Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Lange termijn planning maken in 4 stappen


Een lange termijn planning maken: doe jij dat?! Ik raad het je wel aan! Zo kijk je namelijk verder vooruit dan naar wat je vandaag, deze week of deze maand wilt doen. Lees waarom dat handig is en wat de 4 stappen zijn om aan de slag te gaan met jouw lange termijn planning.

Wat gebeurt er als je geen lange termijn planning maakt?

Waarom het zo handig is om voor de langere termijn te plannen? Nou, omdat de volgende dingen aan de hand zijn als je dat niet doet:

Je plant niet realistisch

Je kunt niet alles vandaag doen. Als je op de korte termijn plant, dan wil je vaak graag te veel doen in de tijd die je hebt. Je onderschat namelijk al snel wat je op de korte termijn kunt doen. 

Hoe vaak zet jij veel te veel dingen op je to do lijst of planning voor vandaag, of voor deze week?

Juist ja.

Wanneer je je planning vanuit een breder perspectief bekijkt, oftewel vanuit een langere termijn, dan kun je je tijd beter verdelen en kiezen wat je wel en niet NU gaat doen. In een jaar kun je namelijk vaak juist veel meer doen dan je denkt.

Je kijkt niet vooruit

Als je geen lange termijn planning maakt, dan kijk je niet vooruit. Logisch, denk je nu misschien.

Maar sta je er wel echt bij stil?

Als je alleen op de korte termijn plant, dan speel je alleen in op NU. En niet op wat op de lange termijn voor jou het belangrijkste is.

Waar wil jij staan over 3 maanden, over een jaar of over 5 jaar? En brengen de dingen die je dagelijks doet jou daar ook dichterbij, of juist niet?

Een lange termijn planning helpt je om daar bewuster van te zijn en om je tijd bewuster te plannen, met zicht op de toekomst.

Je weet niet goed waar je naartoe wil

Als je niet ver vooruitkijkt en niet nadenkt over de lange termijn, dan is de kans groot dat je ook niet zo goed weet wat je op de lange termijn wilt bereiken.

Wat wil je bereiken? Wat zijn jouw doelen?

En wat vind je juist niet belangrijk? Waar wil je geen aandacht aan besteden?

Plannen op de lange termijn dwingt je om hierover na te denken. Het dwingt je om bezig te zijn met het grote plaatje (waar je in de toekomst wilt staan), in plaats van alleen met de details (wat je vandaag doet).

Je weet niet goed waarom je doet wat je doet

Oké, dit klinkt misschien een beetje zweverig. Dat is het ook wel. Maar het is ook heel belangrijk.

Denk jij wel eens na over:

  • Waarom doe je het werk wat je doet?
  • Waarom spendeer je je vrije tijd zoals je die spendeert?
  • Waarom spendeer je tijd met de mensen waarmee je de meeste tijd spendeert?

Denk jij alleen over wat jou op de korte termijn voldoening geeft, of denk je ook na over het effect van dat wat je doet op jouw toekomst?

Een film kijken klinkt aantrekkelijk. Het klinkt waarschijnlijk aantrekkelijker dan je huis grondig opruimen. Maar als denkt aan waar je over een week of een maand gelukkiger van zal worden, dan is dat waarschijnlijk van een opgeruimd huis en niet van het kijken van die film. 

Als je vanuit de lange termijn plant moet je nadenken over de dingen die je doet en wilt doen, en het effect ervan op de toekomst. Hierdoor ga je je tijd veel bewuster besteden.

Een lange termijn planning maken in 4 stappen

Oké, dus een lange termijn planning helpt op de volgende gebieden:

  • Het helpt je realistischer plannen
  • Het helpt je te plannen vanuit waar je in de toekomst naartoe wilt
  • Het helpt je bewust worden van waar je naartoe wilt
  • Het helpt je meer inzicht te krijgen in waarom je doet wat je doet
  • Het helpt je je tijd bewuster te besteden

Ik hoop dat ik je overtuigd hebt dat dit iets zinvols is om te maken. Tijd dus om aan de slag te gaan!

1. Start de lange termijn planning met een braindump

Misschien zet je nu alleen de dingen op je planning die vandaag of deze week prioriteit hebben. Maar welke dingen wil je over een paar maanden of over een jaar doen? Waar wil je dan staan? Schrijf dat ook eens op!

Dat lukt goed door een braindump te doen. Bij een braindump dump je letterlijk wat er in je brain (= brein) zit op papier. Pak dus een vel papier of tekstdocument op de computer erbij.

Schrijf nu 10 tot 15 minuten lang alle ideeën die je hebt voor de dingen die je nog wilt doen op papier. Focus hierbij vooral op de grotere projecten die je wilt doen en de dingen die je in de toekomst wilt bereiken of waar je in de toekomst wilt staan, zodat je op basis hiervan voor de langere termijn kunt gaan plannen.

2. Maak een lijst van taken voor op je lange termijn planning

Ben je klaar met de braindump? Dan is het tijd voor stap 2! 

Je hebt nu hopelijk een lange lijst van ideeën. Het is tijd om deze lijst om te zetten naar taken. Vraag jezelf bij elk punt wat je opgeschreven hebt af:

Is dit iets wat ik kan doen? Is dit een taak?

Het antwoord is ‘nee’ als het een heel vaag idee of ander niet concreet hersenspinsel is.

Als het antwoord ‘ja’ is, mag je taak door naar de volgende ronde. Vraag jezelf nu af:

Heb ik deze taak zo concreet mogelijk omschreven?

Als je naar deze taak kijkt, weet je dan PRECIES wat je moet doen?

Misschien heb je opgeschreven ‘Naar Afrika’. Veel concreter zou zijn: ‘Een rondreis van 3 weken maken door Zuid-Afrika om de Big Five te spotten.’

Misschien heb je opgeschreven ‘Huis opruimen’. Veel concreter zou zijn: ‘Elke kamer in het huis opruimen en alle spullen waar ik niet blij van word en die ik het afgelopen jaar niet gebruikt heb weg doen.’

Maak al je taken zo concreet mogelijk zodat je op de lange termijn nog steeds weet wat je precies wilde doen. Dit is nu belangrijk, omdat je misschien pas over een hele tijd weer terugkomt bij de taak!

3. Bepaal wanneer je welke taak wilt doen

Tijd om orde te scheppen in je lange lijst met taken. Maak je takenlijst concreter door te bepalen op welke termijn je elke taak wilt doen. Verdeel de taken bijvoorbeeld over de volgende lijsten:

  • Ooit
  • Dit jaar
  • Dit kwartaal
  • Deze maand
  • Deze week
  • Vandaag

Het kan best zo zijn dat er heel veel taken bij ‘ooit’ en/of ‘dit jaar’ staan. Dat is niet erg, want dat zijn de langste periodes! Het liefst wil je bij elk specifieker tijdstip steeds minder taken hebben staan, want in het steeds kortere tijdsbestek kun je steeds minder doen. Je jaarplanning is het minst specifiek en uitgebreid, je maandplanning is specifieker, je weekplanning is nog specifieker, en ga zo maar door.

4. Maak je lange termijn planning in een planning hulpmiddel

Je bent er bijna. Het is tijd om je lijst met taken om te zetten naar een echte planning in een planning hulpmiddel.

Een planning hulpmiddel helpt je om je taken goed te organiseren, zodat je overzicht houdt en je taken gemakkelijk kunt verplaatsen.

Een aantal planning hulpmiddelen die ik je kan aanraden, zijn:

Meer informatie nodig? Vraag gratis mijn planning app kiezen gids aan!

Plan je graag offline? Dan raad ik je de bullet journal methode aan. Lees mijn blogartikel over de bullet journal methode of over het maken van een bullet journal jaarplanning.

Bonus stap: Plan op de lange termijn vanuit een doel

Je hebt nu je taken georganiseerd voor de lange termijn, goed bezig!

Je kunt je lange termijn planning nog beter maken. Dit kan door te plannen vanuit doelen. Je stelt dan eerst een doel, en je gaat vervolgens een planning maken op basis van de dingen die je kunt doen om dat doel te bereiken.

Waarom zou je doelen stellen? Daar zijn 3 redenen voor, die je leest in mijn blogartikel over waarom het belangrijk is om doelen te stellen.

Wil jij een goede lange termijn planning maken op basis van doelen? Doe dan mee met de online cursus Gáán voor je doelen! Tijdens deze cursus help ik je ontdekken welke doelen jij écht graag wilt stellen en hoe je deze concreet en haalbaar kunt maken. Vervolgens help ik je stap voor stap bij de voorbereiding van het bereiken van je doel, bij welke obstakels je allemaal tegen kunt komen, en nog véél meer. Lees alles over de cursus op de Gáán voor je doelen pagina.

Aan de slag met je lange termijn planning maken?

Ga jij een planning op de lange termijn maken? Gebruik dan het werkboek jaarplanning maken! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt hier het werkboek jaarplanning maken gratis bij. In dit werkboek help ik je stap voor stap om een jaarplanning te maken vanuit je doelen. En je hoeft met deze jaarplanning echt niet op 1 januari te beginnen!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken

Wil jij je tijd slimmer indelen, door niet alleen na te denken over wat NU belangrijk is, maar ook over wat je op de lange termijn wilt doen en bereiken? Ik ga je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken:

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie