Wat is Evernote en hoe gebruik ik deze app?


Ik gebruik de notitieapp Evernote vaak en veel. Wat Evernote precies is (voor als je het nog niet kent) en hoe ik het gebruik ga ik je vandaag vertellen!

Al jaren gebruik ik de app Evernote. Ik weet nog dat ik de app tegenkwam toen ik net een iPod Touch had (nostalgie – dat is vijf jaar geleden). Ik begreep hem niet zo goed want er zaten zo veel functies aan – en er zat toch al een notitie app op mijn iPod?! Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en begrijp ik niet hoe ik ooit zonder heb gekund. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar ik vind de app wel echt héél handig.

Wat is Evernote?

Zoals gezegd, is Evernote een notitie app. Het draait dan ook om het maken van notities. Wel heb je daarbij oneindig veel mogelijkheden – ik ken ze zelf volgens mij ook lang niet allemaal. Ik zal ik het kort een paar functies toelichten die Evernote voor mij handiger maken dan bijvoorbeeld de standaard notitieapp van iOS.

Ten eerste kun je notities eindeloos organiseren. Het is geen lange ongeorganiseerde bende, want je maakt notitieboeken. Hierdoor kun je zelf categorieën maken en bijvoorbeeld werk/school en persoonlijke notities splitsen. Daarnaast kun je ook nog labels maken. Dit is een soort tag waardoor je notities makkelijk kunt vinden. Heb je bijvoorbeeld een notitieboek “school” dan kun je alle notities van een vak – laten we zeggen Engels – het label “Engels” meegeven. Klik je op dat label, zie je automatisch alle notities die je voor Engels hebt gemaakt.

In je notities heb je ook weer allerlei mogelijkheden qua opmaak. Hoewel ik altijd met het standaardlettertype en de standaard lettergrootte werk kún je dat dus wel aanpassen. Wat ik zelf vooral enorm handig vind is dat je bullets kunt maken en dat in- en uitspringen ongelofelijk goed werkt, zelfs op je telefoon. Daarnaast kun je ook vakjes toevoegen die je af kunt vinken, wat weer ideaal is voor bijvoorbeeld een to do lijstje.

Daarnaast synchroniseert de app moeiteloos op alle apparaten, en kun je je notities ook gewoon via internet bekijken. Je kunt dus altijd overal bij. Het enige nadeel is dat je in de gratis versie op je telefoon en tablet de notities alleen kunt bekijken als je internet hebt. Dat is waarschijnlijk geen probleem in Nederland, maar wel erg vervelend als je op reis bent.

Dit zijn de functies waardoor ik Evernote vooral heel erg fijn vind. Andere handige functies zijn bijvoorbeeld dat je notitieboeken kunt delen met anderen, dat je notities een herinnering mee kunt geven, dat je ze makkelijk om kunt toveren tot PDF, dat je er een openbare link van kunt maken om met anderen te delen en dat je bijvoorbeeld ook foto’s of spraakberichten aan je notities toe kunt voegen.

Op deze pagina vind je links om Evernote te downloaden.

Wat doe ik met Evernote?

Evernote draait dus om het maken van notities. Hoewel ik dingen die ik “snel even moet onthouden” vaak wel in de simpelere, standaard notitieapp van iOS zet, gebruik ik Evernote voor een heleboel andere dingen. Dit zijn een aantal voorbeelden van waar ik het voor gebruik:

 • Ideeën voor blogposts (handig indelen per categorie)
 • Aantekeningen (van bijvoorbeeld video’s, webinars, boeken etc. – handig om verschillende relevante tags mee te geven)
 • Dingen over New York (voor mijn reis hield ik alle leuke dingen die ik tegenkwam bij en maakte ik een notitie per categorie – denk bezienswaardigheden, eten, entertainment etc.)
 • Handige lijstjes die je regelmatig gebruikt (maak een notitieboek aan voor lijstjes die steeds terugkomen, zo heb je deze altijd bij de hand)
 • Handige links (bijvoorbeeld links naar blogposts waar ik later nog iets mee wil doen of inspirerend vond – per categorie maak ik een notitie aan)

Dat zijn al een heleboel dingen, toch?! Ik denk dat je hieruit wel een beetje een beeld kunt krijgen van waarom het zo handig kan zijn, vooral als je “ingewikkelde” notities hebt en uitgebreide dingen, zoals een reis.

Wat vind ik van Evernote

Je had het waarschijnlijk al door, maar ik ben dus heel enthousiast over deze app. Juist omdat er zo veel mogelijkheden zijn en ik word natuurlijk ook heel blij van alle opties op je notities te organiseren. Voor het overzicht, dit zijn wat mij betreft de voor- en nadelen:

Pluspunten

 • Er zijn enorm veel functies om je notities te organiseren;
 • Er zijn veel opties voor de opmaak, en o.a. werken met bullets gaat erg soepel;
 • De app werkt op elk apparaat en synchroniseert makkelijk;
 • De meeste functies zijn gratis.

Minpunten

 • Het heeft een learning curve: door de vele opties zul je de app eerst moeten leren kennen voordat je hem optimaal kunt gebruiken;
 • De gratis versie werkt niet zonder internet.

Klik hier om Evernote te downloaden.

Kun jij meer overzicht gebruiken en wil je meer gedaan krijgen?

Dan heb ik nog iets voor je! Je ontvangt namelijk gratis het stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit bij aanmelding voor mijn e-mails. Gebruik Evernote om overzicht te creëren en pas de stappen uit het stappenplan toe om ook echt meer gedaan te krijgen:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It
Evernote is een enorm handige app om notities in te maken. Ik vertel je wat je met de app allemaal kunt en waar ik hem voor gebruik.
Wat is Evernote en hoe gebruik ik deze app?

 

Stappenplan beginnen met opruimen

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

12 gedachten over “Wat is Evernote en hoe gebruik ik deze app?”

 1. Ik hou van evernote, ik gebruik hem om allerlei verschillende lijstjes in op te slaan, al mijn blogposts worden er automatisch in opgeslagen en het is natuurlijk ideaal om blog ideeën in uit te werken. (vooral in combi met de dicteerfunctie)

  Ondanks dat ik evernote al jaren gebruik, ben ik wel benieuwd naar een voorbeeld van hoe jij het gebruikt. Hoe hou je het voor jezelf overzichtelijk? Want ondanks dat ik al jaren gebruik, vraag ik me af of ik alles eruit haal wat evernote te bieden heeft!

  Beantwoorden
  • Ja superhandig daarvoor inderdaad. De dicteerfunctie heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt, maar goede tip, daar ga ik ook eens mee experimenteren!
   Overzichtelijk houden is wel een ding ja. Wat voor mij het beste werkt is (naast werken met notitieboeken en eventueel categorieën) gewoon een keer in de zoveel tijd alles doornemen en opruimen. Het is trouwens weer hoog nodig ;-), maar dan ga ik echt gewoon elke notitie bekijken en alleen bewaren als ik er nog iets mee ga doen. Of meteen iets mee doen (stel je hebt de link naar een video opgeslagen, de video kijken. Etc.) Maar een andere/betere manier heb ik ook niet echt. Mijn doel is om dat opruimen ongeveer elk half jaar te doen, dan is het nog te overzien ;-).

   Beantwoorden
   • Ik gebruik dan weer de Pocket app om bepaalde artikelen in op te slaan, voor wanneer ik ze in Bloglovin niet kan vinden of niet via facebook kan opslaan. Pocket is weer mijn naslagwerk voor interessante links.
    Ik ga binnenkort mijn evernote maar weer eens opruimen :)

    Beantwoorden
 2. Een aantal jaren geleden had ik Evernote ook op m’n telefoon staan maar ik vond het eigenlijk echt heel onoverzichtelijk en ik was misschien ook wel een beetje te lui om het allemaal uit te zoeken :p

  Beantwoorden
  • Dat klinkt echt héél herkenbaar! Ik begreep er eerst ook niks van. Maar als je eenmaal uit die fase bent is het echt heel handig, tenminste als je een goed systeem hebt om alles in te delen :-). Vooral als je ze ook op je laptop etc. wilt bekijken.

   Beantwoorden
 3. Ik ben er ook dol op! Net als jij vond ik ‘m eerst stom en snapte ik het niet, maar later heb ik hem toch opnieuw gedownload en nu vind ik het heerlijk werken. Ik gebruik ‘m voor aantekeningen bij colleges, het uitwerken van schrijfsels als ik geen laptop bij de hand heb en eigenlijk van alles en nog wat. Vaak kopieer ik ook de dingen die ik in mijn Notities-app heb staan naar een notitie in Evernote zodat ik er ook op mijn laptop bij kan. Superhandig!

  Beantwoorden
  • Ja precies dat haha, ik gebruik het nu ook heel vaak. Ik kan mijn standaard notities wel op mijn laptop openen maar alsnog gebruik ik vaker Evernote omdat ik daar alles veel beter kan organiseren :-)

   Beantwoorden
 4. Ik moet zeggen dat ik nooit wat van evernote moest hebben. Ik heb een hele simpele notitie-app op mijn telefoon en daarnaast gebruik ik soms papier voor to do lists. Alleen echt optimaal werkt dit niet. Het lijkt me vooral handig dat je kan syncen met je computer. Dat heb ik voor mijn agenda ook en dat is zo ontzettend handig.

  Beantwoorden
  • Ja dat is echt super handig! En werken met verschillende notitieboeken voor verschillende soorten notities vind ik dus ook heel handig, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen nodig is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

9 + zestien =