Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Je dag productief beginnen (zelfs voor school of werk)


Een goede start van de dag brengt je meteen in de positieve flow om de hele dag productief te zijn. Maar hoe kun je je dag productief beginnen? Wat IS dat? En hoe kom je uit bed ervoor? Ik deel mijn tips!

Sinds augustus werk ik fulltime en ben ik dus elke doordeweekse ochtend op tijd uit de veren. Meestal vertrek ik rond half 8 thuis. En eerlijk is eerlijk, op sommige ochtenden krijg ik mezelf absoluut niet uit bed. Dan spring ik er om 7 uur uit, moet haasten, denk dat ik het wel red maar uiteindelijk natuurlijk toch niet, en mis ik de bus die ik eigenlijk wilde halen. Nu is dat op zich geen groot probleem, want mijn bus rijdt ’s ochtends elke 10 minuten. Maar echt fijn mijn dag beginnen? Dat doe ik niet op die manier.

Op ochtenden waarop ik beter uit bed kom, loop ik hard, of maak ik een sapje, of schrijf ik artikelen, of werk ik mijn mail weg. Een productief begin van de dag dus! Maar wat maakt nu dat het op die ochtenden wél lukt? En hoe bepaal je wat voor jou een goed begin van de dag is?

Ben jij ook hele dagen van huis, en zou je je dagen graag wat beter beginnen? Of heb je juist tijd ’s ochtends (omdat je bijvoorbeeld pas later op school hoeft te zijn), maar wil je die beter besteden (dus niet slapend)?

Lees mee!

Hoe begin jij een dag productief?

Om daadwerkelijk een productieve ochtend te hebben, is het wel zo belangrijk om te weten wat dat voor jou inhoudt. De één kan het heel nuttig vinden om tijd te besteden aan het lezen van een boek, de ander voelt zich dan juist niet productief.

Wat doe je op een productieve ochtend

Bedenk welke activiteiten jij graag ’s ochtends (en liefst elke ochtend!) zou doen om je dag goed te starten. Waarmee begin jij je dag goed?

Wellicht is dat van iets actiefs, zoals sporten, maar dit kan bijvoorbeeld ook een deel van je huis opruimen of schoonmaken zijn. Daar word je goed wakker van!

Of misschien heb je ’s ochtends vroeg heel veel concentratie, en kun je het beste activiteiten doen waar je dit voor nodig hebt, zoals schrijven, een opdracht maken voor school of een boek lezen.

Nog een andere optie is dat je het fijn vindt om ’s ochtends meteen het gevoel te hebben dat je al veel gedaan hebt, en dan zou je een heleboel kleine klusjes kunnen oppakken. Mails verwerken, post doornemen, een rondje social media (mits je het daarna met rust laat). Bedenk wat voor kleine klusjes er op jouw to do lijst staan en pak deze meteen op. Ideaal gezien zet je deze ’s avonds al even op een rijtje.

Tot slot kan het nuttig zijn om de ochtend te besteden aan zelfontwikkeling, omdat je op dat moment meestal nog veel focus hebt en nog niet bent afgeleid door de loop van de dag. Dit is het idee van The Miracle Morning. Activiteiten waar je aan kunt denken zijn in een dagboek schrijven, mediteren, affirmaties lezen, visualiseren of informatieve boeken lezen (vakblogs kan ook!).

Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig

Als je op een rijtje hebt gezet wat je graag doet om de ochtend voor jou productief te maken, bedenk dan hoeveel tijd je daarvoor nodig gaat hebben.

Zet op een rijtje welke activiteiten je wilt doen en daarachter hoeveel minuten je aan elke activiteit gaat besteden. Wees hierbij realistisch, over veel dingen doe je waarschijnlijk langer dan je denkt. Houd daarbij alvast rekening met hoe jouw ochtenden eruit zien. Vertrek je dagelijks om 7 uur naar je werk, dan lukt het je waarschijnlijk niet om daarvoor nog 3 uur lang andere dingen te doen.

Nu je weet hoeveel tijd je nodig hebt voor jouw productieve ochtend, kun je uitrekenen hoe laat je moet gaan opstaan. Heb je bijvoorbeeld een half uur nodig voor de extra activiteiten, en ben je nu altijd precies op tijd klaar om naar je werk te vertrekken? Dan zul je een half uur eerder moeten opstaan.

Heb je geen tijd waarop je naar je werk moet, of wisselt die tijd? Beslis hoe je daarmee omgaat. Een ochtendroutine werkt het best als je hem ook echt elke dag op hetzelfde tijdstip uitvoert. Kijk of dat een optie voor je is, en beslis op welk tijdstip jij wilt opstaan, en op welk tijdstip je met de rest van je activiteiten voor die dag wilt starten.

Hoe zorg je dat je ochtenden productiever worden

Heel leuk die ideeën voor een productieve ochtend, maar hoe maak je ze waar? Hoe zorg je dat je je morgen niet weer verslaapt en dat er alsnog niets van je mooie plannen komt? Het belangrijkste is natuurlijk dat je daarvoor op tijd opstaat.

Bedenk waarom je wilt opstaan

Bedenk ten eerste waarom het voor jou belangrijk is om op te staan. Je wilt een fijne ochtend hebben, en je hebt bedacht wat je op zo’n ochtend wilt doen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Als je niet opstaat wanneer de wekker gaat, gaat je plan niet lukken. Houd dat in je achterhoofd wanneer je eigenlijk niet wilt opstaan, maar ook al ’s avonds voordat je naar bed gaat.

Ga eerder naar bed

Dit vind ik zelf het allerlastigste van alle tips in deze blogpost, want ik kan nogal een nachtuil zijn. Maar een chronisch slaaptekort is nu ook niet bepaald bevorderlijk voor een fijne ochtend (voor niets eigenlijk, maar daar kan ik nog weleens een andere blogpost aan besteden). Doodop wakker worden maakt het opstaan én de rest van je dag nu niet bepaald makkelijker.

Bedenk daarom hoeveel slaap jij nodig hebt om uitgerust wakker te worden (als je uitgerust wakker wordt vallen je ogen dus gedurende de dag niet meer dicht, maar heb je energie en focus). Waarschijnlijk kun je daarvoor 7,5-8 uur aanhouden. Ik sta het liefst om 6 uur op, wat betekent dat ik ’s avonds rond 10 uur naar bed probeer te gaan (hey ik ben ook niet perfect).

Wat jou kan helpen om eerder naar bed te gaan is bijvoorbeeld het bedenken van je avondroutine. In mijn geval is dat, dat ik het liefst rond 10 uur mijn laptop sluit en me klaarmaak om in bed te duiken, vervolgens nog kort wat lees en om half 11 ga slapen. Maar dat is iets wat ik mezelf op dit moment ook nog probeer aan te leren.

Een tip die ik laatst las die wellicht ook voor je helpt, is om al eerder op de avond te beginnen met jezelf voorbereiden op het slapengaan. Halverwege de avond tanden poetsen (zo ga je ook minder snel snacken), niet meer naar beeldschermen kijken, alvast je pyjama aandoen en make-up verwijderen, en noem het maar op. Zo krijgt je lichaam alvast een seintje dat het tijd is om te gaan slapen en kom je meer in de ruststand.

Ontdek wat jou helpt opstaan

Naast eerder naar bed gaan, zijn er nog allerlei andere tips & tricks die het opstaan makkelijker kunnen maken voor jou. Lees ze door en kijk wat jou fijn lijkt. Probeer het uit, en als het niet je ding is, probeer dan iets anders.

Een optie die je in ieder geval altijd uit bed helpt komen, is je wekker aan de andere kant van de kamer zetten. Wanneer je telefoon je wekker is, zorgt dit er ook meteen voor dat je ’s avonds niet eindeloos lang op je telefoon kunt kijken in bed, terwijl je eigenlijk al moet slapen. Het lastige hiervan je dat je, zodra je de wekker hebt afgezet, niet terug in bed moet gaan liggen. Bedenk jezelf waarom je op dit tijdstip wilde opstaan en wat je wilt doen, of doe iets actiefs zodat je wakkerder wordt (al spring je een paar keer op en neer).

Iets wat minder drastisch is maar wat bij mij helpt tegen het snoozen, is om zodra de wekker afgaat, je telefoon te pakken. Er zijn heel veel redenen om de dag niet met social media te beginnen, maar als ik probeer om mijn scherm te lezen, word ik wakkerder, en voordat ik bedenk om weer terug te gaan slapen, bedenk ik me dat ik eigenlijk wilde opstaan. Hetzelfde geldt voor even een stukje lezen. En als je geen wake up light hebt, dan helpt het misschien ook om zodra je wekker gaat je nachtlampje aan te zetten.

De tip die in het boek The Miracle Morning stond en ik ook erg goed vond, was om zodra je wekker gaat, op te staan en je tanden te poetsen. Tanden poetsen is iets wat actief is maar wat je tegelijkertijd als een zombie kan doen. Na de twee minuten poetsen had ik eigenlijk altijd het idee dat mijn dag begonnen was, en had ik geen behoefte meer om terug op bed te gaan liggen. Van zo’n simpele activiteit word je wakker en dat is precies wat je wilt.

Naast tanden poetsen zou je bijvoorbeeld ook een fitnessoefening kunnen doen. Kies er één die jij fijn vindt, en die enigszins actief is (ik weet zeker dat je weer in slaap valt als je meteen nadat de wekker gaat, gaat planken).

Als jij iemand bent die de wekker écht niet kan weerstaan en een ster is in snoozen, dan is het wellicht voor jou een goed idee om een wekker in te stellen via een app, die je ’s ochtends dwingt een lastige rekensom op te lossen voordat de wekker stopt. Zo zijn je hersenen actief op het moment dat je wekker uit gaat, en bedenk je je hopelijk waarom de wekker ook al weer af ging in de eerste plaats.

En tot slot helpt het je misschien om zodra je wekker gaat, zonder erover na te denken uit bed te springen, je bed op te maken en je aan te kleden. Voordat je beseft dat je eigenlijk nog wel wat langer had willen slapen, ben je al klaar voor de dag en heb je waarschijnlijk opeens een stuk minder behoefte om terug te gaan slapen.

Probeer & evalueer

Zoals je ziet zijn er eindeloos veel opties om je ochtend op een fijne en voor jou productieve manier te besteden, en er zijn ook veel mogelijkheden die jou kunnen helpen makkelijker of eerder uit bed te komen.

Alles tegelijk proberen is te veel van het goede, ik raad je daarom aan om iets te kiezen wat jou het meest aanspreekt en het fijnst lijkt en dit een week of een maand te proberen.

Na die periode ga je evalueren: werkt dit voor jou? Kom je gemakkelijker uit bed? Heb je het gevoel dat je ochtend productief besteed worden? Is dit voor jou een fijn tijdstip om op te staan? Wat zou ik nog willen veranderen of verder verbeteren?

Op basis daarvan pas je je nieuwe ochtendroutine eventueel aan, en ga je weer opnieuw proberen, totdat je het gevoel hebt dat het iets is wat perfect werkt voor jou.

Meer tips voor een productieve ochtend én dag

Wil jij een productieve ochtend én een productieve rest van de dag hebben? Dan heb ik nog iets voor je! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt er nu helemaal gratis de checklist voor een productieve dag bij. Deze invulbare checklist helpt je om in 5 stappen naar een productieve dag te gaan:

Meld je aan voor e-mails en ontvang gratis checklist voor een productieve dag!

Wil jij meer uit je dag halen en productiever worden? Meld je aan voor mijn e-mails met productiviteitstips en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de checklist ‘in 5 stappen naar een productieve dag’:

En wil je écht serieus aan de slag met je productiviteit en meer gedaan krijgen? Bekijk dan ook eens de online cursus Krijg het gedaan.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “Je dag productief beginnen (zelfs voor school of werk)”

  1. Wat een ontzettend goed artikel! Geen standaard lijstje van alles wat je persee moet doen, maar hiermee kan je het echt aan je eigen behoefte aanpassen. Heel fijn! Thanks!

    Beantwoorden
  2. Wat een goed en duidelijk artikel! Ik heb zelf een slaapstoornis en voor mij zal slapen om 22u nooit haalbaar worden maar ik merk wel dat ik me beter voel nu ik ‘s avonds voor ik in bed ga liggen m’n telefoon weg doe en dan nog zo’n 15 min yoga doe/mediteer. ‘s Ochtends doe ik sinds twee weken nu ook wat oefeningen. Zelf zou ik er niet aan moeten denken om als de wekker gaat m’n telefoon uit de andere kant van de kamer te moeten gaan pakken haha!! Maar ik plan dan ook altijd ‘s ochtends wat tijd in om in bed een rondje social media te doen ;-)

    Beantwoorden
    • Dankjewel! Een slaapstoornis lijkt me erg vervelend… Maar wat fijn dat je nu wat gevonden hebt wat in ieder geval een beetje helpt! Haha nee dat doe ik zelf ook niet, maar als je automatisch je wekker uitzet in je slaap bijvoorbeeld (of meteen na het uitzetten terug in slaap valt), dan kan het wel heel erg helpen denk ik!

      Beantwoorden
  3. Wat een handige tips, hier wil ik ook graag iets mee doen! Ik vind het alleen inderdaad zo moeilijk om ‘s avonds naar bed te gaan… er zijn altijd nog te veel leuke dingen op TV en te veel leuke blogjes om te lezen. Goed idee om ‘s ochtends gewoon je telefoon te pakken en social media te bekijken, dat ga ik proberen om sneller op te staan ????.

    Beantwoorden
    • Haha ja dat is heel herkenbaar! Ik vind dat zelf ook lastig maar ik merk wel nu ik een soort tijdstip bedacht heb waarop ik naar bed wil, het me al wel beter lukt om eerder te stoppen :-).

      Beantwoorden
  4. Ooooh wat vind ik dat juist altijd moeilijk: eerder opstaan. Ik besluit het elke avond, maar het lukt me eigenlijk nooit om daadwerkelijk eerder op te staan en productiever de dag te beginnen. Maar ik ben weer helemaal enthousiast geworden door je artikel, dus ik ga mijn laptop nu afsluiten, eerder naar bed en morgenochtend weer fris beginnen. ;) Dank je wel voor alle tips!

    Beantwoorden
  5. Supergoeie tips! Vooral het doen van kleine klusjes ‘s ochtends vind ik heel fijn, omdat dat dingen zijn die je eigenlijk altijd wel kunt doen, ook als je weinig tijd hebt.

    Beantwoorden
  6. Super leuk en informatief artikel! Ben benieuwd of het bij mij helpt.
    Ik vind het trouwens best wel grappig, want telkens als ik iets opzoek op Pinterest, kom ik op jouw blog terecht.

    Beantwoorden
  7. Erg leuk artikel en nuttige tips vooral!
    Ik lijk wel wat op jou volgens mij. Ik ben een nachtuil en word wakker zodra de zon onder begint te gaan. Dat betekent helaas dat mijn snoozekop de meest gebruikte knop van de ochtend is.

    Bijna alle tips zullen daarom niet werken bij mij. Maar ik ga de rekensom tip proberen!

    Beantwoorden
    • Hoi Lisa, bedankt voor je reactie! Ik had dat ook héél erg. Maar ik merk nu ik een tijdje steeds vast op hetzelfde tijdstip naar bed ga en weer opsta, het opstaan zó veel makkelijker gaat. Niet altijd, maar wel vaak. Wellicht kun je dat ook eens proberen :-)

      Beantwoorden

Plaats een reactie