Maak jij elke dag snel een to do lijst en kijk je eigenlijk nooit verder vooruit? Of maak je wel een maandplanning, maar vraag je je af wat het nut van een weekplanning is? Dan komt deze blogpost van pas! Ik leg uit waarom een weekplanning maken handig is en geef je allerlei inspiratie voor hoe je dan zo’n weekplanning maakt. Meld je ook aan voor mijn e-mails, want dan ontvang je een handige checklist met dingen die je in je weekplanning kunt meenemen.

Waarom een weekplanning maken

Er zijn een aantal redenen waarom een weekplanning maken zo handig is:

Overzicht

Door niet alleen een planning van je dag, maar van je hele week te maken, heb je overzicht in wat jou deze week te doen staat en hoe druk je het hebt. Hierdoor weet je wat je te doen staat en waarom je bepaalde taken op bepaalde dagen hebt gepland. En je vergeet ook minder snel dingen, omdat je er constant aan herinnerd wordt! Bovendien kan dit overzicht ervoor zorgen dat je taken minder uitstelt, want je ziet welke taken er alweer gepland staan voor de dagen erop.

Vooruit denken

Als je een planning maakt die meer op de lange termijn gericht is (meer dan alleen een simpel lijstje voor wat er NU moet gebeuren), denk je meer vooruit. Je ziet dat je vrijdag een opdracht moet inleveren en donderdag moet je werken, dus plan je het afmaken van de opdracht op woensdag. Hierdoor voorkom je donderdagavond of vrijdag een hoop stress!

Prioriteiten stellen

Doordat je vooruit denkt, kun je ook dingen meenemen die niet per se urgent zijn. Zoals ik in mijn blogpost over de prioriteitenmatrix uitleg, zijn we snel geneigd om ons te focussen op de urgente dingen. De deadline van morgen, het snelle verzoekje van je baas/moeder/vriend(in) enzovoorts. Als je alleen een to do lijst voor de korte termijn (voor vandaag dus) maakt, richt je je sneller op deze dingen omdat ze NU moeten. Bij een weekplanning kijk je verder vooruit en dus zie je ruimte om de echt belangrijke dingen te plannen. Lees ook zeker die blogpost over de prioriteitenmatrix als je meer wilt weten over de verschillen tussen urgente en belangrijke taken!

Weekplanning

Hoe maak je een weekplanning?

In feite is het natuurlijk heel simpel: je kunt gewoon de dagen van de week opschrijven (of een agenda gebruiken) en daar taken aan hangen. Maar het is best handig om er wat beter over na te denken, want dan zie je minder snel iets over het hoofd. Verder vooruit plannen vergt nu eenmaal wat meer energie, want je moet je niet alleen bedenken wat NU van belang is, maar ook wat over een paar dagen moet gebeuren.

Daarom is het handig om van tevoren te bedenken wat je op je weekplanning wilt zetten. De dingen die in je agenda staan, of juist alleen dat wat je daar buitenom wilt doen? Wil je dingen die je dagelijks doet laten terugkomen of niet? Hoeveel ruimte heb je nodig voor één dag? Wil je later nog iets kunnen toevoegen of juist nu de week volplannen? Wat als er iets tussendoor komt? Maak een lijstje en eventueel zelfs een schets van hoe dat er allemaal uit gaat zien en wat jou handig lijkt! Hierbij komt ook de checklist van pas die je onderaan deze blogpost kunt downloaden.

Bedenk vervolgens hoe je die weekplanning gaat maken. Gebruik je een papieren agenda? Ga je zelf een indeling maken in een notitieboek? Schaf je een kant-en-klare weekplanner aan? Gebruik je een whiteboard? Of een app? Er zijn heel veel mogelijkheden dus kies wat jou het fijnste lijkt. En onthoud dat je altijd nog kunt wisselen. Maar wil je ervoor zorgen dat je dit blijft gebruiken, denk hier dan wel even over na en kies iets wat je fijn vindt werken!

Voorbeeld weekplanningen

Om je op weg te helpen geef ik hieronder een aantal voorbeelden van hoe je een weekplanning zou kunnen maken.
Weekplanning6

Met de Hema desk planner

Hierover schreef ik al een uitgebreide blogpost: de deskplanner van Hema. Erg handig als je vooral overzicht wilt van de verschillende taken die je op elke dag te doen staan (en als het weekend voor jou een rustigere periode is). Lees de blogpost om te ontdekken hoe ik mijn planning maak met de Hema desk planner.

Weekplanning5

Met de Hema weekplanner

Had je al door dat ik fan ben van Hema? ;-) Een weekplanner kan ook erg handig zijn voor het weekplanning maken. Het is eigenlijk bedoeld om een overzicht te hebben van bijvoorbeeld wat iedereen in het gezin doet, handig met kinderen (zwemles, sporten, afspreken met vriendjes… lijkt me handig om als ouders dan wat overzicht te hebben). Maar ook ideaal voor je weekplanning, want je kunt je taken verdelen in vier categorieën. Een aantal ideeën voor de categorieën die je zou kunnen gebruiken:

  • School
  • Werk
  • Sport
  • Sociaal (afspraken)
  • Hobby/blog
  • Eetplanning (wat staat er vanavond op tafel?)
  • Overige

Weekplanning7

Zelf customizen in een notitieboek

De meest creatieve manier: zelf een planning “tekenen” in een notitieboek. Notitieboekjes met ruitjes of stippen zijn hier helemaal ideaal voor. Je kunt zelf bepalen wat er in je planning komt en hoeveel ruimte dit in beslag neemt. Op Instagram vind je daar héél veel inspiratie voor als je zoekt naar bijvoorbeeld #bulletjournal of #planneraddict. Ga met een lineaal, stift en fineliner aan de slag. Het kost wat tijd, maar ik word hier in ieder geval wel heel vrolijk van. En dat je alles precies zo in kunt delen als jij wil is natuurlijk een heel groot voordeel.

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang checklist voor jouw weekplanning

Lijkt deze laatste methode je nu wat, dan heb ik iets voor je. Maar ook als je het op een andere manier wilt doen kan het handig zijn. Namelijk een handige checklist voor je weekplanning! Op deze checklist vind je allerlei dingen die je in je weekplanning zou kunnen verwerken, zodat je niets vergeet. Vooral handig als je hiermee voor de eerste keer aan de slag gaat! Het is een interactief bestand, dus je kunt gewoon op je computer alles afvinken.

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang de checklist weekplanning als gratis bonus:

Ontvang gratis tips en updates (incl. checklist)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus: PDF checklist voor je weekplanning!

Powered by ConvertKit

Een weekplanning maken, doe jij dat? Of ga je dat vanaf nu doen?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Weekplanning4