Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek


Hoewel ik geen expert ben in solliciteren, heb ik voor mijn stages best wat gesprekken gevoerd, en ik ben van mening dat je van elk gesprek iets kunt leren. Dit zijn dan ook mijn tips voor een succesvol sollicitatiegesprek! Ik ga er hier voor het gemak even vanuit dat je al bent uitgenodigd. De eerste hindernis heb je dus gehad. Er staat een afspraak in je agenda. Hoe maak je van dat gesprek een succes? Dit zijn de do’s!

Voor het sollicitatiegesprek

  • Lees je in. Dit is het allerbelangrijkste wat je voor een gesprek kunt doen. Zorg dat je niet met je mond vol tanden staat als je potentiële baas aan je vraagt wat het bedrijf waar je solliciteert nou eigenlijk dóét. Bekijk hun website, bekijk wat ze doen op social media, bekijk wat er in de media over hen wordt gezegd en alles wat verder voor jou relevant kan zijn.
  • Bereid antwoorden op vragen voor. Nee, je weet niet welke vragen je krijgt. Maar sommige vragen zijn misschien zo voor de hand liggend en tegelijkertijd heel lastig om een antwoord op te geven. In deze blog deelde ik vragen die je tijdens onder andere een sollicitatiegesprek kunt krijgen.
  • Bereid vragen om te stellen voor. Vaak wordt aan het einde van gesprekken aan je gevraagd of jij zelf nog vragen hebt. En eigenlijk is het best raar als je die niet hebt, toch? Het wordt immers, als je aangenomen wordt, een plek waar je veel tijd door zal brengen. Dit soort vragen kun je stellen.

Tijdens het sollicitatiegesprek

  • Kom op tijd. Ik ben een laatkomer, maar wanneer ik een sollicitatiegesprek had (of iets anders belangrijks), zorgde ik altijd dat ik ruim op tijd was. Liever nog even wat drinken in de buurt, dan pech onderweg krijgen en te laat komen, want daarmee maak je meteen een slechte en ongeïnteresseerde indruk.
  • Geef een stevige handdruk. Dit heb ik zo vaak gelezen, en ik merk het zelf ook. Als je iemand ontmoet en diegene geeft jou een slap handje, dan komt die persoon meteen uh tja “slapjes” over. Wees niet bang om een indruk te maken en zorg ervoor, hoe zenuwachtig je ook bent, dat je zelfverzekerd handjes schudt.
  • Lach en kijk mensen aan. Ook hiervoor geldt: hoe zenuwachtig je ook bent, dat hoef je vandaag even niet te laten merken ;-). Toon interesse voor de ander en kijk zeker niet uit angst de hele tijd naar de muur, het plafond of de tafel. Als je iets wilt hebben om even weg te kunnen kijken, leg dan (sowieso doen trouwens) dingen als je CV, een lijstje met vragen en een notitieblok voor je op tafel en schrijf dingen op!
  • Ga alleen. Al brengt je moeder je of heb je vriendin bij voor de mentale steun, dan hoeft je potentiële werkgever dat nog niet te weten. Samen met iemand anders komen oogt onzeker en is gewoon onprofessioneel. Jij wilt de baan, dus jij hebt het sollicitatiegesprek.
  • Zie er fatsoenlijk uit. Een open deur, maar ik zet het er toch even bij. Idealiter check je van tevoren even foto’s op de Facebookpagina van het bedrijf of zoek je werknemers op LinkedIn om een beeld te krijgen van de dresscode. Kun je hip en casual gekleed gaan of juist beter netjes en traditioneel? Zorg ook dat zaken als je schoenen, tas en jas netjes zijn, want ook die krijgen ze te zien en ook daarmee laat je dus een indruk achter.
  • Wees jezelf. Eigenlijk de belangrijkste tip voor een succesvol sollicitatiegesprek. Doe niet alsof je leuker, aardiger, slimmer of beter bent dan je eigenlijk bent. Wees gewoon jezelf, vertel je verhaal, laat zien wie je bent en waarom het werk je leuk lijkt. Je potentiële werkgever mag best de echt jou leren kennen, daarmee val je juist op en wordt ontdekt of je bij het bedrijf past of niet.
  • Vraag naar de opvolging. Vergeet niet om aan het eind van het gesprek naar de vervolgstappen te vragen. Wanneer laat het bedrijf je iets weten? Komt er een tweede gesprek en zo ja wat voor gesprek zal dat zijn? Wanneer weet je of je “het wordt”? Zo voorkom je twijfels, onduidelijkheden en misverstanden.

Na het sollicitatiegesprek

  • Stuur een bedankje. Wanneer het gesprek goed ging en je een positieve indruk hebt gekregen van het bedrijf en de persoon die je hebt gesproken, is het helemaal niet verkeerd om dat te laten weten. Dat hoef je niet te doen zodra je buiten staat (zeker niet als je denkt dat er de hele dag nog gesprekken worden gevoerd). Afhankelijk van het bedrijf en de persoon die je hebt gesproken kun je een paar uur tot een dag later, een mailtje sturen waarin je diegene bedankt voor het gesprek en aangeeft dat je het erg leuk vond.

Wat zijn jouw tips voor een succesvol sollicitatiegesprek?

Succesvol sollicitatiegesprek

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

5 gedachten over “Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek”

  1. Wat een fijne tips! Ik vind het heel erg belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt, er goed uitziet en eventueel voorbereid bent op vragen die gesteld kunnen worden. Ik vind kleding ook heel erg belangrijk. Je hoeft niet over de top te gaan met kilo’s make-up, maar gewoon netjes en fatsoenlijk.

    Beantwoorden
  2. Goede tips, Linda! Vooral die laatste vind ik erg goed en had ik zelf nog niet aan gedacht! :) een sollicitatiegesprek is altijd zenuwslopend, fijn om van te voren even alles op een rijtje te kunnen zetten en controleren

    Beantwoorden

Plaats een reactie