Weekplanning maken: waarom en hoe doe je het


Maak jij elke dag snel een to do lijst en kijk je eigenlijk nooit verder vooruit? Of maak je wel een maandplanning, maar vraag je je af wat het nut van een weekplanning is? Dan komt deze blogpost van pas! Ik leg uit waarom een weekplanning maken handig is en geef je allerlei inspiratie voor hoe je dan zo’n weekplanning maakt. Meld je ook aan voor mijn e-mails, want dan ontvang je een handige checklist met dingen die je in je weekplanning kunt meenemen.

Waarom een weekplanning maken

Er zijn een aantal redenen waarom een weekplanning maken zo handig is:

Overzicht

Door niet alleen een planning van je dag, maar van je hele week te maken, heb je overzicht in wat jou deze week te doen staat en hoe druk je het hebt. Hierdoor weet je wat je te doen staat en waarom je bepaalde taken op bepaalde dagen hebt gepland. En je vergeet ook minder snel dingen, omdat je er constant aan herinnerd wordt! Bovendien kan dit overzicht ervoor zorgen dat je taken minder uitstelt, want je ziet welke taken er alweer gepland staan voor de dagen erop.

Vooruit denken

Als je een planning maakt die meer op de lange termijn gericht is (meer dan alleen een simpel lijstje voor wat er NU moet gebeuren), denk je meer vooruit. Je ziet dat je vrijdag een opdracht moet inleveren en donderdag moet je werken, dus plan je het afmaken van de opdracht op woensdag. Hierdoor voorkom je donderdagavond of vrijdag een hoop stress!

Prioriteiten stellen

Doordat je vooruit denkt, kun je ook dingen meenemen die niet per se urgent zijn. Zoals ik in mijn blogpost over de prioriteitenmatrix uitleg, zijn we snel geneigd om ons te focussen op de urgente dingen. De deadline van morgen, het snelle verzoekje van je baas/moeder/vriend(in) enzovoorts. Als je alleen een to do lijst voor de korte termijn (voor vandaag dus) maakt, richt je je sneller op deze dingen omdat ze NU moeten. Bij een weekplanning kijk je verder vooruit en dus zie je ruimte om de echt belangrijke dingen te plannen. Lees ook zeker die blogpost over de prioriteitenmatrix als je meer wilt weten over de verschillen tussen urgente en belangrijke taken!

Weekplanning

Hoe maak je een weekplanning?

In feite is het natuurlijk heel simpel: je kunt gewoon de dagen van de week opschrijven (of een agenda gebruiken) en daar taken aan hangen. Maar het is best handig om er wat beter over na te denken, want dan zie je minder snel iets over het hoofd. Verder vooruit plannen vergt nu eenmaal wat meer energie, want je moet je niet alleen bedenken wat NU van belang is, maar ook wat over een paar dagen moet gebeuren.

Daarom is het handig om van tevoren te bedenken wat je op je weekplanning wilt zetten. De dingen die in je agenda staan, of juist alleen dat wat je daar buitenom wilt doen? Wil je dingen die je dagelijks doet laten terugkomen of niet? Hoeveel ruimte heb je nodig voor één dag? Wil je later nog iets kunnen toevoegen of juist nu de week volplannen? Wat als er iets tussendoor komt? Maak een lijstje en eventueel zelfs een schets van hoe dat er allemaal uit gaat zien en wat jou handig lijkt! Hierbij komt ook de checklist van pas die je onderaan deze blogpost kunt downloaden.

Bedenk vervolgens hoe je die weekplanning gaat maken. Gebruik je een papieren agenda? Ga je zelf een indeling maken in een notitieboek? Schaf je een kant-en-klare weekplanner aan? Gebruik je een whiteboard? Of een app? Er zijn heel veel mogelijkheden dus kies wat jou het fijnste lijkt. En onthoud dat je altijd nog kunt wisselen. Maar wil je ervoor zorgen dat je dit blijft gebruiken, denk hier dan wel even over na en kies iets wat je fijn vindt werken!

Voorbeeld weekplanningen

Om je op weg te helpen geef ik hieronder een aantal voorbeelden van hoe je een weekplanning zou kunnen maken.

Wat is de Purpuz Planner? Wat kun je ervan verwachten? Ik deel foto's van de inhoud, vertel hoe ik de Purpuz Planner gebruik en review de planner!

Met de Purpuz Planner

De Purpuz Planner is ideaal als je vanuit doelen je weekplanning wilt maken, en ook direct rekening wilt houden met wat er in je agenda staat. Lees mijn blogartikel over de Purpuz Planner om te zien wat je allemaal met deze planner kunt doen!

Weekplanning6

Met de Hema desk planner

Hierover schreef ik al een uitgebreide blogpost: de deskplanner van Hema. Erg handig als je vooral overzicht wilt van de verschillende taken die je op elke dag te doen staan (en als het weekend voor jou een rustigere periode is). Lees de blogpost om te ontdekken hoe ik mijn planning maak met de Hema desk planner.

Weekplanning5

Met de Hema weekplanner

Had je al door dat ik fan ben van Hema? ;-) Een weekplanner kan ook erg handig zijn voor het weekplanning maken. Het is eigenlijk bedoeld om een overzicht te hebben van bijvoorbeeld wat iedereen in het gezin doet, handig met kinderen (zwemles, sporten, afspreken met vriendjes… lijkt me handig om als ouders dan wat overzicht te hebben). Maar ook ideaal voor je weekplanning, want je kunt je taken verdelen in vier categorieën. Een aantal ideeën voor de categorieën die je zou kunnen gebruiken:

 • School
 • Werk
 • Sport
 • Sociaal (afspraken)
 • Hobby/blog
 • Eetplanning (wat staat er vanavond op tafel?)
 • Overige

Weekplanning7

Zelf customizen in een notitieboek

De meest creatieve manier: zelf een planning “tekenen” in een notitieboek. Notitieboekjes met ruitjes of stippen zijn hier helemaal ideaal voor. Je kunt zelf bepalen wat er in je planning komt en hoeveel ruimte dit in beslag neemt. Op Instagram vind je daar héél veel inspiratie voor als je zoekt naar bijvoorbeeld #bulletjournal of #planneraddict. Ga met een lineaal, stift en fineliner aan de slag. Het kost wat tijd, maar ik word hier in ieder geval wel heel vrolijk van. En dat je alles precies zo in kunt delen als jij wil is natuurlijk een heel groot voordeel.

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang checklist voor jouw weekplanning

Lijkt deze laatste methode je nu wat, dan heb ik iets voor je. Maar ook als je het op een andere manier wilt doen kan het handig zijn. Namelijk een handige checklist voor je weekplanning! Op deze checklist vind je allerlei dingen die je in je weekplanning zou kunnen verwerken, zodat je niets vergeet. Vooral handig als je hiermee voor de eerste keer aan de slag gaat! Het is een interactief bestand, dus je kunt gewoon op je computer alles afvinken.

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang de checklist weekplanning als gratis bonus:

Ontvang gratis tips en updates (incl. checklist)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus: PDF checklist voor je weekplanning!

Powered by ConvertKit

Een weekplanning maken, doe jij dat? Of ga je dat vanaf nu doen?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Weekplanning4

Weekplanning maken: waarom en hoe doe je het

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. checklist haalbare planning!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus gratis een checklist met daarin 7 tips voor het maken van een haalbare planning!

16 gedachten over “Weekplanning maken: waarom en hoe doe je het”

 1. Een super handig artikel Linda! Ik heb het nog niet helemaal doorgelezen maar ik ga dat deze week wel even rustig doen, want ik kan wel wat hulp gebruiken daarmee! (: Dankjewel!

  Beantwoorden
 2. Wat een goede tips! Dankjewel :) En Linda, weet je wel dat het vandaag World Productivity Day is? :) Precies! YAAY! Ik heb op mijn blog een artikel gemaakt met tips en een verwijzing naar jouw blog gemaakt want hallo, als je iéts moet lezen over productiviteit is het jouw blog wel. Deze blogpost bewijst dat maar weer :)

  Beantwoorden
  • Oh wauw hoe wist ik dit niet?!?! Ik ga het meteen in mijn agenda zetten voor volgend jaar! ;-) En ik ga daarna meteen even jouw blog lezen. Kom maar op met die tips!

   Beantwoorden
 3. Weer zo’n super handig artikel van jou, echt top gedaan weer! Ik heb zelf die weekplanner van de Hema. Is een handig ding. Gebruik hem alleen wel nog veel te weinig vind ik zelf.

  Beantwoorden
  • Ah wat lief, dankjewel! En toevallig! Ik wissel heel vaak af van methode (dat zie je ook wel in deze blogpost haha) en gebruik hem op dit moment ook niet. Maar hij is heel handig voor het overzicht en als ik hem gebruik merk ik dat ik dingen minder probeer uit te stellen omdat de dagen erna ook weer volgepland zijn. Oftewel ik moet ‘m er ook weer eens bij pakken ;-)

   Beantwoorden
 4. Ik vind jouw freebies zo tof! Een weekplanning maken doe ik niet altijd, eigenlijk alleen als ik in een week echt veel moet studeren (vakanties bijvoorbeeld) of als ik juist een week actief aan mijn blog of andere projecten wil werken, want dan is het lekker gestructureerd.

  Beantwoorden
  • Jeeej! In drukke weken kan ik inderdaad ook écht niet zonder. Maar ik doe het eigenlijk wel voor elke week, ook omdat ik dan keuzes moet maken in wat ik op welke dag doe. Anders word ik véél te optimistisch en denk ik alles wat ik wil doen wel even in 1 dag te kunnen doen en zo ;-)

   Beantwoorden
 5. Hoi Linda,

  Super leuke site!
  Zojuist wat rondgekeken; maar nog lang niet alles gelezen. Het kan zijn dat mijn reactie niet in lijn is met andere informatie die op de site is beschreven, maar ik wilde alvast mijn ‘ideale’ planner delen met jullie.

  Zelf maak ik altijd een planning met behulp van een digitaal maandoverzicht.
  En de digitale versie is oh zo handig om dingen in aan te passen- aan te vullen- arceren- verplaatsen- doorstrepen-kopiëren, printen en digitaal afspraken terug te zoeken etc. Zonder dat het voor mij onoverzichtelijk wordt.

  Mijn afspraken zet ik chronologisch boven aan bij de dag datum; tijd+persoon/bedrijf+plaats en markeer deze daarna geel; niet vergeten!
  In het midden, overdag bijv. administratieve telefoontjes etc.
  Onderaan de dag zet ik bijv. huishoudelijke to-do-tjes.
  Het voordeel van deze planning is dat het formaat flexibel is; als ik bij de afspraak extra notities wil maken dan rekt het schema mee. En zo is er ook een weekschema van te maken.
  Bij een project over meerdere dagen geef ik dit één fluoriserende (anders dan geel) kleur, zodat het geheel van het project verband krijgt.
  Of ik kleur bijv. alle type afspraken, school, werk etc. elk in een andere kleur, zodat opvalt wat ik voor elk onderdeel moet doen.

  Achteraf voeg ik in het schema notities toe, bijv. reacties nav het telefoon gesprek oid. Dit zet ik of in hoofdletters/ schuin lettertype.
  Tevens streep ik door wat ik daadwerkelijk gedaan heb. En schrijf erbij wanneer nog een onderdeel ervan openstaat.

  Ik houd van schrijven, uit-schrijven, en samenvatten, en heb diverse agenda’s gekocht (deze zijn overwegend leeg gebleven omdat ik toch een groter overzicht miste). Ik heb meerdere schema’s en lijstjes geprobeerd (ook die in je artikel genoemde), en deze digitale kalender blijkt voor mij de meest functionele, effectieve manier te zijn om een planning te maken.
  12 documenten per jaar!

  Ik weet niet of ik een website mag noemen; dus doe ik het niet. Als dit wel oké is, laat het me weten.

  Beantwoorden
 6. Wat handig dank je wel. Ok had me al aangemeld voor de mails. Maar wil zo graag de checklist hebben. Kan je die ergens terug vinden?

  Beantwoorden
  • Hoi Jacoline, bedankt voor je reactie! Zeker, je kunt gewoon zonder problemen elk formulier invullen met een andere download die je nog niet hebt. Je zult dan geen e-mails dubbel ontvangen of wat dan ook, alleen zit er bij de bevestiging een ander bestand :-).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

3 × twee =