Na mijn hbo opleiding Communicatie ben ik verder gegaan met studeren. Na een premaster volgde ik de master Communicatie & Informatiewetenschappen aan de universiteit. Waarom ben ik verder gaan studeren? Wat zijn de voordelen van een master na je hbo bachelor? Waarom een master? Mocht je nog twijfelen over of je door wilt studeren: hier deel ik mijn ervaring!

Waarom een master en doorstuderen?

Dit waren mijn redenen:

  • Ik was nog heel jong toen ik mijn hbo-opleiding afrondde en ook pas drie jaar aan het studeren (dankzij vwo als vooropleiding). Ik vond dat ik wel wat extra studie- en levenservaring kon gebruiken. Voordat ik alle stof fulltime in de praktijk ging toepassen wilde ik nog meer kennis van zaken hebben.
  • Op het hbo heb ik veel geleerd, maar ik miste de verdiepingsslag: waarom is iets op een bepaalde manier? Hoe onderbouw ik de gedachten en ideeën die ik heb? Dat hoopte ik op de universiteit te gaan leren.
  • Een extra opleiding staat (wat mij betreft) goed op je cv en zeker de combinatie van een praktische hbo-opleiding en een theoretische universitaire opleiding.

Wat vind ik van de universiteit?

Ten eerste, hetgeen waar hbo’ers vaak voor vrezen is natuurlijk waar: je krijgt op de universiteit meer theorie, meer te lezen onderzoeken en meer statistiek. Mijn premaster bestond uit allerlei onderzoeksvakken om de basis daarvan onder de knie te krijgen. Een enorm drukke periode, maar ook heel zinvol. Want hoe lees je eigenlijk een onderzoek? Hoe trek je er een conclusie uit die voor jou nuttig is? Hoe bekritiseer je een onderzoek en neem je niet zo maar alles aan?

Die premaster had verder niet veel te maken met communicatie. Niet geweldig leuk, maar wel onmisbaar. Dat merk ik tijdens de master. Nu krijg ik wel vakken met inhoud, die ik ook interessant vind, want ik heb ze allemaal zelf gekozen. Nog steeds lees ik veel onderzoeken, maar ik weet hoe en kan snel beoordelen of het relevant is en waar ik hetgeen vind dat ik wil gebruiken.

Zonder dat je het eigenlijk door hebt leer je juist op deze manier ontzettend veel. Want doordat je niet klakkeloos overneemt wat er in een boek staat, maar leest en les krijgt over waarom iets onderzocht is, hoe het onderzocht is, wat het resultaat daarvan was en wat dat voor gevolgen heeft, blijft het veel beter hangen. Precies de verdieping die ik zocht in een master!

Zou jij een master moeten volgen?

Kun je “ja” antwoorden op vragen als onderstaand, dan zou ik een master zeker overwegen!

  • Mis je een stukje verdieping in je huidige opleiding?
  • Vind je dat je nog niet genoeg kennis hebt om ergens fulltime aan de slag te gaan?
  • Ben je nog niet uitgestudeerd en heb je veel motivatie om zowel een premaster als master te starten én af te ronden?
  • Lijkt het je een uitdaging om in wat moeilijkere (waarschijnlijk Engelse) teksten te duiken in plaats van gewoon alles over te nemen wat in je tekstboek staat?
  • Vergroot het behalen van een master in jouw vakgebied de kansen op het krijgen van een baan?
  • Heb je een masteropleiding op het oog die je leuk lijkt om te volgen?

Natuurlijk moet je uiteindelijk zelf beslissen wat je na je studie gaat doen en of je door wilt studeren, maar ik hoop dat je met mijn verhaal een stukje wijzer bent geworden!

Vertel: hbo of universiteit? Bachelor of master? Wat doe jij, wil je doen of heb je gedaan en waarom?

Extra: Na het afronden van mijn master schreef ik nog een blogpost over de verschillen tussen hbo en universiteit. Klik hier om deze te lezen!

Ben je geïnteresseerd in meer blogposts over studeren? Lees dan ook de volgende artikelen:

Deze blogpost bewaren? Pin onderstaande afbeelding op Pinterest!

Waarom een master: van hbo naar universiteit

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit