Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Jaarplanning maken in 6 stappen (+ gratis werkboek als voorbeeld)


In één jaar kun je ontzettend veel bereiken, meer dan je vaak inschat. Een jaarplanning maken helpt je om bewust bezig te zijn met wat je wilt bereiken een jaar, waardoor je overzicht creëert en je doelen kunt behalen! In deze blog lees je waarom een jaarplan maken waardevol is, wat de stappen zijn én er zit een gratis werkboek bij wat je als voorbeeld jaarplan kunt gebruiken!

Waarom een jaarplanning maken?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van een jaarplanning, wil ik wat met je delen over waarom het wat mij betreft zo belangrijk is om zo’n jaarplan te maken.

Je wordt je met een jaarplan maken bewust van wat je kunt bereiken

Door een heel jaar vooruit te denken word je je bewust van wat je allemaal kunt bereiken in één jaar. Het dwingt je om vanuit een breder perspectief te kijken dan alleen naar wat je ‘nu’ wilt. Daardoor kun je nadenken over grotere dingen die je wilt bereiken en grotere projecten die je wilt doen. Dingen die nu heel ver weg lijken, kunnen vaak met gemak over een jaar de realiteit zijn. Zolang je er maar mee aan de slag gaat. En dat lukt als je het op je planning zet! 

Je onderschat wat je kunt doen op de lange termijn

Bij het maken van een planning voor de korte termijn, zoals een dag of een week, ben je – als je hetzelfde bent als de meeste mensen – al snel te optimistisch over wat je kunt doen. Het liefst doe je alles vandaag, want alles lijkt belangrijk en urgent. Maar je kunt niet ‘alles’ en dus schuif je waarschijnlijk uiteindelijk een deel van je taken vooruit. 

Op de lange termijn werkt het anders. Op de lange termijn, zoals een maand of nog beter, een jaar, onderschat je snel wat je allemaal kunt bereiken. Als je elke dag een kleine stap zet richting een bepaald doel, kun je na een jaar véél bereikt hebben. Daarom daag ik je uit om stil te staan bij wat jíj in een jaar wilt bereiken. En dat gaan we concreet maken met een jaarplanning!

Wat er vaak fout gaat bij het maken van een jaarplanning

Het maken van een jaarplanning klinkt leuk en hopelijk zie je er nu ook de voordelen van in! Maar voordat je fanatiek aan de slag gaat, wil ik graag alvast de grootste fouten die gemaakt worden bij het maken van zo’n jaarplanning met je delen!

Je maakt niet genoeg tijd om erover na te denken

Een jaarplanning maken kan heel makkelijk zijn. Je schrijft bij elke maand iets op wat je wilt doen en klaar is kees. Maar het loont om er meer tijd voor te nemen – en vooral om er beter over na te denken.

Wat wil je echt graag doen en bereiken? Waar zou je écht graag willen staan over een jaar?

Doelen stellen helpt je om richting te geven aan je jaar. Om te bepalen wat je echt graag wilt bereiken en om vervolgens een planning te maken die je helpt om dat te bereiken. Daarom bestaat het maken van een jaarplanning wat mij betreft niet alleen uit het opschrijven van ‘wat je wel zou willen doen’, maar ook en vooral uit het stellen van doelen.

Je maakt je jaarplanning te ver vooruit in te veel detail

Ik ben voorstander van een jaarplan maken – maar zeker niet van daarin te ver gaan. Weten wat je precies wilt gaan doen over 10 maanden is onmogelijk. En bovendien is het wel zo fijn als je kunt bijsturen op alles wat je gedurende het jaar leert. Misschien denk je nu dat je het beste route A kunt nemen om je doel te bereiken, maar blijkt straks dat route B veel beter werkt. Zonde om route A tot in detail uitgewerkt te hebben dan!

Hoe verder weg je plant, hoe minder je in detail hoeft te plannen. Plan je hele jaar globaal, en zorg dat je vooral heel precies voor deze maand een planning maakt.

Je vergeet je jaarplan na het maken ervan

Je kent het vast wel: je gaat héél enthousiast met een leuk en groot project aan de slag, om vervolgens compleet te vergeten dat je er aan begonnen was. Dat kan ook gebeuren met je jaarplanning – en je zal zeker niet de enige zijn bij wie het gebeurt. Daarom gaan de onderstaande stappen je niet alleen helpen bij het maken van je jaarplan, maar ook bij het niet vergeten ervan.

Wanneer een jaarplanning maken?

De start van een nieuw jaar is een mooi moment om je jaarplanning in te laten gaan, maar als je dit leest terwijl het verre van december is, wacht dan zeker niet tot dat “beste moment”! Starten met een jaarplanning kan op elk moment. Stel het niet uit tot december!

Kies zelf een moment waarop jouw jaarplan start, en zie dat als maand 1. Het is waarschijnlijk wel fijn om aan het begin van een maand te starten, want is gemakkelijker om in de gaten te houden dan wanneer steeds op de 14e van een maand, jouw nieuwe maand begint. 

Voorbeeld jaarplan nodig? Download het werkboek jaarplanning maken

Om het concreet te maken en jou écht aan het werk te zetten met het opstellen van een jaarplanning, heb ik een werkboek voor je gemaakt. In dit werkboek vind je alle stappen voor het maken van een jaarplan als voorbeeld terug, met daarbij gemakkelijke invulvelden, zodat je gemakkelijk en snel je jaar kunt plannen! Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang het werkboek jaarplanning maken als gratis bonus:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken

Wil jij je tijd slimmer indelen, door niet alleen na te denken over wat NU belangrijk is, maar ook over wat je op de lange termijn wilt doen en bereiken? Ik ga je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken:

Een jaarplanning maken: dit zijn de 6 stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Hieronder vind je de stappen die je als jaarplan voorbeeld kunt volgen om een jaarplanning op papier te zetten. Lees vooral door tot het eind, want daar vind je een handig werkboek om met deze stappen aan de slag te gaan.

Stap 1: Begin het jaarplan maken met een braindump

Voordat je aan de slag gaat met plannen, werkt het altijd goed om je ideeën op papier te zetten. Doe daarom een braindump. Een braindump is niets meer dan het halen van je gedachten uit je hoofd (brain) en ze op papier zetten (dump).

Maak een lijst met daarop alle ideeën die je hebt voor dingen die je komend jaar (of zelfs ooit) wilt doen. Neem hier minimaal 10 minuten de tijd voor.

Stap 2: Stel SMART doelen op

Op basis van die lange lijst die je gemaakt hebt of al had liggen, ga je nu doelen stellen voor het komende jaar. Wat zijn de grootste en belangrijkste dingen die je in het komende jaar wilt bereiken?

Je mag best een beetje ambitieus zijn, maar zorg ervoor dat je ook weer niet te veel doelen stelt. Hoe meer, hoe minder overzicht, en hoe makkelijker het wordt om ze snel uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld drie tot vijf doelen is een mooi aantal. Het is niet zo weinig dat je je blind gaat staren op één ding, maar ook niet zo veel dat je ze niet meer gemakkelijk kunt onthouden.

Zorg dat deze doelen SMART zijn. Dat betekent dat ze voldoen aan de volgende vijf kenmerken:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Eventueel kun je hiervoor mijn gratis werkblad SMART doelen stellen gebruiken! En kun je wat voorbeelden van doelen gebruiken voor jouw jaarplan? Dat is de lijst met 101 mogelijke doelen handig voor jou.

Stap 3: Bepaal wat je per kwartaal wilt doen

De SMART jaardoelen die je zojuist hebt gesteld, geven je een idee van waar je over een jaar wilt staan. Vanuit deze doelen kun je bepalen wat je per kwartaal ongeveer wilt gaan doen om straks deze doelen te behalen. Dit is de eerste stap naar het specifieker maken en verder uitwerken van jouw jaarplan.

Je kunt dit op twee manieren doen:

  • Direct voor elk kwartaal invullen wat je wilt gaan doen
  • Alleen het eerste kwartaal invullen, na het eerste kwartaal het tweede kwartaal invullen, en ga zo maar door

Ik raad je de tweede manier het meest aan om de reden die ik eerder in dit blogartikel al heb genoemd – er veranderen dingen gedurende het jaar, en dat betekent dat je nu misschien wel een ander beeld hebt bij wat je wilt doen over een aantal maanden, dan wat straks het meest handige blijkt te zijn.

Maar de eerste manier kán wel, dat geeft je namelijk wel meer globaal een beeld van wat je gedurende het hele jaar wilt gaan doen.

Start je niet op 1 januari met je jaarplanning? Geen probleem: de eerste drie maanden vanaf de start van jouw jaar kun je als het eerste kwartaal zien, de drie maanden daarna als kwartaal 2, en ga zo maar door!

Stap 4: Bepaal wat je per maand wilt doen

De volgende stap helpt je om jouw jaar nog specifieker te plannen: je gaat bepalen wat je per maand wilt gaan doen.

Je kwartalen plan je heel globaal, maar je maand kun je al iets specifieker plannen. Wat zijn de concrete acties die je in een maand wilt doen, om te doen wat je in dat kwartaal wilt doen en natuurlijk om uiteindelijk je jaardoel te behalen?

Ook hierbij geldt dat je dit zowel voor een heel jaar kunt uitwerken, als alleen voor de eerstvolgende maand. En ook hierbij geldt dat mijn voorkeur uitgaat naar alleen het plannen van de eerstvolgende maand, om opnieuw dezelfde reden. Hiervoor kun je mijn tips voor het maken van een maandplanning gebruiken.

Het kan echter wel zinvol zijn om direct alvast te bedenken wat je gedurende het eerstvolgende kwartaal wilt doen. Je krijgt dan namelijk beter inzicht in of dat wat je in het eerste kwartaal wilt doen haalbaar is, en dus ook in of je doel echt haalbaar is.

Merk je dat je wat ambitieus bent geweest met je doelen, doordat je nu al ziet dat het nooit gaat lukken? Schrap dan wat, anders loop je het hele komende jaar achter de feiten aan.

En merk je juist dat je makkelijk nog meer dingen zou moeten kunnen bereiken, omdat in de helft van de maanden nog niets gepland staat? Maak je doelen dan wat groter en ambitieuzer.

Stap 5: Maak een planning

Tijd om je planning voor de eerste maand heel specifiek te maken. Kijk naar welke acties je bij stap 4 hebt gepland voor de eerste maand. Dit zijn de dingen die je als eerste wilt gaan doen!

Zet deze acties nu in je agenda, op je to do lijst, op je planning of wat je dan ook gebruikt om op dagelijkse basis te bepalen wat je doet. Zo zorg je ervoor dat je de acties die je vanuit je jaarplanning bepaald hebt, ook echt gaan uitvoeren.

Wil je meer lezen over het maken van een specifieke planning? Lees dan bijvoorbeeld ook meer over:

Stap 6: Plan de vervolgstappen van je jaarplan

De laatste stap! Je hebt nu een plan gemaakt voor elk kwartaal en voor elke maand, maar je hebt alleen de acties voor de eerste maand op je planning gezet. 

Ik raad je aan om aan het eind van deze maand tijd te plannen om weer aan de slag te gaan met je planning voor de maand die daarna volgt. Bepaal daarom nu wanneer je planning voor de volgende maand gaat maken, en zet dit ook gelijk in je agenda, zodat je het niet gaat overslaan of vergeten.

Nadat je de volgende maand hebt gepland, kun je dan weer in je agenda zetten dat je de maand daar weer na gaat plannen. Zo kun je de stappen gedurende het jaar blijven herhalen.

Wil je echt tot in detail je jaarplan maken?

De bovenstaande stappen geven je een globaal beeld van wat er allemaal bij komt kijken als je een jaarplan gaat maken. In het e-book Plan jouw jaar heb ik deze stappen in nog veel meer detail uitgewerkt. Je leest daarin precies HOE je jouw jaar op zo’n manier plant, dat je je doelen gaat behalen en gedurende het jaar heel gemotiveerd blijft om ermee bezig te zijn. Dit is daarmee een mooi voorbeeld voor jouw jaarplan.

Wil je weten of dit iets voor jou is? Lees meer op de e-book pagina:

 

Download het werkboek jaarplanning maken als voorbeeld voor jouw jaarplan

Om het concreet te maken en jou écht aan het werk te zetten met het opstellen van een jaarplanning, heb ik een werkboek voor je gemaakt. In dit werkboek vind je alle stappen voor het maken van een jaarplan als voorbeeld terug, met daarbij gemakkelijke invulvelden, zodat je gemakkelijk en snel je jaar kunt plannen! Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang het werkboek jaarplanning maken als gratis bonus:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken

Wil jij je tijd slimmer indelen, door niet alleen na te denken over wat NU belangrijk is, maar ook over wat je op de lange termijn wilt doen en bereiken? Ik ga je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken:

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Jaarplanning maken in 6 stappen (+ gratis werkboek als voorbeeld)”

Plaats een reactie