Ik maak graag lijstjes en planningen. Het geeft me rust dat ik niet kan vergeten wat ik moet doen en het geeft me natuurlijk ook een goed gevoel als ik iets af heb en het van de lijst af kan strepen :-). Een hele tijd geleden deelde ik al eens hoe ik een dagplanning maak en dat ik fan ben van Wunderlist mag ook wel duidelijk zijn. Vandaag vertel ik hoe ik de twee combineer om zo productief mogelijk aan de slag te gaan.

Een planning in Wunderlist

Wunderlist is ideaal, omdat je automatisch herhalende taken in kan stellen en overal een vervaldatum aan kan koppelen. Zo kan ik weken vooruit plannen, een taak elke week terug laten komen en makkelijk een taak naar een andere dag verplaatsen. Veel makkelijker dan wanneer je vooruit zou plannen op papier en maar zou moeten onthouden wat je elke week moet doen en wat je vorige week ook alweer bedacht had dat je deze week wilde doen. Daarom houd ik bij wat ik moet doen in Wunderlist. Een schoolopdracht hak ik in stukjes en plan ik in, net als blogposts en alle andere dingen die ik doe.

Wunderlist up to date houden

Niet alles lukt soms op één dag, of ik heb niet door dat ik veel meer plan op een dag dan wat ik eigenlijk kan doen. Daarom kijk ik een paar keer per week naar mijn weekplanning en of die wel haalbaar is. Eventueel verplaats ik dingen naar volgende week of hussel ik wat tussen de verschillende dagen die week.

Het dagoverzicht bekijken en uitschrijven

De avond voor de volgende dag of ’s ochtends vroeg bekijk ik wat er voor die dag allemaal op de planning staat en wat er nog open staat van de dag ervoor. Deze taken schrijf ik op in een notitieboekje. Zo heb ik een overzicht van alles wat me te doen staat.

Een dagplanning maken

Vervolgens zet ik achter alle taken hoe lang ik verwacht erover te doen. “30” staat voor 30 minuten en “2” voor 2 uur. Zo zie ik hoe lang ik bezig ben om alles te voltooien. Vaak zie ik al meteen dat ik weer iets te enthousiast was met plannen, en moet ik gaan schrappen. Dan plan ik een aantal dingen niet in en hoop ik dat ik er tussendoor nog aan toe kom (wat natuurlijk nooit zo is). Op basis van die tijden maak ik dan een uitgebreide planning. Hierin verwerk ik alles wat ik verder nog op een dag te doen heb, zoals eten, naar school gaan of sporten.

Aan de slag

Vervolgens ga ik aan de slag met die to do lijst. Doordat deze naast mij open ligt en steeds laat zien wanneer ik klaar moet zijn met een bepaalde taak om alles wat ik wil afkrijgen, vandaag ook echt af te krijgen, werkt het heel motiverend en is het een soort stok achter de deur. Als ik een taak af heb mag ik hem afstrepen en wegklikken in Wunderlist (dubbel voldoening ;-) ). Ik kijk naar de tijd en weet of ik op schema loop, wat voor mij erg fijn werkt.

Hoe maak jij een dagplanning, als je die maakt tenminste?

Geïnteresseerd in plannen? Lees ook mijn blogpost over het maken van een planning met de bullet journal methode.

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit