The Happiness Project! Ik word blij van de titel alleen. Mijn interesse voor dit boek werd gewekt door de vrolijke kaft. Toen ik op de achterkant las waar het boek precies over ging, moest het mee naar huis. Dit vond ik van The Happiness Project!

Wat is The Happiness Project?

The Happiness Project is geschreven door Gretchen Rubin. In het boek neemt ze je mee op haar zoektocht naar happiness. Gretchen is niet vies van een beetje achtergrondonderzoek en ook niet van plannen en dus gaat ze heel geordend op zoek naar happiness. Een jaar lang kiest ze voor elke maand een thema en stelt ze enkele doelen binnen dat thema, die ze die maand (en de maanden erna) gaat naschreven. Ik las het boek in het Engels en dit staat op de achterkant:

“Gretchen Rubin had an epiphany one rainy afternoon in the unlikeliest of places: a city bus. “The days are long, but the years are short,” she realized. “Time is passing, and I’m not focusing enough on the things that really matter.” In that moment, she decided to dedicate a year to her happiness project.

In this lively and compelling account, Rubin chronicles her adventures during the twelve months she spent test-driving the wisdom of the ages, current scientific research, and lessons from popular culture about how to be happier. Among other things, she found that novelty and challenge are powerful sources of happiness; that money can help buy happiness, when spent wisely; that outer order contributes to inner clam; and that the very smallest of changes can make the biggest difference.”

Happiness project

Wat staat er in het boek?

In het boek neemt Gretchen je op een leuke manier mee in haar year of happiness. Het boek begint met een motiverende tekst voor jou, als lezer, om te starten met je eigen happiness project. Daarna vertelt ze wat er aan haar eigen project vooraf ging.

De rest van het boek is gevuld met verslagen van elke maand. Zo staat januari in het teken van vitality, met als doel om meer energie te krijgen. Hier gaat ze mee aan de slag door eerder te gaan slapen, meer te sporten, haar hele huis uit te ruimen, een vervelend klusje te doen wat ze allang heeft uitgesteld en door zich energieker te gedragen. En dit doet ze niet zonder reden, nee allemaal omdat onderzoek heeft aangetoond dat je daar beter van wordt.

Naast dat je op een leuke en inspirerende manier wordt meegenomen in Gretchen’s jaar, leer je dus ook het een en ander over waar mensen nu eigenlijk happy van worden en hoe je dat het best kunt naschreven. Naast vitaliteit behandelt ze thema’s als vriendschap, werk, vrije tijd en mindfulness.

In de laatste hoofdstukken van The Happiness Project vertelt Gretchen wat er happily ever after met haar gebeurde en hoe je aan de slag kan met je eigen happiness project. Het eindigt met handige tips rondom de verschillende thema’s die in het boek aan bod zijn gekomen.

Wat vond ik van het boek?

Ik vond het boek enorm inspirerend en leerzaam, maar ik ben dan ook iemand die zich wel met Gretchen kan identificeren en ook graag overal lijstjes, doelen en planningen voor bedenkt. Ik kan me voorstellen dat wanneer je zo niet in elkaar zit, je dit boek heel veel onzin en “te veel moeite” vindt.

Voor mij werkte The Happiness Project aanstekelijk en liet het me nog eens nadenken over waar ik nu eigenlijk happy van wordt en dat het helemaal niet egoïstisch is om dat na te streven. Ik kon me niet met alle thema’s identificeren (ouderschap? eeuwigheid?), maar daar stonden heel veel handige weetjes en veel inspiratie tegenover. Fijn boek dus!

Het boek is voor €7,49 op Bol.com verkrijgbaar.

Heb jij dit boek wel eens gelezen? Maak jij ook overal lijstjes voor of vind je dit te ver gaan?

Dit boek op je verlanglijst? Pin de blogpost op Pinterest:

Happiness project

Deze blog bevat affiliate links. Meer informatie

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit