Zo knal jij met je presentatie!


Presenteren is lastig en je leert het nu eenmaal het beste door het gewoon te doen. Maar of je nu goed of slecht bent in presenteren, deze simpele tips zorgen dat jouw presentatie beter blijft hangen en meer indruk maakt!

Vertel verhalen en geef voorbeelden

Zorg dat je presentatie niet bestaat uit een eindeloze lijst met feitjes, een doolhof van grafieken of een onsamenhangend verhaal over een onconcrete strategie. Vertel waarom het werkt, leg uit bij wie het al gewerkt heeft. En bovenal: vertel iets waar jij zélf ook graag naar zou luisteren!

Delete de inhoudsopgave

Je wilt je luisteraars niet al bij de tweede slide in slaap laten vallen, toch? Begin gewoon aan je verhaal in plaats van meteen alles te verklappen. Trek de aandacht door je publiek een herkenbare vraag te stellen. Geef je een presentatie over waarom smartphones zo verslavend zijn? Dan start je met de vraag: “Wie van jullie heeft in de afgelopen 10 minuten zijn telefoon vastgehad?”

Focus op wat het belangrijkste is

Waarom presenteer je? Waar draait het om? Wat was het belangrijkste resultaat van je onderzoek of waarom gaat deze oplossing werken? Als je 21 dingen vertelt onthouden mensen er 0, maar focus je op één tot drie belangrijke punten, dan blijven die een stuk beter hangen.

Maak mensen hebberig naar je informatie

Zorg ervoor dat je luisteraars willen weten wat je te vertellen hebt. Maak ze nieuwsgierig. Waarom is wat jij te zeggen hebt relevant? Waarom moet de wereld dit weten? What’s in it for them? Zorg dat je presentatie vragen beantwoordt of problemen oplost en dan zit je goed.

Wees realistisch

Zorg dat je praat over iets wat concreet, tastbaar, écht is. Wat mensen begrijpen. Praat je over chocoladerepen, dan neem je chocoladerepen mee. Praat je over de nieuwste app, dan zorg je dat je publiek on the spot die app kan downloaden. En waar je ook over praat: gebruik geen metaforen, hyperbolen of welke stijlfout dan ook, maar zeg gewoon waar het op staat!

Wat is jouw ultieme tip voor een succesvolle presentatie?

Voor dit artikel maakte ik gebruik van informatie van de Heath Brothers.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. stappenplan productieve dag!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een gratis 5 stappenplan voor een productieve dag!

18 gedachten over “Zo knal jij met je presentatie!”

  1. Handige tips! :) Helaas is een inhoudsopgave bij de presentaties bij mij op school verplicht. Maar beginnen met een pakkende vraag is idd handig. Ik kan nog als tip meegeven dat kaartjes met steekwoorden beter zijn dan een heel A4tje met tekst. Zo zie je in een oogopslag wat je wilde vertellen en het staat professioneler.

    Beantwoorden
  2. Fijne tips! Deze tips ga ik onthouden voor wanneer ik eind juni mijn bachelorproef moet presenteren en verdedigen… Zie daar nu al op tegen op omdat ik dat echt niet graag doe ;) ik heb je via mijn blog de ‘No Words Tag’ doorgegeven!

    Beantwoorden
  3. Goede tips inderdaad, ik probeer een presentatie altijd bij mezelf te houden door eigen ervaringen en dergelijke. Vinden mensen over het algemeen veel leuker :)

    Beantwoorden

Plaats een reactie