Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Opruimtips van Marie Kondo: het boek Spark joy (recensie)


Het boek ‘Spark joy’ van Marie Kondo is het vervolg op de bestseller ‘Opgeruimd!’. In Spark joy gaat Marie verder in op de details van het opruimen. Hoe weet jij welke spullen je het beste kunt houden? Hoe organiseer je de spullen die je houdt? Lees meer over waar dit tweede boek over gaat en wat ik er van vond!

Waarom was ik benieuwd naar de opruimtips in Spark joy?

Ik heb de laatste tijd al mijn spullen weer een keer grondig opgeruimd. Eén keer in de zoveel tijd is het wat mij betreft zinvol om dat weer even te doen. Omdat spullen die jou een jaar terug blij maakten, dat nu niet meer hoeven te doen.

Binnenkort ga ik verhuizen, en ik wil niet onnodig spullen mee moeten verhuizen naar mijn nieuwe huis. Dat was voor mij de aanleiding voor een nieuwe opruimbeurt.

Ik wil daarvoor graag weer hernieuwde inspiratie halen, en ook leren hoe ik straks in het nieuwe huis alle spullen het best kan organiseren. Daarom las ik Spark joy!

Wat was het resultaat?

Vooral mijn kleding en emotionele spullen waren aan een opruimbeurt toe. Mijn kledingkast raakte steeds meer iets te goed gevuld met kleding waar ik echt niet allemaal blij van werd. Daarnaast had ik bij de vorige opruimsessie zo veel emotionele spullen die ik niet allemaal weg wilde doen, dat ik er destijds nog heel veel had bewaard.

Nu heb ik mijn kledingkast grondig doorgenomen, en hoewel ik slechts zo’n twee tot drie keer per jaar nieuwe kleding koop heb ik toch twee flinke zakken kleding weg kunnen doen. Kleding die me niet meer blij maakte en die ik daarom ook niet meer droeg. Kleding waar ik in het verleden plezier aan had beleefd maar nu niet meer.

Mijn voorraad emotionele spullen heb ik flink uitgedund. Ik had vooral veel spullen bewaard waar ik vroeger als kind heel blij van werd of die als puber belangrijk voor mij waren. Maar die spullen zijn nu een stuk minder belangrijk voor mij. De kans is klein dat ik er later blij van word om wéér door die doos met honderden schrijfsels en tekeningen te moeten. Ik heb daarvan daarom bijvoorbeeld slechts een aantal dingen bewaard die ik leuk vond om te bewaren, zoals een lijst met dingen die ik vroeger ‘later wilde worden’. Alle inhoudsopgaves voor boeken die ik zou gaan schrijven maar waarvan het verhaal al na een half kantje stopte zijn weg. (Als ik ooit een fictieboek ga schrijven kom ik vast op een nieuw idee ;-) ).

Waar gaat het boek Spark joy dan precies over?

Spark joy is geschreven door Marie Kondo, de bekende opruimguru uit Japan. Het boek is het vervolg op de bestseller Opgeruimd!. In Opgeruimd! helpt Marie Kondo je om stap voor stap grondig je huis op te ruimen. Daarna kwam het boek Spark joy uit en vorig jaar werd de populaire Netflix serie Tidying up with Marie Kondo gelanceerd.

In Opgeruimd! deed Marie voor het eerst haar opruimmethode, de Konmari methode, uit de doeken. Een aantal belangrijke onderdelen van die methode zijn:

  • Opruimen is allereerst besluiten of je iets houdt of niet. Daarna denk je pas na over waar je het bewaart.
  • Je bepaalt of je spullen houdt door jezelf af te vragen of iets jou blij maakt (‘Does it spark joy?’)
  • Ruim op per categorie, niet per plek. Dus eerst alle kleding (ook die op zolder ligt), en niet eerst de slaapkamer.

In mijn blogartikel over Opgeruimd! deel ik negen dingen die ik van dit eerste boek van Marie Kondo geleerd heb.

Spark joy kun je zien als een verdieping op Opgeruimd!. Marie Kondo gaat nog verder in op alle onderwerpen die in Opgeruimd! al aan bod komen. De belangrijkste zaken waar Marie in Spark joy verder op in gaat zijn wat mij betreft:

  • Extra tips en adviezen over hoe je nou precies bepaalt waar je blij van wordt en hoe je hier beter in kunt worden.
  • Advies over hoe je van je huis een hele blije, ‘stralende’ plek kunt maken.
  • Tips over hoe alles wat je maar kunt verzinnen het beste kunt organiseren. Van hoe je kleding vouwt (met afbeeldingen!) tot hoe je plastic zakken het beste kunt bewaren.

Hoe heb ik Spark joy gebruikt?

Ik heb Spark joy gelezen zoals ik alle boeken lees waar ik wat van wil leren. Terwijl ik het boek las heb ik namelijk direct alles gemarkeerd wat ik wilde onthouden van het boek. 

Nadat het boek uit was, heb ik deze markeringen doorgenomen en in een lijst gezet.

Daar heb ik acties van gemaakt: Wat wil ik nu doen? Wat wil ik na de verhuizing doen? En de acties die ik nu wilde doen heb ik vervolgens op mijn planning gezet.

Zo heb ik een lijst met tips om nu mijn spullen goed op te ruimen en om straks mijn nieuwe huis netjes te organiseren!

Mijn recensie van Spark joy

Wat vond ik er goed aan?

In het boek Spark joy gaat Marie Kondo verder in op hoe je nu precies bepaalt waar je blij van wordt. Waar begin je als je dat moeilijk vindt? Hoe ga je om met dingen waar je niet blij van wordt maar die je wel nodig hebt? De tips die ze hierin geeft hebben het voor mij veel duidelijker gemaakt hoe ik kan bepalen waar ik blij van word. En dat heeft me vervolgens weer geholpen om sneller en gemakkelijker mijn spullen op te ruimen.

Er wordt heel uitgebreid uitgelegd over hoe je kleding nou precies op de Konmari manier opvouwt, met illustraties voor zo’n beetje elk kledingstuk dat je je kunt verzinnen. Omdat ik bijna ga verhuizen heb ik nu niet mijn kledingkast gereorganiseerd. Maar na de verhuizing ga ik hier zeker mee aan de slag. Er komt dan namelijk ook een nieuwe kledingkast met veel lades, wat enorm handig is bij het opvouwen op de Konmari manier.

Het boek bevat niet alleen praktische tips over hoe je kleding het beste bewaart, maar over hoe je ALLES goed bewaren en organiseren. Welke spullen kun je het beste waar bewaren? Hoe bepaal je of je iets bewaart wat je ‘misschien nog nodig hebt’? Wat kun je het beste doen met alle verschillende spullen die je hebt? Er staan héél veel praktische tips en ideeën in, waardoor iedereen er denk ik wel iets uit kan pikken wat voor hem of haar interessant is.

Tot slot leest het boek lekker makkelijk weg doordat het korte, praktische hoofdstukken bevat. Het heeft me daarmee op een laagdrempelige manier gemotiveerd om aan de slag te gaan opruimen. Ook ben ik het dankzij dit boek niet als ‘een berg werk voor de verhuizing’ gaan zien maar als ‘een project om op te pakken en gewoon te doen’. Ik zag er tegenop om al mijn kleding op te ruimen, maar na dit boek heb ik in één avond al mijn kleding bekeken en bepaald wat er weg ging. Na de verhuizing ga ik ook zeker het boek er weer bij pakken om alles in het nieuwe huis op een slimme manier te organiseren.

Wat vond ik minder goed aan Spark joy?

De methode van Marie Kondo is soms een beetje zweverig. Dat merk je het meest in hoe ze met dingen omgaat. Zo hecht ze veel waarde aan het ‘bedanken’ van spullen die je wegdoet voor hun voltooide bijdrage in jouw leven. Het kan dat dit niet jouw ding is – je bent waarschijnlijk een nuchtere Hollander ;-). Daar moet ik wel bij zeggen dat ik het eerste boek een stuk zweveriger vond dan dit boek. Dat komt denk ik deels doordat ik er nu aan gewend ben, maar deels doordat het ook echt wel een praktisch boek is. Overigens heeft de Netflix serie me wel geholpen om het hele ‘zweverige aspect’ iets beter te begrijpen, dus het is een aanrader om die ook een keer te kijken!

Het tweede wat ik persoonlijk minder vond aan het boek, is dat Marie Kondo ook heel erg voorstander is van prullaria die je blij maken niet te snel weggooien, maar dat juist tentoonstellen. Als jouw collectie grappige theemokken je blij maakt, houd ze dan vooral en stal ze uit. Daar ben ik het wel mee eens, maar er worden ook voorbeelden gegeven over hoe je prullaria op een leuke manier laat zien en dergelijke. Daarben ik minder fan van omdat ik persoonlijk ook weer niet houd van te veel prullaria (wat in mijn gedachten vooral allemaal heel veel stof verzamelt).

Verder zijn er weinig dingen die ik minder goed vond aan dit boek. Het is een mooie uitbreiding op Opgeruimd!.

Aan wie kan ik de opruimtips uit Spark joy het meest aanraden?

Spark joy is voor jou als…

  • Je houdt van opruimen en organiseren, maar nog wat extra praktische tips kunt gebruiken over hoe je het nog beter kunt aanpakken. Ik weet aardig wat van organiseren en opruimen maar vond het toch erg vermakelijk om te lezen en er weer wat nieuwe inspiratie uit te halen.
  • Je het nog lastig vindt om te bepalen waar je blij van wordt en wat je wel en niet moet bewaren.
  • Je je spullen al wel een keer opgeruimd hebt met de Konmari methode, maar  het tijd is om ze nog een keer nóg beter te organiseren.
  • Je Opgeruimd! al hebt gelezen. Het boek is echt een verdieping op dat eerste boek, dus ik zou je altijd aanraden om eerst Opgeruimd! te lezen.


Voor wie is het boek niet geschreven?

Spark joy is niet voor jou als…

  • Je nog nooit opgeruimd hebt en als je huis daardoor nu een chaos is. Begin dan met het boek Opgeruimd! en volg de stappen daarna. Pak daarna pas Spark joy erbij.
  • Je geen behoefte hebt om opgeruimd te leven en je huis te organiseren :-)

Wil jij aan de slag met de opruimtips uit Spark joy?

Spark joy is te koop via Bol.com:

Wil je eerst nog aan de slag met Opgeruimd? Ook dat boek is te koop via Bol.com:

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Opruimtips van Marie Kondo: het boek Spark joy (recensie)”

  1. Handig!! Ik was er voorheen altijd wel een beetje sceptisch over, maar had me nooit echt verdiept in haar theorieën. Maar nu ik jouw blog hierover lees, wordt het misschien toch eens tijd om me eraan te gaan wagen. Goede review!

    Beantwoorden
    • Hee Rianne! Bedankt voor je reactie! Ik snap wel dat je sceptisch bent, het is een beetje een hype (geweest in ieder geval). Maar vooral ook na het lezen van dit boek heeft het mij geholpen om dus echt beter te bepalen: welke spullen wil ik wel en niet hebben?! En dat is heel fijn :-).

      Beantwoorden

Plaats een reactie