Tijdens mijn studietijd heb ik zowel hbo als aan de universiteit gestudeerd. Ik heb een hbo bacheloropleiding communicatie gevolgd, en vervolgens ben ik doorgegaan naar de universiteit, waar ik een master heb afgerond. Hierdoor heb ik een beetje van beide kunnen proeven. Voor iedereen die twijfelt tussen hbo en universiteit, of gewoon benieuwd is naar de verschillen; dit is wat er – wat mij betreft – anders is aan de twee.

PS houd wel in de gaten dat ik hier een hbo bachelor en universitaire master vergelijk, dus in principe twee verschillende niveaus. Ik heb nooit een bacheloropleiding aan de universiteit gedaan dus daar kan ik je helaas niets over vertellen!

Contacturen

Op het hbo heb je over het algemeen meer contacturen dan op de universiteit. Daar staat tegenover dat je op de universiteit veel meer zelfstandig moet doen. Dit heeft voor- en nadelen. Logisch: op hbo maak je vaak langere dagen, waarna je niet heel veel meer thuis hoeft te doen. Andersom hoef je minder vaak naar de universiteit, maar kost het maken van opdrachten en leren wel meer tijd. Voor de universiteit heb je meer discipline nodig, maar daar krijg je wel vrijheid voor terug. Je kunt die studie-uurtjes immers flexibel plannen!

Lesstof

Op het hbo leerde ik voornamelijk uit praktische boeken en op de universiteit las ik vooral heel veel wetenschappelijke artikelen. Ook een aantal boeken, maar vooral artikelen. Het is maar net wat je fijn vindt. Boeken zijn vaak praktischer en makkelijker leesbaar, omdat de belangrijkste modellen en conclusies uit onderzoeken hierin worden genoemd. Bij wetenschappelijke artikelen wordt in detail ingegaan op het onderzoek dat gedaan is. Hierdoor zijn deze moeilijker, maar krijg je ook meer achtergrondinformatie, waardoor je beter weet waarom een conclusie wordt getrokken en hoe dat gemeten is. Meer diepgang dus.

Toetsing

Op het hbo was het vooral belangrijk om de nodige schema’s, modellen en rijtjes te kennen. Deze moest je kunnen opnoemen, uitleggen en invullen. Op de universiteit moest je deze modellen eerst uit een onderzoek halen, dan uit je hoofd leren en op het tentamen vaak toepassen of bijvoorbeeld de link met een ander onderzoek of model uitleggen. Het leren hiervoor kost meer tijd, maar het is ook meer een uitdaging. Wel focus je op de universiteit vaak op minder vakken tegelijkertijd dan op het hbo.

PS tips voor het leren van tentamens vind je in deze blogpost.

Begeleiding

Op hbo heb je volgens mij altijd een SLB’er (= studieloopbaanbegeleider), eigenlijk zoals je op de middelbare school een mentor hebt. SLB-gesprekken zijn vaak verplicht. Tijdens zo’n gesprek praat je met je SLB’er over hoe het gaat en waar je mogelijk tegenaan loopt. Handig als je het moeilijk vindt of de opleiding anders is dan verwacht, want dit kun je met hem/haar bespreken. Als het allemaal goed gaat zijn deze gesprekken vaak zo voorbij, want ja wat valt er dan te bespreken? Als je op de universiteit met iemand wil praten over je opleiding en hoe het gaat, kan dat zeker wel, maar is het wel de bedoeling dat je hier zelf het initiatief voor neemt. Niemand houdt je zomaar in de gaten, je bent zelf verantwoordelijk.

Stage lopen

Volgens mij is het op alle hbo-opleidingen verplicht om stage te lopen. Hierdoor doe je ervaring op in de bedrijfswereld en krijg je een beeld van hoe het straks zal zijn als je afgestudeerd bent en gaat werken. Op de universiteit is dit meestal niet verplicht. Er zijn wel mogelijkheden, vooral in je bachelor, en ik zou het je zeker aanraden om daar gebruik van te maken, want het is super leerzaam! Wel loop je hierdoor volgens mij mogelijk studievertraging op, dus dat is een afweging die je moet maken. Op het hbo is dit meegerekend in je studietijd, vaak loop je gedurende je studie een paar dagen per week stage of juist twee keer een half jaar full time.

Groepswerk

Zowel op het hbo als op de universiteit moet je werken in groepen. Logisch, want later werk je ook nooit in je eentje. Zelfs als je ZZP’er wordt heb je te maken met klanten, tussenpersonen en andere mensen om je heen. Daar alvast mee om leren gaan is mooi meegenomen. Op welke manier je in groepen moet werken is afhankelijk van je opleiding. Op hbo stond bij mij vaak het ene semester in het teken van theorie, waarna ik tentamens had, en het andere semester in het teken van groepsprojecten, waarna je opdrachten moet inleveren en deze soms moest verdedigen; maar dit is lang niet het geval op alle opleidingen. Meestal heb je volgens mij gewoon één of meerdere vakken waarbij je in een groep wordt ingedeeld, met als doel om een groepsopdracht tot een goed einde te brengen.

Scriptie

Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over het schrijven van een scriptie, dat lees je hier. Hierin bespreek ik wat kort de verschillen zijn tussen het schrijven van een scriptie aan het hbo en op de universiteit. Het komt erop neer dat scripties eigenlijk altijd om het doen van onderzoek draaien, maar dat er wel verschillen zijn tussen de manier waarop je dat doet.

Wat heeft mijn voorkeur?

Misschien ben je na het lezen benieuwd geworden naar wat ik beter of leuker vond, hbo of universiteit. Ik ben er zelf ontzettend blij mee dat ik eerst hbo heb gevolgd en daarna naar de universiteit ben gegaan. Op het hbo heb ik de basis geleerd, heel veel praktische opdrachten gedaan en natuurlijk stage gelopen. Op de universiteit was er wat meer diepgang en heb ik gewoon heel veel geleerd.

Ik hoop dat ik mensen die voor deze keuze staan, of misschien twijfelen over hun huidige opleiding, hiermee een beetje kan helpen!

Ben je benieuwd waarom ik destijds heb gekozen om door te gaan van hbo naar de universiteit? Dat vertelde ik in deze blogpost.

Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, bijvoorbeeld als het bij jouw opleiding anders was, laat dan zeker even een reactie achter!

Tas op de foto: Cowboysbag Bridgewater

Wil je deze blogpost bewaren? Pin hem op Pinterest!

Hbo en universiteit

(Deze blogpost bevat affiliate links, lees hier meer)

Ontvang gratis tips en updates!

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips :-). Plus nu als bonus: het gratis stappenplan 'van losse taken naar concrete planning'!

Powered by ConvertKit