Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Makkelijker gewoontes aanleren: pas ze aan op hoe jij bent


Het aanleren van gewoontes heeft veel te maken met jouw levensstijl en persoonlijke voorkeur. Om succesvol en makkelijker gewoontes aan te leren raad ik je daarom aan om deze daarop af te stemmen. Dit zijn mijn tips voor hoe je dat doet!

Gewoontes aanleren & persoonlijke voorkeur

Begin dit jaar las ik het boek Better Than Before van Gretchen Rubin. Dit boek gaat over het aanleren van gewoontes: welke gewoontes, hoe je dat het beste kunt doen, wat de valkuilen zijn en ga zo maar door. Het eerste deel van het boek van Gretchen gaat over zelfkennis. Wat haar betreft, en ook wat mij betreft, heeft het aanleren van gewoontes veel te maken met persoonlijke voorkeur.

Ben je altijd vroeg wakker of juist laat op? Doe je alles meteen of ben je een uitsteller? Deadlines; motiveren ze je of raak je er alleen maar gestrest van? Heb je graag veel of weinig spullen? Houd je van nieuwe dingen doen of blijf je liever bij het bekende?

Dat soort dingen hebben allemaal invloed op je gewoontes. Vroeg opstaan en een uitgebreide ochtendroutine aanhouden is makkelijker voor een ochtendmens dan voor een avondmens. Je huis opgeruimd houden is een stuk makkelijker als je maar al te graag je spullen wegdoet. En een sport vinden die bij je past is waarschijnlijk makkelijker als het je geen moeite kost om uit die comfortzone te stappen en iets nieuws te doen.

Levensstijlen die invloed hebben op je gewoontes

In Better Than Before noemt Gretchen de volgende levensstijlen die invloed kunnen hebben op je gewoontes:

  • Sta je graag vroeg op of ga je laat naar bed?
  • Werk je graag een lange tijd aan een opdracht, of heel kort en heel intensief, of ben je een uitsteller?
  • Koop je het liefst zo veel of zo min mogelijk?
  • Hou je van minimalisme of juist van overdaad?
  • Begin je graag aan nieuwe dingen of maak je graag dingen af?
  • Houd je van dingen die je al bekend zijn of van nieuwe dingen?
  • Ben je gefocust op promotie en vooruitgang, of preventie en het voorkomen van problemen?
  • Zet je liever veel kleine stappen of een aantal grote?

Een aantal die ik er zelf nog aan toe wil voegen:

  • Volg je graag een expert of zoek je liever alles zelf uit?
  • Werk je graag volgens een vast schema of doe je dingen liever spontaan?
  • Houd je van veel afwisseling of doe je liever één taak voor langere tijd achter elkaar?

Tot slot beschrijft Gretchen ook vier belangrijke persona’s, die te maken hebben met hoe je omgaat met verwachtingen. Klik hier om meer over deze persona’s te lezen.

En zo kun jij zelf vast ook nog een aantal vragen bedenken die iets zeggen over wie jij bent en op welke manier je dingen graag doet. Beantwoord deze vragen voor jezelf!

Om nog meer over jezelf te weten te komen kun je ook persoonlijkheidstests maken. In deze artikelen deel ik verschillende van die tests:

Bedenk of jouw gewoontes wel bij je passen

Leg je antwoorden op bovenstaande vragen naast de gewoontes die je hebt.

Passen jouw gewoontes eigenlijk wel bij je levensstijl en karaktereigenschappen?

Ik noemde net al een aantal voorbeelden. Zo is een uitgebreide ochtendroutine niets voor een nachtuil. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden:

  • Een paar keer per week naar de sportschool gaan past beter bij je dan elke dan push ups doen wanneer je het liefst grote stappen zet (en vice versa);
  • Wanneer je van graag veel koopt is sparen een uitdaging. Maak daarom verschillende potjes en zie het als geld uitgeven aan een bepaald spaardoel;
  • Je elke dag aan dezelfde gewoonte houden is een mooi streven, maar waarschijnlijk ook doodsaai als je van nieuwe dingen houdt. Zorg voor uitdaging door een 30-dagen-doel te stellen of door de gewoonte steeds op een andere manier uit te voeren. Of maak van afwisseling een gewoonte, kook bijvoorbeeld elke dag iets anders gezonds.

En soms gaat het niet eens om de gewoonte, maar om de gedachte achter de gewoonte. Mooi voorbeeld uit Better Than Before: recyclen is een goede gewoonte, maar voor iemand die gericht is op promotie zal dit zijn om het milieu te verbeteren, terwijl voor iemand gericht op preventie de motivatie kan zijn om een boete te voorkomen. Denk dus ook na over je motivatie achter je gewoontes en of deze past bij je levensstijl.

Je kunt het zelfs nog breder trekken. Dwing jij jezelf je huis vol te zetten met gezellige prullaria terwijl je eigenlijk liefst zo min mogelijk spullen hebt? Dan moet je misschien iets veranderen. Kijk of de dingen die jij doet ook passen bij hoe jij in het leven staat en wat je belangrijk vindt.

Stem je gewoontes af op jouw levensstijl

Wanneer je kritisch naar al je gewoontes hebt gekeken, kun je er waarschijnlijk zo een aantal aanwijzen die eigenlijk beter op een andere manier uitgevoerd kunnen worden. Bedenk nu hoe je dat kunt doen!

Waarom vind je dat een bepaalde gewoonte nu niet ideaal is en hoe kun je deze verbeteren?

Een aantal dingen die je kunt doen zijn:

  • Iets vaker of minder vaak doen
  • Ergens meer of minder tijd aan besteden
  • Er meer of minder druk achter zetten
  • Helemaal stoppen met de gewoonte en ‘m afleren

Een tijd terug schreef ik al een blogpost over plannen. Ook daar kun je dit namelijk op betrekken: plan je liever heel veel kleine taken of een paar grote? Ik beschreef een ideale middenweg, maar wie weet past één van de twee gewoon het beste bij je. Probeer het dan ook niet anders te doen!

Kijk tot slot ook naar de gewoontes die je jezelf eigenlijk nog zou willen aanleren. Misschien heb je daar een lijst van, of misschien denk je bij een bepaalde gewoonte, als iemand anders het erover heeft, altijd “dat wil ik ook”. Denk eens na of deze gewoontes echt bij je passen en als dat het geval is, waarom het nog geen gewoontes zijn. Is er een manier om de gewoonte beter bij je te laten passen, zodat je vandaag meteen aan de slag kan met het aanleren ervan?

Heb jij al eens op deze manier naar je gewoontes gekeken?

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie