Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Huis organiseren: 7 tips voor meer rust & overzicht in huis


Mis je rust en overzicht in je huis? Wil je de boel netjes op orde maken én houden, maar weet je niet goed hoe je het aan kunt pakken of hoe je ermee kunt beginnen? Ik snap het. Ik deed vroeger ook altijd mijn best om de boel te organiseren, maar echt netjes werd het niet. Nu is dat anders. Ik deel mijn belangrijkste tips om aan de slag te gaan met je huis organiseren, zodat je makkelijk de stap zet om wél meer overzicht te creëren!

Het verschil tussen je huis opruimen en organiseren

In mijn ogen zit er een groot verschil tussen je huis opruimen en organiseren.

Opruimen houdt in dat je bepaalt welke spullen je weg doet, en wat je bewaart.

Organiseren is bepalen wáár je de spullen laat die je bewaart.

Het volgt elkaar dan ook op: eerst opruimen, en dan kun je gaan organiseren. Waarom zou je spullen heel netjes organiseren, als het eigenlijk niet nodig is om ze überhaupt in huis te hebben?! Houd dat altijd in gedachten als je wilt beginnen met organiseren.

Je huis organiseren: 7 tips voor meer rust & overzicht in huis

Ga éérst opruimen, en dan organiseren

Opruimen is bepalen óf je iets bewaart, en organiseren is bepalen wáár je het bewaart. Begin met de eerste stap, want het heeft geen zin om een plek te bedenken voor spullen die je niet gaat houden.

Als je een plek wilt organiseren, begin dan ook altijd met ‘m opruimen. Nog niet opgeruimd? Hier lees je meer over opruimen:

Of ga aan de slag met de 30-dagen Opruim Challenge!

Houd je oppervlaktes zo leeg mogelijk

Spullen organiseren houdt in dat je bepaalt waar je iets bewaart. Er is één plek waarvan ik altijd aanraad om er zo min mogelijk te bewaren, en dat zijn de oppervlaktes in je huis. Oppervlaktes zijn bijvoorbeeld:

  • Een tafel
  • Een bureau
  • Het keukenblad
  • Bovenkant van je nachtkastje
  • Bovenkant van het badkamermeubel

En ga zo maar door. Oppervlaktes zijn plekken waar je activiteiten doet, zoals eten, koken, je handen wassen, werken, enzovoorts. En die plekken wil je dus ook vooral daarvoor gebruiken.

Een rommelige tafel of druk keukenblad, doet vaak gelijk de hele ruimte druk of rommelig ogen. Als de oppervlakte zo leeg mogelijk is, oogt de boel gelijk rustig en netjes. Als je een vaste plek bepaalt voor je spullen, zorg dan dus dat die plek het liefst IN een kast is, en niet zo “open”. 

Natuurlijk kun je wel een aantal woonaccessoires op tafel zetten – dat kan ook rustig ogen. Maar als de tafel ook fungeert als postvak, rommellade, laptop-verzamel-plek, krantenbak en noem het maar op – dan lijkt het al snel een chaos.

Zorg dat alles een vaste plek heeft

Als je gaat organiseren, bepaal dan een vaste plek voor ALLES. Dat klinkt heel logisch – maar doe je het ook echt? Vraag jezelf eens af welke spullen altijd blijven rondslingeren of van welke spullen je nooit goed weet waar je ze moet laten. Dat zijn waarschijnlijk spullen die nog geen vaste plek hebben.

Bepaal voor deze spullen waar je ze vanaf nu altijd legt – en leg het daar ook terug als je het gebruikt hebt. In de online cursus Begin jouw opgeruimde leven deel ik véél tips om slim een vaste plek te bepalen voor je spullen, zodat ze op een logische plek liggen en je ze makkelijk bij de hand hebt. Als je dit lastig vindt, dan is de cursus misschien iets voor jou!

Leg dezelfde soort spullen bij elkaar

De keukenspullen liggen niet voor niets allemaal in de keuken. Zo weet je dat als je keukengerei nodig hebt, je een keukenkastje open moet trekken. Ook dat klinkt vast heel logisch; maar vraag jezelf eens af of dat voor ál je spullen geldt. Ligt je schrijfgerei bij een bureau? Ligt al je kleding op de plek waar je je aankleedt? Liggen je verzorgingsspullen in (de buurt van) de badkamer?

Leg spullen die bij elkaar horen bij elkaar – en leg ze in de buurt van de plek waar je ze gebruikt.

Werk met afscheidingen of bakjes

Een supersimpele manier om iets er netjes uit te laten zien, is om het te verdelen in bakjes of om een afscheiding te gebruiken. Je weet wat bij elkaar hoort, dingen komen minder snel door elkaar te liggen, het blijft makkelijker rechtop staan…

Zie dit alleen wel als de állerlaatste stap van organiseren. Het heeft geen zin om allemaal bakjes te kopen voor spullen die je uiteindelijk wegdoet. Het heeft ook geen zin om bakjes te kopen als spullen uiteindelijk een andere plek krijgen waar ze al perfect in passen.

Geef éérst al je spullen een plek, en bepaal dan op welke plek een afscheiding of bakje de boel er netter uit kan laten zien of beter op z’n plek kan houden.

Mijn favoriete bakjes zijn deze van IKEA, mijn favoriete lade organizers zijn deze van HEMA en mijn favoriete mappen zijn deze van HEMA.

Je huis organiseren door te werken met labels

Heb jij een heel systeem bedacht voor wat waar bewaard moet worden, maar begrijpen je partner, huisgenoten of kinderen er steeds niets van? Of vergeet je zelf af en toe wel eens wat ook alweer het idee was bij spullen die je niet heel regelmatig gebruikt? Maak dan gebruik van labels. 

Zet op het bakje of maak in de lade een label dat omschrijft wat je waar bewaart – zodat je altijd snel weet wat het idee ook alweer was en wat je waar kan vinden. Dit werkt ook erg goed als je bijvoorbeeld de zolder gaat organiseren, waar mogelijk allerlei spullen staan die je eens of een paar keer per jaar nodig hebt. En het werkt ook goed als je bakken niet doorzichtig zijn – dan hoef je ze niet allemaal open te maken als je iets zoekt ;-).

Pak het stap voor stap aan

Het hele huis in één keer organiseren kan een grote klus zijn. Waar begin je dan? Wat is slim om eerst te doen en wat komt later wel? Begin je bij het makkelijkste of bij dat wat de grootste puinhoop is?

Als je je héle huis wilt aanpakken, dan raad ik altijd aan om daarvoor een plan van aanpak te maken. Om niet “zo maar te beginnen” of “even tussendoor wat te doen”. Want dan heb je het gevoel dat je maar een klein beetje hebt gedaan én het is verleidelijk om weer te stoppen en over een maand pas verder te gaan – waardoor het hele project jaren kan gaan duren.

Kun jij wel wat extra structuur en motivatie gebruiken bij je organisatie project? Bekijk dan eens de online cursus Begin jouw opgeruimde leven, waarin ik je stap voor stap help met een opruimplan maken, in de juiste mindset komen om op te ruimen, en je huis slim te organiseren.

 

Online cursus Begin jouw opgeruimde leven

Dat waren de tips om je huis te gaan organiseren! Kun je nog meer inspiratie gebruiken en wil je je huis ook opruimen? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt er gratis het PDF stappenplan “Beginnen met opruimen” bij. Ontvang hem in je mailbox en start vandaag nog met opruimen!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie