Plannen met de app Trello: wat is het en hoe werkt het?


Trello is een handige planning en project management tool die je kunt gebruiken om een planning te maken en meer structuur en overzicht te creëren. Maar hoe werkt Trello en wat zijn de voordelen? Waarom en wanneer zou je Trello gebruiken om te plannen? Ik leg het je uit!

Wat is Trello en hoe werkt het?

Trello is een gratis planning tool die zowel op desktop via de site, als op mobiel via de app bereikbaar is. Trello is een project management tool: het geeft je overzicht in de projecten die lopen en wat daarbij de status is en de taken die nog moeten gebeuren. Trello werkt met zogenaamde kanban borden. Het idee ervan is dat veel taken bestaan uit processen: de ene stap moet gezet worden, en dan pas kan de volgende gebeuren. Hierbij zijn er in feite drie lagen:

  1. Bord: Dit kun je zien als één project, wat je met anderen kunt delen of privé kunt houden.
  2. Lijsten: Binnen een bord kun je verticale lijsten aanmaken. Je kunt een lijst maken per proces, categorie, tijdsperiode… wat je maar wilt.
  3. Kaarten: Binnen een lijst maak je kaarten aan. Een kaart is een taak, activiteit of notitie. Aan die kaarten kun je opmerkingen en checklists toevoegen, je kunt ze aan een vervaldatum koppelen, een kleurcode (categorie) toebedelen, bijlagen toevoegen en nog veel meer.

Dat ziet er dan zo ongeveer uit:

Trello2

Hoe gebruik je Trello?

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om Trello te gebruiken. Je kunt het voor jezelf gebruiken of er met anderen in samenwerken. Hieronder deel ik een aantal voorbeelden van hoe je Trello op een handige manier kan gebruiken.

Plannen op lange termijn

Werk je met een planning voor de langere termijn, zoals je deze kunt maken met mijn stappenplan van losse taken naar concrete planning, dan kun je in Trello een bord maken voor deze planning, en lijsten op basis van periode. Je maakt dan lijsten aan, bijvoorbeeld ‘April’ en ‘Week 18’ en vult ze in. Taken verschuiven, bijvoorbeeld van ‘April’ naar ‘Mei’ gaat heel simpel. Gebruiksvriendelijk en overzichtelijk!

Studieprojecten

Werk je met een groep aan een school- of studieproject? Maak een gedeeld bord aan voor jullie project, en maak een lijst voor elk onderdeel van het project, bijvoorbeeld ‘Literatuur’, ‘Methode’ en ‘Layout’. Voeg taken in als kaarten, houd bij wie wat doet, en voeg steeds gelijk het document toe dat je hebt gemaakt.

Blog plannen

Heb je een blog? Dan zit je vast ook vol met ideeën over wat je daar allemaal nog voor wilt doen. Verbeteringen doorvoeren, social media inzetten, blogposts schrijven, je menu updaten… Maak een lijst per categorie (bijvoorbeeld ‘Layout’ en ‘Social media’) of op prioriteit (‘ZSM doen’ en ‘Dit jaar doen’).

Werkprojecten

Trello kan ook ideaal zijn voor zakelijk gebruik. Je kunt dan een bord aanmaken per project, en mogelijk ook een bord voor overige taken, of interne/persoonlijke werkzaamheden. Binnen een bord kun je lijsten maken voor elk onderdeel van het project, met daaronder weer de specifieke taken als kaart.

Verbouwingen

Heb je plannen om een huis of kamer te gaan verbouwen? Maak lijsten aan voor inspiratie, met taken, met waar je mee bezig bent en van wat er al af is. Deel deze lijst met het hele gezin en mogelijk andere mensen die je helpen. Zo weet iedereen waar je mee bezig bent en wat er nog moet gebeuren!

 

Vakantieplannen

Is je volgende reis een roadtrip en/of ben je van plan om verschillende plaatsen te bezoeken? Maak voor elke locatie (of bijvoorbeeld voor elke wijk in een stad!) een lijst en vul deze steeds aan met hotspots die je voor die locatie vindt. Hallo homemade reisgids!

Familie/huisgenoten

Voor huishoudelijk gebruik kan Trello ook een prima tool zijn. Maak een lijst voor de boodschappen, een lijst met huishoudelijke taken, een lijst met ideeën over wat jullie vanavond kunnen eten, een agenda voor waar jullie gezamenlijk heen moeten en/of wat er in huis georganiseerd wordt… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik hoop dat je hiermee een beeld hebt gekregen van wat Trello is en voor hoe veel verschillende dingen de website en app handig kunnen zijn! Je kunt Trello prima voor specifieke dingen gebruiken en daarnaast lijstjes blijven maken zoals je altijd al deed.

Bezoek de website | Download iOS app | Download Android app

Ben jij bekend met Trello? Hoe gebruik jij deze project management tool?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. checklist haalbare planning!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus gratis een checklist met daarin 7 tips voor het maken van een haalbare planning!

10 gedachten over “Plannen met de app Trello: wat is het en hoe werkt het?”

Plaats een reactie

zeventien − 2 =