Ik schrijf vaak over hoe belangrijk het is om dromen te hebben, doelen op te stellen en te gaan voor wat je wil. Maar wat nou als je zo’n doel behaald hebt? Je dromen waargemaakt hebt? Wat heb je dan nog om voor te leven? Het klinkt heel dramatisch, maar ergens zit er wel een waarheid in.

Geen eindstreep

Een goed doel is wat mij betreft dan ook eigenlijk geen doel. Tenminste, het is wel iets wat je kunt behalen, maar ideaal gezien niet iets dat voorbij gaat. Het kunnen leven van een bepaald beroep of misschien van je eigen bedrijf is voor mij een voorbeeld van een doel zonder eindstreep. Als je eenmaal dat bereikt hebt, kun je, als je je ervoor blijft inzetten, dat je hele leven blijven doen. Of in ieder geval heel wat jaren, tot je misschien weer behoefte hebt aan iets anders.

Concrete doelen

Het wordt vaak gezegd, en ik zeg het ook en sta er nog steeds achter, dat het belangrijk is om je doelen concreet te maken. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk de GOST methode die ik een tijdje terug uitlegde. Hierin schrijf je je doelen uit in kleine stappen die je moet behalen, om uiteindelijk dat doel te kunnen behalen. Maar je kunt nog zo goed plannen hoe je die baan gaat vinden, samen met je vriend een huis gaat kopen of eindelijk die wereldreis kunt betalen: eigenlijk begint het pas echt als je dat doel hebt behaald.

Je lifestyle als doel

Ik schreef het laatst ook al, het is niet verkeerd om ook te genieten van alles wat er nu gebeurt in je leven. Maar zou het niet mooi zijn als jouw ideale leven je doel is? Dus niet die ene geweldige baan vinden, maar op zo’n manier werken dat jij er heel gelukkig van wordt. Hoe of wat is voor iedereen anders. De een wordt waarschijnlijk blij van een vast ritme met een vast aantal uur waarin je voor een baas werkt, terwijl de ander geniet van onregelmatige diensten en onverwachte vrije uurtjes, en een derde liever helemaal niet voor een baas werkt maar juist als zelfstandige alle uren zelf wil indelen. En dan heb ik het alleen nog maar over uren. Waar of met wie je het liefste werkt, wat je het liefste doet… Voor iedereen is dat anders. Maar ook hoe je je vrije tijd indeelt, hoe je werk en vrije tijd combineert, aan welke hobby’s je de meeste tijd besteedt… Hoe zou jij dat ideaal gezien doen? Denk daar eens over na, maak daarvan je doel en ga op zoek naar een manier om dát te bereiken, net zo lang tot je merkt dat het niet meer bij je past. Want misschien lijken die flexibele uren je nu ideaal, maar werk je over tien jaar als moeder het liefst onder schooltijd. Je ideale lifestyle als doel dus.

Dus: hoe zou jij het liefst je leven indelen? Bedenk het, schrijf het op, praat erover met anderen en ga het waarmaken!

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit