Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Nooit meer te druk: 11 tips om het gevoel van drukte te verminderen


Eén van de boeken die ik afgelopen zomer las, is ‘Nooit meer te druk’ van schrijver Tony Crabbe. Hij beschrijft hierin druk zijn een norm is geworden, waarom we daar vanaf moeten en hóe je dat dan kunt doen. In deze blogpost vertel ik je meer over het boek en lees je een aantal tips uit het eerste deel.

Ik heb het altijd druk?!

‘Nooit meer te druk’ las ik voornamelijk rijdend door het prachtige Amerikaanse en Canadese landschap. Ik ben ruim een half jaar geleden afgestudeerd en heb toen tot aan de zomer steeds 1 dag per week gewerkt. Ondertussen ben ik 1 maand naar New York geweest en vervolgens op zoek gegaan naar een fulltime baan. In de tijd die overbleef had ik het eigenlijk altijd “druk”. Oftewel: ik kon altijd wel iets bedenken dat ik nog moest doen. Dat is precies niet de visie van dit boek. In ‘Nooit meer te druk’ lees je juist waarom “druk zijn” niet goed is én uiteraard hoe je ermee stopt. Goede reminder voor mij dus ;-).

Nooit meer te druk: 3 aspecten van drukte

Het boek begint met een introductie over op welke manier je druk kunt zijn en wat je daaraan kunt doen. In de basis zijn er volgens schrijver Tony drie aspecten van drukte:

  • Drukte als ervaring: Je voelt dat je het druk hebt en dus probeer je meer dingen te doen in de tijd die je hebt (hierbij gebruik je productiviteit dus eigenlijk als een soort smoes).
  • Drukte als successtrategie: Je wilt altijd maar “meer”, maar dat is niet de juiste strategie.
  • Drukte als middel tot geluk: Je denkt dat meer geld/status/populariteit tot een beter leven leidt, maar hiervoor offer je juist relaties, zingeving en gezondheid op, terwijl (uit onderzoek blijkt het) deze je juist veel gelukkiger maken.

Op basis van deze drie aspecten worden er drie strategieën genoemd om te zorgen voor minder drukte:

  • Beheersing: Het loslaten dat je alles kunt als je tijd maar goed indeelt.
  • Onderscheiding: Niet veel doen, maar iets wat onderscheidend is doen maakt je succesvol.
  • Betrokkenheid: Drukte geeft een korte termijn kick, betrokkenheid maakt je gelukkig.

In deze blogpost wil ik focussen op het eerste punt, drukte als ervaring en hiermee stoppen door middel van beheersing.

Je mindset veranderen: druk is niet positief

‘Nooit meer te druk’ gaat niet over hoe je productief kunt zijn. Tenminste, niet alleen. Je vindt er geen praktische tips over hoe je nog meer dingen kunt doen. Het boek leert als het ware je mindset veranderen tegenover drukte. Klinkt vaag en is het misschien ook wel een beetje, maar ik vond het een enorm leerzaam en inspirerend boek.

Betrap jij jezelf er ook op de vraag ‘Hoe is het?’ te beantwoorden met ‘Goed, ben lekker druk’? Druk zien veel mensen als iets goeds. Als je veel te doen hebt gaat het goed. Volgens Tony is dat een slechte zaak. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Hoewel ik enorm blij word van een dag waarop ik veel doe, maakt het gevoel van té veel te doen hebben denk ik niemand gelukkig.

Ja maar, je wilt toch productief zijn?

Misschien denk je nu: staat niet druk zijn niet haaks tegenover wat hier op deze blog gepromoot wordt, namelijk productiviteit? Ik vind absoluut van niet. Druk en productief zijn, zijn twee totaal verschillende dingen die totaal verschillende consequenties hebben.

Ik word echt oprecht blij als ik veel gedaan krijg op een dag. Als ik in die zogenaamde flow zit. Als het mij lukt om goed prioriteiten te stellen en me niet af te laten leiden. En met mij ongetwijfeld heel veel anderen. (Wat doe je hier anders?) Maar dat wil niet zeggen dat er niet zoiets bestaat als té veel willen. Doorslaan met hoeveel je wilt en kán doen. Rust en dingen los kunnen laten is zeker zo belangrijk (eigenlijk nog belangrijker) als productiviteit. Maar zelf ben ik ook niet super goed in nee zeggen en dingen niet doen. Ik ben nou eenmaal graag bezig en ook best een beetje ambitieus. Daarom vond ik het ook zo’n fijn boek, ik kon er enorm veel inspiratie en tips uithalen.

Ik raad het boek dan ook vooral aan, aan iedereen die van zichzelf altijd maar door kan gaan met dingen doen. Aan wie geen rem heeft om even niets te doen en rust te houden (of wie niet vaak genoeg die rem indrukt).

11 tips om het druktegevoel te verminderen

Ik heb zó veel gemarkeerd in dit boek. Voordat ik met een lijstje tips begin wil ik je dan ook het volgende meegeven: als jij je herkent in de beschrijving die ik hierboven geef, neem alsjeblieft de moeite om het boek aan te schaffen en te lezen. Je zult er geen spijt van krijgen. De achtergrondverhalen en uitleg over bepaalde ideeën maken het pas echt inspirerend en zetten je zo veel meer aan het denken dan wat je hier leest!

Toch wil ik jou graag alvast helpen met dingen die ik uit het boek meeneem. (Stiekem ook voor mezelf, om het extra goed te kunnen onthouden ;-) ). Oh trouwens, ik vermeld hier niet veel bronnen maar zo’n beetje alle tips en ideeën uit het boek zijn op onderzoek gebaseerd. Wel zo fijn! Oké, door naar de tips:

Laat anderen niet bepalen wat je doet

Tony heeft het in zijn boek over input en output. Input zijn de taken die je als het ware toebedeeld krijgt en de verwachtingen waaraan je moet voldoen. Output is wat je doet, en dat wordt bij velen bepaald door die input. Maar vraag jezelf eens af: moet je output wel bestaan uit het afhandelen van input? Op deze manier heb je namelijk geen controle op wat je doet: niet op hoeveel, en niet op hoe belangrijk dingen zijn. Probeer om je output niet te laten bepalen door input, maar door wat jij zelf wilt bereiken. Overigens kun je daar met de prioriteitenmatrix veel inzicht in krijgen en op basis daarvan beter je output bepalen!

Jij voelt drukte en jij kunt het veranderen

In bepaalde situaties geven mensen het op om iets aan hun situatie te veranderen. Ze nemen als het ware de slachtofferrol op zich. Drukte komt door factoren van buitenaf? Dacht het niet. Drukte is een gevoel, en jij bent degene die jouw gevoel kan veranderen. Klinkt zweverig, maar is zo waar! Het gevoel van hulpeloosheid is een natuurlijke reactie, maar die kun je veranderen door erop te reageren met een zelfgekozen respons. Dit geeft controle en daarmee de kracht om je gevoel te veranderen. Waarom en hoe dit precies werkt is nogal een uitgebreid verhaal, wat je uiteraard in het boek kunt lezen :-).

nooitmeertedruk2

Wees speelser

Het gevoel van drukte komt waarschijnlijk doordat je gericht bent op langetermijndoelen. Je wilt het goed doen op je studie of werk, vanwege het carrièrepad wat je hebt uitgestippeld. Je wilt een goedlopende relatie omdat je een toekomst met hem/haar ziet. En ga zo maar door. Maar herken je die serieuze motieven, en reageer je er “speels” op, dan kun je beter relativeren, en in plaats van druk voelen, van het moment genieten. Denk bij zo’n speelse reactie aan bijvoorbeeld luisteren naar muziek, creatief bezig zijn of door heel bewust te denken dat je altijd niet zo serieus moet zijn.

Maak keuzes

Vroeger was informatie een schaars goed. Voor het nieuws waren mensen afhankelijk van traditionele media als radio en krant. Voor algemene informatie moesten ze een encyclopedie doorspitten. Pas sinds de komst van het internet is informatie geen schaarste meer. Voor mij is die overvloed aan informatie niet meer dan normaal, maar toch wil ik nog steeds graag “alles” weten en elk beetje informatie in me opnemen. Maar je kunt niet alles! Tony stelt dat “alles” ook een keuze is. Het is de keuze om je niet te focussen op creativiteit, of op aandacht voor je gezin, of op een invloedrijke carrière, of noem het maar op. Door alles te kiezen, kies je eigenlijk niets. Word maar snel goed in keuzes maken, als je dat nog niet bent (note to self hier).

Een to do lijst werkt niet als er te veel is wat je moet doen

Hoewel ik zelf maar al te graag lijstjes en planningen maak, kan ik dit niet ontkennen. Er zit maar 24 uur in een dag. Er zijn altijd dingen die je kúnt doen. Hoewel ik vind dat lijstjes en planningen je zeker kunnen helpen om je tijd goed te besteden, zegt Tony heel terecht dat het belangrijk is om te accepteren dat je niet alles kunt doen. Niet alles kunt weten en niet alles kunt lezen. En dat is niet erg! Juist daarom moet je niet bang zijn om keuzes te maken.

Wees je niet té bewust van tijd

Efficiënt je tijd indelen is één ding, maar houd in de gaten dat je niet er niet zó obsessief mee bezig bent dat je ook nog eens gestrest raakt wanneer je bijvoorbeeld een keer niet productief bent. Dat is misschien jammer, maar zie het niet als iets negatiefs en geniet van het moment, in plaats van je steeds te denken aan wat je ook had kunnen doen. Je moet accepteren dat niet alles gaat zoals je wilt, dat je fouten maakt en dat je dingen vergeet. Niemand is perfect toch?

Neem het allemaal niet te serieus

Druk is een vervelend gevoel, wat je gestrest en opgejaagd kan doen voelen. Maar neem het eens niet zo serieus. Het is cliché maar waar dat we vaak op heftige momenten pas gaan nadenken over wat er echt belangrijk is. Waarom zou je dat niet altijd, elke dag doen? Lach eens om jezelf, over hoe moeilijk je denkt over dingen en over hoe druk je je om dingen kan maken. Neem het leven niet te serieus. Lach zo vaak als mogelijk, want het vermindert stress, verlaagt de bloeddruk én stimuleert de aanmaak van endorfine (= het gelukshormoon!).

Breek met de norm

Mensen zijn geneigd om gedrag over te nemen van anderen. Dus als iedereen om je heen het altijd maar druk heeft, is het niet zo gek dat jij het ook “druk” hebt. Je past je aan aan het gedrag van de groepen waarin je je bevindt. Het wordt je lastig gemaakt om te bedenken hoe druk jij het eigenlijk wil hebben. De oplossing? Kijk of iemand om je heen zich gedraagt zoals jij zou willen en ga daar vaker mee om. Of verander de norm door zelf gewoon niet meer te zeggen dat je het druk hebt!

Stel jezelf de vraag: welke?

Je maakt vaker een ‘wel of niet’-keuze dan een ‘welke’-keuze. Terwijl bij zo’n ‘wel of niet’-keuze het grote plaatje buiten beschouwing wordt gelaten én het nogal makkelijk is om ja te zeggen. Bij ‘wel of niet’ is ‘wel’ het logische en makkelijke antwoord, en als je overal ja op zegt wordt het er natuurlijk niet rustiger op. Dus stel in plaats daarvan voortaan de ‘welke’-vraag aan jezelf. Welke van de vele dingen die je kunt doen, ga je ook echt doen? Wat offer je op en ga je niet doen, als je besluit iets wel te doen?

Aandacht is belangrijker dan tijd

Je kunt zoveel mogelijk proberen te doen in een bepaalde tijd, of je kunt iets doen wat er toe doet in een bepaalde tijd. Volgens Tony is dat laatste veel belangrijker. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Focussen op één ding, in plaats van alles door elkaar doen. Dingen door elkaar doen duurt niet alleen langer, het maakt dat je dingen ook minder goed doet. Door al je ideeën en gedachten heb je geen focus op dat waar je eigenlijk mee bezig bent.

De Gettings Things Done methode biedt de gemakkelijkste en effectiefste oplossing daarvoor: werken met een ‘verzamelbak’. Oftewel, alles opschrijven waar je aan denkt. Van de boodschappen die je nog moet halen voor het eten van vanavond of aan de zoveelste briljante ingeving tot aan dat telefoontje dat je nog steeds moet plegen. Kijk naar die lijst op een vaste tijd en doe er dan ook wat mee. Handel het telefoontje af, werk je ingeving uit door middel van een brainstorm en haal de boodschappen.

Ben je benieuwd geworden naar ‘Nooit meer te druk’? Je koopt het boek (of e-book) bij Bol.com:

STOP MET DRUK DOEN EN WORD IN PLAATS DAARVAN PRODUCTIEF

Wil jij stoppen met ‘druk zijn’ en leven in een chaos, maar liever productief zijn en dingen gedaan krijgen? Dan heb ik iets voor je! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt het stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit er nu gratis bij:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

11 gedachten over “Nooit meer te druk: 11 tips om het gevoel van drukte te verminderen”

  1. Dit klinkt wel echt als een goed en inspirerend boek! En echt super toevallig, ik zie net dat Tony Crabbe als spreker komt op het congres van m’n studievereniging deze vrijdag. Ik weet alleen nog niet zeker of ik tot laat in de middag blijf haha ;)

    Beantwoorden
  2. Ooh ik heb dit boek ook maar hij kwam net voor Canada binnen (foutje van The Book Depository dus ze moesten hem opnieuw verzenden) maar nu ben ik toch wel benieuwd! Ik heb het nooit druk omdat ik zo’n hekel heb aan dat woord dat ik het uit mijn vocabulaire heb geschrapt haha. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat ik nooit veel te doen heb!

    Beantwoorden
    • Ooh dit boek is echt voor jou dan haha, een aantal pagina’s gaan helemaal over waarom je “ik heb het druk” maar beter niet uit kunt spreken etc. En je kunt gerust veel doen en productief zijn, en niet druk zijn zeg maar.

      Beantwoorden
  3. Ik ga het boek dus lezen en toepassen. Ik ben een teamsecretaresse en ons office is al zover uitgedund na reorganisaties dat wij als secretaresses van alles erbij moeten doen. Wat wij als servicegrichte typjes natuurlijk ook doen. Wie moet het anders doen he haha. Het ‘probleem’ is nu alleen als ik zeg dat het goed gaat zonder dat ik erbij zeg dat het druk is, mijn chef denkt dat ik nog ruimte over heb om nog meer zaken ge doen. Ik probeer dat nu te ondervangen met:het gaatgoed, maar dat betekent niet dat ik nog extra ruimte heb. En ik baal daarvan dat ik dat zo moet zeggen. Als ik nog ruimte dan vraag ik mjn collega-secretarese of ze nog hulp kan gebruiken of zelfs als ik naar haar kijk en zie dat ze genoeg op haar bord krijgt biedt ik daar mijn hulp aan. We zijn nu met het scrummen begonnen. Weet niet of je het kent maar op dit moment levert het meer werk dan dat het oplost. Heb jij hier ervaring mee? Groetjes Ineke

    Beantwoorden
    • Hoi Ineke, bedankt voor je reactie! Het lijkt me een hele vervelende situatie waar je in zit. Je zou inderdaad niet hoeven moeten zeggen dat je het ‘druk’ hebt om niet meer werk te krijgen. Misschien helpt het om bij te gaan houden wat je allemaal doet en hoeveel tijd dat kost, zodat je ook weet hoeveel werk er nog te wachten is? Of doe je dat misschien al? Ik ben inderdaad bekend met scrummen maar ik gebruik het zelf niet actief. Ik kan me wel voorstellen dat wanneer er steeds extra taken bedacht worden om dit te kunnen doen, en dat bovenop je vaste taken komt, dat inderdaad juist meer werk oplevert.. Is het misschien mogelijk om vaste werkzaamheden er ook in mee te nemen? Of die juist even te parkeren? Ik denk in ieder geval dat het een heel fijn boek is om te lezen in jouw situatie en ik hoop dat je er iets aan hebt!

      Beantwoorden

Plaats een reactie