Huis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop ziet


Wil jij graag je huis opruimen – en nu eens écht goed?! Dan ben je hier op het goede adres. Ik ruim graag op – maar doe dingen ook graag goed. Want wat is eigenlijk een handige manier om je huis op te ruimen? Hoe zorg je ervoor dat je niet volgende maand weer opnieuw kunt beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je het ook écht gaat doen? Ik deel mijn beste tips voor het opruimen van je huis met je in dit blogartikel.

Bepaal waarom je je huis wilt opruimen

Ik kan tientallen redenen bedenken waarom het goed is om je huis op te ruimen en opgeruimd te houden. En da’s ook precies waarom iedereen een andere reden heeft om te gaan opruimen. De één heeft letterlijk geen plek meer over in huis, de ander wil meer rust in zijn of haar hoofd creëren en weer iemand anders wil spullen beter kunnen vinden.

Vraag jezelf eens af waarom JIJ de behoefte voelt om op te ruimen. Waar erger je je aan? Wat wil je oplossen? Waarom heb je het gevoel dat er wat opgeruimd moet worden? Schrijf dat op voor jezelf en gebruik dat als motivatie tijdens het opruimen.

Vraag jezelf eens af waarom JIJ de behoefte voelt om op te ruimen. Waar erger je je aan? Wat wil je oplossen? Waarom heb je het gevoel dat er wat opgeruimd moet worden?

Maak tijd om je huis op te ruimen

‘Morgen ga ik echt beginnen!’ Hoe vaak heb je dat al gezegd tegen jezelf? Houd jezelf niet voor de gek. Je leven is waarschijnlijk aardig volgepland zónder aan de slag te gaan met het opruimen. Je hebt het druk genoeg met je werk, je gezin, het huishouden, je hobby’s en ga zo maar door. Wanneer moet je in hemelsnaam gaan opruimen?!

Besef dat je je dagen nu al vult zónder op te ruimen. Als je serieus wilt gaan opruimen, dan betekent dat, dat je andere dingen uit je dag moet schrappen. Want dan blijft er tijd over om op te ruimen. Vraag jezelf af waar jij iets kunt schrappen om tijd te maken voor het opruimen – en doe dat vervolgens.

Als je serieus wilt gaan opruimen, dan betekent dat, dat je andere dingen uit je dag moet schrappen. Want dan blijft er tijd over om op te ruimen.

huis opruimen? Bepaal wat er weg kan

Opruimen is in basis één ding: besluiten of je iets bewaart, of niet. Dat is het. Opruimen is niet de spullen naar zolder verplaatsen (da’s gewoon het probleem verplaatsen). Opruimen is niet de spullen die je gisteren op tafel hebt gelegd op zijn plek leggen en klaar (da’s puin ruimen). Opruimen is niet alles wat je hebt bekijken om herinneringen op te halen (dat schiet niet op). Opruimen is niet iets netjes wegleggen of in een mooi doosje doen (dat noem ik organiseren en komt pas daarna).

Als je gaat opruimen, dan ga je door ál je spullen heen, en stel je jezelf bij alles deze ene vraag: ga ik dit bewaren, of kan het weg?!

Maak de opruimplek leeg

In deze valkuil ben ik zelf vaak genoeg gestapt. Gaan opruimen en dan de kast of lade openen en alleen even kijken naar wat er in staat. Misschien een paar dingen eruit halen. En dan doorgaan naar het volgende. Waarom dit niet handig is?! Je dwingt jezelf niet om een keuze te maken. Het maar gewoon laten staan is een super verleidelijke en makkelijke optie – waardoor je dingen niet snel wegdoet. En dan is je opruimsessie dus niet effectief en kun je volgende maand opnieuw beginnen.

Als je gaat opruimen, maak dan de plek waar je gaat opruimen he-le-maal leeg. Bepaal of het weg kan of niet, en als je het wilt bewaren, dan (en alleen dan) zet je het terug. Wedden dat je veel sneller besluit om iets weg te doen?

Als je gaat opruimen, maak dan de plek waar je gaat opruimen he-le-maal leeg. Bepaal of het weg kan of niet, en als je het wilt bewaren, dan (en alleen dan) zet je het terug.

Begin met wat het meest in weg ligt

Misschien erger je je al tijden aan ál die dozen op zolder of in de schuur. En dan is het verleidelijk om daar te beginnen met opruimen – immers is het daar de allergrootste rotzooi. Maar vraag jezelf eens af: heb je op dagelijkse basis écht last van die spullen? Waarschijnlijk niet. Vraag jezelf daarom ook eens af waar je het meest komt en wat er op die plekken in de weg ligt. De overvolle besteklade bijvoorbeeld, of de kledingkast waarvan je de helft van de kleding niet meer past. Begin daar – want daar zie je gelijk effect van je werk. En vaak kun je daar ook makkelijker keuzes over maken dan over alle emotionele spullen die op zolder weggestopt liggen.

De overvolle besteklade bijvoorbeeld, of de kledingkast waarvan je de helft van de kleding niet meer past. Begin daar – want daar zie je gelijk effect van je werk.

Dat waren de huis opruimen tips! Zorg dat je een goede start maakt door te bepalen waarom je je huis op wilt ruimen én bewust tijd te maken ervoor. Focus vervolgens op het bepalen wat je wegdoet, in plaats van het verplaatsen van spullen. Maak ook de plekken die je gaat opruimen écht leeg, zodat je makkelijker besluit om het niet terug te zetten. En begin met de spullen die je het meest in de weg zitten, zodat je direct profijt hebt van je opruimwerkzaamheden!

Kun je nog meer tips gebruiken? Dan heb ik nog iets handigs voor je! Er staat namelijk een PDF stappenplan ‘Beginnen met opruimen’ voor je klaar. Je krijgt gratis toegang tot dit stappenplan bij je aanmelding voor mijn e-mails. Ontdek in het stappenplan wat de 8 stappen zijn om slim te beginnen met opruimen. Exclusief voor mijn e-mail abonnees! Ga jij écht aan de slag met deze 8 stappen?! Meld je aan via het formulier:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It
Huis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop ziet
Huis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop zietHuis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop zietHuis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop zietHuis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop zietHuis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop zietHuis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop zietHuis opruimen: mijn 5 beste tips voor als je er tegenop ziet

 

Stappenplan beginnen met opruimen

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Plaats een reactie

2 × 2 =