Bullet journal methode: wat is het en hoe begin je ermee?


Op dit moment gebruik ik de bullet journal methode om mijn dag te plannen. Een simpele maar handige methode om je planning en andere lijstjes bij te houden. In deze blogpost vertel ik je alles over de methode, hoe ik hem gebruik, waarom het werkt en hoe je vandaag nog hiermee aan de slag kunt gaan.

Wat is de bullet journal methode?

Het idee van de bullet journal methode is dat je al je losse lijsten verwerkt in één georganiseerd systeem, offline, in je notitieboek. Ik kan je hierbij de notitieboeken van Moleskine aanraden, maar als je budget wat lager is werken notitieboeken van de HEMA ook goed!

Je werkt met bullets, voor alles is er een bullet: een punt voor een to do, een kruis voor een afgewerkte to do, een cirkel voor een event, een streepje voor een opmerking en ga zo maar door. Zo kun je per dag je notities onder elkaar verwerken, waar het ook over gaat, en heb je geen losse, andere dingen nodig.

Heb je ruimte nodig voor een specifieke lijst, bijvoorbeeld een paklijst voor je vakantie of een lijst met wat je moet doen voor je tentamen? Dat wordt een collectie genoemd en daar kun je een aparte pagina voor vrijmaken. Vanuit je dagelijkse planning verwijs je hier dan naartoe.

Om overzicht te houden, houd je voor in je notitieboek ruimte voor een inhoudsopgave. Hierin verwerk je onder andere de collecties die ik net noemde. Om die reden schrijf je op elke pagina een paginanummer.

In deze index verwerk je ook je maandoverzicht. Dit maak je aan het begin van elke maand. Neem twee lege pagina’s. Links schrijf je de dagen van de maand en daarnaast wat er op die dag in je agenda staat. Rechts schrijf je wat de taken zijn die je deze maand wilt voltooien.

Voor een uitgebreide uitleg, met plaatjes, bekijk de website van het Bullet Journal. Of bekijk dit filmpje.

Waarom werkt het bullet journal?

De bullet journal methode is een handige methode omdat je er door middel van de collecties echt alles in kunt verwerken. Je schrijft het op in je inhoudsopgave, en vanuit je dagelijkse to do lijstjes kun je met paginanummers werken om naar de collectie te verwijzen. Doordat alles op één plek staat is het makkelijk om even terug te bladeren om te checken of er nog iets open stond. Je houdt dus ook makkelijk overzicht over wat je nog niet gedaan of afgemaakt hebt.

Door de maandplanning te gebruiken focus je meer op de lange termijn. Je denkt na over wat je in een maand wilt bereiken, in plaats van per dag, en hierdoor heb je meer zicht op het complete plaatje: wat is voor jou echt belangrijk? Wat zijn je doelen?

Tot slot is het ideaal omdat je de methode helemaal naar jouw wensen kunt aanpassen. Je kunt zo ver of kort vooruitplannen als je wil door met een jaarplanning of juist alleen een weekplanning te werken, je kunt zo veel of weinig notities erin verwerken als je wilt, je kunt het opmaken zoals je wilt. Eventueel kun je ook bijhouden hoe lang je over iets doet, zodat je steeds meer inzicht krijgt in hoeveel tijd een bepaalde taak kost.

Wanneer is de bullet journal methode iets voor jou?

Ik raad je aan om z.s.m. met deze methode te beginnen als het op dit moment echt een enorme chaos is in je hoofd, je honderden lijstjes gebruikt en gewoon het gevoel hebt geen overzicht meer te hebben. Door op deze manier te werken kun je alles wat er in je hoofd zit of waar dan ook staat kwijt, waardoor je als het goed is wat minder stressvol wordt!

Maar eigenlijk is de bullet journal methode voor iedereen ideaal. Je kunt hem naast andere dingen gebruiken (bijvoorbeeld buiten je werk om), omdat je niet per se een hele dag hoeft uit te plannen. Ook kun je hem gerust een tijdje niet gebruiken en het daarna weer oppakken. En zoals ik al zei kun je de methode “customizen” naar je eigen voorkeuren. Het is dus flexibel, waardoor het voor iedereen wel van pas kan komen denk ik!

Hoe gebruik ik de bullet journal methode?

Ik gebruik een notitieboek waarin ik voorin ruimte heb gelaten voor een inhoudsopgave. Op de pagina’s daarna vind je bijvoorbeeld mijn doelen voor dit jaar, net als de gewoontes waar ik dit jaar aan wil werken.

Maand

Vervolgens maak ik elke maand een maandoverzicht, op de manier die ik hierboven uitleg: links een soort agenda en rechts wat ik deze maand wil doen. Hierbij noem ik rechts de projecten waar ik aan wil werken. In januari waren dat bijvoorbeeld afstuderen, mijn blog en mijn trip naar New York City. Hierna maak ik per project een pagina aan met daarop de taken. Voor mijn trip was dat bijvoorbeeld het regelen van een verblijf, het boeken van een vliegticket, het aanvragen van een ESTA etc. Bij al deze taken zet ik erachter in welke week van de maand ik het wil doen, zodat ik al een soort van planning heb.

Week

Daarna pak ik mijn desk planner van Hema erbij. Ik gebruik dus wel twee boekjes, gewoon omdat ik de desk planner fijn vind voor het overzicht van één week. Op deze desk planner vul ik in wat er deze week in mijn agenda staat en wat ik ongeveer op welke dag wil doen. Zo ben ik minder geneigd om taken maar vooruit te schuiven, omdat er voor de volgende dag alweer nieuwe dingen gepland staan.

Dag

Elke avond of ochtend verwerk ik wat er op de desk planner staat in een dagelijkse to do lijst in mijn Moleskine notitieboek. Vervolgens maak ik een inschatting qua uren: hoe lang ga ik hierover doen? Op deze manier krijg ik een beeld van of wat ik wil doen ook wel past op die dag en hoe hard ik daarvoor mijn best moet gaan doen.

Wat betreft bullets gebruik ik eigenlijk alleen cirkels en strepen. Losse notities en taken verder vooruit verwerk ik liever in Evernote of Wunderlist. Ik schrijf dus taken op en daarvoor zet ik een cirkel. Wanneer de taak af is kleur ik de cirkel in. Niet gedaan? Dan blijft hij open. Als ik vervolgens een nieuwe dag ga plannen, kijk ik naar wat er nog open staat en of ik dat op de dag die ik ga plannen kan doen. Zo ja, dan schrijf ik het op bij die dag en streep ik de taak door. Op deze manier houd ik overzicht in wat ik wel en niet gedaan kreeg op een dag, en weet ik wat er nog open staat.

Hoe je vandaag nog aan de slag kunt gaan met de bullet journal methode

Volg deze praktische stappen om al jouw verwarrende lijstjes vandaag nog in de bullet journal methode te verwerken!

 1. Verzamel alle notitieboekjes, losse lijstjes en andere dingen waar je vanaf wilt en die je beter wilt organiseren.
 2. Pak een vel papier. Schrijf op wat je allemaal in je bullet journal wilt verwerken: alleen een maandelijkse en dagelijkse planning, of ook een wekelijkse/jaarlijkse? Een lijst met doelen, dromen, gewoontes (linken naar blogposts!!)? Wat voor collecties wil je maken? Lees ook even onderaan deze blogpost voor meer inspiratie hiervoor!
 3. Schrijf cijfers voor de dingen die je net hebt opgeschreven. Bijvoorbeeld (1) bij je jaaroverzicht, (2) bij je doelen voor dit jaar, (3) bij je maandoverzicht en ga zo maar door. Ideaal gezien werk je van lange termijn naar korte termijn, en eindig je met je to do lijst voor vandaag.
 4. Pak er een leeg notitieboek bij en laat de eerste vier pagina’s open voor de inhoudsopgave.
 5. Verwerk je lijstjes op de volgorde die je net hebt bedacht en schrijf in de inhoudsopgave wat waar staat. Je eindigt als het goed is met je planning voor vandaag.
 6. Gefeliciteerd! Je bent klaar en het is tijd om aan de slag te gaan.

Ontdek je later nog dingen die er toch nog bij moeten? Dat is geen probleem, maak een collectie aan, verwerk het in je inhoudsopgave en verwijs hiernaartoe vanuit de juiste pagina’s. Easy as that!

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang inspiratie voor bullet journal lijsten

Bonus: download een overzicht van alle lijsten die je mogelijk in je bullet journal kunt verwerken! Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kun je alles meteen op een logische volgorde verwerken. Ik heb de inspiratielijsten ingedeeld op tijdspanne: wat kun je voor een jaar bijhouden? En voor een maand? Je krijgt geen oneindig lange lijst, maar gewoon een handige lijst met praktische handvaten om aan de slag te gaan.

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang het bestand met inspiratie voor jouw bullet journal lijsten als gratis bonus:

Ontvang gratis tips en updates (incl. bujo lijsten)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus: PDF bestand met inspiratie voor jouw bullet journal lijsten!

Powered by ConvertKit

Bullet journal benodigdheden

Wil je aan de slag met het bullet journal? Dan kun je deze producten goed gebruiken!

Kende jij de bullet journal methode al? Wat vind je ervan?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

bulletjournal5Dit artikel bevat affiliate links, bekijk de disclaimer.

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit

42 gedachten over “Bullet journal methode: wat is het en hoe begin je ermee?”

 1. Ik gebruik ook een bullet journal en vind het superfijn! De ene keer ben ik er wat meer mee bezig dan de andere keer en soms zijn het ook alleen maar to do lijstjes, maar het werkt wel heel goed. Ligt er een beetje aan hoe je het wilt gebruiken denk ik, en het kan op allerlei manieren – dat is zo leuk! Die freebie heb ik trouwens gedownload, superleuke dingen staan daarop zeg!

  • Ja klopt dat heb ik ook. Als ik een dag weg ben sla ik het ook meestal over. En inderdaad het ideale is dat je het gewoon op je eigen manier kunt doen en zo veel of weinig kunt aanpassen als je zelf wil!

 2. Ooit – ergens vorig jaar – ben ik met een bullet journal begonnen. Eigenlijk had ik hem helemaal niet overzichtelijk, haha. Dus ik ben blij dat jij er ook een leuke freebie bij hebt gedaan. Ik ga de bullet journal methode weer eens oppakken! Nu nog even een leuk notitieboekje scoren, haha. Waar heb jij die handige, gekleurde tabjes vandaan? Dat maakt het nog overzichtelijker om de specifieke hoofdstukken van elkaar te onderscheiden natuurlijk.

  • Ah super leuk! En goede reden voor een nieuw notitieboekje ;-). Die tabjes komen van HEMA als het goed is! Erg handig, alleen niet als je hem mee wilt nemen want ze zitten niet echt goed ‘vast’ zeg maar. Dus dan zou je bijv. beter van die mini post its kunnen pakken.

 3. Ik kende de methode nog niet , maar ik vind de vakantie een geweldige periode om me er eens mee bezig te houden. Ik zoek zelf al heel lang eens een goede manier om te plannen, misschien word het deze wel.

 4. Lijkt me echt iets voor mij… Eens kijken of ik daarmee orde kan scheppen in mijn chaotische hoofd. Maar de freebie downloaden lukt niet, ik krijg 2 blanco pagina’s, jammer!

 5. hoi Linda,

  ik wilde het het bulletjournal graag downloaden maar dat lukt niet.
  Er komt niks binnen.
  Is het ook mogelijk dat je me deze mailt ?

  Graag hoor ik van je .
  Bedankt!

  Eliane Sipma

 6. Hey ..
  Leuke blog .. wil ook een bullet journal beginnen, lijkt me leuk en praktisch ;)
  Helaas lukt ook mij het downloaden niet en zie ik lege pagina’s :(

  Groetjes Henrike

 7. Hallo,
  Ik wil even zeggen dat je echt een fantastische blog hebt! Ik sukkel al een aantal jaren met uitstelgedrag. Mijn psychologe en studiebegeleider hebben mij al enorm veel geholpen en ik maak al gebruik van de deskplanner van de hema maar ik blijf het moeilijk vinden. Ik ben vandaag per toeval op deze post gebotst en vind je volledige blog echt super. Ik denk dat ik hier ook heel wat tips zal vinden die mij weer een stapje vooruit zullen helpen met plannen en deadlines halen. Net op tijd voor de examens! :-)
  Hartelijk bedankt!
  Jana

  • Hoi Jana, bedankt voor je leuke reactie!! En het ís ook heel lastig. Ik hoop dat je wat kan met de tips hier op de blog en mocht je nog vragen hebben of suggesties voor specifieke onderwerpen voor nieuwe blogposts, laat het maar weten! Heel veel succes met je examens!

 8. Ik zou best wel een Bullet Journal willen. Meer voor het tekenen en versieren dan dingen opschrijven, ookal ben ik enorm vergeetachtig. Vraag mij alleen af of het niet enorm “kinderachtig” is voor een 40+ met 2 bijna volwassen kinderen.

  • Nee joh! Op YouTube vind je de prachtigste bullet journals en die worden echt niet gemaakt door kinderen (de meeste dan). En ook op Pinterest vind je heel veel inspiratie en andere fanatieke bullet journalers die daar inspiratie bewaren! Als het je wat lijkt zou ik het zeker een keertje proberen. En ook een creatief bullet journal kan helpen bij het beter onthouden ;-).

 9. Dankjewel Linda !!! Dat is wat mij wel verbaast dat de mensen die zo een journal hebben allemaal prachtige handschriften hebben en mega creatief zijn. Ik denk dat ik er maar gewoon 1 ga kopen. En als het niet bevalt kan ik hem gebruiken als tekenschrift. Hahahaha

  • Hoi Ans, welke link bedoel je precies? De link om het bestand te downloaden nadat je het formulier hebt ingevuld? In dat geval zou je eens kunnen kijken in de map Downloads op je computer. Als het goed is wordt het bestand namelijk automatisch gedownload, en bij de meeste mensen opgeslagen in die map. Ik hoor graag of dat bij jou ook het geval is, anders ga ik kijken wat er aan de hand is!

  • Hoi Monique, leuk dat je geïnteresseerd bent! Het is een PDF bestand, dus dat zou je in principe op elk apparaat moeten kunnen downloaden. Heb je het al via de computer geprobeerd of lukt het dan ook niet? Laat maar even weten!

   Groetjes, Linda

 10. Hoi Linda,

  Klopt het dat er geen downloadlink in beeld komt? er staat, klik hieronder om te downloaden, maar ik zie geen link of bestand verschijnen.

  Vriendelijke groet, Karin

  • Hoi Karin, er was inderdaad iets mis gegaan bij de update waardoor de link niet meer in beeld kwam. Als het goed is moet het nu opgelost zijn! Mocht het nog steeds niet lukken, laat het je even weten? Dan ga ik een andere oplossing zoeken!

  • Hoi Judith, er was inderdaad iets mis gegaan bij de update waardoor de link niet meer in beeld kwam. Als het goed is moet het nu opgelost zijn! Mocht het nog steeds niet lukken, laat het je even weten? Dan ga ik een andere oplossing zoeken!

  • Hoi Tabitha, er was inderdaad iets mis gegaan bij de update waardoor de link niet meer in beeld kwam. Als het goed is moet het nu opgelost zijn! Mocht het nog steeds niet lukken, laat het je even weten? Dan ga ik een andere oplossing zoeken!

  • Hoi Gonnie, bedankt voor je reactie! Wat begrijp je niet helemaal? Het klopt inderdaad dat je ‘een boekwerk’ krijgt als je fanatiek gebruikmaakt van deze methode, want je schrijft alles op papier :-)

Plaats een reactie