Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Boekentip: 52 Small Changes for the Mind


In het boek 52 Small Changes for the Mind van Brett Blumenthal staan 52 uitdagingen die helpen je mentale gezondheid te verbeteren. Een jaar lang elke week een nieuwe uitdaging in het teken van geluk, productiviteit, stressvermindering en geheugenverbetering. Ik vertel waar het boek precies over gaat en wat ik er van vind!

Ik kwam 52 Small Changes for the Mind tegen in de Urban Outfitters in New York. Ik nam het boek uiteindelijk niet mee omdat ik wist dat ik een zware koffer had en het boek was in Nederland ook gewoon te bestellen. Uiteindelijk bestelde ik het in mei via Bol.com en daar heb ik geen spijt van gehad!

Waar gaat 52 Small Changes for the Mind over?

Waar er de afgelopen jaren honderden boek zijn uitgekomen over gezond eten, miste schrijfster Brett Blumenthal soortgelijke boeken over je mentale gezondheid. En dus ging ze zelf aan de slag! Op basis van allerlei onderzoeken heeft ze een boek samengesteld met 52 kleine veranderingen die je mentale gezondheid stuk voor stuk bevorderen. Hierbij zijn de vier hoofddoelen:

  • Improve memory (je geheugen verbeteren)
  • Minimize stress (stress verminderen)
  • Increase productivity (productiviteit verhogen)
  • Boost happiness (gelukkiger worden)

Mooie doelen wat mij betreft! En dit heeft ze in een format gegoten waarbij het de bedoeling is dat je een jaar lang elke week met één van de uitdagingen aan de slag gaat. Wel geeft ze daarbij zelf al aan dat het aan jou is of je er ook precies een jaar over doet, want wat haar betreft kun je er zo lang of kort over doen als je wilt. De uitdagingen variëren van heel simpel (“lach vaker”) tot wat meer tijdrovender (“begin met een journal”).

Het boek is trouwens op dit moment alleen in het Engels beschikbaar.

52smallchanges2

Hoe is het boek ingedeeld?

Bij elke uitdaging vind je de symbolen van de vier doelen die van toepassing zijn op de uitdaging, waarbij heel wat uitdagingen bijdragen aan elk van de vier bovengenoemde doelen. Daarna introduceert ze het onderwerp en legt ze uit waarom dit belangrijk is voor je mentale gezondheid. Vervolgens geeft ze praktische tips om ermee aan de slag te gaan. Hierbij geeft ze vaak een heleboel verschillende tips, zodat je zelf kunt kiezen hoe je precies met het doel aan de slag wilt gaan. Bij sommige uitdagingen horen zelfs praktische werkbladen die je in kunt vullen, deze vind je achterin het boek.

Ik zal één van de uitdagingen nog uitgebreid uitlichten om je een goed beeld te geven! De uitdaging van de eerste week is om te starten met het schrijven van een journal. Volgens Brett draagt dit bij aan alle bovengenoemde doelen. Het opschrijven van je gedachtes helpt je er beter over nadenken. Je wordt bewuster van je emoties en gedachten, wat persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Ze verwijst naar een onderzoek waar angst en depressiviteit verminderden nadat cliënten schrijfopdrachten deden die te maken hadden met emoties. Dit effect was er niet plaats bij degenen die schreven over dingen die niet met emoties te maken hadden!

Na nog wat meer voordelen geeft ze tips en inspiratie. Zo deelt ze tips over hoe te beginnen (want het is best raar om opeens je gedachten op te schrijven als je dat normaal nooit doet), ze motiveert je door aan te geven dat er geen “perfecte manier” is, ze inspireert met ideeën over hoe je het aan zou kunnen pakken, kaart de veiligheid van je journal aan én geeft de tip dat wanneer je niet van schrijven houdt, je bijvoorbeeld ook zou kunnen filmen, geluid opnemen, tekenen of schilderen. Ze draait nergens omheen waardoor dit alles op vier pagina’s past – je leest het dus in vijf minuten.

Een greep uit de andere uitdagingen: luister (vaker) muziek, stel doelen, mediteer, lees, wees minder kritisch, wees opener, blijf leren, wees creatief, overwin je angsten en nog veel meer!

Het doet je trouwens misschien denken aan The Happiness Project, waarin Gretchen Rubin een jaar lang aan de slag ging met gelukkiger worden en waar elke maand een ander thema centraal stond. Maar waar The Happiness Project vooral een persoonlijk verslag van Gretchen is, is 52 Small Changes for the Mind een veel praktischer boek. Jij wordt door middel van tips en inzichten uit onderzoeken gemotiveerd en aan het werk gezet.

52smallchanges3

52smallchanges4

Wat vind ik van het boek?

Nu je weet waar 52 Small Changes for the Mind over gaat, is het natuurlijk tijd voor mijn oordeel. Wat vind ik ervan? Ik heb geprobeerd om het stuk hierboven neutraal te schrijven, maar misschien merkte je al dat ik echt heel enthousiast ben.

Het boek motiveert

Ik vind het idee van elke week met één uitdaging bezig zijn super leuk. Bovendien heb ik een hoofdstuk zo gelezen, waardoor ik zonder dat ik het door heb steeds verder kom in het boek. En doordat het losse hoofdstukken zijn moet je niet steeds teruglezen waar het ook alweer over ging, wat ik nog wel eens heb wanneer ik even geen tijd heb gehad voor een boek. Ik vind het leuk om ermee bezig te zijn.

Het boek is heel enthousiast geschreven, maar ook heel praktisch. Geen lange verhalen, maar gewoon de feiten: ga aan de slag met een journal, wat dat helpt tegen stress en maakt je gelukkiger. De berg aan praktische tips die nog na die motivatie volgen maken dat ik meteen aan de slag wil gaan, en ja, ik ben dus met zo’n journal begonnen! Ook vind ik het enorm fijn dat er steeds verwezen wordt naar onderzoeken, dat maakt al het advies geloofwaardig en motiveert an sich al.

De onderwerpen en tips zijn misschien niet super origineel, zo heb je vast wel eens gelezen dat doelen stellen helpt, dat mediteren goed voor je is en dat het belangrijk is om zo nu en dan eens uit je comfort zone te stappen. Maar het feit dat het zo motiverend geschreven is en alle voordelen op een rijtje staan, onderbouwd met onderzoeksuitkomsten en aangevuld met praktische tips en inspiratie, maakt het voor mij zeker de moeite waard. Bovendien is dit de perfecte reden om nu eens écht aan de slag te gaan met al die dingen die goed voor je zijn en die je o-ja-ooit nog eens wilde gaan doen.

Even over nadenken

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan dit boek? Zeker wel. Ik ging super enthousiast aan de slag met het journal in de eerste week, maar feit blijft, je moet wel tijd vrij maken voor deze uitdagingen. En hoewel sommige uitdagingen mij totaal geen moeite kosten (een paar weken later was het “maak lijstjes” wat ik toch al standaard doe), kosten een heleboel andere dingen dat wél. Eigenlijk leer je jezelf elke week een nieuwe gewoonte aan en dat is best wat. Zo’n journal zit niet meteen in mijn systeem en om alles echt te laten weten is het idee wel dat je de gewoonte ook na die ene week volhoudt.

Wat nu voor mij helpt is om het boek als reminder op mijn to do lijst te zetten. Vervolgens houd ik in het journal bij hoe het ervoor staat met de andere gewoontes, zodat ik niets vergeet. En dat werkt voor mij, maar het is nog geen automatische gewoonte. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag!

Ik ben nu trouwens bij week 6 (op het moment van schrijven), dus nog niet zo heel ver. Ik ben benieuwd hoe het me de komende weken afgaat maar ik hoop dat ik dit ook echt een jaar vol kan houden. Of misschien langer, dat als het dan een keer slechter gaat ik een week “opnieuw” doe. Ik kan me voorstellen dat ik er niet altijd tijd voor kan maken namelijk ;-). Misschien kan ik over een tijdje dan eens een update geven over hoe het gaat!

Update: mijn ervaringen na een half jaar

In 2017 ben ik opnieuw begonnen met het 52 Small Changes project en na een half jaar deelde ik hoe dit mij afgaat en of ik nog steeds zo enthousiast ben over dit boek. Klik hier om dat artikel te lezen!

Je koopt 52 Small Changes for the Mind op Bol.com:

Wat vind jij van 52 Small Changes for the Mind? Zou jij de uitdagingen aangaan?

Pin dit op Pinterest:

52smallchanges6

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

9 gedachten over “Boekentip: 52 Small Changes for the Mind”

    • Ja heel praktisch vind ik het, en heel fijn dat het weinig moeite kost om erbij te pakken! Het zijn simpele dingen, maar wel fijn om er zo bewust mee bezig te zijn en bij stil te staan.

      Beantwoorden

Plaats een reactie