Doelen bereiken: volg deze 4 stappen


Als je doelen hebt opgesteld, is de volgende stap om aan de slag te gaan en je doelen te bereiken. Maar doe je dat, doelen bereiken? In dit artikel deel ik hoe je doelen kunt omzetten in acties, die je vervolgens op je planning kunt zetten. Dan is het slechts nog een kwestie van je planning volgen!

Stel SMART jaardoelen op

De eerste stap die je moet zetten om je doelen te bereiken, is dat je duidelijke doelen stelt. Ik raad je aan om hiervoor de SMART methode te gebruiken, omdat deze je helpt om complete, meetbare en haalbare doelen te stellen. Lees het artikel waarin ik je help om SMART doelen te stellen.

Ik raad je ook aan om niet te veel doelen te stellen, want dan wil je straks alles door elkaar doen en zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. Kies maximaal drie tot vijf doelen, afhankelijk van hoe complex deze zijn en hoeveel tijd het kost om ze te bereiken.

Tot slot adviseer ik je om doelen te stellen voor een wat langere termijn, bijvoorbeeld een jaar. Een jaar is aan de ene kant niet extreem lang waardoor je redelijk goed kunt inschatten hoeveel tijd je hebt, maar wel lang genoeg om grotere doelen te kunnen bereiken.

Vertaal jaardoelen naar kwartaaldoelen

Nadat je SMART jaardoelen hebt gesteld, is de volgende stap om deze te vertalen naar kwartaaldoelen. Het jaardoel lijkt nu waarschijnlijk nog ver weg. Met een kwartaaldoel kun je je jaardoel concreter maken. Met een kwartaaldoel stel je een kleiner doel, wat bijdraagt aan het behalen van je jaardoel.

Dat kun je op verschillende manieren aanpakken:

Een kwart behalen

De makkelijkste manier is om te kijken hoe je een kwart van het jaardoel kunt bereiken. Dus stel, je wilt €10.000,- sparen, bedenk dan een concreter doel waarmee je de eerste €2.500,- gaat sparen. Bijvoorbeeld: je huis opruimen en alle spullen die je niet meer gebruikt verkopen. Dat is een concreter doel dat je uit kunt werken in acties.

Voorbereidingen treffen

Sommige doelen zijn niet zo makkelijk op te splitsen: er is één punt waarop ze behaald zijn, en het enige wat je kunt doen is daar naartoe werken. Denk aan het behalen van een diploma of promotie. Bedenk dan wat de eerstvolgende stap is om dichter bij dat doel te komen. In het geval van het diploma betekent dat misschien wel op zoek gaan naar een afstudeerstage die je goed bevalt, zodat je een fijne plek hebt om naar dat diploma toe te werken.

Probeer in te schatten wat haalbaar is in drie maanden. Zorg dat je niet een te groot doel stelt wat je nooit binnen 3 maanden kunt halen, want dat zal demotiverend werken. Maar zorg ook dat je niet een te klein doel stelt wat je binnen een maand kunt halen, waarna je achterover kunt gaan leunen. Maak na een maand ook de balans op: heb je ongeveer 1/3 van het werk gedaan? Zo niet, kijk of je het doel kleiner of groter kunt maken.

Vertaal je kwartaaldoel naar concrete taken

De derde stap is om vanuit dit kwartaaldoel concrete taken op te stellen. Dit zijn dus taken die je moet afronden om het doel te behalen. Onder een taak versta ik een actie die je uit kunt voeren en vervolgens af kunt vinken.

Bij het eerste voorbeeld wat ik zojuist noemde – je huis opruimen en alle spullen die je niet meer gebruikt verkopen – kun je bijvoorbeeld de volgende acties uitwerken:

 • Kleding opruimen en verzamelen wat weg kan
 • Keuken opruimen en verzamelen wat weg kan
 • (…)
 • Kleding online zetten om te verkopen
 • Aanmelden voor rommelmarkt
 • Meedoen aan rommelmarkt en spullen verkopen

En ga zo maar door. Zie je hoe concreet dat grote jaardoel wordt? Dit zijn concrete dingen waarmee je zó aan de slag kunt. Laten we het tweede voorbeeld erbij pakken, op zoek gaan naar een afstudeerplek:

 • Oriënteren op mogelijke bedrijven waar ik zou willen afstuderen
 • Een shortlist maken van bedrijven waar ik ga solliciteren
 • Controleren of ik connecties heb bij deze bedrijven en eventueel hen benaderen
 • Mijn CV updaten
 • Een motivatiebrief schrijven voor elk van de bedrijven
 • Mijn CV en motivatiebrief opsturen
 • Bij geen reactie op sollicitatie, nabellen

En ga zo maar weer door. Ook hierbij maak je zo dat doel dat nog ver weg lijkt, namelijk een diploma in handen krijgen, heel concreet.

Zet de taken op je planning

De laatste stap is dan natuurlijk: zet die taken ook echt op je planning! Zo komen ze terug in je dagelijkse werkzaamheden en ga je er ook écht mee aan de slag. Misschien heb je al een methode waarmee je heel fijn plant, gebruik deze dan zeker! Heb je nog wat moeite met het maken van een planning, lees dan de blogpost waarin ik je uitleg hoe je een planning kunt maken in 4 stappen.

Andere planmethodes die je wellicht interessant vindt, zijn:

Zoals je hebt kunnen lezen is dé manier om je doelen te kunnen bereiken dus: maak ze concreet en zet wát je moet doen om het te bereiken op je planning. Dan kun je ook daadwerkelijk aan de slag om die grote doelen over een jaar ook echt behaald te hebben.

Heel veel succes!

Wil jij delen welk doel jij gaat bereiken? Heb je nog aanvullende tips?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Doelen bereiken: volg deze 4 stappen

Ontvang gratis tips en updates (incl. werkblad)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus: het PDF werkblad SMART doelen stellen!

Powered by ConvertKit

4 gedachten over “Doelen bereiken: volg deze 4 stappen”

 1. Goeie uitleg! Ik doe het niet helemaal op deze manier, maar sinds ik thuis studeer merk ik wel dat het ontzettend fijn is om centrale doelen te stellen – bijvoorbeeld minor afmaken, theoretisch kader van afstudeeronderzoek schrijven, laatste keuzevak-opdrachten afmaken – en die in kleinere doelen en vervolgens concrete taken om te zetten. Door voor elke week een vier- of vijftal doelen te stellen, wat dus concrete taakjes zijn, kan ik met kleine stappen toch elke dag dichter bij het behalen van een groot doel komen en dat is zo fijn!

  Beantwoorden
  • Zeker weten! In dit artikel vind je hiervoor een hele lijst met inspiratie. Wellicht kun je daar iets uitkiezen! Daarnaast heb je wellicht ook iets aan dit artikel, waarbij je een stappenplan kan downloaden dat je kan helpen om vage ideeën te verwerken naar concrete doelen. Heel veel succes ermee!

   Beantwoorden

Plaats een reactie