Review: de 2 Power Food boeken van Rens Kroes


Binnen nog geen jaar tijd bracht Rens Kroes (zusje van) twee kookboeken uit, Power food en Power food: van Friesland naar New York. Als voedingscoach heeft ze beide boeken gevuld met gezonde, maar lekkere recepten. Wat vind ik van de boeken en misschien nog wel belangrijker: welk boek raad ik je het meest aan? Lees mee!

Power food

Power food kreeg ik ruim een jaar geleden bij een abonnement op de Glamour. Het boek was toen net uit en een grote hype. Rens eet graag zo gezond en puur mogelijk, dus in het boek staan alleen maar gezonde recepten. Het boek is ingedeeld op ontbijt, lunch, diner, snacks, sweets, spreads en drinks. Je vindt er veel simpele recepten die net even een bijzondere touch hebben gekregen, zoals havermout met banaan en pruimen en sushirolls met homemade hummus. Als je een gezond feestje wilt maken van je eten, past dit boek perfect bij je.

Wat ik zelf jammer vind is dat er wat mij betreft weinig dinerrecepten in staan. Drie soepen en ongeveer 10 andere recepten. Wat dat betreft kun je dit boek beter gebruiken als je graag wat meer bijzondere dingen wilt maken, of alternatieven zoekt voor wat je normaal in de supermarkt koopt. Zo staan er handige recepten in voor gezonde koekjes, popcorn, boerenkoolchips, verschillende soorten ijs, oreokoekjes, cakes en taarten, maar ook voor pasta, hummus, jam, pesto, mayonaise, sambal en nog veel meer sauzen. Erg handig, maar op dit moment even niet voor mij. Voor sauzen en dips heb je van verschillende ingrediënten maar heel weinig nodig, en dat is niet handig als ik als student eten voor mij alleen wil maken.

Wel erg leuk vind ik dat er achterin een paar dagmenu’s staan, dat er uitgelegd wordt wat bepaald eten voor goeds doet, en welk eten je als ‘medicijn’ kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent of wat extra energie kunt gebruiken. Iets minder vind ik dat er niet van elk recept een foto in staat (ik wil weten hoe wat ik ga maken eruit ziet!) en ook dat er vaak heel veel verschillende en soms lastig verkrijgbare ingrediënten in zitten. Allerlei noten, poeders, zaadjes, kruiden en zoetstoffen die ik vaak niet allemaal op voorraad heb. Gelukkig kan ik met een beetje creativiteit daar zelf wel vervanging voor vinden (of het gewoon weglaten).

+ originele recepten, veel recepten ter vervanging van ‘pakjes en zakjes’, extra informatie over voeding, dagmenu’s, mooie foto’s

weinig dinerrecepten, niet van alle recepten een foto, veel en lastige ingrediënten

Powerfood3

Power food: van Friesland naar New York

Het tweede boek, Power food: van Friesland naar New York, kreeg ik een paar maanden geleden voor mijn verjaardag. Ook dit boek staat vol met gezonde recepten, alleen dan geïnspireerd door meer verschillende culturen. Het boek is op dezelfde manier ingedeeld, alleen spreads is vervangen door toppings.

Wat me meteen opvalt is dat, in vergelijking met het eerste boek, de recepten me meer aanspreken. Ik heb geteld, er staan bijvoorbeeld niet per se meer dinerrecepten in, maar wel veel meer die mij aanspreken. Nu is dat natuurlijk deels een kwestie van smaak, maar gerechten als kip masala, falafel, een Thaïse salade, pad thai, burgers, pizza en lasagnine klinken toch niet verkeerd? Daarnaast staan er bij de lunchrecepten ook genoeg dingen die ik zo als diner zou eten, vooral omdat ik meestal niet heel veel tijd aan het maken van mijn lunch besteed.

Wat ik ook een erg leuke verbetering vind ten opzichte van het eerste boek is dat de recepten wat meer aan elkaar gekoppeld worden. Zo wordt er bij recepten gelinkt naar de bijbehorende dressing verderop in het boek, en bij die dressing dan naar het eerste recept, waar je een foto kunt zien. Op deze manier staat er ergens in het boek van elk recept een foto, en dat vind ik eigenlijk wel een must.

Over het algemeen spreken de recepten in dit boek me meer aan. Alleen de saus/dressingrecepten zijn wat bijzonderder, natuurlijk omdat er al veel in het eerste boek stond. Wel mist hier dan weer wat extra informatie en menu’s, wat ik in het eerste boek een leuke toevoeging vond. De ingrediënten zijn nog steeds even lastig en veel, maar daar kun je creatief mee zijn als je wilt ;-).

Ik focus trouwens vooral op het diner, maar qua snacks, ontbijt en dranken staan er in beide boeken leuke en gevarieerde recepten. In het tweede boek zijn ze wat mij betreft net wat origineler dan in het eerste.

+ toegankelijke recepten, veel recepten voor het diner, mooie foto’s, van elk recept een foto

 geen extra informatie, veel en lastige ingrediënten

Powerfood2

Welk Power food boek raad ik je aan?

De twee boeken lijken erg op elkaar, maar als je net als ik een student bent die op zoek is naar een boek met vooral inspiratie voor het diner, wat niet per se al te moeilijk hoeft te zijn, dan zou ik zonder twijfel gaan voor mijn favoriet, Power food: van Friesland naar New York.

Twijfel je, en vind je het ook leuk om zoveel mogelijk dingen zelf te maken, van melk tot saus en broodbeleg, dan zou ik misschien eerder het eerste boek Power food overwegen.

Powerfood4Heb jij deze kookboeken in je bezit? Wat vind je ervan?

Dit artikel bevat affiliate links, zie mijn disclaimer.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. stappenplan productieve dag!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een gratis 5 stappenplan voor een productieve dag!

22 gedachten over “Review: de 2 Power Food boeken van Rens Kroes”

  1. Heel gaaf! Een van die boeken zou ik zelf ook nog wel willen hebben, omdat het volgens mij toch nét even anders is dan een ‘gewoon’ kookboek ;-)
    Leuk artikel heb je erover geschreven!

  2. Ik vind de boeken er allebei zo mooi uitzien, de vormgeving is echt prachtig gedaan. Ik zou er zelf eerst nog even doorheen willen bladeren, maar ik denk dat het tweede boek mij ook meer aanspreekt

  3. Wat een fijne review! Ik heb het eerste boek en vind dat er veel originele en lekkere recepten instaan, maar gebruik hem te weinig ivm de vele en lastige ingrediënten. Twijfelde daarom over het tweede boek, maar als ik dit zo lees moet ik hem misschien toch maar eens op mijn verlanglijstje zetten ;-).

    • Ja dat is wel echt een minpuntje inderdaad. Toen ik laatst iets uit het (tweede) boek maakte, was ik blij verrast dat ik van een sausje wel alles in huis had, haha! Maar in het tweede boek zijn de recepten zelf in ieder geval wel een stuk toegankelijker vind ik!

  4. Ik vind ze beide erg fijn klinken maar hetgeen wat me vaak zo afschrikt van zo’n kookboeken, net zoals jij ook aanhaalde, zijn de vele (en vaak moeilijk te vinden) ingrediënten. Zeker en vast als je alleen zou wonen, dan is dit heel wat moeilijker te doen omdat je dan te vaak dingen moet gaan weggooien.

    • Ja dat is bij deze boeken wel echt een ding. Meestal als ik hier een recept uit kies, dan bedenk dan wat ik over houd, en dan maak ik daar later in de week iets anders mee :-).

  5. Heb beide boeken thuis liggen. Van boek 1 heb ik verschillende recepten klaargemaakt, gisteren toevallig nog de pasta met zalm en courgette. Maar inderdaad er zitten niet heel veel recepten in voor diners. Volgens mij heb ik alleen tot op heden nog niets uit het tweede boek gemaakt, moet ook wel zeggen dat ik een beetje uit mijn kookflow was. Dus op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar boek 1 maar wie weet komt daar binnenkort verandering in!

    • Hmm ja, dat is bij beide boeken wel zo. Alleen de recepten zelf vind ik in het tweede boek wat toegankelijker, vooral omdat er meer voor het diner in staan. Maar nog steeds zijn het wel veel of moeilijke ingrediënten, al ligt het er wel een beetje aan wat je standaard al in huis hebt.

  6. Leuk om het verschil te lezen! Ik vind beide boeken niet zo aanspreken voor mijn relatie haha. Ik zou veel dingen nog wel eten, maar aan mijn vriend krijg ik dat echt niet aan zijn verstand gepeuterd.

  7. Goed om te weten dat er weinig diner recepten instaan. Daar zou ik denk ik best op afknappen. Diner is nu juist waar ik vaak het meest inspiratie voor wil opdoen! Wel een mooie boek verder trouwens denk ik, qua vormgeving etc. En natuurlijk leuk voor het ‘zusje van’ dat zij nu ook in de spotlights staat!

    • Ja dat vond ik erg jammer! De vormgeving is inderdaad top, en heel fijn dat in het tweede boek gewoon van alle recepten foto’s zijn. Dat miste ik wel een beetje in het eerste boek.

Een reactie plaatsen