Niets te doen op je werk? Zo besteed je je tijd zinvol


Heb je niets te doen op je werk? Op mijn werk is er altijd wel een nieuw plan, project of ontwikkeling waarmee ik aan de slag kan. Maar ik kan me voorstellen dat het in sommige banen wél voorkomt dat je je suf verveelt. Vooral als je te maken hebt met laagseizoenen of wanneer er bijvoorbeeld niet goed rekening wordt gehouden met de beschikbare capaciteit. Of als je voor jezelf werkt en het even minder druk is. Wat doe je als je je verveelt op je werk? Hoe kun je je tijd alsnog nuttig besteden?

Een lezer van Streets Ahead gaf aan: “Ik heb moeite met het nuttig invullen van mijn ‘dalmomenten’; de momenten waarop ik als zelfstandige even geen geld verdien. Meestal ga ik dan iets in het huishouden doen wat niet de bedoeling is. Hoe hou je je focus?” Ik zal eerst ingaan op mijn algemene tips wat betreft dingen die je kunt doen om je tijd nuttig te besteden op je werk. Onderaan het artikel vind je nog wat extra tips voor als je voor jezelf werkt en het even rustig is!

Lees bij over je vakgebied als je je verveelt

Je bent nooit te oud om wat te leren! Of het hard nodig is om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen is afhankelijk van je vakgebied.

Er zijn veel ontwikkelingen

Ik werk zelf in de online marketing; een vakgebied waar elke dag honderden updates, nieuwe innovaties, nieuwe tools en andere ontwikkelingen beschikbaar komen. Geldt dat voor jouw vakgebied ook, besteed jouw tijd dan aan het lezen over de nieuwste ontwikkelingen. Volg blogs, bekijk webinars, ga naar een congres… Er zijn dan vast genoeg mogelijkheden.

Mijn werk verandert niet

Verandert het werk wat je doet niet zo snel? Kijk dan alsnog hoe je toch je kennis kunt verbeteren. Werk je bijvoorbeeld op de klantenservice afdeling; ga dan op zoek naar mogelijkheden om klanten nog beter te helpen. Werk je in de administratie; ga dan op zoek naar tips om je werk beter te kunnen doen óf tips om nog meer verschillende werkzaamheden op te kunnen pakken. Zo valt er in veel functies wel wat bij te leren.

Besteed je tijd aan een opleiding of cursus

Nog effectiever dan bijlezen: leer jezelf een nieuwe vaardigheid aan of word nog beter in iets wat je al doet door een opleiding of cursus te volgen. Ga op zoek naar een opleiding of cursus die aansluit bij jouw baan en waar jij denkt iets van te kunnen leren. Dat kan een fysieke cursus of opleiding zijn maar ook online!

Bespreek vervolgens op je werk of hier budget voor vrijgemaakt kan worden. Veel werkgevers bieden ook een opleidingsbudget aan; wellicht kan je dit gebruiken om de cursus of opleiding te volgen!

Overigens wil ik binnenkort ook online cursussen gaan geven, dus mocht je daarvan op de hoogte willen blijven, kijk dan zeker even op deze pagina!

Stel doelen voor jezelf op je werk

Ik kan me niet voorstellen dat er een werkgever is die het niet kan waarderen als jij energie besteed aan je eigen ontwikkeling en aan hoe je het bedrijf waar je werkt verder kunt helpen. Als je weinig te doen hebt op je werk, is dat hét moment om de tijd te nemen om doelen te stellen voor jezelf.

Wat wil je bereiken op je werk? Hoe kun je beter worden in je werk?

Neem eens de tijd om hierover na te denken. Schrijf je ideeën op en bepaal op basis daarvan doelen die je kunt stellen. Een goede manier om doelen te stellen is door de SMART methode te gebruiken. Als je je aanmeldt voor mijn e-mails, ontvang je hier gratis het werkblad SMART doelen stellen bij. Hierin help ik je stap voor stap met het stellen van doelen, ook voor op je werk. Vul het onderstaande formulier in om je aan te melden:

Ontvang gratis tips en updates (incl. werkblad)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus: het PDF werkblad SMART doelen stellen!

Powered by ConvertKit

Wil je écht goed aan de slag met doelen stellen? Bekijk dan eens het e-book Plan jouw jaar, waarin ik je stap voor stap help om doelen te stellen voor een heel jaar en om een plan te maken om deze te bereiken. En: wellicht mag je hier van je baas mee aan de slag vanuit je opleidingsbudget!

Te weinig werk? Ga opruimen

Iets waar je werkgever ongetwijfeld blij van wordt: als jij de tijd die je overhebt besteedt aan het opruimen van dingen. Dat kan fysiek zijn: kijk eens of er rommellades of kasten zijn op je werk die een opruimbeurt kunnen gebruiken. Gooi weg wat oud of niet meer relevant is, en bespreek het met de juiste persoon als je ergens over twijfelt.

Je kunt ook juist online gaan opruimen: is er nog achterstallige mail die je kunt verwerken? Kun je de mail op een betere manier archiveren? Kunnen de documenten op de computer wellicht beter georganiseerd worden? En kunnen oude documenten eigenlijk niet gewoon verwijderd worden?

Ideaal klusje voor als je je verveelt, wat vaak wel erg wordt gewaardeerd!

Bereid je voor op drukkere periodes

Verveel je je omdat het laagseizoen is of omdat er even wat minder klanten zijn? Bereid je dan alvast voor op periodes waarin het weer wél drukker is. Bedenk wat jouw werk in drukkere periodes makkelijker kan maken. Kun je bijvoorbeeld bepaalde schema’s of checklists gebruiken? Wilde je altijd al uitzoeken of je iets kon automatiseren? Ga daarmee aan de slag en zorg dat je in drukkere periodes juist wat minder stress hebt.

Als je je verveelt op je werk, geef dat aan bij je baas

Verveel je je vaak en veel? Geef dat dan aan! Het zou zomaar kunnen dat je leidinggevende daar geen idee van heeft. Zij zijn misschien juist blij om dat te horen, omdat jouw tijd ergens anders goed bij gebruikt kan worden! Maak het bespreekbaar en hopelijk kunnen zij jou helpen en meer te doen geven.

Wil je werkgever hier niet in meedenken en verveel je je structureel? Dan is het wellicht tijd om je ogen open te gaan houden voor iets anders. Een andere optie is om te vragen of je minder dagen kunt gaan werken, zodat je daarnaast bijvoorbeeld kunt kijken naar een andere baan, vrijwilligerswerk of iets anders waarmee je je wel nuttig kunt maken!

Vraag of je collega’s ondersteuning kunnen gebruiken

Het kan natuurlijk zijn dat je collega’s zich ook sierlijk aan het vervelen zijn, maar mogelijk heb je ook een paar collega’s die het juist extreem druk hebben. Kun je iemand anders of een andere afdeling ondersteunen door voor hen de makkelijke klussen op te pakken, die wel moeten gebeuren maar waarvoor niet per se kennis van het vak nodig is? Ga op onderzoek uit en ondersteun anderen waar mogelijk! Altijd goed voor de relatie met je collega’s natuurlijk :-).

Ondersteun de marketing/PR van jouw bedrijf

Zelf werk ik in de marketing en ik kan je vertellen dat bij veel bedrijven, zekere de wat kleinere, de marketingafdeling input van collega’s van andere afdelingen erg kan waarderen. Want wij zijn de hele dag met marketing bezig, en jij weet veel beter wat er in jouw vakgebied binnen het bedrijf gebeurt! Kun je bijvoorbeeld blogs of teksten schrijven voor de bedrijfswebsite? Iemand interviewen?

Is er geen marketingafdeling bij het bedrijf waar jij werkt? Dan liggen daar misschien juist kansen voor jou. Ben je actief op social media en ben je een beetje op de hoogte van hoe dat werkt voor bedrijven, dan wordt het bijvoorbeeld misschien wel erg gewaardeerd als jij aan de slag gaat met een stukje extra promotie voor het bedrijf.

Bij extreme verveling, zoek hulp en zoek een andere baan

Extreme verveling kan grote gevolgen hebben. Je gaat je ondergewaardeerd en nutteloos voelen en dat kan fysieke gevolgen hebben. Voel je je echt niet meer goed door de extreme verveling? Blijf er niet mee rondlopen en zoek hulp!

Tips voor als je je verveelt en voor jezelf werkt

Heb je een eigen bedrijf en is het even rustig met opdrachten en klanten, dan kun je die overgebleven tijd op nog veel meer manieren nuttig gebruiken. Hieronder vind je een aantal ideeën!

Werf nieuwe klanten

Dit is vanzelfsprekend natuurlijk: heb je te weinig klanten naar jouw zin, ga dan op zoek naar nieuwe klanten. Dat kan op allerlei manieren:

  • Bezoek events of borrels om nieuwe klanten te ontmoeten
  • Leg opnieuw contact met oude klanten of ze wellicht weer iets van je af willen nemen
  • Vraag huidige klanten of zij nog contacten hebben die wellicht jouw klant kunnen worden
  • Vraag in je persoonlijke omgeving of zij nog potentiële klanten aan kunnen brengen
  • Ga via social media of je nieuwsbrief op zoek naar nieuwe klanten en deel daar dat je ruimte hebt om direct voor je nieuwe klanten aan de slag te gaan
  • En ga zo maar door! Je kunt zelf vast nog meer creatieve manieren bedenken :-)

Profileer je op social media

De hele dag door Instagram scrollen is niet per se nuttig, maar je kunt dit kanaal (en andere social media kanalen) wél inzetten om jezelf en jouw bedrijf te profileren en onder de aandacht te brengen onder een bredere doelgroep. Word actiever: plaats regelmatig berichten, wees persoonlijk en deel je kennis!

Update je website

Voor veel ondernemers is de website het visitekaartje. Maar hoe vaak update je ‘m nou echt? Kijk of alle toffe dingen die jij voor klanten doet er wel op staan. Vraag je klanten om referenties en voeg deze toe. Vernieuw de foto’s of je portfolio. En zorg dat je met je website een goede eerste indruk achter kunt laten!

Deel je kennis in blogs

Met kennis delen laat je zien dat jij de expert bent in jouw vakgebied. Wees niet bang om te delen, het kan je potentiële klanten alleen maar overtuigen van jouw expertise. Schrijf blogs en publiceer deze op je eigen website óf op een website over jouw vakgebied en profileer je als dé professional :-).

Werk je administratie en andere taken bij

Een rustige periode is een ideaal moment om alles even bij te werken. Is je administratie up to date? Moet je nog facturen sturen of verwerken? Of, zoals ik hierboven al aangaf, kun je je mailbox en documenten beter organiseren?

Dat waren de tips! Hopelijk kunnen deze tips jou helpen om je tijd nuttiger te besteden, want verveling kan erg naar zijn.

Verveel jij je weleens op je werk? Ga je één van de tips gebruiken?

Pin deze blogpost op Pinterest!      Pin It

Niets te doen op je werk? Zo besteed je je tijd zinvol

 

Je maakt een lijst met taken. Je weet wat je moet doen. En tóch krijg je het niet voor elkaar. Ik ga je helpen met 8 tips in het mini e-book!

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis mini e-book 'het lukt me niet'!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS het mini e-book 'Het lukt me niet... Zo voer je wél taken uit'!

Plaats een reactie