San Francisco: Op naar Silicon Valley


Dinsdag 5 november stond in het teken van de reis richting Silicon Valley. Silicon Valley ligt ten zuiden van San Francisco en je zou kunnen stellen dat “nieuwe media” hier ontstaan is. Er zijn ontzettend veel grote bedrijven gevestigd (denk Hewlett-Packard, Google, Apple, Facebook etc.), en ook in 2013 zijn er nog steeds veel startups te vinden die hopen ooit zo bekend en befaamd te worden als de zojuist genoemde bedrijven.

Vanuit San Francisco pakten we ‘s ochtends de trein richting San Jose, dat wel eens gezien wordt als de hoofdstad van Silicon Valley.

DSC01493In San Jose was het heerlijk weer en er hing een zomers sfeertje

DSC01444

In San José hadden we een afspraak bij Dishcrawl. Een redelijk nieuw bedrijf dat een concept heeft waarbij je op één avond op verschillende plaatsen eet. Een soort kroegentocht maar dan voor je diner. Dishcrawl regelt dit en zorgt dat er eten klaarstaat. Op deze manier kun je op één avond kennismaken met meerdere restaurants tegelijkertijd. Dishcrawl is gevestigd in een druk en kleurrijk kantoor, waarover Tracy Lee (de oprichtster) zei: “When we started, we just went to IKEA and bought everything pink.

DSC01472

Na een leuke presentatie over hoe het bedrijf is ontstaan, hoe het is gegroeid, wat ze allemaal doen en waar ze naartoe willen in de toekomst, was het voor ons tijd dat we ook “een Dishcrawl” gingen meemaken. Omdat de presentatie in de ochtend was, kregen we een lunch voorgeschoteld van twee verschillende ketens.

DSC01475Het eerste deel van de lunch, een aantal hapjes van Bray, o.a. gegrilde maïs met een errrrg heet sausje!

DSC01477En het tweede deel, American food met Aziatische invloeden. Homemade ketchup, gekruide frietjes en een aparte maar lekkere burger!

We aten onze lunch in San Pedro Square Market, een grote hal waar allerlei verschillende eettentjes waren gevestigd. In het midden stonden grote, lange eettafels waaraan je de lunch kon nuttigen. Een soort markt, maar dan niet met kraampjes, maar met allerlei kleine eettentjes naast elkaar.

DSC01514

Na de lunch namen we de trein weer terug richting San Francisco, maar stapten we uit bij Palo Alto, want *tromgeroffel* we gingen naar Stanford University! Stanford is één van de bekendste, grootste en meest befaamde universiteiten ter wereld. Niet in de minste plaats omdat het in hartje Silicon Valley ligt en daarom veel heeft bijgedragen aan de groei van nieuwe mediabedrijven in het gebied. Larry Page en Sergey Brin (de oprichters van Google), Evan Spiegel en Robert Murphy (Snapchat) en Kevin Systrom en Mike Krieger (Instagram) hebben bijvoorbeeld allemaal aan Stanford gestudeerd. En die lijst is nog veel langer…

DSC01516DSC01527DSC01560

Stanford is echt een prachtige universiteit, die me buiten deed denken aan een heel groot klooster (in positieve zin). Binnen waren de ruimtes strak en modern ingericht.

DSC01596

We waren niet zomaar bij Stanford om rond te lopen en om naar de universiteitswinkel te gaan, nee, we kregen een les in virtual reality! En dat is zeker zo gaaf als het klinkt. We stonden allemaal in een ruimte die volledig was nagebouwd in virtual reality. Twee studenten vertelden ons over welke testen zij deden met virtual reality en welke mogelijkheden er allemaal zijn. In de ruimte zaten geluidsboxen in elke muur en trilde de grond mee om het zo realistisch mogelijk te maken. Op dit moment is virtual reality nog vrij ontoegankelijk vanwege de prijs van een set (15.000 dollar dacht ik), maar over een aantal jaar hebben wij misschien wel allemaal een virtual reality masker in huis… Een aantal voorbeelden van wat je met virtual reality kunt:

  • Angsten overwinnen. Je overwint angsten door ermee geconfronteerd te worden, en hoe kan dat beter dan wanneer het niet “echt” is? Door de bril zie je spinnen of slangen of moet je over een dunne balk boven een afgrond lopen en daarmee kun je echt angsten overwinnen.
  • Op reis gaan. Niet echt natuurlijk, maar met een masker op waan je je zo op een Spaans pleintje.
  • Vliegen. Ook niet echt, maar een klasgenootje mocht vliegen door met Wii-controllers in haar hand omhoog of omlaag te wijzen. Hoe dichter haar handen bij elkaar waren, hoe sneller ze vloog. Omdat het zo realistisch leek, schrok ze ook echt toen ze in de buurt van een gebouw kwam. Hoe cool zullen games worden met zulke technologieën?

Natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos maar dit zijn zo maar een aantal voorbeelden die wij te zien kregen. Super gaaf en leuk om mee te maken!

DSC01677Hallo virtual reality!

Na deze ervaring reisden we weer terug naar San Francisco. ‘s Avonds smulden we van heerlijke sushi en toen was ook de dinsdag weer voorbij!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. stappenplan productieve dag!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een gratis 5 stappenplan voor een productieve dag!

Plaats een reactie