Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Mijn 6 tips voor een opgeruimd leven


Een opgeruimd leven zorgt voor rust in je hoofd, en meer focus op datgene wat je wilde gaan doen. Daarom streef ik er zelf altijd naar om mijn spullen netjes en georganiseerd te houden. Welke tips mij daarbij het beste helpen, deel ik in deze blogpost!

Ik ben iemand die veel moeite heeft met dingen wegdoen. Want wat als ik het nog nodig heb? Als ik het ga missen? Daarnaast kon ik altijd een echte rommelkont zijn. Als ik weer eens haast had liet ik alles slingeren, en wanneer je dat een paar keer doet wordt het vanzelf een bende. Toch lukt het mij de laatste jaren goed om de boel opgeruimd te houden en opgeruimd te leven. Dit komt dankzij deze tips!

Voordat we verder gaan naar de tips voor een opgeruimd leven…

Vóórdat je je huis opgeruimd gaat HOUDEN, raad ik je áltijd aan om eerst één he-le grote opruimsessie te doen waarbij je alles een keer doorloopt. Heb je dat nog niet gedaan? Geen zorgen, dan heb ik iets voor je:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Opgeruimd leven met een plek voor rommel

Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar het is voor mij de oplossing: maak plek voor rommel! Kies één of een aantal plekken uit waar je rommel mag verzamelen. Onder rommel versta ik: spullen die je snel kwijt moet, of die nog geen vaste plek hebben. Dit zijn dus dingen die je wel wilt bewaren of waar je nog iets mee moet doen, maar je hebt nu geen tijd om het op de goede plek te leggen of om het te verwerken. Door dit soort spullen op één plek te verzamelen creëer je weliswaar op die plek rommel, maar blijft de rest van je huis opgeruimd.

Hoeveel plek je nodig hebt voor rommel is afhankelijk van twee dingen:

  • Hoeveel rommel maak je?
  • Hoe vaak ben je van plan om de rommel op te ruimen?

Ben je van plan om je rommel bijvoorbeeld maandelijks op te ruimen, dan heb je vanzelfsprekend meer ruimte nodig dan wanneer je dit wekelijks doet. Ook is het handig om in te schatten hoe rommelig je bent. Leg je dingen vaak al terug op hun eigen plek, of ben je daar juist niet goed in? In dat laatste geval heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig.

Zelf raad ik je aan ten minste twee plekken uit te kiezen:

  • Op één plek kun je de kleinere spullen en alle papierwerk verzamelen. Zoek hiervoor bijvoorbeeld een mooie opbergdoos of mand uit bij de HEMA!
  • Op de andere plek verzamel je de wat grotere dingen. Dit kan bijvoorbeeld een lade zijn of een deel van een kast.

Ruim je rommelplekken wekelijks op

Ik zou je vervolgens willen aanraden om je de plekken die je zojuist hebt uitgekozen wekelijks op te ruimen. Je kunt het ook vaker of minder vaak doen, maar wekelijks is wat mij betreft een mooi streven. Tijdens het opruimen is het de bedoeling dat je ALLES wat op de rommelplekken ligt verwerkt. Bepaal wat je met elk ding moet doen:

  • Moet je er actie op ondernemen? Denk aan een brief waarvoor je online iets moet invullen, of spullen die je ergens terug naartoe moet brengen. Dan heb je twee opties:
    • Je voert de actie direct uit. Daarna kun je de vragen hieronder volgen.
    • Je zet de actie op je planning voor de komende week en legt het terug op je rommelplek.
  • Moet je wachten tot iemand anders er actie op onderneemt? Leg het dan terug en herinner diegene daar eventueel aan.
  • Moet je het op de vaste plek leggen? Doe dat dan.
  • Moet er een vaste plek voor komen? Bepaal die dan en leg het daar weg.
  • Kan het weg? Gooi het weg!

Zoek elke plek in huis jaarlijks helemaal uit

Naast het bijhouden van alle rommel die je dagelijks maakt, probeer ik ook jaarlijks élke plek helemaal uit te zoeken. Neem nou je kledingkast: kleding die je vorig jaar nog leuk vond heb je misschien het afgelopen jaar niet gedragen en kan nu eigenlijk weg. Of je hebt een kledingstuk zó afgedragen dat het beter is om er gewoon afscheid van te nemen. Dat soort dingen gebeuren niet met het opruimen van je rommelplekken, daar moet je extra tijd voor vrijmaken.

Ruim alles één keer goed op

Als je huis nu al wel zo’n opruimbeurt kan gebruiken, dan raad ik je aan om daar bijvoorbeeld volgende maand flink wat tijd voor in te plannen. Kun je wel wat hulp gebruiken hierbij? Dan is mijn 30-dagen Opruim Challenge misschien iets voor jou!

30-dagen Opruim Challenge

In 30 dagen 30 simpele plekken in huis opruimen zodat je op een laagdrempelige manier ein-de-lijk begint met opruimen én leert om spullen weg te durven doen!

 

Maak daarna elke maand tijd om één plek opnieuw uit te zoeken

Maak daarna een planning waarbij je je huis over twaalf maanden verdeelt. Zorg dat elke maand ongeveer 1/12 van je huis qua rommel aan bod komt. Voeg plekken waar je maar weinig aan kunt opruimen (denk: het toilet) samen met andere plekken, en neem wellicht twee maanden om plekken met veel spullen goed uit te pluizen (denk: de zolder of een andere opslagruimte). Natuurlijk hoef je die planning niet meteen een maand nadat je alles helemaal hebt uitgezocht te volgen, maar begin er bijvoorbeeld wel drie maanden later aan.

Opruimen is weggooien

Als je dan tijd maakt om een plek in je huis op te ruimen, houd dan het volgende in je hoofd: opruimen is weggooien. Als je iets op een andere plek zet wat je eigenlijk niet meer nodig hebt, dan heb je het niet opgeruimd, maar het probleem verplaatst. Bij alles wat je opruimt is de eerste vraag die je jezelf stelt:

Moet ik dit bewaren?

En vervolgens gooi je het weg of niet. De volgende stap is pas het bepalen van waar je het dan gaat laten.

Neem iets mee om opgeruimd te leven

De laatste tip die ik probeer te volgen is: neem iets mee. Wanneer je aanstalten maakt om naar een andere ruimte te gaan (al is het de wc of de keuken), kijk eerst om je heen en stel jezelf deze vraag:

Kan ik iets meenemen naar de plek waar het hoort?

Neem je afval mee naar de keuken als je een glas drinken wilt pakken, en neem oude papieren mee naar de papierbak bij de printer als je wat gaat printen. Maar doe dit ook als je niet exact naar de ruimte gaat waar iets thuishoort. Dus stel je gaat naar de wc en de keuken ligt vlakbij de wc, dan kun je gerust een vuil glas meenemen.

Is het tijd om jouw huis écht goed te gaan opruimen?

Doe dan eerst een grote opruimsessie! Ik help je met een praktisch stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt direct helemaal gratis het stappenplan Beginnen met opruimen in je inbox:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

En is het tijd om het opruimen nu écht eens goed en serieus aan te pakken? Wil jij voor altijd van die rommel af zijn en nu écht goed opruimen? Wil je leren hoe je slim kunt beslissen wat je gaat bewaren en wat er weg kan? Dan is de online cursus Begin jouw opgeruimde leven misschien iets voor jou. Lees meer op de cursus pagina:

 

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Mijn 6 tips voor een opgeruimd leven”

  1. hoii ik wil graag een blog en heb er ook al 5 ofzo gehad maar ik weet niet waarover ik vindt alles een tijdje leuk en dan stop ik er weer mee heb je tips?

    Beantwoorden
    • Hoi! Ik zou ten eerste zeggen: gewoon doorgaan! Ik wist een paar jaar terug ook niet dat mijn blog nu met name gericht zou zijn op productiviteit en plannen. In deze blogpost kun je een beetje lezen hoe dit zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. En daarin kun je ook lezen hoe ik op het begin de onderwerpen heb bedacht: alles wat ik leuk vond opschrijven, en daarin gaan strepen tot ik het leukste overhield, waar ik ook nog eens veel over zou kunnen schrijven. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, succes ermee :-)!

      Beantwoorden

Plaats een reactie