Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Met een taak beginnen: zo maak je het makkelijker


Alle begin is moeilijk, die uitspraak ken je vast wel. En soms is het ook echt zo. Hoe begin je ergens mee, en vooral als je geen zin hebt of eigenlijk niet zo goed weet hoe? Ik ga een aantal van mijn tips met je delen, die het voor mij makkelijker maken om met een taak te beginnen.

Natuurlijk is het voor iedereen anders wat het beste werkt. Ik geef hieronder verschillende ideeën, en ik raad je aan om alles uit te proberen en verder te gaan met wat voor jou werkt.

Tomorrow, you’re always a day away

Als eerste tip wil ik je het volgende meegeven. Je hebt het vast al vaak genoeg gehoord maar het is echt zo: er is nóóit een perfect tijdstip om te beginnen, en ook geen perfecte dag. Morgen is het niet makkelijker dan vandaag en over 10 minuten heb je echt niet meer zin in die taak dan nu.

Elke keer als ik mezelf betrap op het denken “straks is een beter tijdstip” denk ik NEE. Dat is niet! Betrap jezelf ook op die gedachte en zie dat als een motivatie om juist nu meteen aan de slag te gaan. Want zoals Annie zingt: tomorrow, you’re always a day away. Morgen duurt altijd nog een dag. Als je je elke dag voorneemt om het morgen te doen, komt het er nooit van.

Stel deadlines om te beginnen

Ken je dat: je stelt een bepaalde taak steeds uit, omdat de deadline nog in de toekomst ligt en het niet per se hoeft. De dag voor een deadline ga je als een gek te werk om alles nog op tijd af te krijgen. Of misschien komt dit je bekend voor: voordat je op vakantie gaat krijg je opeens veel meer gedaan op je werk, omdat je weet dat je het niet volgende week nog kunt doen.

Dat is wat het stellen van deadlines met je doet: ze zetten druk op de ketel en hoewel te veel druk tot stress kan leiden, wat natuurlijk niet goed is, kan een beetje druk geen kwaad om je op gang te krijgen. Stel deadlines voor jezelf, of vraag anderen om deadlines voor jou te stellen (als je weet dat dat beter werkt dan zelf regels stellen ;-) ). Je kunt zoveel deadlines stellen als je wil en voor elke taak die je wilt. Voor huishoudelijke klusjes, vervelende klusjes die je al tijden uitstelt, maar ook voor dingen die je eigenlijk wel leuk vindt, maar waar je steeds niet aan begint omdat er ook zoveel andere dingen te doen zijn.

Voordelen

  • Een taak met een deadline krijgt prioriteit, omdat deze urgent is, en dus doe je het.
  • Het dwingt je om na te denken wat eerst moet, en wat daarna, op het moment dat je de deadlines gaat stellen.

Begin klein of kort

Een taak uitstellen doe je snel wanneer het een taak is die lang duurt en lastig is. Je ziet er tegenop om ermee te beginnen omdat je wéét dat je voorlopig nog niet klaar bent.

Spreek daarom met jezelf af om met een klein deel te beginnen. Moet je bijvoorbeeld een boek leren voor een tentamen? Spreek af dat je voor nu alleen het eerste deel van hoofdstuk 1 hoeft te doen. Wil je het hele huis opruimen? Spreek af dat je met een klein kastje begint. Of wat altijd werkt: zet een timer en spreek met jezelf af dat je 10 minuten aan de slag gaan.

Na die eerste stap of eerste minuten mag je stoppen. Maar het hoeft niet.

Voordelen

  • Je bent begonnen en hebt iets gedaan, wat het makkelijker maakt om vervolgens verder te gaan.
  • Je bent al bezig, dus waarschijnlijk vind je het op dat moment minder erg om verder te gaan.

Werk alle tussenstappen uit om te beginnen

Een andere tip die kan helpen bij taken die lang duren en lastig zijn, is om alle stappen die je moet zetten zo ver mogelijk uit te werken. Voor dat tentamen schrijf je precies op welke hoofdstukken je moet leren (of zelfs subhoofdstukken), voor het opruimen welke kamers en hoeken je precies wilt opruimen. Ook voor bijvoorbeeld het schrijven van een scriptie of een groot project op je werk kan dit erg handig zijn!

Voordelen

  • Je krijgt een beter beeld van wat je precies moet doen.
  • Je kunt subtaken afstrepen om bij te houden hoeveel je al gedaan hebt en om te zien of je op schema ligt.

begin en Geef jezelf een maximumtijd

Dit werkt vooral goed bij taken die oneindig lang zouden kunnen duren: bedenk hoeveel tijd je maximaal aan deze taak mag besteden. Je wilt bijvoorbeeld het huis opruimen, besteed daar dan elke dag maximaal een uur aan. Dan weet je dat je na een uur weer iets anders kunt gaan doen en er niet de hele dag aan bezig hoeft te zijn. Maar denk ook aan dingen als: een boek of blogs schrijven, documenten/mail opruimen of naar recepten zoeken. Allemaal taken die nuttig zijn, maar die niet in één keer af hoeven.

Deze tip kan ook andersom werken: je wilt een doos spullen opruimen, maar daar kan je zo een paar uur mee zoet zijn, omdat je dan herinneringen gaat ophalen. Of het schrijven van een blog kan heel lang duren, omdat je constant afgeleid wordt door andere dingen. En dus stel je het uit. Stel dan voor jezelf een maximum tijd dat je daaraan mag besteden. Binnen een uur moet die doos opgeruimd zijn of die blog geschreven.

En zet die timer aan!

Voordelen

  • Door de maximumtijd weet je wanneer je er klaar mee bent (en dus is het makkelijk om te beginnen, want des te sneller ben je klaar).
  • Je besteedt nooit oneindig veel tijd aan de taak wanneer je eenmaal begonnen bent.

Vraag iemand anders om je in de gaten te houden

Misschien wel de meeste vervelende tip, maar wel één die werkt: vraag iemand anders om in de gaten te houden of jij wel echt met de taak bezig bent. Vertel je partner/huisgenoot/moeder welke taak je wilt gaan doen en vraag of hij/zij in de gaten houdt of je dit ook echt doet.

Op sommige plekken heb je waarschijnlijk al het gevoel dat je constant bezig moet zijn, bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent (het heet niet voor niets werk) of wanneer je op school zit (en daar zit je ook niet voor niets). Maar als je thuis iets wil doen bijvoorbeeld, kan het lastiger zijn om je ertoe te zetten. Door iemand anders te vragen om je in de gaten te houden, kun je jezelf er mogelijk beter toe zetten.

Voordelen

  • Doordat je verantwoording af moet leggen ben je eerder geneigd wat te doen, want je wilt waarschijnlijk kunnen zeggen dat het goed gaat.
  • Je hoeft jezelf niets voor te nemen zoals deadlines of tijdstippen.

Bedenk waarom je dit wil doen

Het is makkelijk om niet aan een taak te beginnen wanneer je er het nut niet van inziet. Waarom voor dat tentamen leren als je het waarschijnlijk toch niet haalt? Waarom opruimen als het volgende week toch weer een rotzooi is? Niet echt een goede gedachtegang om deze grote taken mee te starten. Omdenken dus! Wat is de reden dat deze taken toch op je to do lijst belanden? Je wilt waarschijnlijk ooit je diploma halen, en dat tentamen halen zal daarvoor een vereiste zijn. Je wordt blij en voelt je rustiger in een opgeruimd huis, en dat is meteen de reden voor die geplande grote opruimbeurt. Oh en vergeet ook niet hoe blij je zult zijn wanneer het af is!

Lees ook mijn blogartikel over gemotiveerd kunt raken door doelen te stellen.

Voordelen

  • Door na te denken over waarom je iets wilt doen, zie je het nut er beter van in en dat kan je motiveren om aan de slag te gaan.
  • Het dwingt je om verder te denken dan nu (ik wil het nu niet doen) en na te denken over welk doel je ermee bereikt.

Lukt het jou niet om je taken af te ronden doordat je niet begint?

Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt gratis het mini e-book ‘Het lukt me niet… Zo voer je wél taken uit’ erbij, met daarin 8 tips die je helpen om een taak gedaan te krijgen!

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis mini e-book ‘het lukt me niet’!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS het mini e-book ‘Het lukt me niet… Zo voer je wél taken uit’!

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

5 gedachten over “Met een taak beginnen: zo maak je het makkelijker”

  1. Ooh ik zit al het hele weekend tegen mijn scriptieproposal aan te hikken dus deze post komt echt precies op het goede moment! Ik merk vooral dat het helpt als er iemand bij zit die naar je kijkt, haha. Vorig weekend heb ik een opdracht gemaakt terwijl mijn vriend tegenover me zat. Niet dat hij me aan zat te staren of zo haha, maar het hielp toch want ik was in verhouding supersnel klaar! Alle tussenstappen uitwerken helpt vaak weer minder goed want dan ga ik het in superkleine stukjes hakken, wat al een tijdje duurt, en dan vind ik dat ik alweer een pauze heb verdiend, haha.

    Oké, deze reactie is al lang genoeg. Ik ga beginnen!

    Beantwoorden
    • Ahh ik hoop dat het uiteindelijk nog is gelukt met je proposal! En ja zo is het bij iedereen toch weer net anders, kost inderdaad wel meer tijd om dan een planning te maken ;-). Bij mij geeft het juist wel een soort van rust als alles even op papier staat, ook al duurt het even!

      Beantwoorden

Plaats een reactie