Wat zijn affirmaties en hoe stel je ze op? (+ werkblad)


Affirmaties kunnen jou helpen bij het bereiken van je doelen, of bij het sturen van jouw leven in de richting die jij wil. In deze blogpost leg ik hier meer over uit en help ik je op weg bij het opstellen van jouw persoonlijke affirmaties!

Wat zijn affirmaties?

Wie kent Henry Ford’s beroemde quote niet:

Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right.

Dat is precies waar affirmaties om draaien. Affirmaties zijn in principe een stuk tekst – zo kort of zo lang als jij wil – waarin je verwerkt wat jij wilt behalen. Door de tekst dagelijks te herhalen, heeft het invloed op je mindset: simpelweg door herinnerd te worden aan je doelen, is het on top of mind, heb je er meer focus op en kan het dus ook gemakkelijker worden om het te behalen. Zo heb je niet na een paar maanden het gevoel “o ja ik wilde eigenlijk dit en dit doen”, want je wordt er steeds aan herinnerd. Ook ga je er als vanzelf in “geloven”, je raakt ervan overtuigd dat wat er in jouw affirmaties staat, jij ook kunt bereiken. En zo’n positieve instelling is veel waard!

Wat voor informatie vind je in affirmaties?

In het boek The Miracle Morning (lees hier mijn blog daarover) wordt ook aandacht besteed aan affirmaties. Het is één van de zes onderdelen van de de Miracle Morning routine. Volgens de schrijver zijn er vijf onderdelen van affirmaties:

 • Wat je wilt bereiken (je doelen)
 • Waarom je het wilt bereiken (je motivatie)
 • Wat voor iemand je moet zijn om het te bereiken
 • Wat je gaat doen om het te bereiken (hoe)
 • Inspirerende quotes (want inspirerend)

Hoe kun je affirmaties indelen?

Deze vijf onderdelen gebruik ik in zekere zin ook als basis voor mijn eigen affirmaties. Ik zal proberen uit te leggen hoe deze zijn ingedeeld. Ik vind dit erg fijn werken en zou dit dus zeker ook aan jou aanraden.

Ik begin met een korte alinea als introductie over deze maand en waar deze voor mij om draait. (Je kunt ook een jaar of gewoon geen tijdsbestek kiezen als je dat wilt.) Daarna neemt elk van de doelen die ik belangrijk vind één alinea in beslag en ik eindig met een alinea vol motiverende zinnen (à la you can do it). Dat zijn dus de quotes waar de schrijver het over had.

Elk van die losse alinea’s met doelen begint met het eigenlijke doel. Vervolgens leg ik uit waarom ik dit doel belangrijk vind (mijn motivatie), en eindig met wat ik ga doen om dit doel te behalen. Voor gewoontes of wat dan ook werkt het hetzelfde: onderbouw voor jezelf welke gewoonte je wilt aanleren of verbeteren, schrijf op waarom je dit wilt en ook hoe je het gaat doen. Zo krijg je steeds een reminder van wat belangrijk is.

Wat kun je in jouw affirmaties zetten?

Misschien heb je geen doelen, of heb je op dit moment gewoon niet zo’n duidelijk beeld van wat er belangrijk is. Of weet je dat ergens wel, maar vind je het lastig om dit op papier te zetten. Ik heb een aantal blogs geschreven die jou hierbij kunnen helpen en inspireren:

 • Bereik jouw Level 10 Succes: hierin bespreek ik verschillende aspecten die je kunt beoordelen van level 1-10 om ze op basis hiervan te verbeteren. Het zijn eigenlijk stuk voor stuk verschillende gebieden in je leven, dus deze blogpost raad ik je aan als je niet weet waar je moet beginnen.
 • Doelen die je dit jaar voor jezelf kunt stellen: hierin gaf ik inspiratie voor allerlei uiteenlopende, specifieke doelen die je voor jezelf kunt stellen. Ook weer heel relevant hierbij.
 • Gewoontes die je jezelf aan kunt leren: in deze blogpost vind je een uitgebreide lijst met allerlei gewoontes die je mogelijk wilt aanleren en/of verbeteren.
 • 25 dingen die je op je bucket list kunt zetten: hierin vind je inspiratie voor een bucket list. Dit is wat meer gericht op de lange termijn, dus als je daar naar op zoek bent kan deze blogpost je helpen!

Tot slot kun je jezelf afvragen: hoe ziet voor mij een perfect leven eruit? En wat kan ik doen om dit te bereiken?

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang werkblad affirmaties opstellen

Om je een handje op weg te helpen met het opstellen van de tekst voor jouw affirmaties, heb ik een praktisch werkblad gemaakt. Hierin vind je 8 vragen die jou kunnen helpen bij het opstellen van je affirmaties, plus ik leg daarna uit hoe je je jouw antwoorden in een sterk en motiverend verhaal kunt verwerken.

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang het werkblad affirmaties opstellen als gratis bonus:

Ontvang gratis tips en updates (incl. werkblad)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus: PDF werkblad affirmaties opstellen!

Powered by ConvertKit

Was jij al bekend met affirmaties? Wat vind je ervan?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

(Deze blogpost bevat affiliate links, lees hier meer)

Wat zijn affirmaties en hoe stel je ze op? (+ werkblad)

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails & krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

9 gedachten over “Wat zijn affirmaties en hoe stel je ze op? (+ werkblad)”

 1. Als je affirmatie(s) in 1 woord samen te vatten zijn, verwerk het dan in een wachtwoord dat je dagelijks gebruikt. Zo word je er steeds weer aan herinnerd aan het doel dat je wilt behalen!

  Beantwoorden
 2. Fijne info! Ik ben wel veel bezig met doelen in de vorm van life goals, maar misschien ga ik hier ook eens iets mee doen om het wat concreter en dagelijkser te maken :)

  Beantwoorden
  • Ja die kun je hier juist heel handig in verwerken! Zeker als je erbij zet waarom je het graag wilt behalen etc. en dat herhaalt. Het gaat erom dat je er zo elke dag aan herinnerd wordt :-)

   Beantwoorden
 3. Wooow, dit komt echt precies op het juiste moment! Ik heb zojuist de ochtend besteed om de TMM NL fbgroep door te zoeken of mensen hier tips voor hadden! Maar met dit werkblad kan ik zeker aan de slag! Ik ga hem zo even uitprinten! Dankjewel!

  Beantwoorden
 4. Aaah ja wat tof dat je hier stuk over schrijft. Ik ben deze hele maand al de Brian Tracey (mijn held) challenge aan het doen en vind het echt geweldig! Affirmaties zijn dus wat mij betreft echt iets wat je vooruit kan helpen: you go girl!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

een × vier =