken voor mensen die met persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen. Superlief trouwens dat je mijn artikel noemt als het op visualiseren aankomt, ook dit begrip wordt vaak als “vaag” ervaren, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

  Beantwoorden
  • Ah dankjewel!! Ik vond het eerst ook heel lastig, maar als je er eenmaal wat dingen over leest en gewoon probeert wordt het vanzelf iets “makkelijkers”, vind ik. En graag gedaan, ik vond het een heel helder artikel en moest er meteen aan denken bij dat onderwerp!

   Beantwoorden

Plaats een reactie