Hoe ontdek je wat jouw passie is?


Denk jij soms ook dat je niks écht heel erg leuk vindt? Vind je van alles leuk maar blink je nergens in uit? Of heb je wel een idee, maar heb je dat nooit duidelijk op papier gezet? Dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan naar wat jouw passie is én hoe je die kunt gebruiken. Klinkt goed, niet?

Maak een lijst

Schrijf alle dingen op die je vaak en graag doet en vraag bijvoorbeeld drie mensen die dichtbij je staan, maar je op een verschillende manier kent (zoals je moeder, je beste vriendin en je collega), om dat ook te doen.

Kijk verder

Vul de lijst aan met dingen uit andere bronnen, die je ook vaak doet maar waar je misschien niet meteen aan denkt. Zo gaf ik in dit artikel ideeën over waar je talent zou kunnen liggen. Bekijk deze lijst, Google misschien eens naar meer van dit soort lijsten en vul aan. Want heel nauwkeurig zijn of goed initiatief kunnen nemen zijn wel degelijk talenten en passies, maar misschien denk je hier zo op het eerste moment niet aan.

Maak keuzes

Nu is het tijd om de lijst in te korten. Streep eerst voor jezelf aan welke dingen je het allerliefst doet, waar je het meeste plezier uithaalt en waarvan je zelf vindt dat je er goed in bent. Vraag ook weer drie anderen (niet de personen die je eerder al om hun mening gevraagd hebt) om de dingen aan te strepen waarvan ze vinden dat jij er écht goed in bent, of juist om door te strepen wat niet bij je past.

Wees realistisch

Combineer je eigen resultaat met dat van de drie anderen. Nu houd je als het goed is een kort lijstje over van dingen waar jij echt gelukkig van wordt. Wees nu heel streng en realistisch voor jezelf. Kies met welke dingen je je de rest van je leven bezig kunt houden. Vind je iets nu heel leuk, of wéét je dat het nog steeds je passie gaat zijn als er straks een gillende kleuter door je huis loopt of je midden in je midlifecrisis zit?

Ontplooi je passie

Tijd om te bedenken hoe je je de rest van je leven bezig kunt houden met die passie. Eigenlijk betekent dit gewoon: hoe kun je er geld mee verdienen? Immers, als je echt het grootste deel van je tijd aan die passie wilt besteden, zul je een manier moeten vinden waarop je daar iets voor terug krijgt. Dat kan heel logisch zijn; als je van schrijven houdt word je journalist of begin je een blog en als je van sport houdt kun alles op alles zetten om profsporter te worden of les gaan geven als sportdocent. Niet alles heeft een even logisch vervolg, maar als je goed nadenkt kom je daar vast aan uit. Nauwkeurige mensen zouden kunnen denken aan een functie als eindredacteur, supergeorganiseerde mensen als project manager, als je goed anderen kunt motiveren kun je misschien als coach aan de slag en ga zo maar door.

Ga ervoor!

Ga op zoek of creëer een baan waarbij het mogelijk is om je constant bezig te houden met jouw passie, waar jij goed in bent en waar je happy van wordt! Solliciteer, begin je eigen bedrijf, laat mensen weten waar je naar op zoek bent of wat je te bieden hebt… Go for it!

Weet jij waar jouw passie ligt? En zorg jij ervoor dat je daar elke dag mee aan de slag kan?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. stappenplan productieve dag!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een gratis 5 stappenplan voor een productieve dag!

12 gedachten over “Hoe ontdek je wat jouw passie is?”

 1. Goede tips! Mijn passie ligt bij schrijven en redigeren en ik probeer er wel elke dag aandacht aan te besteden, maar dat is af en toe vrij lastig. Ik moet er gewoon nog iets meer voor gaan zoals jij zegt!

  Beantwoorden
 2. Heel interessant artikel! Ik zou het eens moeten doen, want ik vind zo veel dingen leuk en soms raak ik er een beetje van in de stress en weet ik niet goed wat ik nou met mijn leven wil. Maar goed. Ik ben wel benieuwd naar jou: heb jij dit toegepast en waar wil jij voor gaan? Liefs, Kiki

  Beantwoorden
  • Ja dat is herkenbaar! Ik heb zelf nu verschillende ideeën en ben er nog niet 100% over uit… Het blijft lastig, maar mijn doel is om het eind dit jaar (als het goed is ook het einde van mijn studie) een duidelijk beeld te hebben!

   Beantwoorden
 3. Mooi artikel heb je ervan gemaakt! Gelukkig weet ik heel goed wat ik wil en mijn passie is. Dit was eerst niet zo, maar door de jaren heen wordt je je steeds bewuster.

  Beantwoorden
 4. Leuk artikel! Ik las ooit iets gelijkaardigs en ben er toen achter gekomen dat ik eigenlijk heel graag juf wil worden. Eerder had ik daar nooit over nagedacht en ik heb dus ook een totaal andere studie gekozen, waar ik nu geen werk in vind omdat ik er niet echt gepassioneerd over ben. Daarom heb ik besloten om gewoon nog een studie te gaan doen, zodat ik hopelijk binnenkort kan gaan doen wat ik echt leuk vind!

  Beantwoorden

Plaats een reactie