Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Ben je snel afgeleid? Los het op met deze 18 tips!


Ben je snel afgeleid? Dat is vervelend, want afleiding is een gróót obstakel voor productiviteit. Het komt dan ook veelvuldig terug in de antwoorden als ik lezers de vraag stel: “wat vind je lastig aan productiviteit?” Ik worstel er zelf ook vaak genoeg mee. In dit artikel wil met je delen hoe je afgeleid kunt worden en welke tips je kunnen helpen bij het verminderen hiervan.

Snel afgeleid door jezelf of door anderen

Je kunt in principe op twee manieren afgeleid worden: door interne of externe afleiding.

  • Externe afleiding: je wordt afgeleid door anderen. Dat kan offline (iemand spreekt je aan of je wordt gebeld) maar ook online (je krijgt een e-mail, je ziet een melding van een bericht op social media, etc.).
  • Interne afleiding: je wordt afgeleid door jezelf en je eigen gedachten. Je bedenkt je bijvoorbeeld dat je nog iets moest doen, je hebt zin om iets anders te doen, of wat dan ook.

PS Wil jij je op je werk minder snel laten afleiden door alle taken die tussendoor komen? Dan is de Tussendoor Taken Challenge iets voor jou! In 6 weken ga je in 6 stappen de controle pakken over je werkdag, door stap voor stap slimmer om te gaan met taken die tussendoor komen. Lees hier alle info!

Wat kun je doen tegen externe afleiding?

Externe afleiding kun je eigenlijk het makkelijkste oplossen, namelijk door je er zoveel mogelijk van af te sluiten. Dat kan op verschillende manieren:

  • Ga in een stille ruimte zitten zonder andere mensen
  • Geef aan bij mensen dat je niet gestoord wilt worden
  • Zet meldingen op je laptop en telefoon uit
  • Leg je telefoon buiten handbereik
  • Zet internet uit
  • Verwijder apps die je alleen maar afleiden
  • Blokkeer afleidende websites in je browser

En ga zo maar door! Kies welke van deze manieren jou het fijnst en meest effectief lijken en gebruik deze.

Wat kun je doen tegen interne afleiding?

Interne afleiding is moeilijker om aan te pakken omdat je jezelf natuurlijk niet zomaar kunt afsluiten van je eigen gedachten. Bij interne afleiding is het goed om na te gaan wat de oorzaak is van je afleiding, om daar vervolgens op in te spelen. Drie mogelijke oorzaken zijn:

  • Frustratie: het werkt niet, je snapt het niet, het is te moeilijk, kortom: je bent gefrustreerd en de taak beu
  • Uitputting: je hebt behoefte aan pauze
  • Hindernis: het lukt heel even niet en dus wil je iets anders doen

Word je hierdoor afgeleid, dan kun je ze op de volgende manier aanpakken.

Afgeleid dankzij frustratie

Ben je afgeleid omdat je gefrustreerd bent geraakt over je taak? Kijk dan waar de frustratie precies vandaan komt en pak dat aan. Is de taak bijvoorbeeld te moeilijk, kijk dan hoe je deze makkelijker kunt maken of (deels) kunt delegeren. Snap je niet precies wat je moet doen, kijk dan of je iemand om uitleg kunt vragen of wellicht op zoek kunt gaan op internet naar meer uitleg.

Afgeleid door uitputting

Ben je voor je gevoel al heel lang bezig en daarom gewoonweg moe geworden? Niemand kan zich uren achter elkaar concentreren en niet laten afleiden. Plan daarom pauze in. Houd eens bij hoe lang achter elkaar je gefocust kunt werken en plan blokken van deze tijdsduur. Dat kan 25 minuten zijn, zoals bij de pomodorotechniek wordt aangehouden, maar ook 15 minuten of een uur. Houd na deze tijdsperiode pauze. Hierin kun je dan mooi even op je telefoon kijken of wat te drinken of te eten halen.

Afgeleid door hindernis

Lukt het eventjes niet en denk je “dan maar even op Facebook”? Dat is een beetje de vloek van de 21eeuw: door alle apparaten raken we eraan gewend om gelijk iets anders te kunnen doen als iets heel even niet lukt. Train je doorzettingsvermogen door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken hoe vaak je op social media mag. Maak het jezelf ook moeilijk door bijvoorbeeld internet uit te zetten, sites te blokkeren en je telefoon uit de buurt te leggen.

Snel afgeleid tijdens het leren?

Ben je specifiek tijdens het leren snel afgeleid en zoek je tips om dit meer gefocust te kunnen doen? Dan volgen hieronder twee tips die vooral bij het leren erg kunnen helpen.

Kies een fijne plek

Voordeel van scholier of student zijn is dat je waarschijnlijk redelijk vrij bent om een plek te kiezen waar je wilt leren. Werk je graag in stilte, ga dan thuis op je eigen kamer zitten of in een (stilte)bibliotheek. Werkt dat juist niet fijn, dan kun je misschien in een aula of kantine op school leren, mits je niet afgeleid wordt door klas- of studiegenoten.

Word onbereikbaar; zet externe afleidingen uit

Als je op dit moment studeert zit de kans er dik in dat je niet beter weet dan dat je altijd bereikbaar bent via je telefoon, en dat jij ook altijd de rest van de wereld kunt bereiken. Maar dat is nou juist tijdens het leren niet zo handig! Word dus onbereikbaar.

  • Telefoon: Zet meldingen op je telefoon uit, zet het ding op vliegtuigstand en leg hem zover mogelijk weg. In bewaring geven bij iemand anders kan ook erg effectief zijn, want het feit dat je op je vingers gekeken wordt kan ervoor zorgen dat je makkelijker van je telefoon af kan blijven.
  • Laptop: Zet ook het internet uit op je laptop als je deze gebruikt bij het leren. Ook een app waarmee je social media sites of andere sites die je afleiden kunt blokkeren kan wonderen doen.

Probeer tot slot zoveel mogelijk offline te doen, want daarmee maak je automatisch de kans dat je afgeleid wordt kleiner. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat je dingen beter onthoudt als je schrijft dan wanneer je typt.

Snel afgeleid tijdens je werk?

Als je een baan hebt waarvoor redelijk wat concentratie vereist is, dan kan afleiding je werkprestaties enorm in de weg zitten en dat kan heel vervelend zijn. Daarom vind je hieronder een aantal tips die specifiek geschikt zijn voor het minder afgeleid worden op de werkvloer.

Afgeleid door je collega’s?

Collega’s kunnen héél gezellig en leuk zijn (dat is bij mij in ieder geval wel :-) ), en dat zorgt dan voor een fijne werksfeer en ongetwijfeld ook een hoop creatieve ideeën. Maar soms is die gezelligheid ook niet handig; bijvoorbeeld als je je even helemaal wilt focussen op een taak. Een aantal tips:

  • Kijk of je in een andere ruimte kunt gaan zitten. Soms zijn er specifieke ruimtes met 1 bureau die hiervoor bedoeld zijn. Is dat bij jou niet? Misschien is er een vergaderruimte leeg of de ruimte van een collega (die een eigen werkplek heeft)?
  • Werk met oortjes of koptelefoon op. Geeft meteen een signaal af dat je even niet gestoord wilt worden!
  • Vraag je collega’s om je even met rust te laten. Wees daarbij duidelijk waarom en hoe lang. Wedden dat ze het geen probleem vinden?

Zet mail en/of internet uit

Op veel werkplekken is het normaal om altijd je mail open te hebben staan. Ik merk zelf ook dat ik het vaak doe op mijn werk. Maar eigenlijk is dat echt te bizar voor woorden. Eigenlijk is dit dan je instelling: “Iedereen mag mij op elk moment iets sturen wat mij afleidt van waar ik mee bezig ben”. En het maakt niet uit of jij daar iets aan hebt, of het nuttig is voor jou, en of je er direct van in paniek kan raken. Als je ergens op wilt focussen en niet afgeleid wilt worden is je mail open hebben staan eigenlijk het stomste wat je kunt doen. Maar echt!

Nog een stap verder gaat het internet uitzetten. Bij sommige banen en voor sommige taken zal dit onmogelijk zijn omdat het zich volledig op internet afspeelt, maar denk wel eens na over de mogelijkheid om dit te doen. Het grote voordeel is namelijk dat je dan niet op de automatische piloot naar je favoriete sites kan gaan. Of dat nou Facebook is, een vakblog of een resultatenoverzicht; het leidt je af van waar je mee bezig bent.

Werk met deadlines

Ken je dat gevoel vlak voor je vakantie: omdat je nog zo veel af móet ronden ben je mega productief en krijg je enorm veel gedaan. Waarom lukt dat niet altijd? Nou, omdat er vlak voor die vakantie een keiharde deadline zit aan de taken die je af moet ronden, namelijk de dag voor je vakantie begint.

Kijk eens of je dit kunt integreren in je dagelijkse werkzaamheden. Maak bijvoorbeeld elke dag een lijst van 3 taken die je vandaag móet doen, of stel voor elke taak een deadline. Op welk tijdstip moet je de taak van jezelf af hebben?

Is dat nog niet motivatie genoeg, bedenk dan ook waarom je deze taken af moet hebben. Bijvoorbeeld omdat je anders niet alles af krijgt wat je vandaag wilt doen, of omdat je, als de taak af is, nog tijd over houdt om aan een leuk project te werken. Voor de extra motivatie kun je het tijdstip zelfs opschrijven en bij je wegleggen, dan kun je er op geen enkel moment meer omheen.

Maak het bespreekbaar

Wedden dat je baas het ook vervelend vindt dat jij het gevoel hebt niet goed te kunnen werken? Als je echt extreem erg wordt afgeleid, bespreek het dan met je leidinggevende. Misschien kan er iets gedaan worden aan je werkplek, zoals in een andere ruimte gaan zitten of af en toe thuiswerken. Of misschien kunnen jullie gaan nadenken over bepaalde normen en waarden op kantoor, bijvoorbeeld over hoe vaak er intern gemaild wordt.

Algemene tips als je snel afgeleid bent

Ik heb ook nog een aantal algemene tips voor je die jou kunnen helpen om minder snel afgeleid te worden!

Sta vroeg op en eet gezond

Ik kan me altijd zo veel beter focussen als ik het gevoel heb dat alles goed gaat, dat ik het onder controle heb. Wanneer ik op tijd opsta, mijn dag goed begin, mezelf netjes aankleed en gezond eet, heb ik al meteen het idee dat het helemaal goed gaat komen. Hierdoor kan ik me beter focussen op taken en raak ik dus ook niet afgeleid. Dit in tegenstelling tot wanneer ik door mijn wekker heen ben geslapen en het huis door ren om alles gedaan te krijgen. Ik heb dan het gevoel dat ik achterloop en dat het toch al niet goed gaat, en dus ben ik ook bij andere taken een stuk minder gemotiveerd.

Misschien geven andere dingen jou weer meer het gevoel dat je goed bezig bent. Een rondje wandelen bijvoorbeeld, of je telefoon pas later op de dag gebruiken. Doe dat waarvan je weet dat het jou een goed gevoel geeft, en je zult merken dat je ook op andere taken beter kunt focussen.

Zet je (pieker)gedachten uit je hoofd

Word je vaak afgeleid door je eigen gedachten? “Oh ik moet straks nog dit…” of “Niet vergeten om…”? Dat kan heel vervelend zijn als je met iets bezig bent waarbij je wel wat focus kunt gebruiken. Zet deze gedachten dan ook zo snel mogelijk uit je hoofd! Leg een vel papier naast je weg of open een extra document op je laptop, waarop je al deze gedachtes zo snel mogelijk uit je hoofd kunt zetten. Anders proberen je hersenen al deze gedachtes constant, tegelijkertijd te onthouden, en kun je dus minder goed focussen op waar je eigenlijk mee bezig bent. Eenmaal opgeschreven voelt het als een afgesloten zaak, en laten je hersenen het los. Moet je later wel even je opgeschreven ideeën teruglezen uiteraard. De Getting Things Done methode en de Productiviteitsninja methode werken rondom dit principe, dus zeker een aanrader om je daar wellicht in te verdiepen.

Ditzelfde kun je trouwens doen met piekergedachten. Maak je je zorgen om dingen of heb je ergens twijfels over? Zet ze op papier en laat het zo los. Natuurlijk lost dat het niet op, maar neem jezelf voor dat je het nu op papier zet, en er na afloop van je taak weer over na mag denken. Of, een tip die in ‘Nooit meer te druk’ stond; plan voor jezelf een piekerkwartier in. Neem jezelf voor dat je bijvoorbeeld elke ochtend en avond een kwartier lang over van alles mag piekeren. Je piekergedachten tijdens de rest van de dag, ga je automatisch naar dat kwartier verbannen, waardoor je er overdag geen of minder last van hebt.

Regel sociale controle

Sociale controle kan heel vervelend zijn, maar het kan wel heel goed werken. Vraag je huisgenoot/partner/collega om je op de vingers te tikken zodra ze zien dat je met iets anders bezig bent dan waar je eigenlijk mee bezig zou moeten zijn. Ga samen met hen in een ruimte zitten, ideaal gezien gewoon samen aan tafel, zodat jij geen moment iets anders kunt gaan doen. Wedden dat je je opeens veel beter kunt focussen?

Wat ook wel een beetje in deze categorie valt: ik merk dat ik op mijn werk vaak veel minder snel afgeleid wordt dan thuis. Hoe dat komt? Deels natuurlijk omdat ik aan het werk ben en niet zomaar andere dingen kan gaan doen, maar ook omdat iedereen om mij heen druk aan het werk is. Die productieve sfeer werkt aanstekelijk. Test eens of jij in een andere omgeving minder snel afgeleid wordt, ook al werk je misschien niet op kantoor: in de bibliotheek, in een koffietentje, in een gezamenlijk kantoorpand waar je een bureau of ruimte kunt huren… Er zijn opties genoeg.

Zorg dat je in een flow komt

Al eerder schreef ik een uitgebreid artikel over flow. Als je in een flow zit, kun je zo goed focussen op een taak dat je je niet meer heel bewust bent van de wereld om je heen. Hierdoor word je dus ook niet afgeleid. Hoewel het bij sommige taken lastig zal zijn om in een flow te komen, kun je je taak wel net wat anders doen om toch meer in die flow te raken. Zeker het proberen waard, vooral bij grote en uitgebreide taken.

Weer verder gaan nadat je afgeleid bent

Maar wat nou als het al te laat is? Je hebt net een kwartier op Facebook of andere site doorgebracht die niets bijdroeg aan waar je eigenlijk mee bezig was. Misschien ben je zelfs uit wanhoop hier terecht gekomen, terwijl je dus afgeleid bent ;-). Hoe ga je dan weer verder?

Zet nú een timer

Het kan heel verleidelijk zijn om nog éven dit te lezen en nog éven hier te kijken. Even te kletsen met je collega’s. Want nu ben je toch bezig… Herkenbaar? Zet dan NU een timer (dat kan prima via elk apparaat – geen excuus om je telefoon te pakken als je dit niet via je telefoon leest). Maakt mij niet zoveel uit hoe lang, als je maar zodra ‘ie af gaat verder gaat met waar je mee bezig was.

Loop een stukje

Als je afgeleid wordt, en dan bedoel ik vooral interne afleiding, kun je misschien even niet meer helder denken – je bent bijvoorbeeld uitgeput of loopt tegen iets moeilijks op. Ga dan niet gelijk naar social media, maar sta op en loop een stukje. Pak bijvoorbeeld iets te drinken. Als je terugkomt heb je net dat beetje rust gehad waardoor je hopelijk weer meer energie hebt om aan de slag te gaan en heb je minder behoefte aan afleiding.

Leg je telefoon ver weg

Word je meestal afgeleid door je telefoon? Lees je bijvoorbeeld dit artikel via je telefoon? Leg dan dadelijk zodra je je telefoon weer vergrendeld, het apparaatje zo ver mogelijk weg (buiten handbereik), zodra je hem niet zomaar een paar minuten later weer kunt pakken. Klinkt simpel maar werkt mega goed voor de luie mens ;-).

Stop ermee zodra je je er bewust van wordt

Heb je social media openstaan of ben je overal en nergens aan het rondneuzen? Zodra je je daar bewust van wordt, sluit dan direct alles af. Maakt niet uit of je eigenlijk nog verder wilde lezen of niet. Je mist heus niks schokkends. Ja vooruit, ook deze blog moet je afsluiten! Maar voordat je gaat, nog één ding wat je verder gaat helpen:

Wil je stoppen met afgeleid worden, en starten met productief zijn?!

Dan heb ik iets voor je! Het stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit staat namelijk gratis klaar voor mijn e-mail abonnees. Meld je vandaag aan voor mijn e-mails en je ontvangt het praktische PDF stappenplan direct! Vul het formulier in:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

En ben jij klaar voor een serieuze volgende stap, om het constant afgeleid écht gedag te zeggen? Wil je leren hoe je een realistische planning maakt die je ook echt elke dag helemaal kunt uitvoeren, omdat je geen last hebt van uitstelgedrag, afleiding en een slechte concentratie? Dan is de online cursus Krijg het gedaan iets voor jou! Lees meer op de cursus pagina:

 

Ben je snel afgeleid? Dan zijn deze tips voor jou! Ik deel hoe je afgeleid kunt worden en welke tips je kunnen helpen bij het minder snel afgeleid worden.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie