Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Persoonlijke ontwikkeling op je werk: zo doe jij dat in 7 stappen


Wil jij jezelf ontwikkelen op je werk, maar weet je niet goed hoe je dit slim aan kunt pakken? Wil je misschien promotie maken, meer plezier en voldoening halen uit je werk, of gewoon succesvoller zijn in wat jouw verantwoordelijkheden zijn? Persoonlijke ontwikkeling op het werk kan daarbij helpen. 

Maar wat is persoonlijke ontwikkeling op je werk? Het houdt in dat je aan de slag gaat met jezelf als persoon en jouw vaardigheden gaat laten verbeteren en groeien. En dan gaat het nu dus niet per se om je vakgerelateerde vaardigheden, maar om je persoonlijke vaardigheden die ervoor zorgen dat je jouw vak beter uit kunt voeren!

Ik deel in dit artikel waarom persoonlijke ontwikkeling op je werk wat mij betreft zo belangrijk is, én ik deel 7 stappen met je die mij hebben geholpen met mezelf ontwikkelen op mijn werk!

Waarom persoonlijke ontwikkeling op het werk belangrijk is

Het maakt je werk leuker

Denk eens na over een moment waarop je het gevoel had geen tijdsbesef te hebben, waarop je geen idee van wat de mensen om je heen deden, en waarop je MEGA gefocust en geconcentreerd was op dat wat je deed. Je was op zo’n moment waarschijnlijk in een flow. Naar het concept flow is enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wat belangrijk is om te weten, is dat flow ons heel blij en gelukkig maakt. Niemand wordt gelukkig van de hele dag niets doen. Juist het gevoel hebben super goed bezig te zijn, maakt ons blij.

In zo’n flow kom je onder andere, als de taak die je doet PRECIES moeilijk genoeg is. Het is niet te moeilijk, waardoor je kunt vastlopen en gefrustreerd raken en daarom niet meer geconcentreerd bent; maar het is ook zéker niet te makkelijk, waardoor het saai wordt en je je simpelweg gaat vervelen. Door jezelf continu te ontwikkelen, kun je vaker in een flow komen, doordat je steeds je taken iets moeilijker kunt maken je dat ook aan kan! In mijn gratis webinar over dingen gedaan krijgen leg ik dit concept verder uit (en in dit boek lees je álles over flow).

Het maakt je waardevol

Denk jij wel eens na over waarom je baas jouw salaris eigenlijk elke maand betaalt? Dat is omdat jij een bepaalde waarde levert aan het bedrijf, die voor het bedrijf weer inkomsten of andere waarde oplevert. Dat klinkt heel plat maar feitelijk is dat waar het op neerkomt. Maakt niet uit in welke sector je werkt.

Jij verdient je salaris dankzij dat wat je bijdraagt op je werk. Je hebt je baan dankzij dat wat je bijdraagt op je werk. Als je méér wilt bijdragen, of méér wilt verdienen, dan moet je meer waarde leveren. En dat extra uurtje werken levert niet per se meer waarde op. Maar als jij je werk beter kan doen, meer verantwoordelijkheid aankan, betere resultaten oplevert, of wat dan ook van toepassing is in jouw sector, dán word je waardevoller. En hoe kun je dat doen? Door jezelf als persoon te ontwikkelen!

Is het nu heel rustig op je werk en weet je niet goed hóe je waarde kunt leveren? Lees dan mijn tips om de tijd op je werk zinvol te besteden als je weinig of niets te doen hebt.

Het werkt motiverend

Volgens auteur Daniel Pink zijn er drie dingen die mensen motiveren op hun werk:

  • Autonomie: zelf bepalen wat je doet
  • Meesterschap: uitdaging hebben, beter kunnen worden en een bijdrage leveren 
  • Zinvol doel: een ‘waarom’ hebben voor het werk dat je doet

Jezelf ontwikkelen zorgt ervoor dat je het ‘meesterschap’ kunt ontwikkelen: je kunt leren en steeds beter worden en dat motiveert je. Maar ook op de andere twee kán het invloed hebben. Door jezelf te ontwikkelen kun je bijvoorbeeld laten zien welke verantwoordelijkheden je aankan en dat kan je meer autonomie geven. En door jezelf te ontwikkelen kun je ook nog waardevoller worden, waardoor je meer kunt bijdragen aan het zinvolle doel wat je voor ogen hebt!

Maar HOE kun je dan jezelf ontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling op je werk in 7 stappen

Bepaal wát je wilt ontwikkelen

Wil je dat je werk leuker en waardevoller wordt, en dat je er gemotiveerd voor bent, en wéét je dat je dat kunt bereiken door jezelf te ontwikkelen? Maar weet je niet WAT je dan kunt ontwikkelen? Ik ga je uit de brand helpen!

Wat je het beste kunt ontwikkelen is natuurlijk super persoonlijk. Maar het is wel bij iedereen grofweg afhankelijk van 3 dingen:

  • Het werk dat je doet
  • Waar je naartoe wilt / wat je wilt bereiken
  • Hoe je nu bent en wat je nu kan

Het werk dat je doet

Het werk dat je doet bepaalt welke vaardigheden nuttig zijn om te ontwikkelen. Werk je veel samen met andere mensen, dan is het waardevol om communicatievaardigheden te ontwikkelen. Werk je veel op de computer, dan is het waardevol om je digitale vaardigheden te ontwikkelen. Bedenk wat jouw verantwoordelijkheden zijn en hoe je die beter op je kunt nemen.

Waar je naartoe wilt

Waar je naartoe wilt bepaalt welke vaardigheden nuttig zijn om te ontwikkelen voor de toekomst. Wil jij een leidinggevende rol op je gaan nemen? Dan is het waardevol om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Wil je een meer creatieve rol op je gaan nemen? Dan is het waardevol om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Hoe je nu bent en wat je kan

Hoe je nu bent en wat je kan, bepaalt het gat met de twee bovenstaande dingen. Wat zou éigenlijk waardevol zijn om te kunnen doen voor je huidige functie, maar doe je minder goed? Wat zou waardevol zijn om je doel te kunnen bereiken, maar kun je nu nog niet? Feedback die je krijgt tijdens een beoordelingsgesprek kan hiervoor een goede leidraad zijn. Wat wordt er gezegd dat jij nog beter kan gaan doen? Ga daarmee aan de slag!

Stel persoonlijke doelen op je werk

Als je weet wát je wilt doen om de persoonlijke ontwikkeling op je werk te stimuleren, dan kun je daarmee aan de slag gaan. Maar wat vaak het eerste obstakel is bij ‘daarmee aan de slag gaan’, is dat het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden niet altijd heel concreet is. Hoe weet je of je jouw communicatievaardigheden of leiderschapsvaardigheden verbeterd hebt? Wat moet je daarvoor op je planning zetten?

Het helpt dan enorm om dat wat je wilt ontwikkelen en bereiken zo concreet mogelijk te maken. En de manier om dat te doen, is door er concrete doelen van te maken. Als het gaat om communicatievaardigheden, dan kun je dat bijvoorbeeld concreet maken door doelen te stellen voor de manier waarop je gesprekken voorbereid, of welke cursus je hiervoor wilt volgen, of over dat je elk gesprek gaat evalueren voor jezelf om te bepalen wat er goed ging en wat er nog beter kan.

Lees ook mijn blog over persoonlijke doelstellingen op je werk of ga aan de slag met mijn gratis werkblad SMART doelen stellen!

Starten met persoonlijke ontwikkeling op je werk? Heb een groei mindset

Je mindset is je denkwijze: de manier waarop je gedachten beïnvloeden wat je doet. Onderzoekster Carol Dweck onderscheidt daarbij twee soorten mindsets: de statische mindset en de groei mindset.

  • De fixed mindset / statische mindset: Je gelooft dat je talent, intelligentie en al jouw kwaliteiten bij je geboorte zijn vastgelegd. Je bent niet slim of wel slim. Je hebt geen talent of wel talent. Het is belangrijk om te bewijzen met welke talenten jij geboren bent. Falen is slecht want dat laat zien dat je geen talent hebt.
  • De growth mindset / groeimindset: Je gelooft dat je talent, intelligentie en vaardigheden constant kunt ontwikkelen. Als je iets niet kan of er niet goed in bent, dan kun je dat leren, als je maar wilt. Het is belangrijk om een uitdaging aan te gaan en je best te doen, want daar word je beter van. Falen is oké want daar kun je van leren.

De groeimindset heeft veel meer voordelen dan de statische mindset. De groeimindset zorgt ervoor dat je uitdagingen niet uit de weg gaat en dat je plezier haalt uit ergens beter in worden (ten opzichte van alleen maar plezier halen uit ergens ‘de beste in zijn’). 

Niemand heeft volledig een statische of volledig een groeimindset. Je kunt een groeimindset hebben op je werk en een statische mindset wat betreft je sportieve vaardigheden – of andersom.

In welke mindset herken jij jezelf het meest? En welke heb jij op je werk? Als dat de statische mindset is – geen zorgen. Want je mindset kun je veranderen. In het boek Mindset legt Dweck er alles over uit. Lees ook mijn blog over Mindset, met meer uitleg over het concept én mijn review van het boek.

Wees proactief op je werk

Eén van de bekendste boeken over persoonlijke ontwikkeling, is De 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Eigenschappen die écht niet alleen waardevol zijn als je een leidinggevende rol hebt. Want leiderschap is waardevol in elke functie. Hoe dan ook, de állereerste eigenschap die besproken wordt in dat boek, is proactiviteit.

Proactief zijn houdt in dat je je niet laat leiden door wat anderen zeggen of vragen, maar dat je zelf het stuur in handen neemt en actie onderneemt in de richting van dat wat je wilt bereiken. De manier om jezelf te ontwikkelen is niet in een hoekje afwachten tot er ‘opeens’ een mega kans komt. De manier om jezelf te ontwikkelen is niet precies doen wat anderen vragen en nooit meer dan dat.

De manier om jezelf te ontwikkelen, is het heft in handen nemen, een doel stellen, en zonder dat iemand het vraagt aan de slag gaan om dat doel te bereiken. Dat betekent niet dat het niet waardevol is om dat te bespreken of om advies te vragen, maar dat betekent wél dat je niet moet afwachten tot iemand je hand vastpakt.

Spreek die collega aan die heel goed is in dat wat jij wilt leren en vraag om advies – in plaats van jezelf stilletjes afvragen waarom hij of zij het beter kan dan jij. Leg de cursus die je graag wilt volgen voor aan je leidinggevende – in plaats van afwachten tot die er een aan jóu voorlegt.

Denk een plan voor persoonlijke ontwikkeling op het werk uit

Als je wéét hoe je jezelf wilt ontwikkelen, en je weet welk doel je daarmee kunt bereiken, dan heb je als het ware bepaald van welke berg je graag de top wilt bereiken. En dan is het nu zaak om die berg te gaan beklimmen.

Wat je kúnt doen, is gewoon gaan wandelen. Maar misschien kom je er dan na een tijdje achter, dat je schoenen eigenlijk toch niet zo geschikt zijn om een berg te beklimmen. Of dat het niet in een dag lukt en dat je geen tent en eten bij je hebt. Of dat er beren op de berg zijn waar je je tegen moet beschermen. En plots sta je ’s avonds weer beneden.

Wat je óók kunt doen, is niet als een kip zonder kop van start gaan, maar nadenken over hóe je die berg gaat beklimmen. Wat is de beste route, tot zover je nu kan inschatten? Welke schoenen kan je het beste aantrekken en wat moet je meenemen? Welke obstakels voorzie je onderweg en hoe kun je je daarop voorbereiden?

De berg is natúúrlijk een synoniem voor jouw doel en de weg naar het bereiken daarvan. Als je eenmaal bepaald hebt wát je wilt bereiken, neem dan áltijd de tijd om te bepalen HOE je dat gaat bereiken. Om te voorkomen dat je na een tijd proberen nog steeds onderaan de berg staat…

Houd je leidinggevende op de hoogte

Als je privédoelen stelt, dan ben je 100% vrij in wat je wilt bereiken en op welke manier. Maar als je in loondienst werkt, dan ben je dat niet helemaal. Je kunt wel iets willen bereiken op je werk, maar als je leidinggevende daar geen heil in ziet, is het waarschijnlijk niet mogelijk óm het ooit te bereiken. Maar aan persoonlijke ontwikkeling doen op je werk heeft ook voordelen.

Je leidinggevende kan je juist ook ondersteunen en advies geven bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Wat doe je al goed en wat kan er nog beter? Hoe kun je dat slim aanpakken en wie of wat kan je daarbij helpen? Dat soort vragen stellen is niet alleen proactief, maar laat ook zien dat jij graag meer waarde wilt leveren op je werk.

Het mes snijdt dus aan twee kanten als je jouw leidinggevende meeneemt in je persoonlijke ontwikkeling:

  • Je kunt je leidinggevende (en collega’s) zien als extra vraagbaken en adviseurs, die jou kunnen helpen om veel sneller je doelen te bereiken dan je in je eentje zou kunnen.
  • Je kunt laten zien waar je mee bezig bent, wat je wilt bereiken, en hoe dat meer waarde oplevert voor het bedrijf waar je werkt. En waarom zou een werkgever dat niet waarderen?! (Als het niet gewaardeerd wordt; dan is dát wellicht een punt van ontwikkeling. Hoe kun je jouw leidinggevende of werkgever overtuigen van de toegevoegde waarde?)

En nóg een extra voordeel, is dat wanneer je leidinggevende precies op de hoogte is van jouw ontwikkeldoelen, diegene van jou gaat verwachten dát je je gaat ontwikkelen. Wat jou waarschijnlijk het gevoel geeft dat je verantwoording af moet leggen – en dat je jouw leidinggevende niet teleur wilt stellen. Laat dat nou net heel motiverend werken om ook écht aan de slag te gaan!

Werk effectiever en haal meer uit je werkdag

Eén van de grootste mythes op de werkvloer is het idee dat je betaalt wordt voor de uren die je maakt. Oké, natúúrlijk gaat je werkgever het niet waarderen als je opeens stopt met het aantal uren wat in je contract staat te werken. Maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat het uiteindelijk, onder aan de streep, áltijd gaat om wat je DOET in die uren. Jep, dan heb ik het weer over de ‘waarde’ die je levert.

Want als jij netjes al je uren werkt of zelfs nog veel meer, maar je doet je werk simpelweg niet goed (genoeg), dan zal je niet waardevol gevonden worden. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Maar als jij netjes je uren werkt (en misschien wel nooit meer), maar je doet je werk supergoed en levert zelfs veel beter of meer werk af dan er van je verwacht wordt – dan word je als super waardevol gezien. Met óók alle gevolgen van dien.

Wat dat met je persoonlijke ontwikkeling te maken heeft? Nou, dat het niet alleen waardevol is om na te denken over alleen dat doel, maar ook over hoe je de rest van je werkdag spendeert. Je kunt wel netjes die cursus volgen, maar ben je dat wat je leert ook gelijk zoveel mogelijk aan het toepassen? Dat is uiteindelijk wat je écht waardevoller gaat maken.

Denk eens na over hoe je zo effectief mogelijk kan werken en de tijd die je hebt, zo goed mogelijk kunt besteden. Laten er nou op mijn blog héél veel tips daarvoor staan ;-). Lees bijvoorbeeld een van deze artikelen:

Wil je nog meer tips? Meld je aan voor mijn e-mails (met nóg meer tips over productiviteit en persoonlijke ontwikkeling) en je ontvangt daar helemaal gratis mijn Checklist voor een Productieve Dag bij! Vul het onderstaande formulier in:

Meld je aan voor e-mails en ontvang gratis checklist voor een productieve dag!

Wil jij meer uit je dag halen en productiever worden? Meld je aan voor mijn e-mails met productiviteitstips en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de checklist ‘in 5 stappen naar een productieve dag’:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie