Ik gebruik de notitieapp Evernote vaak en veel. Wat Evernote precies is (voor als je het nog niet kent) en hoe ik het gebruik ga ik je vandaag vertellen!

Al jaren gebruik ik de app Evernote. Ik weet nog dat ik de app tegenkwam toen ik net een iPod Touch had (nostalgie – dat is vijf jaar geleden). Ik begreep hem niet zo goed want er zaten zo veel functies aan – en er zat toch al een notitie app op mijn iPod?! Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en begrijp ik niet hoe ik ooit zonder heb gekund. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar ik vind de app wel echt héél handig.

Wat is Evernote?

Zoals gezegd, is Evernote een notitie app. Het draait dan ook om het maken van notities. Wel heb je daarbij oneindig veel mogelijkheden – ik ken ze zelf volgens mij ook lang niet allemaal. Ik zal ik het kort een paar functies toelichten die Evernote voor mij handiger maken dan bijvoorbeeld de standaard notitieapp van iOS.

Ten eerste kun je notities eindeloos organiseren. Het is geen lange ongeorganiseerde bende, want je maakt notitieboeken. Hierdoor kun je zelf categorieën maken en bijvoorbeeld werk/school en persoonlijke notities splitsen. Daarnaast kun je ook nog labels maken. Dit is een soort tag waardoor je notities makkelijk kunt vinden. Heb je bijvoorbeeld een notitieboek “school” dan kun je alle notities van een vak – laten we zeggen Engels – het label “Engels” meegeven. Klik je op dat label, zie je automatisch alle notities die je voor Engels hebt gemaakt.

In je notities heb je ook weer allerlei mogelijkheden qua opmaak. Hoewel ik altijd met het standaardlettertype en de standaard lettergrootte werk kún je dat dus wel aanpassen. Wat ik zelf vooral enorm handig vind is dat je bullets kunt maken en dat in- en uitspringen ongelofelijk goed werkt, zelfs op je telefoon. Daarnaast kun je ook vakjes toevoegen die je af kunt vinken, wat weer ideaal is voor bijvoorbeeld een to do lijstje.

Daarnaast synchroniseert de app moeiteloos op alle apparaten, en kun je je notities ook gewoon via internet bekijken. Je kunt dus altijd overal bij. Het enige nadeel is dat je in de gratis versie op je telefoon en tablet de notities alleen kunt bekijken als je internet hebt. Dat is waarschijnlijk geen probleem in Nederland, maar wel erg vervelend als je op reis bent.

Dit zijn de functies waardoor ik Evernote vooral heel erg fijn vind. Andere handige functies zijn bijvoorbeeld dat je notitieboeken kunt delen met anderen, dat je notities een herinnering mee kunt geven, dat je ze makkelijk om kunt toveren tot PDF, dat je er een openbare link van kunt maken om met anderen te delen en dat je bijvoorbeeld ook foto’s of spraakberichten aan je notities toe kunt voegen.

Op deze pagina vind je links om Evernote te downloaden.

Wat doe ik met Evernote?

Evernote draait dus om het maken van notities. Hoewel ik dingen die ik “snel even moet onthouden” vaak wel in de simpelere, standaard notitieapp van iOS zet, gebruik ik Evernote voor een heleboel andere dingen. Dit zijn een aantal voorbeelden van waar ik het voor gebruik:

 • Ideeën voor blogposts (handig indelen per categorie)
 • Aantekeningen (van bijvoorbeeld video’s, webinars, boeken etc. – handig om verschillende relevante tags mee te geven)
 • Dingen over New York (voor mijn reis hield ik alle leuke dingen die ik tegenkwam bij en maakte ik een notitie per categorie – denk bezienswaardigheden, eten, entertainment etc.)
 • Handige lijstjes die je regelmatig gebruikt (maak een notitieboek aan voor lijstjes die steeds terugkomen, zo heb je deze altijd bij de hand)
 • Handige links (bijvoorbeeld links naar blogposts waar ik later nog iets mee wil doen of inspirerend vond – per categorie maak ik een notitie aan)

Dat zijn al een heleboel dingen, toch?! Ik denk dat je hieruit wel een beetje een beeld kunt krijgen van waarom het zo handig kan zijn, vooral als je “ingewikkelde” notities hebt en uitgebreide dingen, zoals een reis.

Wat vind ik van Evernote

Je had het waarschijnlijk al door, maar ik ben dus heel enthousiast over deze app. Juist omdat er zo veel mogelijkheden zijn en ik word natuurlijk ook heel blij van alle opties op je notities te organiseren. Voor het overzicht, dit zijn wat mij betreft de voor- en nadelen:

Pluspunten

 • Er zijn enorm veel functies om je notities te organiseren;
 • Er zijn veel opties voor de opmaak, en o.a. werken met bullets gaat erg soepel;
 • De app werkt op elk apparaat en synchroniseert makkelijk;
 • De meeste functies zijn gratis.

Minpunten

 • Het heeft een learning curve: door de vele opties zul je de app eerst moeten leren kennen voordat je hem optimaal kunt gebruiken;
 • De gratis versie werkt niet zonder internet.

Klik hier om Evernote te downloaden.

Gebruik jij Evernote al? Waar gebruik je het voor?

Dit artikel voor later bewaren? Pin het op Pinterest:

Evernote app

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit